Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cioloș îi cheamă la vot pe toți cei care cred în el: Sunt foarte hotărât ca împreună cu USR și PNL să construiesc o guvernare responsabilă

Premierul Dacian Cioloș mobilizează Facebook-ul și publicul care crede în el să iasă la vot. Cu aproape o săptămână înainte de alegerile parlamentare, Dacian Cioloș a ieșit public să-i îndemne pe alegători să pună ștampila pe 11 decembrie pe USR sau PNL, partidele care-i susțin programul de guvernare.

Într-o postare făcută azi pe Facebook, Dacian Cioloș scrie: „Am văzut că unii se grăbesc să spună că aș fi nehotărât, că nu îmi asum lupta electorală. Dimpotrivă, sunt foarte hotărât. (...) Sunt gata să mă angajez în acest proiect și deoarece, pentru mine, nu este vorba doar de nevoia de a avea sprijinul unor partide politice pentru a guverna. Este mult mai mult și mult mai important decât atât”.

Ieșirea premierului vine după ce, în rândul liberalilor, s-a constatat o anumită demobilizare cauzată de faptul că premierul pe care-l susțin liberalii a avut o prezență discretă în campania electorală și chiar a dat de înțeles că nu crede în proiectul comun cu USR și PNL.

Iată, mai jos postarea integrală a premierului:

„Dragi români,

Dincolo de reforme, Guvernul pe care îl conduc a început un alt mod de a guverna: sincer, onest, transparent, atât cu cheltuirea banului public cât și cu luarea deciziilor. Un mod de a guverna așa cum mi l-am dorit de la toți cei care au guvernat țara până acum. Un mod de a guverna de care România are nevoie nu numai ca să se dezvolte, dar și pentru ca românii să recâștige încrederea într-un stat care acționează pentru ei, nu împotriva lor.

Pentru asta am acceptat mandatul de premier într-un guvern independent. Și sunt pregătit să mă angajez și să-mi asum o nouă guvernare pentru continuarea unui astfel de mod de a administra interesul public.

Însă este nevoie de mai mult.

Tot ceea ce am făcut în acest an poate fi desfăcut și făcut altfel în câteva luni. Amintiți-vă ce s-a strigat în stradă, în noiembrie 2015. Gândiți-vă unde ne duc corupția, indiferența, minciuna.

Din păcate, pașii pe care i-am făcut înainte nu sunt ireversibili.

Pentru ca aceste proiecte bune să continue, viitorul guvern va avea nevoie de susținerea unei majorități politice solide, formată din oameni integri, dedicați interesului țării, în jurul acelorași principii de guvernare. Aceasta este esența Platformei România 100 - un set de valori și direcții clare de acțiune, în care eu cred și pentru care mă angajez după 11 decembrie.

Două dintre partidele care candidează pentru Parlament susțin Platforma România 100. Le mulțumesc pentru asta, le mulțumesc membrilor lor și tuturor celor care vor altceva de la politică. Le mulțumesc pentru ca au înțeles și au avut curajul să își asume valori și principii pentru guvernare, înainte de orice promisiune electorală.

USR este un partid tânăr, purtător de multe speranțe, în plină consolidare, un partid care urmează să dovedească trecerea de la bune intenții la fapte. Un partid nou, cu oameni noi, dintre care, cu câțiva am avut plăcerea să lucrez în guvern anul acesta.

PNL este un partid cu tradiție democratică de aproape un secol, partid care, în ultimul sfert de veac, a trecut prin multiple transformări și evoluții. E un partid pe care îl cunosc destul de bine. Au fost greșeli, dar au fost și momente în care a arătat că se poate transforma pentru a merge înainte. Cred că PNL este partidul care a început să înțeleagă ce așteptați dumneavoastră de la clasa politică și a demarat un proces de schimbare - un prim pas asumat prin eliminarea de pe liste a candidaților cu probleme penale, printr-o infuzie de candidați noi pentru alegerile parlamentare.

Am văzut că unii se grăbesc să spună că aș fi nehotărât, că nu îmi asum lupta electorală. Dimpotrivă, sunt foarte hotărât.

Sunt hotărât sa rămân consecvent credinței pe care o am în viitorul acestei țări, în schimbarea de care ea are nevoie. Sunt hotărât să nu fac compromisuri de dragul vreunei funcții sau doar pentru că „așa se face” în politică. Sunt hotărât să-mi țin cuvântul dat și să-mi asum cu bună-credință partea de responsabilitate care îmi revine.

Democrație înseamnă că guvernarea revine celor pe care-i alegem în Parlament și care reușesc să formeze o majoritate. PNL și USR mi-au propus să mă susțină pentru a continua să conduc Guvernul dacă, împreună, vor susține o majoritate parlamentară.

Votul dumneavoastră din 11 decembrie va spune asta. Dacă răspunsul este pozitiv sunt pregătit și hotărât în decizia ca împreună cu aceste partide și cu toți cei care vor ca România să meargă înainte, să construiesc o guvernare responsabilă, deschisă și onestă pentru următorii 4 ani. Îmi doresc ca integritatea, transparența în cheltuirea resurselor și luarea deciziilor, numirile în funcții în temeiul competenței și profesionalismului, să fie regula, nu excepția sau doar teme de discurs politic.

Sunt gata să mă angajez în acest proiect și deoarece, pentru mine, nu este vorba doar de nevoia de a avea sprijinul unor partide politice pentru a guverna. Este mult mai mult și mult mai important decât atât. Este vorba de a face o alegere clară pentru un nou mod de a face politică și de a guverna. Este vorba de a face o alegere clară între trecut și viitor, pentru o Românie a bunului simț, a respectului pentru munca cinstită și împotriva perpetuării corupției, minciunii și populismului.

Este o alegere pe care vă invit să o facem împreună, toți cei care credem că România nu-și poate permite să se întoarcă la ceea ce a fost”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SCUZE, am scris un text original si l-am pierdut asa ca ma aliniez la textul colegului anterior, cred ca nu se supara, am 70 ani, deci pensionar, am fost IT-ist DECI din punctul meu de vedere Cioloş este OK. L-aş vota măcar ca să ducă la sfârşit ce a început cu GovITHub. Partea proastă este că nu văd cu ce partid ar face echipă: PNL a dovedit că este o găşcăreală (sunt neserioşi, se luptă între ei, n-au lideri, fac alianţe păguboase), PSD – scuzaţi expresia – sunt penali, UDMR nu-i cazul iar USR încă este o glumiţă. Mişcarea Populară (era să zic Penală) îl are pe El Comandante (şi cunoaştem ce-au fost în stare să facă, din perioada 2010-2012).

    Că Cioloş, prin demersurile lui, deranjează baronii şi mogulii (şi ce-mi place!) se vede din ieşirile politicienilor la TV. Dovadă că Dragnea i-a numit pe IT-ştii de la GovITHub hackeri angajaţi ca să fure voturi. Este clar că nu le convine transparenţă în administraţia publică. Când totu-i numărat, e mai greu de furat.

    Deci, da, l-aş vota pe Cioloş, dar... cu cine?!
    citește mai mult
    Like 1
    RaporteazăRăspunde
    • Like 0
  • check icon
    Şi din punctul meu de vedere Cioloş este OK. L-aş vota măcar ca să ducă la sfârşit ce a început cu GovITHub. Partea proastă este că nu văd cu ce partid ar face echipă: PNL a dovedit că este o găşcăreală (sunt neserioşi, se luptă între ei, n-au lideri, fac alianţe păguboase), PSD – scuzaţi expresia – sunt penali, UDMR nu-i cazul iar USR încă este o glumiţă. Mişcarea Populară (era să zic Penală) îl are pe El Comandante (şi cunoaştem ce-au fost în stare să facă, din perioada 2010-2012).

    Că Cioloş, prin demersurile lui, deranjează baronii şi mogulii (şi ce-mi place!) se vede din ieşirile politicienilor la TV. Dovadă că Dragnea i-a numit pe IT-ştii de la GovITHub hackeri angajaţi ca să fure voturi. Este clar că nu le convine transparenţă în administraţia publică. Când totu-i numărat, e mai greu de furat.

    Deci, da, l-aş vota pe Cioloş, dar... cu cine?!
    • Like 2
    • @
      Sunt complet și total de acord cu poziția dvs., până la ultima virgulă.
      Eu voi merge la vot și, pentru că sunt bucureștean, am posibilitatea să aleg între Paleologu și Cernea...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Dacă ați votat PNL pe vremea cînd era PNL „pe bune”, adică înainte de avalanșa de pediști, poate nu ați făcut rău. Acuma, hm... nu știu, nu prea mai e PNL, este un ghiveci și uman și ideologic. În vremea de maxim procent electoral, de circa 25 %, ba încă în creștere, fie și ușoară (perioada Crin Antonescu), PNL putea aspira să ia singur, pe o bună campanie, în jur de 30 %, respectiv să mai atragă 5 % de indeciși la cei 25 % cît avea. Aceasta este deja istorie, actualul PNL, deși fuzionat cu PD, așadar teoretic un partid de 30 %, nu cred că va lua mai mult de 20%, mai probabil în jur de 15–18%, USR posibil tot pe acolo. Majoritatea o pot face PNL + USR doar împreună cu UDMR, asta doar dacă PSD ia sub 35 %, iar ALDE nu mult peste 5 %. Dacă PSD cîștigă în jur de 40 %, iar ALDE în jur de 8 %, după redistribuire majoritatea PSD + ALDE este evidentă.
      • Like 0
  • Domnule Premier ,
    Am incredere in dumneavoastra si va votez...
    Imi doresc din partea dumneavoastra dezbateri cu societate civila , privind defriserile, sanatatea , invatamantul,pensiile,autostrazile si microhidrocentralele care au distrus frumusetile acestei tari....
    Si bineinteles,toate problemele acestei tari...
    Dupa parerea mea , acestea sunt prioritare privind rezolvarea lor cat mai urgent
    • Like 1
  • Sunt de acord cu D-l.Ciolos dar trebuia sa fie mai de mult hotărât sa lupte împotriva PSD sa fi spus acest lucru , sa se fi înscris in PNL de la început si sa-si fi arătat intențiile de a candidă in alegeri , acum i- mi-este teama ca e prea târziu Platforma sa este f. buna, dar in România sunt foarte mulți oameni slab informați, mulți sunt manipulați prin televiziuni , iar PSD are din start un bazin constant de votanți format din ca. 2 milioane de asistați social si cel puțin 3 milioane de pensionari, dacă nu vor ieși la vot toți tinerii la vot care sa voteze in cunoștința de cauza PNL sau USR pentru binele lor nu este nici o șansa ca cele doua partide sa obțină o majoritate care sa le permită sa propună nu candidat , respectiv pe D-lCiolos la funcția de premier, sa dea cel de SUS sa facă majoritatea cele doua partide, eu votez PNL pt. D-l Cioloș !
    • Like 0
  • Este mult prea tarzie aceasta asumare a premierului, dupa atatea balbe si intervieuri in doi peri. Nu are sange de lider, nu insufla pasiune, insasi faptul ca a postat un simplu mesaj pe facebook, in loc sa umble prin tara la mitinguri de mana cu PNL si USR ul , arata ce naiv este in politica. Palaria de lider pare prea mare pt el!
    • Like 1
  • check icon
    Da, de acord, simpatic băiat, dar nu era vorba că e tehnocrat și nu candidează?! Nu cu asta ne-ați împuiat ochii și capul de ceva luni încoace că gura nu vă mai tace? Sau fente d-astea la gioale mai aveți? Sînt gratuite, nu?
    Să nu fiu greșit înțeles: dl Cioloș este ori poate fi simpatic, dar parcă era vorba că NU candidează și că nu face politică? Am spus de la bun început ca face politică, dînsul fiind politician de carieră. Am avut dreptate, deși unele mesaje mi-au fost cenzurate: este politician, face politică și candidează, pe ușa din dos care, dacă învîrtim caruselul, e din față.
    • Like 1
  • check icon
    Nu stiu de ce am senzatia ca lipseste directia. Ciolos e un COO fara CEO. Adica bun, sa facem ce a spus Ciolos, sunt lucruri administrative care trebuie facute, dar lipseste imaginea de ansamblu.
    • Like 0
  • USR partid nou, metehne vechi. Hai sa ne aliem cu escrocii care au dus tara de rapa (alaturi de PSD, UDMR si ceilalti sateliti)
    • Like 0
    • @ Gabriel Ionita
      USR nu se aliaza cu nimeni. Va sustine impreuna cu PNL acelasi premier dar vor negocia pe programul de guvernare exclusiv cu Ciolos. Nu vor negocia posturi de ministrii lasand la latitudinea premierului sa decida daca pe anumite posturi se potrivesc oameni din USR.
      • Like 1
    • @ Ovidiu Lupean
      check icon
      Vorbiți ca părere personală sau în numele USR? Ca să știu cum să vă iau, vorba bancului cu Păunescu și baciul.
      • Like 0
  • Teo check icon
    Presupunand ca partidele care il sustin pe Ciolos formeaza o coalitie de guvernare, ele vor primi portofolii de ministri, secretari de stat, etc. In caz contrar, de ce as sustine (ca deputat sau senator PNL/USR) un guvern care nu-mi ofera nimic in schimb? Iar intrebarea este cu atat mai pertinenta cu cat antipatia dintre cele 2 formatiuni de mai sus este cunoscuta (vezi algerile locale din Bucuresti si atitudinea intrasingenta a USR-istilor).
    Activitatea guvernului Ciolos este foarte discutabila. Nu s-a asteptat sa faca minuni oricum intr-un singur an. Insa faptul ca nu si-a asumat de la inceputul campaniei sustinerea celor 2 partide denota cat de putina incredere a avut in PNL. "Partidul istoric" a avut grija sa indeparteze multi dintre alegatorii sai in campania asta.
    • Like 1
    • @ Teo
      Plecand de la premisa ca PNL+USR vor reusi sa obtina majoritatea, va fi propus Ciolos ca PM. Probabil ca cei din PNL vor negocia posturi. USR, din cate spun ei, vor negocia doar strategii in schimbul sustinerii unor ministri propusi de catre Ciolos. Nu au, momentan, intentia de a intra in mod direct la guvernare, si bine fac, daca ma-ntrebati pe mine. Este una din cele mai abile strategii politice din ultimii 27 de ani. Daca USR s-ar arunca la posturi ar exista o buna probabilitate de a se compromite si de a pati ceea ce a patit CDR in mandatul 96-00. Din cate spun cei de la USR, singura posibilitate de a avea - intr-un eventual guvern Ciolos - un ministru sau secretar de stat membru USR este ca acesta sa fie nominalizat de insusi Ciolos.
      USR este un partid tanar a carui strategie este de a se implica in actul de guvernare in mod indirect, din dorinta de a nu se compromite din primul mandat. Este normal, ei au nevoie de un timp sa se defineasca din punct de vedere doctrinar, in acest moment incearca doar sa se uneasca - indiferent de doctrina fiecaruia - in jurul unor principii general valabile: transparenta, integritate, competenta, etc...
      Nu, nu sunt membru USR, insa i-am urmarit cu atentie si - trebuie sa recunosc - ader la multe dintre valorile pe care le promoveaza.
      • Like 1
  • check icon
    În timpul în care Cioloș debitează pe facebook minciunile astea în România se defrișează, OMV ne vinde resursele noastre la prețuri mai mari ca în Austria, școlile sunt canise de dresaj, armata este o adunătură de impotenți, poliția face afaceri, procurorii servesc politicienilor dosare, judecătorii au o medie de vârstă de elevi de liceu și discernământ ca al celor care încă nu și-au luat buletinul, mediul de afaceri face tumbe să scape de șpăgarii statului, tinerii pregătiți navighează pe google în căutarea unor facultăți sau joburi în străinătate ...
    Cioloș a fost pus să organizeze alegerile în mod democratic. Nu a putut, sau nu a vrut (impotență sau servilism) să schimbe mecanismul de alegere al primarilor în două tururi, nu a putut să reformeze nimic, nu a făcut decât valuri și gargară. Și a avut un mandat în alb, în care nici un partid nu și-a permis să-l saboteze.
    ... dar dacă va avea susținerea PNL sau a USR atunci va putea să vrea să înceapă să-și dorească și poate, după îndelungi chibzuințe să ajungă să vrea să facă ceva, dar numai dacă vor fi îndeplinite și celelalte 496 de condiții.
    • Like 2
    • @
      Ciolos nu minte - cel putin nu pana acum. Lucrurile de care vorbesti sunt regretabile (pe unele le-ai prezentat exagerat!) dar ele NU se datoreaza acestui guvern si nici lui Ciolos personal. El si guvernul sau au incercat si au reusit in buna masura sa schimbe modul in care se face guvernarea. Nu le-a reusit tot ce au incercat si tot ce au promis, poate nu din prima. Dar au mers mai departe pe drumul promis, un drum despre care eu personal sunt increzator ca e cel ce ne poate scoate din marasmul in care ne-am afundat in acesti 26 de ani. Eu si alte cateva milioane de cetateni il sustinem si il votam. De ce nu te alaturi si tu noua? Incearca si tu sa ai incredere si sa ii dai credit acestui om. Nu e omul providential, eu nu cred ca exista asa ceva. E un om cinstit, priceput tehnic in ale adminsitratiei publice si bine vazut inafara tarii. e singurul din acesti 26 ani ce intruneste simultan aceste caracteristici. Mai bina sa-l sprijinim si sa-l sustinem, in loc sa-i "dam la gioale" pe internet. Si daca ne-o dezamagi, va avea parte si el de tot oprobiul public. Eu sunt increzator in capacitatea lui de a conduce un guvern PNL-USR catre zari mai bune pentru Romania.
      • Like 3
    • @
      check icon
      Ei, mai ușor... acuma ce vrei? Cioloș nu are o baghetă magică la purtător cu care rezolvă marile probleme ale României peste noapte.
      • Like 0
    • @
      Votezi săptămâna viitoare?
      • Like 0
    • @ Tom Dick N'Harry
      check icon
      Aș vota, dar de unde sunt eu, toți candidații sunt tot ăia. Și pe ăia i-am mai votat și nu au făcut nimic. Deci .... nu. NU se poate. Trebuie să fii masochist să-i votezi ... sau prost de tot.
      • Like 0
    • @
      atunci du-te la vot si anuleaza-l, ca sa transmiti mesajul clar; daca nu te prezinti, trimiti mesajul ca nu-ti pasa, si nu ca iti pasa dar n-ai pe cine sa votezi!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult