Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Clotilde Armand: Transformăm Piața Amzei într-un hub cultural și pol al gastronomiei autohtone

Clotilde Armand - FB

Foto: Facebook Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand vrea să transforme Piața Amzei „într-un hub cultural și pol al gastronomiei autohtone”, și a anunțat lansarea în consultare publică a proiectului de refuncționalizare a acestei piețe.

Administrația locală a Sectorului 1 așteaptă propunerile, observațiile și recomandările cetățenilor pe această temă. Persoanele interesate pot consulta proiectul de refuncționalizare a Pieței Amzei pe pagina instituției și pot trimite în această săptămână propunerile lor pe adreasa de e-mail registratura@primarias1.ro sau pot înregistra adrese scrise la Registratura Sectorului 1 a Municipiului București din Bulevardul Banu Manta nr. 9. „În funcție de propunerile primite, Primăria Sectorului 1 poate decide organizarea unei întâlniri pentru dezbaterea propunerilor primite la o dată care se va comunica ulterior”, a anunțat primarul de la Sectorul 1.

„Ne-am propus refuncționalizarea Pieței Amzei și revitalizarea întregii zone adiacente pieței după modelul implementat deja în marile capitale ale Europei. Administrația locală a Sectorului 1 a elaborat un proiect de transformare a Pieței Amzei într-un hub cultural și un pol al gastronomiei autohtone pentru a o face atractivă atât pentru locuitorii Capitalei, cât și pentru turiștii care vizitează Bucureștiul.

Aici vor fi amenajate zone pentru manifestațiile culturale și spații hub/co-working demne de zona centrală a unei capitale europene, precum și spații în care turiștii să poată gusta tot ce are mai bun gastronomia autohtonă, după modelul Movenpick Marche sau Vapiano. Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât și în formă preparată, pe lângă funcțiunea de piață tradițională existentă în prezent la Piața Amzei, trebuie amenajate aici și restaurante, cafenele și servicii de servire mâncare "to go" și în format food-track”, a scris pe contul de Facebook primarul Clotilde Armand.

Foto: Facebook Clotilde Armand

„Piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani”

În prezent Piața Amzei are o suprafață totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafață construită. Regimul de înălțime al imobilului este de 2S+P+1E. Clădirea dispune și de o parcare subterană cu 49 de locuri.

Clădirea actuală are o funcționalitate redusă, consideră primarul de la Sectorul 1, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerințelor actuale. 

„Pentru revigorarea Pieței Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obținerea autorizației ISU, etanșeizare și reparare a zonelor de infiltrații la subsoluri și terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc.

În acest scop, piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar. Singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfășurarea de activități comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare și întreținere a pieței, precum și din colectarea tarifelor din spațiile închiriate”, a anunțat Clotilde Armand.

Foto Facebook Primaria Sector 1

Piața Amzei este una dintre cele mai vechi piețe ale Capitalei, fiind înființată în anul 1841. În anul 1872 au fost construite halele pieței, după proiectul arhitectului Alexis Godillot. În perioada interbelică, în cadrul procesului de modernizare a Bucureștiului, s-a decis demolarea halelor din Piața Amzei, în locul acestora urmând să fie construită o clădire modernă.

Foto: Facebook Piata Amzei

În anul 2007, Primăria Sectorului 1 a organizat un concurs de arhitectură pentru o nouă clădire aliniată la standardele tehnice care să adăpostească piața. Imobilul actual din Piața Amzei a fost realizat în mai multe etape, în perioada 2008-2012, suma investită fiind de 13 milioane de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte tare. Dar până la hub cultural și pol al gastronomiei autohtone, poate madam Clotilde strânge gunoaiele și deratizează (și) în Piața Amzei. Așa, ca să nu ne stea mâncarea tradițională în gât lângă gunoaiele și șobolanii tradiționali. Asta a propos de faptul că ”Administrația locală a Sectorului 1 așteaptă propunerile, observațiile și recomandările cetățenilor pe această temă.”
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult