Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ciolacu: Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluţiile: menținem cota unică, dar să fie cotă unică (...), sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante

Marcel Ciolacu - Parlament

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că Guvernul, politicienii și mediul de afaceri trebuie să decidă care este soluția cea mai bună pentru reforma fiscală la care autoritățile s-au angajat prin PNRR: cota unică de 16% - „dar să fie cotă unică (...) fără excepții” - sau impozitarea progresivă. „Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a spus Ciolacu.

„Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluţiile: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial pentru toată lumea, fără excepţii şi aceea să fie de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creștem, că el aduce o scădere a creşterii economice şi o creştere a inflaţiei, şi toată lupta pe care am avut-o în ultimele luni să scădem la o singură cifră şi să ne propunem pe anul viitor o inflaţie de sub 5% la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a declarat premierul, potrivit News.ro.  

Ciolacu a adăugat că ambele variante au „plusuri şi minusuri”. „Cota unică - nu-mi creează un disconfort dacă această cotă unică rămâne, dar în acest moment ea nu mai este unică - sunt peste 500 de modificări legislative diverse care au modificat cu totul filosofia creării Codului Fiscal”, a continuat premierul. El a afirmat că măsurile fiscale vor trebui însoțite de reforma sistemului bugetar şi de lupta cu evaziunea fiscală.

Cristian Păun: Impozitarea pe salarii ar ajunge cumulat la circa 52-53%, cea mai mare din UE

O primă reacție la declarațiile premierului Ciolacu a venit din partea profesorului de economie Cristian Păun. El avertizează că, în cazul în care impozitul pe veniturile din salarii va crește de la 10% la 16%, adică la nivelul cotei unice, România ar ajunge să aibă cea mai mare impozitare pe salarii, la nivelul UE.

„Prim-ministrul aruncă o nouă petardă: cota unică să crească de la 10% la 16%. Impozitarea pe salarii ar ajunge cumulat la circa 52-53%, cea mai mare din UE, cu toate contribuțiile incluse, mai ales că nu avem deducerile din acele țări.

Prim-ministrul justifică această creștere prin faptul că nu vrea să crească TVA, căci asta "va lovi în mediul de afaceri și va duce către inflație". De fapt, pentru consumatorul final, această creștere a cotei unice cu 6% echivalează cu o creștere de TVA pentru că, din salariul net, vor rămâne cu 6% mai puțini bani pentru consumul final. Ori crești TVA cu 6%, ori crești impozitul pe venit cu 6%, venitul disponibil se diminuează cu suma aferentă. Adică, măsura chiar echivalează cu un TVA la ...25%.

Este clar însă că impozitul pe venit nu se regularizează ca TVA. Acolo nu ai gap ca la TVA. Nu ai optimizare fiscală prea mare. E mai sigur și mai ușor de controlat pentru fisc impozitul pe venit. Dacă nu explodează munca la negru. Dar aici ajută sindicaliștii, prietenii socialiștilor.

Cu 16% impozit pe venit, o dată la 8 ani muncești un an întreg doar pentru stat! Dezvoltare, nu?”, scrie Cristian Păun într-o postare pe contul său de Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult