Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Impozitarea dobânzilor încasate de populație din obligațiunile de stat, o măsură complet aberantă și fără sens, ce denotă disperare din partea guvernului, lipsă de viziune și de soluții

bani - romani - Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto Profimedia

Între modificările fiscale discutate în ultima variantă de coaliția de guvernare apare și impozitarea cu 10% a dobânzilor încasate de populație din obligațiunile de stat. 

Orice impozit inhibă activitatea economică, în acest caz investiții în titlurile emise de stat, considerate sigure, dintr-un anumit punct de vedere, prin comparație cu alte active investiționale cum ar fi acțiunile sau obligațiunile (statul deține monopolul asupra banilor și poate tipări banii care să acopere eventuale datorii pe care statul nu le mai poate plăti, cum ar fi cele prin titlurile de stat). Ca să rămână atractive, statul va trebui să crească dobânda la aceste instrumente fix cu 10%, cât este acest impozit. Ceea ce ar face ca cheltuielile din bugetul de stat (adică din taxele noastre) să crească cu această sumă. Adică, statul crește ilogic veniturile sale cu 10% pe care le anulează instantaneu cu cheltuieli de 10% plătite prin dobânzile aferente titlurilor de stat. 

Vedem, așadar, că această măsură este complet aberantă și fără sens. Bani plimbați aiurea prin conturi și prin bugetul de stat, fără prea multă valoare adăugată în spate, fără prea multă consistență economică. Astfel de măsuri denotă disperare din partea guvernului, lipsă de viziune și lipsă de soluții. Arată că, în ciuda unui ton calm și sigur legat de gaura bugetară, situația este scăpată de sub control. Cu o producție industrială care încetinește, cu un comerț care încetinește, să vii acum cu țopăieli fiscale este complet anapoda. Prociclic. Ne afundă, nu ne salvează. 

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult