Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Coaliția discută din nou introducerea impozitării progresive pe venit - surse Digi24. Profesor de economie: „Poate cea mai proastă idee pe care am putea să o implementăm la noi în țară”. Unificarea impozitului pe venit cu CASS, altă măsură în discuție, ar duce de asemenea la scăderea salariilor nete

oameni pe strada in Bucuresti

Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Coaliția de guvernare analizează din nou introducerea unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor, care ar putea viza sumele ce depășesc un plafon de 5000 euro, potrivit Digi24, care citează surse din coaliție. Un alt scenariu în analiză se referă la unificarea impozitului pe venit cu contribuția pentru sănătate (CASS) într-o singură taxă. Măsura, care ar duce la scăderea salariilor nete în economie, este în discuție pentru a fi aplicată de la jumătatea anului, potrivit Digi24.

Ideea introducerii impozitării progresive apare periodic în discuții la nivel guvernamental, într-un context economic marcat de presiuni bugetare și necesitatea creșterii veniturilor statului. Christian Năsulea, profesor de economie, a declarat la Digi24 că eventuala introducere a impozitării progresive ar fi, potrivit studiilor anterioare, „poate cea mai proastă idee pe care am putea să o implementăm la noi în țară”.

„Există studii care au fost desfășurate la comanda PSD în anii trecuți și există numeroase studii care țin de modul în care este privită impozitarea veniturilor, ca idee generală la noi în țară, care spun în principiu, în unanimitate, că impozitarea progresivă este o idee proastă. Poate cea mai proastă idee pe care am putea să o implementăm la noi în țară, în așa fel încât să existe niște rezultate suplimentare din punct de vedere al veniturilor statului. Nu vorbim aici despre efectele asupra cetățenilor, vorbim, efectiv, despre capacitatea statului de a colecta mai mulți bani în momentul în care ar face trecerea la o astfel de formă de impozitare care este foarte diferită de paradigma în care a funcționat fiscalitatea românească în ceea ce privește veniturile în ultimele două decenii”, a explicat profesorul Christian Năsulea.

Cât privește scenariul unificării impozitului pe venit cu contribuția pentru sănătate (CASS) într-o singură taxă, Christian Năsulea a declarat că această măsură poate fi privită ca „un artificiu care ar duce la creșterea ușoară a nivelului de impozitare”. 

„Pentru că în momentul în care nu se mai scade contribuția pentru sănătate din salariul brut înainte să fie aplicat procentul pentru stabilirea impozitului, ajungem, de fapt, să plătim puțin mai mult. Nu este o sumă extraordinar de mare pentru contribuabil, însă este o sumă care se adună pentru statul român, care pare să fie într-o căutare disperată după venituri suplimentare”, a spus Christian Năsulea.

Profesor de economie: „Pentru un salariu brut de 4.500 lei, suma actuală plătită pentru contribuția la sănătate și impozitul pe venit este de aproximativ 690 lei. După unificare, suma va crește la 900 lei”

Profesorul de economie Cristian Păun a explicat în decembrie, într-o postare pe Facebook că, în cazul unificării impozitului pe venit cu CASS, pentru un salariu brut de 4500 lei, suma actuală plătită pentru contribuția la sănătate și impozitul pe venit este de aproximativ 690 lei. După unificare, suma va crește la 900 lei, reprezentând o creștere de circa 210 lei (aproximativ 25%).

„Se unește doar contribuția la sănătate (10%, acum se aplică la brut) cu impozitul pe venit (10%, care se aplica la diferența dintre brut și cele două contribuții, la sănătate și pensie). Ambele, unificate, se vor aplica la brut. La un salariu brut de 4500 lei, astăzi se plătește cam 690 lei (sănătate plus impozit pe venit). După unificare, se va plăti 900 lei. O creștere de circa 210 lei, vreo 25% față de ce plătim acum cumulat. Va fi și un impact pe veniturile din alte surse care vor avea cumulată sănătatea cu impozitul pe venit, probabil vor dispărea plafoanele. Ciolacu scapă de tatuaj. Nu cresc taxele! Doar se unifică.(știrea ar fi pe surse încă, trebuie tratată ca atare)”, a scris profesorul de economie Cristian Păun.

Economiștii spun că astfel de măsuri aflate în discuție la Guvern pot fi doar o soluție de avarie, menită să aducă bani suplimentari la buget fără a aborda însă problemele structurale ale sistemului. În locul majorării poverii fiscale asupra contribuabililor corecți, guvernanții ar trebui să combată evaziunea și să reformeze administrația publică - subiecte sensibile, pe care autoritățile le evită de fiecare dată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A mai avut romania in anii '90 si contabilii s-au vaicarit de efort. Sa vedem cum o sa se implementeze acum in romania...
    P.S. da, multe alte tari aplica impozitarea progresiva, cu taxe mici pe salariile mici si taxe mari pe veniturile peste salariul mediu pe economie, pentru a incuraja angajarile si munca. In Romania deja vad cateva idei de evitat :)
    • Like 2
  • IraM check icon
    De ce e o idee proasta?
    Toate guvernele de stanga o practica, deci tb sa fie o idee foarte buna!
    Enjoy!
    • Like 1
    • @ IraM
      Mhai Nai check icon
      Unul din motivele pentru care tarile cu guverne de stanga merg la vale. E o idee grozava sa te faca sa fentezi plata, sa muncesti mai putin, sau sa te muti in alta tara!
      • Like 0
  • Marius check icon
    Comasari, recorelari, recorectari, ajustari..... Nu stiu cum se face, ca toate dau pe minus. Pentru noi. Pentru ei toate-s pe plus.
    Ma si mir ca nu mai aduc in discutie pilonul II de pensii la care ravnea pzd-ul de-o viata.

    Partea proasta este ca psd-ul are alternativa la guvernare, in timp ce pnl-ul nu. De aceea inghit toate broastele raioase framantate de ciolanu & Co.

    PS. Deziluzia este Bolojan, Fat Frumos din judet scos! Ajuns la Bucuresti "s-a dat pe brazda"! Face si el parte din categoria nascut talent, murit speranta!
    • Like 3
    • @ Marius
      Dumitru check icon
      Vă împărtășesc ps-mul în totalitate,ajunge cu astfel de"super"boi-vin și pleacă vacă!
      • Like 0
    • @ Marius
      Mhai Nai check icon
      Nu e Fatul pe care l-ati visat. Asta nu inseamna ca nu este. Ce, va asteptati sa rezolve problemele Romaniei de 35 de ani in 2 zile, cand nici macar nu e rolul lui? Vreti sa spanzure toti boierii ca-n povestile de pe la 1500?
      • Like 0
  • Oare guvernantii astia realizeaza ca masurile lor sunt exact instrumente in mana suveranistilor? Toate magariile astea, fie ca sunt mascate, fie ca sunt pe fata, sunt impotriva noastra. Cred ca alimenteaza cu buna stiinta aceste lucruri, altfel nu imi explic de ce nu actioneaza acolo unde trebuie. Nimic despre reformarea sistemului public care paraziteaza Romania si care realmente ar putea fi o solutie.
    • Like 3
    • @ Dan Filip
      Francisc check icon
      Puneți o întrebare fără sens, domnule Filip. Cum să „realizeze” guvernanții o reformare a sistemului public când ei înșiși trebuie reformați?

      Ar fi culmea ca (!) căpușele să renunțe de bunăvoie la „patriotismul” de care dă dovadă. Paraziții nu se lasă duși cu una cu două de „organismul” care îi hrănește...
      • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult