Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ciudatul drept de a nu vota

10 august - Profimedia

Printre drepturile pe care românii pretind că și le-au câștigat în 1989 se numără și acela de a nu vota. Este unul din drepturile de care românii sunt cei mai mândri și la exercitarea căruia suntem campioni europeni.

Ca printr-un miracol, la fiecare rând de alegeri românii își descoperă printre drepturile pe care le au și acest drept. Își aduc aminte că sunt cetățeni liberi și că printre libertățile lor, câștigate cu prețul sângelui vărsat de eroii țării, se numără și libertatea de a sta acasă. 

Și tot ca printr-un miracol, dacă nu cumva este același miracol, de treizeci de ani avem o clasă politică slabă și coruptă. Mângâierea noastră și consolarea noastră supremă este că din când în când putem să le dovedim politicienilor disprețul față de ei prin aceea că nu ne mișcăm fundul să-i votăm.

Originalitatea democrației românești își dovedește încă o dată eficacitatea. Pasivitatea alegătorilor e condiția necesară ca peste patru ani aceiași alegători să se dovedească din nou pasivi și disprețuitori.

Desigur, noi nu ne putem compara cu Olanda la nimic, nici măcar la prezența la vot. Ei au o prezență la vot de 80% pentru că au pe cine să voteze. Dacă, printr-un alt miracol, ne-ar împrumuta oamenii lor politici la un scrutin, sunt sigur că și noi ne-am buluci ca olandezii la urne. Și invers, dacă le împrumutăm partidele noastre, și olandezii vor sta acasă.

Am glumit, desigur. 

Într-un registru mai grav, aș spune că dreptul de a nu vota, tradus în absenteism, este o altă fațetă a slabei solidarități și a slabei responsabilități publice a românilor. „Dreptul” de a nu face nimic, „dreptul” de a nu-ți păsa de ce se întâmplă în jurul tău, „dreptul” de a invoca fatalitatea („oricum ies tot ei”) nu sunt de fapt drepturi, sunt dovezi că trăim într-o societate pasivă, în care indivizii needucați civic nu devin cetățeni, ci se mulțumesc să fie consumatori și își dovedesc lor înșile curajul plângându-se de clasa politică în bucătărie sau cel mult pe facebook. Aceste așa-zise „drepturi” pe care și le exercită 6 sau 7 români din 10 înseamnă că țesutul social și structura de rezistență la abuz, nedreptate și minciună sunt susținute de cei 3 sau 4 români care preferă să facă ceva în loc să stea.

Absenteismul nu înseamnă o mai slabă legitimitate a celor aleși. Aleșii oricum se duc în parlament sau la primărie. Înseamnă doar că li se transmite că la doi români din trei nu le pasă de nimic: nici de legile strâmbe, nici de spitalele infecte, nici de școlile slabe, nici de corupția din instituții. Politicienii au dreptate: ei i-au întrebat pe oameni dacă le pasă și ei au spus că nu. 

Nu le poți lua oamenilor dreptul de a nu vota, li se pare sfânt acest drept și pentru ei e simbolul însuși al libertății lor. Dar probabil că altfel ar arăta o clasă politică dacă 80% dintre români ar vota, iar jumătate din aceste voturi ar fi anulate, pentru că din cei 6 români pasivi, 3 au făcut efortul supraomenesc de a merge până la secția de votare și de a-și striga revolta împotriva clasei politice anulând buletinul de vot.

Dar nu, noi ne strigăm revolta tăcând dezgustați. Sau, și mai bine, hai să nu ne revoltăm deloc, că e bine așa cum e. Le-am arătat-o noi și de data asta.

Numai că de acum și până în 2024 o să ne-o arate ei, zi de zi, oferindu-ne astfel șansa nesperată de a-i critica în postări pline de indignare, dar pe care, evident, nu le mai bagă nimeni în seamă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ucinrov check icon
    Domnule Ciprian, nu ma duc la vot ca nu am pe cine vota!
    Sa va explic in doua fraze. Sunt un palmas cu 10 clase ( 2 profesionala nu se contorizeaza), nu am multa scoala.... Viata mea este un dezastru in romania (cu r mic), ma confrunt cu tot felul de lipsuri. Ma trezesc dimineata la 4:15, ma duc la munca, muncesc 9-10 ore pe zi iar la finalul zilei primesc 150 lei. Inainte sa ma duc acasa, trec pe la market si constat ca nu imi ajung banii pentru mancare, facturi, alte nevoi cotidiene.
    Deci, cei care ajung in parlament au studii superioare, bravo lor!
    Problema este ca habar nu au cu ce probleme ma confrunt eu si cateva milioane ca mine. Stiu ei ceva dar la modul abstract, suntem o statistica pentru excelentele lor. In consecinta, nu vad cum mi-ar rezolva mie si celor ca mine, problemele care le avem.
    Imi pare rau, cat timp nu TRAIESC pe pielea lor ce traim noi .... talpa tarii, nu au cum sa ma reprezinte.
    Du-te si voteaza matale pe cine vrei, eu nu am pe cine!
    • Like 0
  • Mda, observ ca s au gasit vinovatii pentru situatia din Romania, pai, atunci ce se mai asteapta:pe ei si pe mama lor de inconstienti... si totul va fi bine, daca nu va fi rau, vorba unui classic in viata.
    Asteptam rezolvarea de la desteptii Romaniei, cei care voteaza totdeauna si stiu si cu cine.
    Deci ceva solutii, domnule, ca sa - i facem si pe prosti sa voteze?
    Stiti, Hitler tot prin vot democratic a aparut. Nu era mai bine ca cei care l au votat atunci sa stea acasa?
    • Like 0
  • 07.12.2020 - 03:55,a.m. (GMT+:2)
    Salutări, tuturor( autorului și comentatorilor)!

    -Dreptu-i că, sinistru adevăr, disfuncții sunt de jur împrejur.
    Nu înjur, fac ochii roată, căutând să văd unghiuri, nu curbe; degeaba, ochilor mei, graba!

    Cu, cele ce ne-am, ales respect
    cititor-comentator
    • Like 0
  • Paul check icon
    In mod normal prezenta la urne ar trebui sa fie cât la europarlamentare. Acolo romanii au votat din protest contra masinatiunilor mafiotilor pesedisti, însă efectele acelui vot in ceea ce privește capacitatea pesede de a face rau tarii au fost mai degrabă simbolice. Votul de astăzi e cel care contează cu adevărat in eliminarea jegurilor imputite alde pesediste de la butoane.
    Dacă nu ai pentru cine sa votezi, voteaza împotriva pesedeului!
    Cei care zic ca nu au cu cine sa voteze in condițiile in care au văzut pe pielea lor ce poate pesedeul, sunt fie tampiti fie deznaționalizați.
    Prin tampiti înțeleg persoane care nu sunt capabile sa ia decizii in propriul lor interes. Prin deznaționalizați înțeleg persoane care au luat-o înapoi pe drumul evoluției societății umane și se îndreaptă către trib, ginta și in final familie.
    • Like 0
  • Dupa cum inteleg, lucrurile stau astfel: daca eu, cetateanul responsabil, inzestrat cu putina stiinta, nu votez, un altul, neispravit si fara stiinta, isi va exercita dreptul de vot si tara noastra, va mai face un pas inapoi! Ce bine ar fi daca lucrurile ar sta astfel! Daca simpla prezenta la vot a celor educati si responsabili ar avea darul de a schimba totul! Din nefericire, lucrurile nu stau astfel iar motivele pentru care experimentul nostru democratic a esuat intr-un mod lamentabil sunt probabil de ordinul miilor unele tinand desigur de limitele democratiei reprezentative!

    • Like 0
  • Poate sunt eu cretin dar care din partide crezi tu ca va schimba situatia? Votez de 20 de ani din reflex. Niciodata cu mizerabilii care au tot fost la conducere, incerc sa urmaresc si evit si traseistii si... nu se schimba nimic, niciodata nimic. Si-atunci te intreb de ce? E usor sa cazi in capcana inductiei incomplete dar mi-e greu sa cred ca exista vreo formatiune care STIE si VREA sa faca o treba buna. Cat despre independenti intr-o mare de oameni de unul singur nu vei realiza niciodata nimic notabil, ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca pentru a duce o campanie si a te face cunoscut trebuie sa INVESTEASCA (deci are tot interesul sa-i faca inapoi odata ales) mii de euro, iar daca nu iti iese pasenta banii aceia vor fi aruncati pe apa sambetei.

    Si atunci stau si te intreb de ce sa ma duc la vot? Sa ma bat cu cei 70% dintre noi care cred ca trebuie sa pastram aceiasi oameni din PNL/PSD/PMP/Pro Romania care s-au tot plimbat pe la guvernare? Sau poate cu URS-PLUS propulsati de o campanie populista care nu intelege rolul sistemului penal? Sau sa dau votul unui partid care nu ma reprezinta cu nimic si care a fost uns cu de toate ca UDMR? Si daca votez cu ceilalti si fac baremul ce pot sa faca cu atat de putine locuri?

    Inca nu sunt total hotarat daca sa stau acasa sau nu. Daca as merge as vota USR-PLUS pentru ca sunt principalul partid care n-a fost cu adevarat la conducere. Dar oare chiar merita sa-mi risc sanatatea pentru asta? Vedem cum ma simt duminica.
    • Like 0
  • Dan check icon
    La fiecare alegeri apare un articol in care se arata cat e de bine sa mergem la vot. Aceleasi obsesii, cu eroi si sange, de te apuca greata. Eu nu doresc sa legitimez prin votul meu o persoana care merge acolo si vorbeste doar cand depune juramantul. Si sta 4 ani acolo sa se umple de bani si beneficii. Pentru un loc de munca eu trebuie sa conving un angajator sau sa dau un concurs si sa dovedesc ca fac ceva acolo, dar clasa politica a gasit marea smecherie: campanie electorala platita de la buget, salarii si pensii tot de acolo si activitate egala cu zero. Asadar mergeti si votati sa faceti fericiti 470 de oameni, plus cel putin dublu de sub ei (amante, secretare, soferi) care traiesc pe seama alegerii voastre.
    • Like 1
    • @ Dan
      Daca nu mergi la vot cei pe care, pe buna dreptate ii critici, ii dispretuiesti alaturi de mine si multi, multi din tara asta, vor continua sa se lafaie in fotoliile, bune pentru sonm, ale parlamentului,tot pe banii nostri impreuna cu amatele, secretarele, soferii si progeniturile "nemancate". Macar sa le aratam ca nu ne mai plac si-i dam jos,pentru moment in mod democratic prin vot. Se poate incerca ceva: pnl + usr plus + pmp. Ii fortam sa lucreze impreuna pentru noi. Dar NU psd, pro ro cu ororile ponta si tariceanu, aur filo rusii si nici independenti de factura lui oprea. Era sa uit nicici ecologistii cu s. nicolae si plesoianu.
      • Like 0
  • Cri check icon
    Dl. Ciprian Mihali critica "dreptul de a nu vota", exercitat de majoritatea concetatenilor nostri. Si este posibil ca, principial vorbind, sa aibe dreptate.
    Insa, pentru o dreapta si echilibrata analiza a acestui fenomen, dl. Mihali ar fi trebuit sa se intrebe si daca nu cumva lehamitea nationala "anti-votare" nu are cumva vreo legatura cu jalnica mediocritate si ipocrizie a clasei noastre politice.
    • Like 2
    • @ Cri
      Domnilor , cred ca ipocrizia este foarte mult de partea dumneavoastra, cei care pretindeti ca nu mergeti la vot, ca nu aveti cu cine. Americanii au avut de ales intre doi invidivizi pe care poate numai Dancila sau Dragnea ar putea sa-i bata la capitolul inadecvare, totusi au mers la vot peste 50% . In toate Europa oamenii merg la vot in procente mai mari decat in Romania ,cu exceptia cand toti romanii s-au dus sa-l voteze pe Iliescu . Atunci a meritat, erau numai politicieni unul si unul.
      Prezenta la vot nu arata calitatea politicienilor ci arata nivelul de cultura si civilizatie al votantilor. Fiecare natiune are politicienii pe care si-i merita.
      Eu unul , cred ca pot sa gasesc MULTI politicieni care candideaza azi si care sunt mai buni sau LA FEL DE BUNI, decat oricare din cei care comenteaza aici fie ca sunt pro vot sau contra vot.
      Din orice punct de vedere : profesional , etic samd... Cativa sunt chiar independenti deci nu ar trebui votat un partid anume.
      La ceste alegeri este de fapt cea mai variata oferta electorala de dupa revolutie , pana si PSD-isti ai de doua feluri ...
      Pe langa asta , mai este un element care ma face sa merg la vot cu fiecare ocazie.
      Aproape toti securistii si jagardelele pe care le-am cunoscut de-a lungul vietii mele si ii vad pe FB sau cu diferite ocazii , imi explica foarte DOCT cu ocazia fiecarui rand de alegeri de ce ar trebui sa stau acasa si sa nu merg la vot.
      • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Like maxim.
      Scuze penibile pentru a nu vota.
      Problema e că încă visează la partidul perfect ori politicienii perfecți. Șoc și groază, nu există. Dar există aceia care cu o gură zic votanților lor să meargă, ca ce negru e cutare ori cutare trecând perfid sub tăcere mizeriile proprii. Și cu alta zic celorlalți "toți aceeași mizerie" și culmea, destul de mulți pun botul. Se bazează pe faptul că oamenii uită foarte ușor (amnezie indusă de antenele care scot în fața paiul adversarului dar a naibii, trec sub tăcere bârna din ochiul propriu) și nu sunt in stare să contabilizeze plusurile și minusurile fiecăruia. Așa că omul nostru așteaptă pe Albă ca Zăpada, virgină pe deasupra.
      Minciunile de acum 4 ani și indolența care a propulsat psd la guvernare, ianuarie 2017, 10 august 2018 au fost date uitării.
      Când vot învăța oamenii că democrația nu-i picată din cer ci pentru ea trebuie luptat iar cea mai la îndemână armă e votul?... Și cum spunea cineva, nu ajunge dar e un pas înainte căci întâi trebuie refăcut ce s-a distrus în 4 ani. Dar omul nostru vrea perfecțiunea și încă ACUM și fiindcă n-o primește se p**ă pe el de vot. OK, e și ăsta un drept. Dar apoi nu mai au dreptul să se plângă. Un drept îl exclude pe altul.
      • Like 0
  • Alegerile presupun doua etape: nominalizarea candidatilor si apoi votul popular. Romanii cunosc doar cea de a doua etapa care e mult mai putin importanta decat prima. Prima etapa, cea de nominalizare e total obscura (a in cercat USR-PLUS ceva dar e prea putin). Cum ajung oamenii aia pe liste? Numai ei si cei care trag sforile pe ascuns stiu. Ca urmare, alegatorii pot opta intre "marul cel mic, zbarcit si pe jumatate putred sau nimic. Dumnevoastra le reprosati lipsa de apetit. Ce sa mai zic? Daca va plac laturile, pofta buna! Eu si o multime de alti romani suntem la regim.
    • Like 1
    • @ Adalbert Gabriel Gazdovici
      Maestre vad ca s-a activat toata rasa superioara de cateva zile incoace .Dupa cum i-am mai spus unui prieten de-al dumitale mai sus.
      Vedeti ca sunt si independenti pe liste unii foarte capabili chiar pentru personalitati foarte pretentioase. Deci daca tot sunteti foarte interesant de calitatea candidatilor candidatul asta ar fi trebuit sa va sara in ochi.
      Pe omul asta nu l-am vazut de peste 30 de ani dar il cunosc si i-am urmarit evolutia. Si-a dedicat viata sa faca bine celor in nevoie. Pe langa asta are o pregatire foarte serioasa profesionala , informatiile sunt publice aviz amatorilor:
      https://worldschildrensprize.org/valeriunicolae


      • Like 3
  • Mihai check icon
    Până una alta se votează iar pe liste, deci practic partidul iar după experiența de la locale listele se modifică după vot prin renunțări strategice sau excluderi. Probabil nu contează prea mult dar este cumva o păcăleală fiindcă votul până la urmă nu ajunge la cine ai dori. Îți asumi toată lista și cu siguranța pe fiecare dintre ele este cel puțin câte o persoană dezagreabilă. Sunt convins că și acest fapt stimulează absenteismul.
    • Like 3
    • @ Mihai
      Ar fi o utopie ca fiecare votant sa intocmeasca o lista propri cu candidatii agreati. Poate ar fi bine, dar dificil la numarare, sa ai posibilitatea sa tai de pe lista indivizii care consideri ca nu merita. Alta utopie. Nu ne ramane decat sa votam in formula existenta, dar sa schimbam pe cei ce ne-au scarbit 30 de ani. Sau poate prin electori, ca la prezidetialele americane. Poate formula asta nu este chiar o nebunie.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult