Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ciprian Pocovnicu a adus în România soluția de securitate și confidențialitate informatică dezvoltată de savanții de la CERN: „Criptomonedele au favorizat apariția platformelor de atacuri cibernetice la comandă.” Republica antreprenorilor

Ciprian Pocovnicu

Traficul de la dispozitivul tău până la o pagină web sau un client de e-mail este transportat de furnizorul tău de internet și de cel puțin alți 10 provideri de servicii, iar cei care îți transportă datele, le pot și păstra. Ce înseamnă concret acest lucru? Că informații sensibile despre tine și afacerea ta pot fi folosite, iar astfel poți deveni ținta atacurilor cibernetice.

Iar pericolul unui atac cibernetic este cu atât mai mare pentru companii. În 2021, de exemplu, LinkedIn a pierdut datele a peste 700 de milioane de clienți, cu situații de o anvergură asemănătoare confruntându-se și Facebook, Google, Twitter sau Uber. Au fost sustrase informații despre nume, domiciliu, card, număr de telefon sau adresă, care pot fi vândute și folosite pentru a lansa atacuri cibernetice personalizate.

Iar acestea nu sunt singurele date care reflectă o realitate de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți. Un studiu IBM din 2021 arată că, în medie, costul unei companii atacate prin ransomware se ridică la 4,6 milioane de dolari, care nu include răscumpărarea solicitată de atacatori în schimbul cheii de criptare a datelor. Pentru școliile și colegiile din SUA astfel de atacuri au însemnat costuri de 3,5 miliarde de dolari, numai în 2021.

„Amenințările sunt tot mai complexe și mai sofisticate. Acum nu mai există indivizi care stau în spatele calculatoarelor și atacă unu la unu pe cineva. Sunt ferme de rack-uri cu servere care rulează programe avansate care scanează la rând adresele IP. Iar în momentul în care găsește o adresă IP disponibilă – un site, o aplicație, ERP-ul unei companii, începe automat scanarea, identifică lista serviciilorși a vulnerabilităților, le exploatează și obține credențiale de acces. Există o adevărată industrie a acestor atacuri.

Plățile în criptomonedă permit atacatorilor să ceară răscumpărarea în monedă care nu poate fi urmărită, ceea ce încurajează astfel de acțiuni. Injectează un ransomware care criptează datele pentru care ulterior solicită răscumpărare. Dacă sistemul infectat nu conține date esențiale, îl va utiliza ca resursa pentru atacurile viitoare. Devine un fel de zombi. 

De exemplu dacă vrei să indisponibilizezi un magazin online pentru o perioadă, ca să vândă mai mult altul, comanzi de pe o platformă un atac de tip DdoS (distributed denial of service), selectezi numărul de zombi-uri, de surse, durata, intensitatea, ce vrei să obții, pui protofelul virtual, plătești, și se întâmplă. Astfel de atacuri sunt la îndemâna oricui vrea să facă rău și este dificil să-i identifici atât pe cei care au lansat atacul, cât și pe cei care l-au comandat. Criptomonedele, care favorizează anonimizarea veniturilor, au permis apariția paltformelor de atacuri cibernetice la comandă”, explică Ciprian Pocovnicu, expert în securitate cibernetică cu peste 20 de ani experiență, care a făcut pasul către antreprenoriat și a devenit distribuitorul soluției Proton Business în România.

„Nu mai aveam unde să cresc”

IT-ul este unul dintre cele mai ofertante domenii în care să lucrezi, dar uneori salariul mare și o poziție de conducere nu mai sunt suficient de motivante și nu pot combate rutina. Ciprian Pocovnicu a lucrat mai bine de 20 de ani la aceeași grup de companii, de unde a plecat din funcția de Chief Information Officer, și nu i-a deloc ușor să facă pasul către antreprenoriat.

„Am luat decizia greu pentru că, pe lângă stabilitatea pe care ți-o oferă un job, există această legătură emoțională cu colegii și faptul că am crescut profesional acolo. Rațional însă ajunsesem la plafon. Nu mai aveam unde să cresc. Îmi epuizasem toate ideile, totul era construit de la zero de mine și echipa pe care am format-o, iar la un moment dat devine atât de ușor încât intervine rutina. Sunt multe lucruri pe care efectiv nu mai pot să le fac, deși le știu foarte bine. Voiam altceva, chiar dacă e mai greu să fii antreprenor. Și am învățat mult. În plus, descoperisem această soluție de securitate cibernetică și am văzut-o ca pe o oportunitate de business care s-a pliat și pe nevoie mea de a schimba ceva profesional, astfel că am decis să o promovez împreună cu toată expertiza mea”, spune Ciprian Pocovnicu. 

Proton Business, soluția distribuită în România de TRU Solutions, a fost dezvoltată începând cu 2014, de savanții de la CERN, care în urma dezvăluirilor precum Wikileaks au ajuns la concluzia că avansul internetului și al telefoniei mobile nu a fost dublat de măsuri de securitate pe măsură, pentru că nimeni nu a putut anticipa pericolele care există astăzi.

„La Geneva, Sir Tim Berners Lee a inventat internetul în urmă cu 25 de ani, iar acum face parte din echipa de savanți Proton, care au construit soluția de securitate și confidențialitate a datelor raportată la arhitectura actuală a sistemelor de comunicații. Astfel, datele sunt criptate la sursă, telefonul mobil sau orice alt dispozitiv, criptarea continuă pe canalele de comunicații și ajung să fie stocate criptat în Elveția”, explică specialistul în securitate cibernetică.

De ce este important să stochezi date criptate?

În cazul unei scurgeri de informații, dacă sunt criptate, datele obținute nu pot fi accesate, cheia pentru decriptare fiind la utilizator, inclusiv în varianta fizică. Astfel, atacatorul obține informații din date, nu le poate utiliza și nu are niciun argument să ceară răscumpărare.

De altfel, stocarea criptată a datelor este și reglementarea impusă de Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (NIS), adoptată în 2016 de către Uniunea Europeană și transpusă la nivel național în 2018. Legea vizează companiile care intră în categoria furnizorilor de servicii esențiale, iar potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) sunt 864 de companii cu acest statut, iar o pătrime sunt în București.

Ciprian Pocovnicu a asistat deja zeci de companii din pharma, transport și energie să implementeze suita Proton Business, singura care în prezent se pliază pe directiva NIS. Include e-mail, drive, vpn, calendar și manager de parole, criptate, cu stocare criptată în Elveția. La nivel global, Proton are peste 100 de milioane de utilizatori și o creștere anuală de 50% a numărului acestora.

Pentru persoanele fizice soluția este gratuită și preîntâmpină cele mai des întâlnite vulnerabilități, inclusiv tracking, phishing, malware, ransomware sau pierderea confidențialității informațiilor.

Fișă de business. Subiectiv

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor? Apetență pentru risc, dar și o dorință puternică de a inova. O afacere are în permanență nevoie de optimizări, piața trebuie permanent urmărită și analizată, nimic nu stă pe loc, de aceea ajută să fii curios și să ai un spirit analitic dezvoltat.

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor în România? România oferă un mediu foarte dinamic pentru antreprenori, ceea ce poate însemna și un număr ridicat de oportunități, dar și o lipsă de predictibilitate care te poate destabiliza. Așadar, aș zice că un antreprenor din România este foarte importantă adaptabilitatea și flexibilitatea: să vezi orice schimbare ca pe o ocazie de a te reinventa, repoziționa, de a explora noi piețe, și nu ca pe un obstacol.

A existat vreun moment în care ai vrut să renunți? Drumul meu în antreprenoriat a început după 20 de ani de activitate în domeniu, așa că sunt optimist în privința viitorului.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că ești pe drumul cel bun? Decizia mea de a lansa TRU Solutions a venit după o analiză profundă a nevoii din piață și asta mă face să cred că sunt pe drumul cel bun.

Ce este antreprenorul? Antreprenorul este cel care transformă o idee într-o afacere sustenabilă, care reușește să atragă oameni competenți în jurul lui și să îi motiveze, să le ofere o misiune, un sens, nu doar o slujbă. 

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult