Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Coaliția de guvernare analizează din nou introducerea unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor, care ar putea viza sumele ce depășesc un plafon de 5000 euro, potrivit Digi24, care citează surse din coaliție. Un alt scenariu în analiză se referă la unificarea impozitului pe venit cu contribuția pentru sănătate (CASS) într-o singură taxă. Măsura, care ar duce la scăderea salariilor nete în economie, este în discuție pentru a fi aplicată de la jumătatea anului, potrivit Digi24.
Ideea introducerii impozitării progresive apare periodic în discuții la nivel guvernamental, într-un context economic marcat de presiuni bugetare și necesitatea creșterii veniturilor statului. Christian Năsulea, profesor de economie, a declarat la Digi24 că eventuala introducere a impozitării progresive ar fi, potrivit studiilor anterioare, „poate cea mai proastă idee pe care am putea să o implementăm la noi în țară”.
„Există studii care au fost desfășurate la comanda PSD în anii trecuți și există numeroase studii care țin de modul în care este privită impozitarea veniturilor, ca idee generală la noi în țară, care spun în principiu, în unanimitate, că impozitarea progresivă este o idee proastă. Poate cea mai proastă idee pe care am putea să o implementăm la noi în țară, în așa fel încât să existe niște rezultate suplimentare din punct de vedere al veniturilor statului. Nu vorbim aici despre efectele asupra cetățenilor, vorbim, efectiv, despre capacitatea statului de a colecta mai mulți bani în momentul în care ar face trecerea la o astfel de formă de impozitare care este foarte diferită de paradigma în care a funcționat fiscalitatea românească în ceea ce privește veniturile în ultimele două decenii”, a explicat profesorul Christian Năsulea.
Cât privește scenariul unificării impozitului pe venit cu contribuția pentru sănătate (CASS) într-o singură taxă, Christian Năsulea a declarat că această măsură poate fi privită ca „un artificiu care ar duce la creșterea ușoară a nivelului de impozitare”.
„Pentru că în momentul în care nu se mai scade contribuția pentru sănătate din salariul brut înainte să fie aplicat procentul pentru stabilirea impozitului, ajungem, de fapt, să plătim puțin mai mult. Nu este o sumă extraordinar de mare pentru contribuabil, însă este o sumă care se adună pentru statul român, care pare să fie într-o căutare disperată după venituri suplimentare”, a spus Christian Năsulea.
Profesor de economie: „Pentru un salariu brut de 4.500 lei, suma actuală plătită pentru contribuția la sănătate și impozitul pe venit este de aproximativ 690 lei. După unificare, suma va crește la 900 lei”
Profesorul de economie Cristian Păun a explicat în decembrie, într-o postare pe Facebook că, în cazul unificării impozitului pe venit cu CASS, pentru un salariu brut de 4500 lei, suma actuală plătită pentru contribuția la sănătate și impozitul pe venit este de aproximativ 690 lei. După unificare, suma va crește la 900 lei, reprezentând o creștere de circa 210 lei (aproximativ 25%).
„Se unește doar contribuția la sănătate (10%, acum se aplică la brut) cu impozitul pe venit (10%, care se aplica la diferența dintre brut și cele două contribuții, la sănătate și pensie). Ambele, unificate, se vor aplica la brut. La un salariu brut de 4500 lei, astăzi se plătește cam 690 lei (sănătate plus impozit pe venit). După unificare, se va plăti 900 lei. O creștere de circa 210 lei, vreo 25% față de ce plătim acum cumulat. Va fi și un impact pe veniturile din alte surse care vor avea cumulată sănătatea cu impozitul pe venit, probabil vor dispărea plafoanele. Ciolacu scapă de tatuaj. Nu cresc taxele! Doar se unifică.(știrea ar fi pe surse încă, trebuie tratată ca atare)”, a scris profesorul de economie Cristian Păun.
Economiștii spun că astfel de măsuri aflate în discuție la Guvern pot fi doar o soluție de avarie, menită să aducă bani suplimentari la buget fără a aborda însă problemele structurale ale sistemului. În locul majorării poverii fiscale asupra contribuabililor corecți, guvernanții ar trebui să combată evaziunea și să reformeze administrația publică - subiecte sensibile, pe care autoritățile le evită de fiecare dată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. da, multe alte tari aplica impozitarea progresiva, cu taxe mici pe salariile mici si taxe mari pe veniturile peste salariul mediu pe economie, pentru a incuraja angajarile si munca. In Romania deja vad cateva idei de evitat :)
Toate guvernele de stanga o practica, deci tb sa fie o idee foarte buna!
Enjoy!
Ma si mir ca nu mai aduc in discutie pilonul II de pensii la care ravnea pzd-ul de-o viata.
Partea proasta este ca psd-ul are alternativa la guvernare, in timp ce pnl-ul nu. De aceea inghit toate broastele raioase framantate de ciolanu & Co.
PS. Deziluzia este Bolojan, Fat Frumos din judet scos! Ajuns la Bucuresti "s-a dat pe brazda"! Face si el parte din categoria nascut talent, murit speranta!
Ar fi culmea ca (!) căpușele să renunțe de bunăvoie la „patriotismul” de care dă dovadă. Paraziții nu se lasă duși cu una cu două de „organismul” care îi hrănește...