Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Comisia de Învățământ din Senat a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a legii referitoare la plagiate

Comisia de Învățământ din Senat, condusă de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a respins cererea e reexaminare a legii care stabilește regulile de funcționare a școlilor doctorale. 

Potrivit acesteia, verdictul de plagiat în cazul tezelor de doctorat ar urma să fie dat de universități, fapt ce lasă CNATDCU fără niciun fel de putere în ceea ce analiza cazurilor de plagiat. 

Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgențăa Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale va ajunge luni în plenul Senatului, Senatul fiind, în acest caz, cameră decizională.

„Prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', spunea Klaus Iohannis în luna mai, înainte de a trimite proiectul de lege la reexaminare, subliniind că „este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale”.

Una dintre problemele modificării legislative pe care președinția a sesizat-o este faptul că aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În afara " străzii " mai rămâne o resursă : un mesaj adresat Plenului Parlamentului de către Preşedinte dezvăluind monstruozitatea .
    Autonomia universitară este o instituţie medievală care sustrăgea Universitatea jurisdicţiei episcopului locului plasând - o direct sub autoritatea papală pt a o feri de ingerinţe / intetese locale / politice !
    • Like 0
  • mihaela check icon
    **** aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect...********..... este o treaba de bine, nu ???..... . hotul si hotia sunt judecati de participantii la hotie ! ce este greu de inteles ?
    • Like 1
  • La cum arată sondajele , si la cât de adormiți sunt romanii , ( se mobilizează numai in spațiul virtual ) după 13 Decembrie probabil ca toți " plagiatorii " or sa-si recapete titlurile de doctorii in hoție si probabil ca statul roman , adica poporul le va plăti si ceva despăgubiri consistente . Si la final vreu sa-i urez multă " Puie " lu Abramburica Andronescu .
    • Like 1
  • Pyua check icon
    Stimabila Androneasca nu se lasa pana nu distruge de tot sistemul de invatamant si tota scara de valori din tara asta. Ea reprezinta incompetenta dusa la extrem. Poate ne ajuta DNA-ul sa scapam de ea.
    • Like 4
  • Vasile check icon
    Păi dacă nu respingeau cererea rămâneam o țară fără doctori. Ăsta e nivelul moral al actualilor parlamentari și nu sunt semne că partidele ar dori o reformă în rândul lor, cu toate criteriile așa zise de ”integritate”. A demisionat Blaga? Praf în ochi, pe liste apar tot cei corupți pe locurile eligibile.
    • Like 0
    • @ Vasile
      "rămâneam o țară fără doctori" - ai grija ca faci aceeasi greseala pe care ne-ndeamna sa o facem cu politica - "toti sunt la fel"! Nimic mai gresit. Sunt multi oameni in tara asta care si-au luat pe munca titlul de doctor, afectand 3-6 ani din viata, pe venituri minore si punandu-si de multe ori carierele pe pauza!
      Sigur, sa ii aratam cu degetul pe acesti nemernici, dar trebuie sa avem grija sa nu generalizam vina, caci daca e a tuturor, nu mai e a nimanui, vorba maestrului Severin.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult