Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ciolacu: Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluţiile: menținem cota unică, dar să fie cotă unică (...), sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante

Marcel Ciolacu - Parlament

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că Guvernul, politicienii și mediul de afaceri trebuie să decidă care este soluția cea mai bună pentru reforma fiscală la care autoritățile s-au angajat prin PNRR: cota unică de 16% - „dar să fie cotă unică (...) fără excepții” - sau impozitarea progresivă. „Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a spus Ciolacu.

„Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluţiile: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial pentru toată lumea, fără excepţii şi aceea să fie de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creștem, că el aduce o scădere a creşterii economice şi o creştere a inflaţiei, şi toată lupta pe care am avut-o în ultimele luni să scădem la o singură cifră şi să ne propunem pe anul viitor o inflaţie de sub 5% la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a declarat premierul, potrivit News.ro.  

Ciolacu a adăugat că ambele variante au „plusuri şi minusuri”. „Cota unică - nu-mi creează un disconfort dacă această cotă unică rămâne, dar în acest moment ea nu mai este unică - sunt peste 500 de modificări legislative diverse care au modificat cu totul filosofia creării Codului Fiscal”, a continuat premierul. El a afirmat că măsurile fiscale vor trebui însoțite de reforma sistemului bugetar şi de lupta cu evaziunea fiscală.

Cristian Păun: Impozitarea pe salarii ar ajunge cumulat la circa 52-53%, cea mai mare din UE

O primă reacție la declarațiile premierului Ciolacu a venit din partea profesorului de economie Cristian Păun. El avertizează că, în cazul în care impozitul pe veniturile din salarii va crește de la 10% la 16%, adică la nivelul cotei unice, România ar ajunge să aibă cea mai mare impozitare pe salarii, la nivelul UE.

„Prim-ministrul aruncă o nouă petardă: cota unică să crească de la 10% la 16%. Impozitarea pe salarii ar ajunge cumulat la circa 52-53%, cea mai mare din UE, cu toate contribuțiile incluse, mai ales că nu avem deducerile din acele țări.

Prim-ministrul justifică această creștere prin faptul că nu vrea să crească TVA, căci asta "va lovi în mediul de afaceri și va duce către inflație". De fapt, pentru consumatorul final, această creștere a cotei unice cu 6% echivalează cu o creștere de TVA pentru că, din salariul net, vor rămâne cu 6% mai puțini bani pentru consumul final. Ori crești TVA cu 6%, ori crești impozitul pe venit cu 6%, venitul disponibil se diminuează cu suma aferentă. Adică, măsura chiar echivalează cu un TVA la ...25%.

Este clar însă că impozitul pe venit nu se regularizează ca TVA. Acolo nu ai gap ca la TVA. Nu ai optimizare fiscală prea mare. E mai sigur și mai ușor de controlat pentru fisc impozitul pe venit. Dacă nu explodează munca la negru. Dar aici ajută sindicaliștii, prietenii socialiștilor.

Cu 16% impozit pe venit, o dată la 8 ani muncești un an întreg doar pentru stat! Dezvoltare, nu?”, scrie Cristian Păun într-o postare pe contul său de Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult