În viitorul Guvern Cioloș se vor regăsi „4-6 miniștri din actualul Cabinet”, a anticipat premierul, într-un interviu pentru Republica.ro. Asta se va întâmpla doar dacă Guvernul Cioloș 2 va avea o majoritate în Parlament, care să-i permită să facă reformele pe care și le dorește. Despre majoritatea PNL-USR și pe cine mai invită premierul să se alăture, citiți în prima parte a interviului.
Dacian Cioloș a consultat harta electorală și are un mesaj pentru PSD.
De asemenea, premierul a adresat un mesaj nehotărâților și dezamăgiților, cărora le-a cerut să vină pe 11 decembrie la urne: „Nu poți să nu-ți asumi aceste opțiuni, dar să acuzi după aceea sau să arăți cu degetul pe cei din leadership că nu conduc România cum trebuie. Pentru mine asta înseamnă conștiința asumată individual, tu ca individ ca parte a comunității în care trăiești zi de zi”.
Partea a treia a interviului acordat de Dacian Cioloș platformei Republica:
- Veți fi premierul unui Guvern politic. În opinia dvs., va trebui să rămână unele ministere tehnocrate?
- Nu vreau să abordez lucrurile în tehnocrat și politic. Tot Guvernul trebuie să aibă susținere politică, altfel lucrurile nu vor funcționa. Vom avea nevoie de o majoritate în Parlament pentru reforme, altfel nu merge. În fruntea ministerelor trebuie să fie oameni care au o idee foarte clară despre ce vor să facă acolo, să fie oameni întegri, care să cunoască domeniul sau să aibă experiență și un program clar pe domeniul respectiv.
- Din actualul Guvern, aveți miniștri cu care vreți să mergeți mai departe?
- Da. Sunt câțiva miniștri cu care voi dori să continui.
- Puteți să ni-i spuneți?
- N-aș da deocamdată niciun exemplu, pentru că eu vreau să discutăm de lucruri concrete, nu de pasărea de pe gard. O să vedem după alegeri care va fi configurația. Sunt 4-6 miniștri cu care aș continua.
- Domnii Voiculescu, Pîslaru?...
- Haideți să vedem atunci... Ușor pot fi identificați oameni care în ultima perioadă s-au angajat la niște reforme, au niște proiecte clare, au o anumită viziune asupra sectorului pe care-l gestionează și au început niște lucruri care trebuie să fie continuate pentru a-și arăta efectele.
- Guvernul îl va face Dacian Cioloș sau îl vor face partidele?
- Eu cred că Guvernul trebuie făcut împreună de cei care dau susținerea în Parlament și cel care-l conduce. Eu am spus-o partidelor: îmi doresc să am ultimul cuvânt asupra tuturor membrilor echipei. Pentru mine e foarte importantă echipa, dincolo de calitatea individuală, de integritatea și de profesionalismul fiecăruia separat. Din experiența de management de până acum, am constatat că echipa e esențială. Și mai ales la nivelul guvernului, pentru a duce la bun sfârșit un program de reforme, dincolo de susținerea politică, membrii Guvernului trebuie să lucreze în echipă. Eu voi vrea să lucrăm pe clustere, pe teme mari care să fie abordate de grupuri de mai mulți miniștri, să evităm sectorializarea exagerată care duce la tensiuni între instituții ale Guvernului. Mi-aș dori ca miniștrii să lucreze în echipe mai mari sau mai mici pentru a duce la bun sfârșit anumite proiecte, și nu de a demonstra care ministru e mai important decât celălalt, în funcție de bugetul pe care-l are.
- Vă place politica de partid?
- N-am experiementat politica de partid.
- V-ați vedea conducând un partid în viitorul apropiat?
- Nu e prioritatea mea sau un scop în sine.
- Să zicem că aveți în față un corporatist care lucrează de luni până vineri, iar în weekendul ce vine pleacă la munte, la schi. Convingeți-l să stea acasă și să meargă la vot.
- Weekenduri la schi a avut și-o să mai aibă. Conștiința lui de individ care aparține unei comunități, care-și dorește o plusvaloare pentru el, pentru familia lui și pentru societatea din care face parte se exprimă în mai multe rânduri. Dar, cu siguranță, trebuie să se exprime o dată la patru ani, atunci când se alege Parlamentul. Sigur, și alegerea președintelui e importantă și poate e mai atractivă, pentru că vezi imaginea unui om, știi pe cine votezi. Dar Parlamentul e cel despre care apoi patru ani de zile o să tot spui lucruri legate de legislație, de predictibilitatea pentru mediul economic în care corporatistul respectiv lucrează. E foarte important să conștientizeze oamenii că în ziua votului nu există indiferență. Indiferența este o opțiune. A participa la vot și a vota e o opțiune, a spune „nu mă interesează și sunt indiferent” e tot o opțiune. Și aceste opțiuni trebuie asumate. Nu poți să nu-ți asumi aceste opțiuni, dar să acuzi după aceea sau să arăți cu degetul pe cei din leadership că nu conduc România cum trebuie. Pentru mine asta înseamnă conștiința asumată individual, tu ca individ ca parte a comunității în care trăiești zi de zi.
Aflați mai mult:
- Dacian Cioloș, prima parte a interviului: În ce sens nu sunt român? Înseamnă că cei obligați să plece din țară, inclusiv din cauza PSD, nu sunt români?!
- Dacian Cioloș, partea a doua a interviului: „În județele conduse de PSD, avem și zonele cu mai puține investiții, cu mai mulți asistați sociali, cu sărăcie. Și mă întreb de ce?”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Evitati expunerea intempestiva si prelungita la soare. E de preferat sa incepeti mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – cand pe-o parte, cand pe alta. Astfel, va veti asigura un bronzaj placut si uniform. Nu va avantati prea mult in larg. Oricum, in caz de pericol, nu strigati. Este inutil. Sansele ca prin apropiere sa se afle vreo persoana dispusa a va asculta sunt minime. Profitati de binefacerile razelor ultraviolete. Dupa cum se stie, ele sunt mai active intre orele 5,30 si 7,30. Se recomanda cu precadere persoanelor mai debile. Daca sunteti o fire sentimentala si agreati apusurile soarelui, librariile de pe litoral va ofera un larg sortiment de vederi cu acest subiect. Si inca ceva – daca aceste v-au pus pe ganduri si aveti deja anumite ezitari, gandindu-va sa renuntati in favoarea muntelui, inseamna ca nu iubiti in suficienta masura marea."
"Cateva sfaturi pentru cei aflati in aceste zile la mare" - Scanteia Tineretului - 18 decembrie 1989,
oare de ce nu-si sustin partidul pe site-urile acestuia si invadeaza alte site-uri ? sa fie simpli postaci platiti si trimisi pe "teren" ?
Uterior, procurorul care a instrumentat dosarul "telepatia" a fost destituit si anchetat pentru activitati de tip mafiot.
Astazi, judecatoarea care a pronuntat sentintele in acest dosar, D-na Camelia Bogdan, este anchetata de CSM pentru activitati incompatibile cu demnitatea de judecator; intre altele, aceasta doamna este anchetata de colegii domniei sale pentru incompatibilitate: dansa a participat 2 saptamani la Poiana Brasov la o conferinta, cheltuielile cu domnie sale fiind achitate de... ghiciti cine ? De Ministerul Agriculturii ( reprezentat la proces de Ciolos ), adica exact de partea "vatamata" in procesul "Telepatia".
"premierul este TOTDEAUNA ȘI FĂRĂ EXCEPȚIE un ales în parlament, uzual liderul partidului majoritar." - Nah, m-am saturat de dualismul asta parlamentar/premier. Am avut unu' care dadea dimineata la guvern o HG ca sa se duca repede dupamiaza in parlament sa o voteze contra...
Iar cu mistourile, calm down. Reciteste ce am scris, sunt doar cateva cuvinte. Nu stiu ce te-ai ambalat asa cu securisti, militieni, si alte chestii. E o reactie absolut exagerata.