Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Rămâne „Plagiat!” Contestația lui Victor Ponta la verdictul de plagiat al CNATDCU, respinsă de comisia de specialitate

Ponta

Contestaţia lui Victor Ponta la decizia din 30 iunie a CNATDCU a fost respinsă de comisia de specialitate, care a menţinut verdictul de plagiat şi recomandarea de retragere a titlului de doctor în drept

Membrii Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare vor vota, marți și miercuri, pentru o decizie finală, care ar putea fi anunţată cel mai târziu miercuri, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

În cazul în care verdictul de plagiat va fi menținut și în urma votului, ministrul Educației, Mircea Dumitru,va semna ordinul prin care lui Victor Ponta i se retrage titlul de doctor.

„După mine este trist faptul că au trebuit să treacă atâția ani și au trebuit să se consume atâtea energii pentru a spune că împăratul este gol. Domnul acesta va fi în continuare vioi, el nu are probleme cu conștiința și cu chestiuni din astea desuete precum onoarea”, a spus pentru Republica.ro Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, imediat după ce Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit, la sfârșitul lunii iunie, că premierul VIctor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

În opinia șefului Comisiei de Etică, verdictul de la sfârșitul lunii iunie închide o etapă. 

„Ea a fost deschisă în 2012, cu eforturi mari, și pe plan extern, dar și prin Universitatea din București. Formula veche a CNATDCU a fost prima care a dat de fapt prima dată verdictul de plagiat și a fost desființată în aceeași zi. După care a ieșit Comisia de Etică a Universității din București și a dat verdictul, ceea ce a provocat un impact internațional uriaș. După patru ani se încheie o etapă și că toată lista aceea demnitari plagiatori va fi în atenția noului CNATDCU. De altfel noi am trimis dosarul dlui Oprea, vom trimite dosarul Olguței Vasilescu. Acest nou CNATDCU nou are foarte mult de lucru. În mod normal acest nou CNATDCU ar trebui să dea un semnal serios legat de complicitățile academice care favorizează impostura științifică. Și dacă o va face, într-adevăr, intră în istorie”.

Tot marți, fostul vicepremier și lider UNPR Gabriel Oprea a primit verdictul de plagiat din partea Comisiei de științe juridice a CNATDCU, urmând ca, la 1 august, într-o ședință a Consiliului general, forul de decizie supremă al CNATDCU, să se voteze dacă teza de doctorat a lui Oprea devine un plagiat recunoscut oficial.

În cazul în care verdictul specialiștilor în științe juridice ai CNATDCU rămâne neschimbat, retragerea titlului de doctor pentru Oprea devine o formalitate dacă fostul ministru de Interne și vicepremier nu depune contestație.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Important este ca a fost cel mai bun prim-ministru al Romaniei de dupa "89 , faptul ca e sau nu doctor e o lupta sterila pur politica dusa de "academicieni" !
  • Like 0
  • @
   check icon
   Pardon nu cel mai bun , cel mai bun la suflet este Dacian Ciolos fiindca pune mana la strans gunoaie :), cel mai performant am vrut sa spun , a trecut de deficit de 3-4 % la crestere de 7-8 % !
   • Like 0
 • Evident este absolut necesar sa ne revizuim valorile morale si sociale detinute de fiecare dintre noi. Aceasta revizuire trebuie facuta la nivelul fiecaruia dintre noi. Revizuirea valorilor morale si sociale trebuie sa inceapa cu o entitate care le defineste si le reprezinta ca si organism de sine statator. DEX-ul nu este solutia. Deci este nevoie de un sistem de referinta puternic, cristalizat intr-o entitate juridica si sociala, ceva in genul Avocatul Poporului, dar care sa functioneze in mod real si nu virusat politic. In raport cu acest sistem de referinta etica si morala trebuie ca fiecare din noi sa ne revizuim sau sa ne fie revizuit profilul de personalitate.
  • Like 0
 • O sa va povestesc şi eu pe una care mi-o zicea bunicul meu de fiecare dată când vroia să-mi spuna ceva mai cu greutate sa mă încurajeze să învaţ.
  În anii ’50 mosu’ a avut in gazda pe învatatorul satului dl Văzdăuţeanu din Rădăuţi. Când a iesit la pensie dl invatator l-o rugat pe mosu’ să-l ajute să-şi duca bagajele la gară cu carul, distanţă de vreo 5 km. După ce au încărcat totul povestea bunicu că ”mă tot gandeam ce are Domnu’ în atatea lăzi”. Pe peron îl intreabă mosu: “ Domnu invatator, co sa te intreb ceva”. “Întreabă, bai Zosime”. “Ce Dumnezo’ ai în lăzile elea că-s grele ca chetriile”. “Greu îi bai Zosime?”. “Greu zo”. “Apăi vezi, bai Zosime, greu îi de cărat dapăi de ţânut minte”. Erau pline cu cărţi!
  Acum dupa 60 si ceva de ani, vin unii care zic că-s ditamai intelectualii ca doar au dat un doctorat pentru asta şi, lucizi şi fără gram de remuscare sau emoţie, se uita în ochii nostrii şi ne spun că nu-i asa un lucru de mare ca au furat de la alţii şi să nu ne mai tot revoltam că i-am prins cu păsărica.
  Eu vin si-i întreb, tot aşa omeneşte: Câte tone de cărti aţi cărat, nu neaparat citit că se vede asta, pentru un nenorocit de doctorat la care renunţaţi asa de uşor???
  • Like 0
 • "Doctor humoris causa"!
  • Like 0
 • Sigur ca impricinatul va raspunde cu o glumita, gen "securistii lui Basescu mi-au luat doctoratul". Mai tupeist a fost R.Negoita care a zis ca nu-i pare rau , ca asa a fost moda la politicieni sa se faca toti doctori( sau ca Oprea academicieni in informatii si alte gogosi), vezi bine le lipsea tichia de margaritar sa impresioneze prostimea la vot,,,
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult