Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Comisia de Învățământ din Senat a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a legii referitoare la plagiate

Comisia de Învățământ din Senat, condusă de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a respins cererea e reexaminare a legii care stabilește regulile de funcționare a școlilor doctorale. 

Potrivit acesteia, verdictul de plagiat în cazul tezelor de doctorat ar urma să fie dat de universități, fapt ce lasă CNATDCU fără niciun fel de putere în ceea ce analiza cazurilor de plagiat. 

Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgențăa Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale va ajunge luni în plenul Senatului, Senatul fiind, în acest caz, cameră decizională.

„Prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', spunea Klaus Iohannis în luna mai, înainte de a trimite proiectul de lege la reexaminare, subliniind că „este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale”.

Una dintre problemele modificării legislative pe care președinția a sesizat-o este faptul că aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În afara " străzii " mai rămâne o resursă : un mesaj adresat Plenului Parlamentului de către Preşedinte dezvăluind monstruozitatea .
  Autonomia universitară este o instituţie medievală care sustrăgea Universitatea jurisdicţiei episcopului locului plasând - o direct sub autoritatea papală pt a o feri de ingerinţe / intetese locale / politice !
  • Like 0
 • mihaela check icon
  **** aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect...********..... este o treaba de bine, nu ???..... . hotul si hotia sunt judecati de participantii la hotie ! ce este greu de inteles ?
  • Like 1
 • La cum arată sondajele , si la cât de adormiți sunt romanii , ( se mobilizează numai in spațiul virtual ) după 13 Decembrie probabil ca toți " plagiatorii " or sa-si recapete titlurile de doctorii in hoție si probabil ca statul roman , adica poporul le va plăti si ceva despăgubiri consistente . Si la final vreu sa-i urez multă " Puie " lu Abramburica Andronescu .
  • Like 1
 • Pyua check icon
  Stimabila Androneasca nu se lasa pana nu distruge de tot sistemul de invatamant si tota scara de valori din tara asta. Ea reprezinta incompetenta dusa la extrem. Poate ne ajuta DNA-ul sa scapam de ea.
  • Like 4
 • Vasile check icon
  Păi dacă nu respingeau cererea rămâneam o țară fără doctori. Ăsta e nivelul moral al actualilor parlamentari și nu sunt semne că partidele ar dori o reformă în rândul lor, cu toate criteriile așa zise de ”integritate”. A demisionat Blaga? Praf în ochi, pe liste apar tot cei corupți pe locurile eligibile.
  • Like 0
  • @ Vasile
   "rămâneam o țară fără doctori" - ai grija ca faci aceeasi greseala pe care ne-ndeamna sa o facem cu politica - "toti sunt la fel"! Nimic mai gresit. Sunt multi oameni in tara asta care si-au luat pe munca titlul de doctor, afectand 3-6 ani din viata, pe venituri minore si punandu-si de multe ori carierele pe pauza!
   Sigur, sa ii aratam cu degetul pe acesti nemernici, dar trebuie sa avem grija sa nu generalizam vina, caci daca e a tuturor, nu mai e a nimanui, vorba maestrului Severin.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult