Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cîțu, despre înlăturarea lui Berceanu din funcția de șef al Gărzii de Mediu: „Nu l-am demis eu. De fapt i-a fost retras sprijinul politic când USR PLUS a ieșit de la guvernare”

Octavian Berceanu

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost înlăturat din funcție, iar atribuțiile sale delegate, dar premierul Florin Cîțu susține că nu este vorba despre o demitere. 

„Domnul Berceanu a fost numit politic și nu l-am demis eu. De fapt i-a fost retras sprijinul politic când USR PLUS a ieșit de la guvernare, așa cum a fost retras prefectul Bucureștiului, domnul Berbeceanu, când a venit noua coaliție pentru că acesta a fost algoritmul politic. În acest moment, toți cei care au fost numit politic, în momentul în care li s-a retras sprijinul politic, trebuie înlocuiți”, a declarat Cîțu, citat de Digi24.

Acesta a mai spus că nu a fost nimeni numit în locul lui, ci atribuțiile sale au fost delegate adjunctului, Alexandru Lucian Vasile, fiului primarului PNL din Jegălia.

„Nu a fost numit nimeni în locul domnului Berceanu ci atribuțiile i-au fost delegate. Niciodată nu am primit vreun semnal de la domnul Berceanu că adjunctul domniei sale nu ar fi capabil să îi preia atribuțiile. Acesta e rolul adjunctului, când domnul Berceanu pleca în concendiu. Dacă aș fi avut semnale de la domnul Berceanu, nu aș fi delegat atribuțiile. Am vorbit cu domnul ministru al mediului că situația merge mai departe. Tot ce avem în programul de guvernare merge mai departe. Nu ne abatem de la planul pe care -l aveau aceste instituții”, a mai declarat Florin Cîțu.

În CV-ul oficial depus pe site-ul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Alexandru Lucian Vasile și-a trecut „capacitate de utilizare a unui sistem dotat cu videoproiector sau cu scaner, precum și a numeroase alte tipuri de aparatură”, a relatat Libertatea. El a absolvit în 2012 Facultatea de Silvicultură și Exploatare Forestieră a Universității Transilvania Brașov și a urmat un master în managementul ecosistemelor forestiere la aceeași instituție de învățământ superior.

Berceanu: Demiterea mea fost o execuție politică

Octavian Berceanu a spus la Digi FM că demiterea sa a fost o „execuție politică”. „O parte din oamenii din PNL nu au considerat de bun augur această demitere. Mi-au spus că au fost presiuni foarte mari din eșalonul 2 și 3 ca această demitere să se întâmple, oricare ar fi fost consecințele politice”, a declarat Berceanu. Acesta a precizat că se referă la politicieni, „implicați în afaceri care au consecințe nefaste asupra mediului. Am găsit foarte mulți politicieni ale căror urme au rămas în afacerile din România pe mediu, pe depozitări ilegale, pe transporturi ilegale de deșeuri, pe arderi ilegale de deșeuri, a precizat Berceanu.

„Am făcut cele mai multe sesizări penale din istoria Gărzii de Mediu și am oprit depozitări ilegale de deșeuri. Asta i-a deranjat pe «jucătorii» din domeniu”, a mai spus fostul șef al Gărzii de Mediu, în emisiunea „Omul Potrivit” de la Digi FM.

El a vorbit și despre relația acestor „jucători” cu mafia italiană.

„Am deranjat indubitabil pe mulți jucători în această industrie. Industria asta are corelații cu mafia din Italia, lucru dovedit prin anchete. Îmi pare rău că parchetele și DNA-ul nu au o viteză mai mare de reacție pentru că asta ne lasă descoperiți în fața infracționalității de mediu, care este extraordinar de mare. Sunt jurnaliști de investigații care au dovedit lucrul ăsta, sunt dosare la DNA care certifică ceea ce spunem! Sunt oameni politici care s-au perindat prin ministere, prin guvern și care la rândul lor au dezvoltat aceste businessuri cu deșeuri, cu fel fel de lucruri care distrug și mediul și sănătatea românilor. Vorbim de miliarde de euro, a subliniat Octavian Berceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si lui Superman i a fost retras sprijinul politic si nu pare sa aiba o problema cu asta.
    • Like 1
  • Ma mira ca nu la pus pe Bode si aici. 6 ministere pentru Catu si 6 pentru Bode , si ar fi mers tara ca unsa .
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      E unsă de mult, cu rahat de politician.
      • Like 0
  • Aad check icon
    Pana una-alta, PNL este o cauza pierduta. Se indreapta cu pasi foarte grabiti sa se alature PNT-cd si nu da semne ca e constient de asta. Sau ca ar avea o strategie, mai presus de orgolii si ego-uri umflate cu heliu.
    • Like 5
    • @ Aad
      Din greșeală am dat un like acestui comentariu. Îl declar nul.

      I-aș fi dat mai degrabă un -like (minus like) dacă ar fi posibil.
      Îmi cer scuze pentru neatenție. Aprecierea mea era adresată comentariului de mai jos, al lui Adrian Ionașcu.
      • Like 0
    • @ Nelu Mares
      Rareș Bogdan, tu ești? Ai un dislike de la mine. ;) Că trolezi pe aici aiurea, dacă te întrebai.
      • Like 1
  • Mie mi se pare că devine jenantă această boceală. Șansa noastră este să creăm instituții funcționale, indiferent de cine le conduce, nu să-l așteptăm pe Țepeș și pe urmă să plângem că a fost demis.
    Dacă omul a performat atât de excepțional vor fi puncte în plus pentru USR - Plus la următoarele alegeri și puncte în minus pentru PNL, dacă pune pe unul care nu performează.
    În momentul când un partid iese de la guvernare, este o decizie politică asumată și asta înseamnă că toți reprezentanții săi în instituții, numiți acolo, în primul rând pe baza algoritmului politic, pleacă. Își dau demisia, nu așteaptă să fie demiși, pentru că evident asta se va întâmpla, ca apoi să pozeze în victime politice! Au fost numiți politic, n-au dat vreun concurs pe post și sunt demiși tot politic.
    Așa funcționează orice societate normală. Faptul că partidele pun tot felul de căzături în funcții, ține de calitatea sistemului politic românesc și de faptul că electoratul nu îi penalizează. Ca democrația să funcționeze eficient este nevoie de implicare, solidaritate și simț civic. Nu le avem e problema noastră. Și n-o s-o rezolve nici Berceanu și nici măcar Vlad Țepeș.
    • Like 4
    • @ Adrian Ionascu
      Este corecta abordarea , cu conditia ca orice partid care face o numire politica, sa o faca bazata pe competenta . Daca acceptam ca o numire politica poate fi orice prastie, atunci n-o sa ne rezolve nimeni problemele , pentru ca acceptam o bazaconie ca o normalitate.
      Eu nu cred ca problema aici era schimbarea lui Berceanu , ci mai degraba cel pus in locul lui.
      Probabil ca mentinerea in functii a cativa oameni competenti pusi de USR+ l-ar fi ajutat cel mai mult pe Catu si foarte tare pe romani . Dar nea Catu nu are nici o treaba cu viitorul tarii , el trebuie sa ajunga sef la PNL si pentru asta mituim echipa castigatoare. Dupa aia mai vedem noi.
      Problema este ca noua romanilor, ca oricarui popor latin , simpatiile ne mananca neuronii.
      Toata mascarada asta are totusi utilitatea ei. O sa vedem cam cate animale de tip PSD exista in PNL. Ma refer la speciile , pungasi mituiti cu functii si bani de furat si prosti facuti gramada care voteaza un clovn ca sa fie bine.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Cam toate, dacă realizezi că PNL e fratele mai mic și mai isteric al PSD.
      • Like 0
  • E semnificativ faptul că insistați pînă în pînzele albe pe sintagma „fiul primarului PNL”, ca și cum ăsta ar fi aspectul determinant. Și la fel de semnificativ pentru afilierea dv politică este extrasul pe care l-ați ales din CV-ul înlocuitorului comisarului general, ca și cum ați evidenția un aspect rușinos, reprobabil.

    De ce nu spuneți și al cui fiu este Berceanu? dacă tot aveți pretenția unei paralele obiective. Și de ce nu-i scormoniți și lui cv-ul sau chiar trecutul, întru găsirea unui aspect așa-zis rușinos, condamnabil?

    De ce? Fiindcă sunteți angajați politic, dar vreți să păstrați și aparența neutralității.
    • Like 2
    • @ Nelu Mares
      Dan Dinu Dan Dinu check icon
      "Fiul primarului" îi principala calitate a fiului primarului (-Ce vă recomandă? - Vocea şi talentu' lu' tata.). Pe Berceanu îl reconfirmau acţiunile şi controalele lui.
      • Like 4
    • @ Nelu Mares
      Interpretare de retardat sau postac. Problema nu este tata, este CV-ul. Cand CV-il este vraiste , in mod evident ca a fost adus acolo pe pile , deci se ajunge la rude : tata , mama sau bunic...
      • Like 2
    • @ Dan Dinu
      Ați citit „Principiul lui Peter” de Laurence J. Peter și Raymond Hull? Dacă n-ați citit-o v-o recomand. E excepțională.

      La secțiunea intitulată „Problema etalonului” zice așa:
      „Competența unui salariat nu este evaluată de public ci de superiorul lui ierarhic. Dacă superiorul se mai situează încă pe un nivel de competență, el își poate aprecia subordonații în funcție de rezultatele muncii utile....
      ....
      Cu alte cuvinte el evaluează <<ce iese.>>.
      Dar dacă superiorul și-a atins nivelul de incompetență, el își va cîntări, probabil, subordonații în funcție de valorile instituționale, adică va lua drept competență comportamentul care sprijină regulile, ritualurile și formele statu-quo-ului. Punctualitatea, curățenia, respectul față de superiori, ordinea în hîrtii vor fi cel mai prețuite. Pe scurt, un astfel de superior evaluează <<ce intră>> - contribuția fiecăruia.”

      Acum:
      1) Noi, toți cei care evaluăm competența unuia sau a altuia (de exemplu Berceanu vs „Fiul primarului”) o facem dintr-o poziție de incompetență. Avem credința că ne pricepem la „fișa postului”... dar e numai o impresie, o emanație a infatuării noastre.

      2) Chiar pesupunînd că avem competența necesară, tot nu avem toate informațiile necesare evaluării. Nu dispunem decît de cele furnizate de subiectul evaluării, selectate în așa fel încît să-l înfățișeze în cea mai favorabilă lumină.
      Observ că în această privință membrii USR sunt cu toții adevărați experți, față de cei ai altor partide, care au doar ici și colo cîte unul..

      3) Spuneți că „Pe Berceanu îl reconfirmau acţiunile şi controalele lui.”.
      Sunteți convins, dincolo de orice îndoială, că cei care l-au controlat au fost competenți? Cu alte cuvinte, că nu și-au atins nivelul de incompetență? De ce ar trebui să credeți în evaluarea lor? Doar fiindcă e vorba de Berceanu?
      Observ că pentru admiratorii USR-ului, membrii acestuia sunt providențiali.

      Și cît de serios e „argumentul” folosirii unui răspuns dat evident în zeflemea de „Fiul primarului”? Un om normal nu poate da un astfel de răspuns decît la modul ironic.

      Încă o dată, vă recomand să citiți, cu atenția pe care o merită, „Principiul lui Peter”. Autorii ei nu sunt analfabeți funcțional, cu siguranță.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Mulțumesc pentru obiectivitatea cu care m-ați evaluat.
      Iertați-mă că nu continui. Nu mă pot ridica la nivelul competenței dv.
      • Like 1
    • @ Nelu Mares
      :))))))))) cîtă scremere să justifici măgăria și incompetența, postacule!
      • Like 0
    • @ Nelu Mares
      Am citit curios argumentele antiusr si mi-am dat seama ca am pierdut timp pretios.
      Sa vorbesti de competenta dovedita sau nedovedita sau si mai rau de imposibilitatea de a realiza nivelul de competenta pe orice domeniu care nu este expertiza personala nu face decat un politruc cu staif.
      Omul a fost foarte competent. Vezi nivelul de poluare al bucurestiului inainte si in timpul mandatului sau. Daca nici la mediu nu nepricepem toti atunci putem sa il lasam pe catu priministru pana in 2100
      • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Cum Berceanu elimina tot ce pute (sau împute), era un real pericol pentru guvern.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult