Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Impozitarea dobânzilor încasate de populație din obligațiunile de stat, o măsură complet aberantă și fără sens, ce denotă disperare din partea guvernului, lipsă de viziune și de soluții

bani - romani - Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto Profimedia

Între modificările fiscale discutate în ultima variantă de coaliția de guvernare apare și impozitarea cu 10% a dobânzilor încasate de populație din obligațiunile de stat. 

Orice impozit inhibă activitatea economică, în acest caz investiții în titlurile emise de stat, considerate sigure, dintr-un anumit punct de vedere, prin comparație cu alte active investiționale cum ar fi acțiunile sau obligațiunile (statul deține monopolul asupra banilor și poate tipări banii care să acopere eventuale datorii pe care statul nu le mai poate plăti, cum ar fi cele prin titlurile de stat). Ca să rămână atractive, statul va trebui să crească dobânda la aceste instrumente fix cu 10%, cât este acest impozit. Ceea ce ar face ca cheltuielile din bugetul de stat (adică din taxele noastre) să crească cu această sumă. Adică, statul crește ilogic veniturile sale cu 10% pe care le anulează instantaneu cu cheltuieli de 10% plătite prin dobânzile aferente titlurilor de stat. 

Vedem, așadar, că această măsură este complet aberantă și fără sens. Bani plimbați aiurea prin conturi și prin bugetul de stat, fără prea multă valoare adăugată în spate, fără prea multă consistență economică. Astfel de măsuri denotă disperare din partea guvernului, lipsă de viziune și lipsă de soluții. Arată că, în ciuda unui ton calm și sigur legat de gaura bugetară, situația este scăpată de sub control. Cu o producție industrială care încetinește, cu un comerț care încetinește, să vii acum cu țopăieli fiscale este complet anapoda. Prociclic. Ne afundă, nu ne salvează. 

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult