Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cioloș: „În județele conduse de PSD, avem și zonele cu mai puține investiții, cu mai mulți asistați sociali, cu sărăcie. Și mă întreb de ce?”

Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură, noul premier desemnat al României

Premierul Dacian Cioloș le-a reproșat liderilor PSD că folosesc o modalitate „injustă” de a specula electoral problemele cu care se confruntă oamenii din județele conduse de lideri social-democrați. Acest electorat captiv este amăgit, potrivit lui Cioloș, în perioade electorale cu măriri de salarii și pensii și cu ajutoare sociale.

Într-un interviu pentru Republica.ro, premierul a criticat, de asemenea, campania „populistă și naționalistă” a PSD.

„E interesant de văzut, dacă ne uităm la harta electorală, că-n județele conduse de administrații ale PSD, acolo avem și zonele cu mai puține investiții, cu mai mulți asistați sociali, cu sărăcie. Și mă întreb de ce? Care e corelația? De ce se întâmplă lucrul ăsta?”, a subliniat Cioloș.

Iată, în continuare, partea a doua a interviului acordat de Dacian Cioloș platformei Republica.ro:

- „Îndrăznește să crezi în România!” este un slogan de campanie al PSD, „Îndrăznește să crezi în România condusă de oameni cinstiți!” este un slogan-replică al PNL. Există două Românii, una a oamenilor cinstiți și una a oamenilor necinstiți?

- Nu, n-aș face o asemenea separare. N-aș face această proiectare pe România a modului în care se comporată anumite părți din leadership. Constat, în schimb, că există tendința de a separa cele două Românii în modul de abordare: noi, cei care ne iubim țara, și voi, cei care vindeți România străinilor.

- E doar o temă de campanie sau e o problemă mai profundă a societății?

- În campanie se speculează emoții create de acest gen de afirmații. Dacă ne uităm pe harta României, avem, într-adevăr, zone care se dezvoltă mai repede decât altele. Avem zone în care se concentrează investițiile și în care nu se mai găsește mână de lucru calificată. În schimb, avem alte zone cu șomaj, și în primul rând șomaj în rândul tinerilor. E interesant de văzut, dacă ne uităm la harta electorală, că-n județele conduse de administrații ale PSD, acolo avem și zonele cu mai puține investiții, cu mai mulți asistați sociali, cu sărăcie. Și mă întreb de ce? Care e corelația? De ce se întâmplă lucrul ăsta? Nu am neapărat răspuns, fac doar o constatate. Și atunci mi se pare injust să folosească aceste dificultăți ale oamenilor de acolo doar în campanii electorale și să-și amintească doar în campanii electorale cu cât va crește salariul sau pensiile sau măsuri de asistență socială și să nu se vorbească de proiecte economice concrete acolo, în zonele respective. Cum am încercat să facem noi anul ăsta: ne-am dus în Valea Jiului și am propus un proiect integrat de investiții din fonduri europene și de la buget, inclusiv cu asistență tehnică. Și cum am făcut și în regiunea Moldovei...

- Care e mesajul dvs. către locuitorii județului Teleorman? Știți de ce mă refer la Teleorman.

- Dacă-mi spuneți o să știu exact.

- Pentru că, potrivit statisticilor comunicate de Ministerul Muncii, este județul cu cei mai mulți asistați social.

- Da, ceea ce înseamnă că sunt foarte mulți care nu au un loc de muncă. Și că programele de asistență socială, așa cum le vedem noi, ar trebui să-i ajute pe oamenii respectivi să-și găsească locuri de muncă. Ar trebui să atragem investiții și în zonele respective. Ăsta e modul în care eu văd rezolvarea de durată a problemei sărăciei oamenilor respectivi care trebuie acum să facă apel la asistență socială.

- S-a spus că aceste alegeri de duminică sunt și un fel de recensământ al oamenilor cinstiți. Ce înseamnă pt dvs. „un candidat penal”?

- Faptul că un candidat sau oricine e urmărit într-un dosar, atâta timp cât nu-i o decizie finală a Justiției, nu poți să spui că acel om e vinovat. Nu e vorba de a judeca între vinovați și nevinovați, ci de o chestiune de principiu: ca om politic și lider, ești un exemplu pentru ceilalți. Când ești implicat într-un dosar, indiferent din ce motiv, și când organele statului pe baza unor argumente evidente încep o urmărire penală, chiar dacă ea nu e încă tranșată în Justiție, cred că lucrul cel mai bun e să te retragi din activitatea de reprezentare, să-ți clarifici lucrurile în Justiție și să revii după aceea.

- Cum vă explicați faptul că mulți candidați, chiar condamnați penal, au fost votați cu procente mari la locale? Ce spune asta despre alegători?

- Fiecare își decide criteriile atunci când își dă votul. Eu cred că n-ar trebui puși alegătorii în situația asta de a vota pe cei care sunt condamnați. Încă o dată: ei au dreptul prin Constituție, prin lege au anumite drepturi. Nu înseamnă că dacă ei candidează încalcă legea. dar ei încalcă niște principii. Mai ales într-o democrație care e în consolidare, noi ar trebui să ne concentrăm pe cei care nu sunt certați cu legea, cu atât mai mult atunci când e vorba de acte de corupție.

- Ați cerut PNL să-i scoată de pe liste candidații „certați cu legea”?

- Da, dar nu numai eu.

- V-ați referit punctual la candidați aflați inițial pe liste?

- Nu, m-am referit la un principiu. Pentru că eu nici nu-i cunosc pe toți candidații care au fost propuși.

- Sunteți mulțumit de cum a răspuns PNL?

- PNL a făcut ceea ce PSD și ALDE nu au făcut. A enunțat clar acest principiu și l-a și aplicat.

- Unul dintre cele mai importante subiecte ale lui 2016 a fost Sănătatea. Ca Guvern, ați vrut să arătați cum este de fapt sistemul de sănătate. Cum va arăta sistemul de sănătate dacă mai stați 4 ani la Palatul Victoria?

- Nu doar am vrut să arătăm cum e sistemul acum, ci acolo unde am constatat probleme, am și venit cu soluții. Ele nu pot da rezultate în câteva luni de la aplicare.

- Dar cum va arăta sistemul peste 4 ani? Dacă aceste schimbări vor continua și nu vor fi ireversibile...

- Îmi doresc ca în 4 ani să fim în plin proces de construcție a unor spitale noi și de modernizare a unor spitale existente, pentru că infrastructura spitalicească e o mare problemă. Aceste spitale să aibă la conducere manageri profesioniști, care să se preocupe de buna funcționare și buna aprovizionare a spitalului respectiv, care să răspundă la observațiile pacienților și să-și asume părerile pacienților. Îmi doresc medici motivați să rămână în România și din punct de vedere al recunoașterii profesionalismului, și din punct de vedere al remunerației. Mi-aș dori să avem servicii medicale de calitate și în orașe medii și în mediul rural.

- V-ați uitat la ce se întâmplă la spitalul Malaxa? Managerul acesta Secureanu pare că a folosit banii publici în interesul personal și nu doar pentru sine, pentru o rețea care s-a format în jurul său. E un singur Secureanu în România?

- Nu cred că e cazul să personalizăm și să scoatem la două zile câte un caz pe care să-l generalizăm. Dincolo de a scoate la suprafață neajunsurile din sistem, e important să arătăm că putem construi. Nu folosește nimănui să decredibilizăm sistemul medical ca tot.

- Nu noi îl decredibilizăm, ei înșiși îl decredibilizează... Acești manageri care manageriază prost, ca să nu spun mai mult...

- Mai sănătos e să vedem ce măsuri pot fi luate și să le aplicăm. N-am luat, de aceea, doar decizii de schimbări din funcție a unor directori dintr-un spital sau altul, după ce presa sau corpul de control al premierului găsește probleme. Noi am venit cu o modificare de legislație. Am spus, din start, că pentru toate spitalele din România e nevoie de management performant, iar performanța managerială să fie calculată pe baza unor criterii și să aibă acces la managementul spitalelor toți cei care au competență în domeniul acesta. N-am luat măsuri pompieristice anul acesta, chiar dacă au ieșit anumite cazuri în evidență. La fel și cu infecțiile nosocomiale și cu biocidele, la fel și cu transplanturile - astea nu-s probleme punctuale, ci probleme pe care sistemul le are de mai mulți ani de zile și care trebuie tratate în mod structurat.

- Ce m-a surprins la cazul ăsta e că, deși managerul Secureanu avea o avere impresionantă, stătea într-o casă de la stat, la RA-APPS. Aceasta e în subordinea Guvernului. Ați reușit să faceți ceva cu această regie care a fost mereu una a nomenclaturii de stat?

- Trebuie să recunosc că e într-un proces de restructurare de mai demult. Nu Guvernul Cioloș a început acest proces. Noi l-am continuat. Am încercat să punem ordine în atribuțiile pe care le are RA-APPS. Vrem să separăm atribuțiile legate de gestionarea protocolului și atribuțiile comerciale, închirierea anumitor imobile...

- Dar recensământul celor care stau acolo? Bag seamă că sunt mulți uitați din guvernări trecute, mulți locatari...

- Nu ne-am apucat într-un an să facem reforme pe toate fronturile, că nu aveam cum.

Prima parte a interviului: Cioloș: În ce sens nu sunt român? Înseamnă că cei obligați să plece din țară, inclusiv din cauza PSD, nu sunt români?!

Urmează: Sunt 4-6 miniștri cu care aș continua. Au început reforme care trebuie duse mai departe

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PSD tine Romania in saracie pentru ca asa suntem mai usor de manipulat .ei vor acorda mereu ajutoare sociale si oamenii vor sti ca acest lucru e conditionat de venirea PSD la guvernare . Mediul privat mereu va suferi . se stie ca PSD s-a preocupat doar de pensii, ajutoare sociale si o parte a bugetarilor . noi restul ce facem domnilor PSD-isti? Plecam masiv din tara cand ajungeti la guvernare?
    • Like 0
  • Psd-ul a stapanit, pe fata sau indirect, aceasta tara, de dupa momentul '89. De ce nu au facut nimic in directia progresului. Singura lor preocupare a fost subminarea
    economica a tarii. Ei au inceput si au contribuit in mare parte, la distrugerea economiei,prin privatizarile catastrofale. Ei au adus "investitorii straini" mult asteptati care au vandut la fier vechi toata baza industriala, au facut specula cu terenurile rezultate, au "construit" mall-uri, spalatorii de bani negri. Psd-ul, sub toate denumirile lor anterioare, au distrus agricultura, educatia, sanatatea, au ruinat Institutul Cantacuzino, la porunca si in favoarea marilor producatori de medicamente,favorizad intrarea lor pe piata cu produse de calitate indoielnica, chiar nocive, dar la preturi de specula. Au distrus infrastructura in tot ce se numeste transport, nefiind in stare sa faca autostrazi si sosele. Si cele facute sunt niste rebuturi care au costat inzecit fata de altr tari. La acest capitol suntem de rasul tuturor. Aduceti-va aminte de ponta in 2014, in preajma alegerilor cu "autostrada"lui! Singura lor mare realizare a fost suspendarea, de 2 ori, a lui basescu. In final si in aceste cazuri au luat-o peste bot. Acum au creat acest pru, o clona a lor, care falfaie un nationalism de grota, pru format cu deseurile pesediste,trimise in fiecere seara cu "bombe" care se dovedesc apa de ploaie, "aruncate" de acest penal ghita, un tucalar al lui ponta si mai nou al lui dragnea. Analizati si concluzionsti. Nu va bateti joc de vot si, implicit de tara.


    Ei au cazut la intelegere cu obscuri, ca sa nu spun altfel, "investitori" straini, care au
    facut avere din vanzarea la fier vechi a utilajelor industriale, din speculatii cu ternuri, rezultate in urma lichidarii fabricilor, din constructia, in buricul marilor orase, a nenumaratrlor mall-uri care, in mare parte sunt "spalatorii de bani negri". Ei au fragmentat agricultura, cea ce a dus la scaderea drastica a productiei agricole, in favoarea importatorilor si pauperizarea taranimii. Ei au disyrus industria extractiva, dupa ce "presedintele lor de onoare" a discreditat minerii folosind-ui ca forta represiva inpotfiva altor categorii sociale, romane nu straine. Ei au distrus educatia, cu ministrii lor, incompetenti si tembeli. Ei au distrus sanatatea. Daca sunteti in stare, derulati intreg filmul de la 22.12.1989 pana in prezent. In toate campaniile electorale au promis ca, dupa aceea, sa uite cu nerusunare, ssu sa spuna ca este caracteristic in campanie electorala sa faci promisiuni fara acoperire
    • Like 0
  • Cu toată simpatia mea pt dl Cioloş cauzalitatea e inversă : datorită sprăciei votează PSD .Credeţi că o Oradea pededistă va falimenta ? Dacă psdiştii cedează10 ani TR,VS,MH nouă ,e o condiţie suficientă a dezvoltării ? Mi se pare o afimaţie nu doar populistă ci şi precar intelectuală . Cu durere .
    • Like 0
  • check icon
    „când organele statului pe baza unor argumente evidente încep o urmărire penală”. Dl Cioloș nu stăpînește normele juridice. Atît timp cît nu există o hotărîre definitivă, niciun dosar penal nu-l face pe cel anchetat vinovat de ceva. Am avut, în ultimii ani, destule dosare „penale”, care s-au finalizat pozitiv pt cel inculpat, dar care fusese forțat să-și dea demisia. Astea-s „românisme”, domnule Cioloș, și le știți foarte bine. Cu asemenea metode nu vom avea NICIODATĂ o Românie prosperă și nici nu oferim o Românie atractivă celor care doresc să revină în țară. Cît timp cetățenii României vor acționa cu frică, nu va exista progres. Frica este amica non-inovației și a birocrației.
    • Like 0
  • check icon
    PSD-ul nu a avut și nici nu are un interes de a dezvolta zonele sărace.căci ei au nevoie de mase de săraci ca mase de manevră ce le aduce procente serioase la alegeri, ori zonele mai avute gândesc altfel,au alte pretenții de la viață și ca atare sunt mai greu de păcălit,deci nu aduc voturi ușor.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Intelectualii, inclusiv cei cu pretenții de ștaif, sînt cel puțin la fel de ușor de păcălit ca și cei cu educație primară ori medie. Este o iluzie faptul că cineva educat nu este păcălibil politic. Să ne amintim de campania din 2008, cînd s-a creat campania anti-Tăriceanu cum că nu vrea să mărească salariile profilor cu 50 %. Adică poți, da’ nu vrei. Știm ce a fost după aceea, ca în bancul cu radio Erevan și tov. Ivan Ivanîci și Pobeda.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult