Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Clotilde Armand: Transformăm Piața Amzei într-un hub cultural și pol al gastronomiei autohtone

Clotilde Armand - FB

Foto: Facebook Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand vrea să transforme Piața Amzei „într-un hub cultural și pol al gastronomiei autohtone”, și a anunțat lansarea în consultare publică a proiectului de refuncționalizare a acestei piețe.

Administrația locală a Sectorului 1 așteaptă propunerile, observațiile și recomandările cetățenilor pe această temă. Persoanele interesate pot consulta proiectul de refuncționalizare a Pieței Amzei pe pagina instituției și pot trimite în această săptămână propunerile lor pe adreasa de e-mail registratura@primarias1.ro sau pot înregistra adrese scrise la Registratura Sectorului 1 a Municipiului București din Bulevardul Banu Manta nr. 9. „În funcție de propunerile primite, Primăria Sectorului 1 poate decide organizarea unei întâlniri pentru dezbaterea propunerilor primite la o dată care se va comunica ulterior”, a anunțat primarul de la Sectorul 1.

„Ne-am propus refuncționalizarea Pieței Amzei și revitalizarea întregii zone adiacente pieței după modelul implementat deja în marile capitale ale Europei. Administrația locală a Sectorului 1 a elaborat un proiect de transformare a Pieței Amzei într-un hub cultural și un pol al gastronomiei autohtone pentru a o face atractivă atât pentru locuitorii Capitalei, cât și pentru turiștii care vizitează Bucureștiul.

Aici vor fi amenajate zone pentru manifestațiile culturale și spații hub/co-working demne de zona centrală a unei capitale europene, precum și spații în care turiștii să poată gusta tot ce are mai bun gastronomia autohtonă, după modelul Movenpick Marche sau Vapiano. Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât și în formă preparată, pe lângă funcțiunea de piață tradițională existentă în prezent la Piața Amzei, trebuie amenajate aici și restaurante, cafenele și servicii de servire mâncare "to go" și în format food-track”, a scris pe contul de Facebook primarul Clotilde Armand.

Foto: Facebook Clotilde Armand

„Piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani”

În prezent Piața Amzei are o suprafață totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafață construită. Regimul de înălțime al imobilului este de 2S+P+1E. Clădirea dispune și de o parcare subterană cu 49 de locuri.

Clădirea actuală are o funcționalitate redusă, consideră primarul de la Sectorul 1, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerințelor actuale. 

„Pentru revigorarea Pieței Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obținerea autorizației ISU, etanșeizare și reparare a zonelor de infiltrații la subsoluri și terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc.

În acest scop, piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar. Singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfășurarea de activități comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare și întreținere a pieței, precum și din colectarea tarifelor din spațiile închiriate”, a anunțat Clotilde Armand.

Foto Facebook Primaria Sector 1

Piața Amzei este una dintre cele mai vechi piețe ale Capitalei, fiind înființată în anul 1841. În anul 1872 au fost construite halele pieței, după proiectul arhitectului Alexis Godillot. În perioada interbelică, în cadrul procesului de modernizare a Bucureștiului, s-a decis demolarea halelor din Piața Amzei, în locul acestora urmând să fie construită o clădire modernă.

Foto: Facebook Piata Amzei

În anul 2007, Primăria Sectorului 1 a organizat un concurs de arhitectură pentru o nouă clădire aliniată la standardele tehnice care să adăpostească piața. Imobilul actual din Piața Amzei a fost realizat în mai multe etape, în perioada 2008-2012, suma investită fiind de 13 milioane de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte tare. Dar până la hub cultural și pol al gastronomiei autohtone, poate madam Clotilde strânge gunoaiele și deratizează (și) în Piața Amzei. Așa, ca să nu ne stea mâncarea tradițională în gât lângă gunoaiele și șobolanii tradiționali. Asta a propos de faptul că ”Administrația locală a Sectorului 1 așteaptă propunerile, observațiile și recomandările cetățenilor pe această temă.”
    • Like 0


Îți recomandăm

Cristian Păun - ASE

„Magistrații sunt puși să valideze constituțional o măsură care e împotriva lor. (…) E un conflict de interese evident, care nu știu cum se poate rezolva.” Foto: Facebook Cristian Păun

Citește mai mult

Educatie-

Vă scriu dintre bănci încă pline de firimituri, foi mototolite și carioci fără capac. E liniște acum, copiii sunt la ora de sport, dar am în urechi încă agitația lor de dimineață, cu ghiozdane care se trântesc și întrebări puse pe fugă: „Domnu’, azi citim din poveste?”, „Domnu’, mi s-a rupt creionul, pot să iau altul?”

Citește mai mult

Transformare digitală

Digitalizarea în România avansează cu viteze diferite în sectorul public și cel privat. Firmele private în special din industriile bancară, sănătate sau retail au fost forțate de împrejurări concurența acerbă să se transforme digital, dar instituțiile de stat sunt încă prinse în inerția birocrației și lipsa de viziune strategică. În mediul privat, digitalizarea nu mai este un moft, ci o necesitate pentru scalare și eficiență. În sistemul public lipsa bugetelor multianuale și absența ownership-ului fac implementarea proiectelor de IT un proces greoi sau chiar eșuează (foto: Shutterstock).

Citește mai mult

”Cravata galbenă”

”Cravata galbenă”, filmul regizat de Serge Ioan Celebidachi, fiul marelui dirijor, Sergiu Celibidache, este o biografie cinematografică și, în același timp, o confesiune; o ”partitură” a memoriei naționale scrisă cu ”notele” unui destin încercat. Dincolo de cronologia unei vieți extraordinare, filmul este o introspecție despre libertate și identitate și despre România care a dăruit lumii figuri emblematice și genii; dar pe care nu a prea știut să le păstreze acasă.

Citește mai mult