Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Educației i-a retras titlul de doctor lui Victor Ponta

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor deținut de Victor Ponta, relatează Digi 24

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a luat în unanimitate decizia de a-i solicita ministrului Educației, Mircea Dumitru, retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, după ce a respins contestația depusă de fostul premier. Potrivit raportului CNATDCU, Victor Ponta a plagiat o treime din teza sa de doctorat.  

Au trecut patru ani de la momentul în care CNATDCU a dat un verdict de plagiat în cazul lui Victor Ponta fiind desființat de ministrul Educației de la acea vreme Liviu Pop.

Verdictul de plagiat dat de CNATDCU a fost confirmat de Comisia de Etică a Universității din București. Ambele decizii au fost însă ignorate, fiind luat în considerare o a treia, cea a Consiliului Național de Etică, ai cărei membri numiți pe criterii politice au apreciat că nu este vorba despre un plagiat.

„După mine este trist faptul că au trebuit să treacă atâția ani și au trebuit să se consume atâtea energii pentru a spune că împăratul este gol. Domnul acesta va fi în continuare vioi, el nu are probleme cu conștiința și cu chestiuni din astea desuete precum onoarea”, a spus pentru Republica.ro Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, imediat după ce Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit, la sfârșitul lunii iunie, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

În opinia șefului Comisiei de Etică, verdictul de la sfârșitul lunii iunie închide o etapă.

„Ea a fost deschisă în 2012, cu eforturi mari, și pe plan extern, dar și prin Universitatea din București. Formula veche a CNATDCU a fost prima care a dat de fapt prima dată verdictul de plagiat și a fost desființată în aceeași zi. După care a ieșit Comisia de Etică a Universității din București și a dat verdictul, ceea ce a provocat un impact internațional uriaș. După patru ani se încheie o etapă și că toată lista aceea demnitari plagiatori va fi în atenția noului CNATDCU. De altfel noi am trimis dosarul dlui Oprea, vom trimite dosarul Olguței Vasilescu. Acest nou CNATDCU nou are foarte mult de lucru. În mod normal acest nou CNATDCU ar trebui să dea un semnal serios legat de complicitățile academice care favorizează impostura științifică. Și dacă o va face, într-adevăr, intră în istorie”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cât de bine l-a înțeles pe Ponta președintele Comisiei de Etică a Universității din București,domnul profesor Mircea Dumitru! Într-adevăr,domnul Ponta nu are probleme cu conștiința sau cu onoarea. Pentru el conștiința și onoarea sunt fleacuri. În plus,cred că-i mai lipsește ceva: rușinea sau bunul simț. Datorită ușurinței cu care vorbește unii îl cred un om inteligent. Poate chiar este. Însă...Un proverb care circulă și pe la noi spune că „Prostul,dacă nu-i fudul parcă nu e prost destul” Ori,domnul Ponta este,în mod sigur,extrem de fudul la fiecare apariție publică. Să-i fie de bine!
    • Like 1
  • check icon
    dar ce se aude de conducatorul de doctorat al dl dottore copy paste? dar despre referenti? dar de membrii comisiei care acum 2 ani a dat verdiuctul ca nu s-a copiat? dar de trrupa care a mesterit referatul in baza caruia comisia respectiva a dat verdictul ca nu s-a copiat?? cum de totzi indivizii astia sunt bine mersi si nu ii deranjeaza nimeni nici macar cu o intrebare??? in special ca respectivii sunt specialisti in "drept" si s-ar presupune ca ar trebui sa aibe o anume moralitate...dar din cite constat, facultatzile de drept sunt pline de mincinosi, coruptzi, hotzi ordinari ...nu e de mirare ca nu potzi baga corupztii la bulau cind tot sistemul e educat de panaramele astea penale
    • Like 4
  • Cand titlul o sa ii fie anulat , atunci vor fi razbunati toti acei tineri care au facut ani de studii adevarate, in biblioteci si laboratoare, multi departe de tara , care nu vor beneficia niciodata de atatea avantaje in urma dobandirii diplomei, precum acest plagiator.
    • Like 3
  • Bun, foarte bun!
    Acum sa vedem: atunci cand a furat, adica a plagiat, dl. Ponta, jurist de profesie, a avut reprezentarea gravitatii faptei sale si a acceptat consecintele savarsirii acesteia. Folosindu-se ulterior de titlul de doctor, obtinut prin savarsirea unei infractiuni, dl. Ponta a obtinut dreptul de a exercita o profesie iar mai departe, prin exercitarea profesiei a indeplinit niste acte cu putere juridica. Toate acele acte sunt astazi lovite de nulitate! Scopul tuturor acestor acte savarsite de dl. Ponta a fost dobandirea de foloase materiale injuste pentru sine sau pentru altul.
    Intrebarea este: se va face dreptate pana la capat?
    Poate asa ar trebui...
    • Like 1
  • Încă un pas spre normalitate!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult