Printre drepturile pe care românii pretind că și le-au câștigat în 1989 se numără și acela de a nu vota. Este unul din drepturile de care românii sunt cei mai mândri și la exercitarea căruia suntem campioni europeni.
Ca printr-un miracol, la fiecare rând de alegeri românii își descoperă printre drepturile pe care le au și acest drept. Își aduc aminte că sunt cetățeni liberi și că printre libertățile lor, câștigate cu prețul sângelui vărsat de eroii țării, se numără și libertatea de a sta acasă.
Și tot ca printr-un miracol, dacă nu cumva este același miracol, de treizeci de ani avem o clasă politică slabă și coruptă. Mângâierea noastră și consolarea noastră supremă este că din când în când putem să le dovedim politicienilor disprețul față de ei prin aceea că nu ne mișcăm fundul să-i votăm.
Originalitatea democrației românești își dovedește încă o dată eficacitatea. Pasivitatea alegătorilor e condiția necesară ca peste patru ani aceiași alegători să se dovedească din nou pasivi și disprețuitori.
Desigur, noi nu ne putem compara cu Olanda la nimic, nici măcar la prezența la vot. Ei au o prezență la vot de 80% pentru că au pe cine să voteze. Dacă, printr-un alt miracol, ne-ar împrumuta oamenii lor politici la un scrutin, sunt sigur că și noi ne-am buluci ca olandezii la urne. Și invers, dacă le împrumutăm partidele noastre, și olandezii vor sta acasă.
Am glumit, desigur.
Într-un registru mai grav, aș spune că dreptul de a nu vota, tradus în absenteism, este o altă fațetă a slabei solidarități și a slabei responsabilități publice a românilor. „Dreptul” de a nu face nimic, „dreptul” de a nu-ți păsa de ce se întâmplă în jurul tău, „dreptul” de a invoca fatalitatea („oricum ies tot ei”) nu sunt de fapt drepturi, sunt dovezi că trăim într-o societate pasivă, în care indivizii needucați civic nu devin cetățeni, ci se mulțumesc să fie consumatori și își dovedesc lor înșile curajul plângându-se de clasa politică în bucătărie sau cel mult pe facebook. Aceste așa-zise „drepturi” pe care și le exercită 6 sau 7 români din 10 înseamnă că țesutul social și structura de rezistență la abuz, nedreptate și minciună sunt susținute de cei 3 sau 4 români care preferă să facă ceva în loc să stea.
Absenteismul nu înseamnă o mai slabă legitimitate a celor aleși. Aleșii oricum se duc în parlament sau la primărie. Înseamnă doar că li se transmite că la doi români din trei nu le pasă de nimic: nici de legile strâmbe, nici de spitalele infecte, nici de școlile slabe, nici de corupția din instituții. Politicienii au dreptate: ei i-au întrebat pe oameni dacă le pasă și ei au spus că nu.
Nu le poți lua oamenilor dreptul de a nu vota, li se pare sfânt acest drept și pentru ei e simbolul însuși al libertății lor. Dar probabil că altfel ar arăta o clasă politică dacă 80% dintre români ar vota, iar jumătate din aceste voturi ar fi anulate, pentru că din cei 6 români pasivi, 3 au făcut efortul supraomenesc de a merge până la secția de votare și de a-și striga revolta împotriva clasei politice anulând buletinul de vot.
Dar nu, noi ne strigăm revolta tăcând dezgustați. Sau, și mai bine, hai să nu ne revoltăm deloc, că e bine așa cum e. Le-am arătat-o noi și de data asta.
Numai că de acum și până în 2024 o să ne-o arate ei, zi de zi, oferindu-ne astfel șansa nesperată de a-i critica în postări pline de indignare, dar pe care, evident, nu le mai bagă nimeni în seamă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sa va explic in doua fraze. Sunt un palmas cu 10 clase ( 2 profesionala nu se contorizeaza), nu am multa scoala.... Viata mea este un dezastru in romania (cu r mic), ma confrunt cu tot felul de lipsuri. Ma trezesc dimineata la 4:15, ma duc la munca, muncesc 9-10 ore pe zi iar la finalul zilei primesc 150 lei. Inainte sa ma duc acasa, trec pe la market si constat ca nu imi ajung banii pentru mancare, facturi, alte nevoi cotidiene.
Deci, cei care ajung in parlament au studii superioare, bravo lor!
Problema este ca habar nu au cu ce probleme ma confrunt eu si cateva milioane ca mine. Stiu ei ceva dar la modul abstract, suntem o statistica pentru excelentele lor. In consecinta, nu vad cum mi-ar rezolva mie si celor ca mine, problemele care le avem.
Imi pare rau, cat timp nu TRAIESC pe pielea lor ce traim noi .... talpa tarii, nu au cum sa ma reprezinte.
Du-te si voteaza matale pe cine vrei, eu nu am pe cine!
Asteptam rezolvarea de la desteptii Romaniei, cei care voteaza totdeauna si stiu si cu cine.
Deci ceva solutii, domnule, ca sa - i facem si pe prosti sa voteze?
Stiti, Hitler tot prin vot democratic a aparut. Nu era mai bine ca cei care l au votat atunci sa stea acasa?
Salutări, tuturor( autorului și comentatorilor)!
-Dreptu-i că, sinistru adevăr, disfuncții sunt de jur împrejur.
Nu înjur, fac ochii roată, căutând să văd unghiuri, nu curbe; degeaba, ochilor mei, graba!
Cu, cele ce ne-am, ales respect
cititor-comentator
Dacă nu ai pentru cine sa votezi, voteaza împotriva pesedeului!
Cei care zic ca nu au cu cine sa voteze in condițiile in care au văzut pe pielea lor ce poate pesedeul, sunt fie tampiti fie deznaționalizați.
Prin tampiti înțeleg persoane care nu sunt capabile sa ia decizii in propriul lor interes. Prin deznaționalizați înțeleg persoane care au luat-o înapoi pe drumul evoluției societății umane și se îndreaptă către trib, ginta și in final familie.
Si atunci stau si te intreb de ce sa ma duc la vot? Sa ma bat cu cei 70% dintre noi care cred ca trebuie sa pastram aceiasi oameni din PNL/PSD/PMP/Pro Romania care s-au tot plimbat pe la guvernare? Sau poate cu URS-PLUS propulsati de o campanie populista care nu intelege rolul sistemului penal? Sau sa dau votul unui partid care nu ma reprezinta cu nimic si care a fost uns cu de toate ca UDMR? Si daca votez cu ceilalti si fac baremul ce pot sa faca cu atat de putine locuri?
Inca nu sunt total hotarat daca sa stau acasa sau nu. Daca as merge as vota USR-PLUS pentru ca sunt principalul partid care n-a fost cu adevarat la conducere. Dar oare chiar merita sa-mi risc sanatatea pentru asta? Vedem cum ma simt duminica.
Insa, pentru o dreapta si echilibrata analiza a acestui fenomen, dl. Mihali ar fi trebuit sa se intrebe si daca nu cumva lehamitea nationala "anti-votare" nu are cumva vreo legatura cu jalnica mediocritate si ipocrizie a clasei noastre politice.
Prezenta la vot nu arata calitatea politicienilor ci arata nivelul de cultura si civilizatie al votantilor. Fiecare natiune are politicienii pe care si-i merita.
Eu unul , cred ca pot sa gasesc MULTI politicieni care candideaza azi si care sunt mai buni sau LA FEL DE BUNI, decat oricare din cei care comenteaza aici fie ca sunt pro vot sau contra vot.
Din orice punct de vedere : profesional , etic samd... Cativa sunt chiar independenti deci nu ar trebui votat un partid anume.
La ceste alegeri este de fapt cea mai variata oferta electorala de dupa revolutie , pana si PSD-isti ai de doua feluri ...
Pe langa asta , mai este un element care ma face sa merg la vot cu fiecare ocazie.
Aproape toti securistii si jagardelele pe care le-am cunoscut de-a lungul vietii mele si ii vad pe FB sau cu diferite ocazii , imi explica foarte DOCT cu ocazia fiecarui rand de alegeri de ce ar trebui sa stau acasa si sa nu merg la vot.
Scuze penibile pentru a nu vota.
Problema e că încă visează la partidul perfect ori politicienii perfecți. Șoc și groază, nu există. Dar există aceia care cu o gură zic votanților lor să meargă, ca ce negru e cutare ori cutare trecând perfid sub tăcere mizeriile proprii. Și cu alta zic celorlalți "toți aceeași mizerie" și culmea, destul de mulți pun botul. Se bazează pe faptul că oamenii uită foarte ușor (amnezie indusă de antenele care scot în fața paiul adversarului dar a naibii, trec sub tăcere bârna din ochiul propriu) și nu sunt in stare să contabilizeze plusurile și minusurile fiecăruia. Așa că omul nostru așteaptă pe Albă ca Zăpada, virgină pe deasupra.
Minciunile de acum 4 ani și indolența care a propulsat psd la guvernare, ianuarie 2017, 10 august 2018 au fost date uitării.
Când vot învăța oamenii că democrația nu-i picată din cer ci pentru ea trebuie luptat iar cea mai la îndemână armă e votul?... Și cum spunea cineva, nu ajunge dar e un pas înainte căci întâi trebuie refăcut ce s-a distrus în 4 ani. Dar omul nostru vrea perfecțiunea și încă ACUM și fiindcă n-o primește se p**ă pe el de vot. OK, e și ăsta un drept. Dar apoi nu mai au dreptul să se plângă. Un drept îl exclude pe altul.
Vedeti ca sunt si independenti pe liste unii foarte capabili chiar pentru personalitati foarte pretentioase. Deci daca tot sunteti foarte interesant de calitatea candidatilor candidatul asta ar fi trebuit sa va sara in ochi.
Pe omul asta nu l-am vazut de peste 30 de ani dar il cunosc si i-am urmarit evolutia. Si-a dedicat viata sa faca bine celor in nevoie. Pe langa asta are o pregatire foarte serioasa profesionala , informatiile sunt publice aviz amatorilor:
https://worldschildrensprize.org/valeriunicolae