Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Comisia de Învățământ din Senat a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a legii referitoare la plagiate

Comisia de Învățământ din Senat, condusă de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a respins cererea e reexaminare a legii care stabilește regulile de funcționare a școlilor doctorale. 

Potrivit acesteia, verdictul de plagiat în cazul tezelor de doctorat ar urma să fie dat de universități, fapt ce lasă CNATDCU fără niciun fel de putere în ceea ce analiza cazurilor de plagiat. 

Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgențăa Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale va ajunge luni în plenul Senatului, Senatul fiind, în acest caz, cameră decizională.

„Prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', spunea Klaus Iohannis în luna mai, înainte de a trimite proiectul de lege la reexaminare, subliniind că „este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale”.

Una dintre problemele modificării legislative pe care președinția a sesizat-o este faptul că aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În afara " străzii " mai rămâne o resursă : un mesaj adresat Plenului Parlamentului de către Preşedinte dezvăluind monstruozitatea .
    Autonomia universitară este o instituţie medievală care sustrăgea Universitatea jurisdicţiei episcopului locului plasând - o direct sub autoritatea papală pt a o feri de ingerinţe / intetese locale / politice !
    • Like 0
  • mihaela check icon
    **** aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect...********..... este o treaba de bine, nu ???..... . hotul si hotia sunt judecati de participantii la hotie ! ce este greu de inteles ?
    • Like 1
  • La cum arată sondajele , si la cât de adormiți sunt romanii , ( se mobilizează numai in spațiul virtual ) după 13 Decembrie probabil ca toți " plagiatorii " or sa-si recapete titlurile de doctorii in hoție si probabil ca statul roman , adica poporul le va plăti si ceva despăgubiri consistente . Si la final vreu sa-i urez multă " Puie " lu Abramburica Andronescu .
    • Like 1
  • Pyua check icon
    Stimabila Androneasca nu se lasa pana nu distruge de tot sistemul de invatamant si tota scara de valori din tara asta. Ea reprezinta incompetenta dusa la extrem. Poate ne ajuta DNA-ul sa scapam de ea.
    • Like 4
  • Vasile check icon
    Păi dacă nu respingeau cererea rămâneam o țară fără doctori. Ăsta e nivelul moral al actualilor parlamentari și nu sunt semne că partidele ar dori o reformă în rândul lor, cu toate criteriile așa zise de ”integritate”. A demisionat Blaga? Praf în ochi, pe liste apar tot cei corupți pe locurile eligibile.
    • Like 0
    • @ Vasile
      "rămâneam o țară fără doctori" - ai grija ca faci aceeasi greseala pe care ne-ndeamna sa o facem cu politica - "toti sunt la fel"! Nimic mai gresit. Sunt multi oameni in tara asta care si-au luat pe munca titlul de doctor, afectand 3-6 ani din viata, pe venituri minore si punandu-si de multe ori carierele pe pauza!
      Sigur, sa ii aratam cu degetul pe acesti nemernici, dar trebuie sa avem grija sa nu generalizam vina, caci daca e a tuturor, nu mai e a nimanui, vorba maestrului Severin.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult