Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cioloș: În ce sens nu sunt român? Înseamnă că cei obligați să plece din țară, inclusiv din cauza PSD, nu sunt români?!

Dacian Cioloș, la Palatul Victoria

Premierul Dacian Cioloș a condamnat luni, într-un interviu pentru Republica.ro, campania „populistă și naționalistă” a liderilor PSD.

„În ce sens nu sunt român? Atunci ce-o să spună PSD de românii care trebuie să muncească acum în Spania și în Italia și muncesc acolo de 5-6 ani - unii chiar din cauza modului în care a guvernat PSD?! Însemnă că aceia nu sunt români pentru că au fost obligați să plece din țară din cauza modului în care s-au gestionat resursele aici?”, a reacționat premierul comentând una dintre temele de campanie - promovate constant de comunicatorii pesediști - conform căreia tehnocrații nu sunt români, ci subordonați Bruxelles-ului și miliardarului american George Soros.

Dacian Cioloș a exclus orice variantă în care să fie premierul unei alianțe parlamentare în care să intre PSD. În ceea ce privește cooptarea UDMR, alături de PNL și USR, pentru o majoritate parlamentară, premierul lasă o ușă deschisă.

Citiți, în continuare, prima parte a interviului acordat de premierul Dacian Cioloș platformei Republica.ro:

- Dacă un alegător care v-a văzut în această campanie pe afișe vă caută duminică pe listele electorale, unde vă găsește?

- N-o să mă găsească pe listele electorale, pentru că nu cred că m-a văzut undeva pe afișe spunând „Votați Dacian Cioloș!” Pentru că Dacian Cioloș nu e candidat direct. Eu am spus clar că nu candidez la aceste alegeri. În schimb, o să găsească partidele care au spus că mă susțin pentru a continua activitatea pe care am început-o la Guvern dacă reușesc împreună să constituie o majoritate în Parlament.

- PNL și USR...

- Cele două partide care mi-au propus această candidatură de prim-ministru în cazul în care ele reușesc să facă o majoritate și eu am acceptat. Da, e vorba de PNL și de USR.

- Deci dvs. îi îndemnați pe alegătorii care doresc să rămâneți la Palatul Victoria să voteze PNL sau USR.

- Exact!

- Dvs. votați duminică... În București?

- Nu, o să votez acasă, la Zalău.

- V-ați hotărât? Votați PNL sau USR?

- O să votez și PNL, și USR, pentru că sunt două liste. Una pentru Senat și una pentru Camera deputaților. Din cele două voturi, din cele două ștampile puse, una va merge pe PNL și una pe USR.

- La acest proiect comun pe care vi l-ați asumat împreună cu PNL și USR, după alegeri, pentru o majoritate parlamentară care să vă susțină, vedeți să intre și alt partid?

- Lucrurile astea vor trebui să fie discutate atunci. N-am avut genul ăsta de discuții, de detalii, cu cele două partide. A discutat în primul rând de principii.

- Dar nu excludeți ca la acest proiect să se asocieze și alte formațiuni...

- Eu nu, dar nu sunt doar eu cel care decide acest lucru.

- UDMR...? Vedeți vreo problemă să intre?...

- Prefer să nu discut pe speculații. Deocamdată eu am discutat cu cele două partide care mi-au propus să mă susțină. N-am intrat în acest gen de discuții, care cred că-și au rostul doar după alegeri.

- Ați spus la un moment dat într-un interviu că excludeți să fiți premierul PSD. Vedeți acum posibilă o alianță PNL-PSD cu Dacian Cioloș premier? E posibilă o astfel de construcție?

- Cu Dacian Cioloș nu! Nu cred că aș fi eu persoana cea mai potrivită pentru o asemenea alianță dacă ea s-ar face. Aici doar partidele vă pot răspunde, dar cred că e împotriva a ceea ce au afirmat, și unii, și alții. Avem nevoie de claritate în guvernare și cred că e nevoie ca unul din cele două partide să-și asume programele de guvernare pe care le am. Din ce am văzut până acum din modul în care vor să abordeze guvernarea cele două partide, sunt diferențe. Eu unul nu cred că aș fi premierul potrivit pentru o asemenea eventuală alianță și nu cred că va fi cazul.

- Pe dvs. ce vă deranjează la PSD? Vă vedeți compatibil cu acest partid?

- De ce această întrebare? Eu n-am vorbit niciodată de compatibilitatea cu PSD. Eu vreau să abordez în primul rând un altfel de guvernare și asta am făcut: cu mai multă transparență, cu onestitate, cu profesionalism, cu transparență în cheltuirea fondurilor publice, a deciziilor care au fost luate, fără sinecuri de partid. Nu cred în momentul de față că aș putea face aceste lucruri cu PSD.

- Principala țintă a PSD în campania electorală a fost Guvernul tehnocrat Cioloș. În campanie am numărat 3 atacuri punctuale la dvs.: că nu sunteți român și nu sunteți patriot; că nu vorbiți românește, ci limba tehnocrată; că vindeți țara străinilor și sunteți omul lui Soros. Să le luăm pe rând...

- Deci nu s-a discutat de performanță, de utilitatea și de coerența reformelor pe care le-am propus, ci de lucruri de natură populistă și naționalistă. Am impresia că discuția în ce mă privește pe mine și în ce rivește activitatea Guvernului din partea PSD nu a fost atât calitatea actului de guvernare, ci ce a declarat unul sau altul. Dacă vă uitați, chiar și moțiunile simple pe care le-a prezentat PSD au fost legate de ce au declarat unii miniștri, nu de ce au făcut.

- Le-a ieșit această campanie?

- Nu știu. O să vedem la alegeri. Oricum, indiferent dacă le-a ieșit sau nu, eu prefer să rămân clar, vertical, să spun ceea ce gândesc, nu lucruri care ar fi fost plăcute la auz unora sau altora. Faptul că nu sunt român...în ce sens nu sunt român?! Nu numai că am cetățenia română, eu mi-am petrecut aproape toată viața în România. Faptul că am lipsit un an și jumătate pe perioada studiilor în Franța și cei patru ani și jumătate cât am fost comisar european la Bruxelles trimis de România, asta înseamnă că nu sunt român? Atunci ce-o să spună PSD de românii care trebuie să muncească acum în Spania și în Italia și muncesc acolo de 5-6 ani - unii chiar din cauza modului în care a guvernat PSD?! Însemnă că aceia nu sunt români pentru că au fost obligați să plece din țară din cauza modului în care s-au gestionat resursele aici?

- Sunt vreo 4 milioane de români plecați în străinătate. Îndrăzniți să-i chemați acasă?

- Absolut! Am și făcut-o. Nu numai că i-am chemat, dar am început deja să punem la punct programe care să-i încurajeze să o facă. Știu că mulți își doresc asta. În cei patru ani și jumătate cât am fost comisar european am vizitat cel puțin o dată toate statele membre. Am vizitat de mai multe ori Spania, Italia, Germania, Franța, chiar și Marea Britanie - țări unde sunt cei mai mulți români. Și foarte mulți mi-au spus chiar apropo de agricultură: Domnu Cioloș, ne-am dori să putem să venim acasă și să facem lucrurile pe care le facem aici. Să putem să îngrijim o fermă și acasă sau să investim și acasă. E nevoie de ei, de experiența lor, de cunoștințele pe care le-au căpătat acolo, de felul de a lucra învățat acolo, e nevoie de toate astea mai ales în mediul rural.

Urmează:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • As fi foarte curios sa aflu cum exact incurajeaza guvernul romanii plecati in strainatate sa se intoarca acasa. Eu sunt plecat in Canada de 10 ani. Anul trecut sotia mea - romanca- a nascut o fetita careia autoritatile romane i-au refuzat cetatenia romana pe motiv ca eu am fost inainte casatorit si divortat in Canada si nu i-am anuntat vezi doamne pe ei. Daca inainte contemplam cu ideea intoarcerii in Romania la pensie, acum cu siguranta nu mai vreau sa ma intorc intr-o tara care considera ca copilul meu, nascut din 2 romani nu este roman. DEci, domnul Ciolos, cum incurajati dumneavoastra romanii plecati sa se intoarca?
    • Like 0
  • check icon
    PSD-ul spune despre cei plecati exact ce a spus FSN-ul dupa '90: nu merita nimic pt.ca nu au stat in tara sa manance salam cu soia! Si prostimea i-a crezut! Poate altfel arata azi Romania cu Ratiu presedinte vreo zece ani!
    • Like 4
  • „În ce sens nu sunt român? Atunci ce-o să spună PSD de românii care trebuie să muncească acum în Spania și în Italia și muncesc acolo de 5-6 ani”

    Cred că domnul Ioan Rus îl poate lămuri pe domnul Cioloș ce spune PSD-ul de românii care muncesc acum în Spania și Italia.
    • Like 0
  • check icon
    Pentru ca cei plecați să vrea să se întoarcă acasă trebuie create, nu discutate în gargare electorale, condițiile favorabile. Acum, nu peste o generație, deoarece atunci n-ar mai avea cine.
    • Like 0
  • Acuzațiile PSD menționate în articol sunt stupide... Ele datează din perioada campaniei de la prezidențiale, când d-na Firea a fost prima dispusă să înfiereze "neromânismul" lui Klaus Johannis. Imbecilitate puerilă!
    Din păcate însă, aceste acuzații prind la o anumită parte a publicului, mai ales când se combină cu unele stângăcii de comunicare de care a dat dovadă premierul Cioloș, în ultimul an. Principala a fost bâlbâiala legată de Cumințenia Pământului. Dar mai sunt și alte lucruri, pe care naționalist-oportuniștii PSD și PRU le folosesc deja ca argumente de campanie electorală, prezentându-le ca dovezi ale așa-zisei lipse de patriotism de care ar suferi Cioloș.
    De exemplu, la Palatul Victoria nu s-a mai organizat, anul acesta, Ziua Porților Deschise cu ocazia Zilei Naționale, 1 Decembrie. Nimeni nu știe de ce, dar un văr din Focșani mi-a zis că la ei s-a auzit cum că "n-a vrut Cioloș!"
    Pe de alta parte, în 2016 s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Andrei Mureșanu, autorul poeziei care a stat la baza Imnului Național, "Deșteaptă-te, române!", dar și 35 de ani de la primul zbor în Cosmos al unui astronaut român, Dumitru Prunariu. Un vecin este convins că ambele subiecte puteau să fie mai bine marcate, inclusiv la Palatul Victoria, "dar pe ăștia nu-i interesează nimic din istoria României, toată ziua numai UE, UE și iar UE!".

    Impresia mea este că, din dorința de a nu fi catalogat ca populist, dl. Cioloș și anturajul său au căzut în extrema cealaltă, a unei hiper-corectitudini păguboase... Și e păcat. Puțin naționalism nu strică, mai ales în preajma Centenarului României. Dar ce să-i faci, așa suntem noi, românii, ne dăm patrioți zor-nevoie, dar când trebuie să ne punem un tricolor la fereastră sau să organizăm o Zi a Porților Deschise, ne piere cheful... În privința asta, dl. Cioloș se dovedește la fel de român ca oricare dintre ceilalți 20 de milioane :)
    • Like 3
    • @ Stelian Badescu
      Kates check icon
      Daca a-ti pune un steag la balcon inseamna ca esti roman, eu ma declar profund dezamagita de ideea de patriotism a unora. Nu asta inseamna sa fii patriot, ci sa faci ceva pentru tara ta si conationali. Nu trebuie sa fie ceva maret, ci macar sa ai bun simt. Pun pariu ca dintre toti cei care isi agata drapelul la balcon si la masina, multi scuipa coji de seminte pe jos, arunca mucul de tigara pe linia de tramvai cand stau in statie si coaja de la banana pe geamul masinii. Si nu cred ca nu au minima edicatie ca sa stie ca lucrurile astea nu sunt in regula, dar nu le pasa. Fiecare isi vede interesul lui in tara asta. Au fost momente in care au disparut pietrele de pavaj si bancile din parc. Sunt sigur in parcarea/curtea cuiva.
      Si cum ii poti face pe asistatii sociali si pensionari sa te voteze, cand nu le promiti foloase necuvenite, respectiv pensii nesustenabile?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult