Premierul Dacian Cioloș mobilizează Facebook-ul și publicul care crede în el să iasă la vot. Cu aproape o săptămână înainte de alegerile parlamentare, Dacian Cioloș a ieșit public să-i îndemne pe alegători să pună ștampila pe 11 decembrie pe USR sau PNL, partidele care-i susțin programul de guvernare.
Într-o postare făcută azi pe Facebook, Dacian Cioloș scrie: „Am văzut că unii se grăbesc să spună că aș fi nehotărât, că nu îmi asum lupta electorală. Dimpotrivă, sunt foarte hotărât. (...) Sunt gata să mă angajez în acest proiect și deoarece, pentru mine, nu este vorba doar de nevoia de a avea sprijinul unor partide politice pentru a guverna. Este mult mai mult și mult mai important decât atât”.
Ieșirea premierului vine după ce, în rândul liberalilor, s-a constatat o anumită demobilizare cauzată de faptul că premierul pe care-l susțin liberalii a avut o prezență discretă în campania electorală și chiar a dat de înțeles că nu crede în proiectul comun cu USR și PNL.
Iată, mai jos postarea integrală a premierului:
„Dragi români,
Dincolo de reforme, Guvernul pe care îl conduc a început un alt mod de a guverna: sincer, onest, transparent, atât cu cheltuirea banului public cât și cu luarea deciziilor. Un mod de a guverna așa cum mi l-am dorit de la toți cei care au guvernat țara până acum. Un mod de a guverna de care România are nevoie nu numai ca să se dezvolte, dar și pentru ca românii să recâștige încrederea într-un stat care acționează pentru ei, nu împotriva lor.
Pentru asta am acceptat mandatul de premier într-un guvern independent. Și sunt pregătit să mă angajez și să-mi asum o nouă guvernare pentru continuarea unui astfel de mod de a administra interesul public.
Însă este nevoie de mai mult.
Tot ceea ce am făcut în acest an poate fi desfăcut și făcut altfel în câteva luni. Amintiți-vă ce s-a strigat în stradă, în noiembrie 2015. Gândiți-vă unde ne duc corupția, indiferența, minciuna.
Din păcate, pașii pe care i-am făcut înainte nu sunt ireversibili.
Pentru ca aceste proiecte bune să continue, viitorul guvern va avea nevoie de susținerea unei majorități politice solide, formată din oameni integri, dedicați interesului țării, în jurul acelorași principii de guvernare. Aceasta este esența Platformei România 100 - un set de valori și direcții clare de acțiune, în care eu cred și pentru care mă angajez după 11 decembrie.
Două dintre partidele care candidează pentru Parlament susțin Platforma România 100. Le mulțumesc pentru asta, le mulțumesc membrilor lor și tuturor celor care vor altceva de la politică. Le mulțumesc pentru ca au înțeles și au avut curajul să își asume valori și principii pentru guvernare, înainte de orice promisiune electorală.
USR este un partid tânăr, purtător de multe speranțe, în plină consolidare, un partid care urmează să dovedească trecerea de la bune intenții la fapte. Un partid nou, cu oameni noi, dintre care, cu câțiva am avut plăcerea să lucrez în guvern anul acesta.
PNL este un partid cu tradiție democratică de aproape un secol, partid care, în ultimul sfert de veac, a trecut prin multiple transformări și evoluții. E un partid pe care îl cunosc destul de bine. Au fost greșeli, dar au fost și momente în care a arătat că se poate transforma pentru a merge înainte. Cred că PNL este partidul care a început să înțeleagă ce așteptați dumneavoastră de la clasa politică și a demarat un proces de schimbare - un prim pas asumat prin eliminarea de pe liste a candidaților cu probleme penale, printr-o infuzie de candidați noi pentru alegerile parlamentare.
Am văzut că unii se grăbesc să spună că aș fi nehotărât, că nu îmi asum lupta electorală. Dimpotrivă, sunt foarte hotărât.
Sunt hotărât sa rămân consecvent credinței pe care o am în viitorul acestei țări, în schimbarea de care ea are nevoie. Sunt hotărât să nu fac compromisuri de dragul vreunei funcții sau doar pentru că „așa se face” în politică. Sunt hotărât să-mi țin cuvântul dat și să-mi asum cu bună-credință partea de responsabilitate care îmi revine.
Democrație înseamnă că guvernarea revine celor pe care-i alegem în Parlament și care reușesc să formeze o majoritate. PNL și USR mi-au propus să mă susțină pentru a continua să conduc Guvernul dacă, împreună, vor susține o majoritate parlamentară.
Votul dumneavoastră din 11 decembrie va spune asta. Dacă răspunsul este pozitiv sunt pregătit și hotărât în decizia ca împreună cu aceste partide și cu toți cei care vor ca România să meargă înainte, să construiesc o guvernare responsabilă, deschisă și onestă pentru următorii 4 ani. Îmi doresc ca integritatea, transparența în cheltuirea resurselor și luarea deciziilor, numirile în funcții în temeiul competenței și profesionalismului, să fie regula, nu excepția sau doar teme de discurs politic.
Sunt gata să mă angajez în acest proiect și deoarece, pentru mine, nu este vorba doar de nevoia de a avea sprijinul unor partide politice pentru a guverna. Este mult mai mult și mult mai important decât atât. Este vorba de a face o alegere clară pentru un nou mod de a face politică și de a guverna. Este vorba de a face o alegere clară între trecut și viitor, pentru o Românie a bunului simț, a respectului pentru munca cinstită și împotriva perpetuării corupției, minciunii și populismului.
Este o alegere pe care vă invit să o facem împreună, toți cei care credem că România nu-și poate permite să se întoarcă la ceea ce a fost”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Că Cioloş, prin demersurile lui, deranjează baronii şi mogulii (şi ce-mi place!) se vede din ieşirile politicienilor la TV. Dovadă că Dragnea i-a numit pe IT-ştii de la GovITHub hackeri angajaţi ca să fure voturi. Este clar că nu le convine transparenţă în administraţia publică. Când totu-i numărat, e mai greu de furat.
Deci, da, l-aş vota pe Cioloş, dar... cu cine?!
citește mai mult
Like 1
RaporteazăRăspunde
Că Cioloş, prin demersurile lui, deranjează baronii şi mogulii (şi ce-mi place!) se vede din ieşirile politicienilor la TV. Dovadă că Dragnea i-a numit pe IT-ştii de la GovITHub hackeri angajaţi ca să fure voturi. Este clar că nu le convine transparenţă în administraţia publică. Când totu-i numărat, e mai greu de furat.
Deci, da, l-aş vota pe Cioloş, dar... cu cine?!
Eu voi merge la vot și, pentru că sunt bucureștean, am posibilitatea să aleg între Paleologu și Cernea...
Am incredere in dumneavoastra si va votez...
Imi doresc din partea dumneavoastra dezbateri cu societate civila , privind defriserile, sanatatea , invatamantul,pensiile,autostrazile si microhidrocentralele care au distrus frumusetile acestei tari....
Si bineinteles,toate problemele acestei tari...
Dupa parerea mea , acestea sunt prioritare privind rezolvarea lor cat mai urgent
Să nu fiu greșit înțeles: dl Cioloș este ori poate fi simpatic, dar parcă era vorba că NU candidează și că nu face politică? Am spus de la bun început ca face politică, dînsul fiind politician de carieră. Am avut dreptate, deși unele mesaje mi-au fost cenzurate: este politician, face politică și candidează, pe ușa din dos care, dacă învîrtim caruselul, e din față.
Activitatea guvernului Ciolos este foarte discutabila. Nu s-a asteptat sa faca minuni oricum intr-un singur an. Insa faptul ca nu si-a asumat de la inceputul campaniei sustinerea celor 2 partide denota cat de putina incredere a avut in PNL. "Partidul istoric" a avut grija sa indeparteze multi dintre alegatorii sai in campania asta.
USR este un partid tanar a carui strategie este de a se implica in actul de guvernare in mod indirect, din dorinta de a nu se compromite din primul mandat. Este normal, ei au nevoie de un timp sa se defineasca din punct de vedere doctrinar, in acest moment incearca doar sa se uneasca - indiferent de doctrina fiecaruia - in jurul unor principii general valabile: transparenta, integritate, competenta, etc...
Nu, nu sunt membru USR, insa i-am urmarit cu atentie si - trebuie sa recunosc - ader la multe dintre valorile pe care le promoveaza.
Cioloș a fost pus să organizeze alegerile în mod democratic. Nu a putut, sau nu a vrut (impotență sau servilism) să schimbe mecanismul de alegere al primarilor în două tururi, nu a putut să reformeze nimic, nu a făcut decât valuri și gargară. Și a avut un mandat în alb, în care nici un partid nu și-a permis să-l saboteze.
... dar dacă va avea susținerea PNL sau a USR atunci va putea să vrea să înceapă să-și dorească și poate, după îndelungi chibzuințe să ajungă să vrea să facă ceva, dar numai dacă vor fi îndeplinite și celelalte 496 de condiții.