Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să modifice complet amendamentele aduse codului penal și codului de procedură penală

comisia de la Venetia - FB Tudorel Toader

(Foto: Facebook/Tudorel Toader)

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să modifice complet amendamentele aduse ambelor coduri, penal și de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător și să vină cu propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești și care să respecte standardele europene și deciziile Curții Constituționale, potrivit Digi24.

Comisia de la Veneția a adoptat - cu anumite amendamente - opinia preliminară comunicată în iulie în privinţa a trei proiecte de lege privind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și a CSM. Această opinie critică aceste legi care vor afecta eficienţa, calitatea și independența actului de justiție, cu consecințe negative în lupta anticorupție. Cele trei legi au fost deja promulgate și produc deja efecte.

Consiliul de la Veneţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de multele amendamente aduse Codului penal şi a Codului de procedură penală, pentru că acestea slăbesc în mod serios funcţionarea eficientă a sistemului judiciar în lupta anticorupţie și în combaterea infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Comisiei de la Veneţia, susţine într-o postare pe Facebook că forul european cere României să abroge prevederea legislativă care priveşte pensionarea magistraţilor.

„Comisia de la Veneția! Avizul CV reține soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluției legislative. Se recomandă abrogarea acestei soluții legislative. OUG pentru legile justiției va fi transmisă, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz!”, a scris Tudorel Toader în postarea de pe Facebook. 

Președintele Klaus Iohannis: „Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”

Președintele Klaus Iohannis consideră că aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare și majoritate parlamentară trebuie să țină cont pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.

„Cele două opinii ale acestui for european sunt extrem de critice și confirmă, așa cum era previzibil, toate neregulile sesizate de mai bine de un an de zile de către Președintele României, de opoziția parlamentară, de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori.

Punerea în pericol a independenței procurorilor și judecătorilor, afectarea încrederii în justiție, impactul negativ asupra eficienței actului de justiție în materie penală în combaterea diferitelor infracțiuni, inclusiv a infracțiunilor de corupție, a celor săvârșite prin violență sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esențiale asupra cărora Comisia de la Veneția atrage atenția în analiza sa”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneția constată că modificările aduse legilor justiției și legislației penale bulversează întregul sistem judiciar și generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecințe directe asupra unor proceduri și dosare penale în care sunt implicați oameni politici.

„Președintele României consideră că este inacceptabil ca întreaga legislație din acest domeniu esențial pentru orice democrație autentică să fie dramatic alterată, doar pentru a-i proteja pe unii lideri politici care au probleme cu justiția.

În ceea ce privește modificările aduse legislației penale, multe dintre aspectele vizate de Comisia de la Veneția au fost punctate și în obiecția de neconstituționalitate ridicată de către Președintele Klaus Iohannis. Viteza nejustificată a adoptării, absența consultărilor reale și lipsa de transparență sunt elemente care afectează în mod negativ calitatea legislației și generează incertitudine. Mai mult, unele modificări ignoră convenții internaționale la care România este parte sau depășesc cu mult unele hotărâri ale Curții Constituționale.

Președintele României consideră că, din dorința de a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliția PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept și încrederea cetățeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcția sau poziția pe care o are în societate, ci și toate eforturile unei întregi națiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile”, mai arată sursa menționată.

„Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție.

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să țină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneția și să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiției, dar și Codurilor Penale și de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiției și a statului de drept să înceteze.

Președintele României consideră că reevaluarea în ansamblu a modificărilor în discuție va trebui să se realizeze printr-un proces amplu și real de consultare, astfel încât să rezulte o legislație îmbunătățită, care să se bucure de un larg sprijin al societății românești și, totodată, să garanteze respectarea statului de drept și a tuturor standardelor internaționale în materie”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din ce imi amintesc in constitutie nu scrie nicaieri ca parlamentul roman trebuie sa adopte legi dictate din afara tarii. A, sa adopte legi care sa respecte legislatia UE, este alta problema, asa ne-am asumat ca obligatie prin aderarea la UE. Nenorocitii de politicieni au facut in asa fel incat sa cerem avizul UE si daca trebuie sa tragem apa la toaleta. Consider ca ceea ce se intampla este o incalcare grava a suveranitatii Romaniei. Faptul ca toti politicienii sunt penali si incearca sa se tepuiasca unul pe celalalt asta nu trebuie sa constituie o denigrare si o aservire a Romaniei intereselor ue. atunci de ce mai votez sef de stat cand acesta nu mai este stat, de ce sa mai votez parlament cand legile imi vin din afara? Sa ne faca drepturile ca un germania si cu salarii si toate celelalte si nu mai avem nevoie de politicieni romani. sa fim direct sub patronajul parlamentului european..
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Lucrurile sunt simple. Daca nu iese lumea in strada impostorii si infractorii care conduc Romania vor avansa pas cu pas pane vor obtine ce vor. Adica Libertatea de a fura nestingheriti.

  Notiunea de democratie pentru acestia e simpla. Noi facem ce vrem iar voi nu ne puteti face nimic. Din pacate asa stau lucrurile. Pas cu pas ei inainte, iar romanii tot mai obositi si fara vlaga sa se mai opuna.

  Furt da. Justitie nu. Lipsuri materiale da. La urma vor inchide granita. Ca sa ramana sclavii sa munceasaca pentru ei. Cum ar putea fi altfel?

  Asta e si ideea. Trebuie dati jos. Nu se mai poate.
  • Like 3
  • @ Mr.Oh
   storo check icon
   De dat jos se mai poate doar printr-o miscare similara cu cea din '89, insa greu de crezut asaceva...societatea civila din Ro nu e suficient de unita, jandarmii au puteri legale sporite,oamenilor le este frica, uitati-va la ''festivalul pro psd'' din toamna, unde oamenii au fost fortati/amenintati sa vina la Bucuresti pt a sustine psd........iar eu cind va spun sa plecati cit se mai poate, imi iau ''mumu'' ....
   Da, daca am trai 250-300 de ani, atunci am avea timp sa luptam cu Hydra dar cum ''Ţara noastră are cea mai mică speranţă de viaţă din Uniunea Europeană, respectiv de 75 de ani la femei şi 68,5 ani la bărbaţi, potrivit unui raport al Comisiei Europene'' sincer prefer ( si DA suna egoist) sa traiesc mult si frumos intr-un loc civilizat si linistit. Si sa-i las pe ei, (scursorile natiei PNL; PSD; UDMR; ALDE si care or mai fi) sa se incaiere intre ei pina cind nu mai ramine nici unul. DA!!, mi-e ciuda si ma doare ca a trebuit sa,mi inghesui viata in doua valize la Lufthansa dar prefer sa imi traiesc cea de-a doua jumatate de viata in liniste,siguranta, bunastare si mai ales sa fiu RESPECTAT ca cetatean !
   • Like 0
 • Bogdan check icon
  Da oare nu ne dam seama odata ca vorbim la pereti? Poate comisia sa recomande si sa se ingrijoreze ca nu ii pasa nimanui, tot ce o sa zica alde Dragnea&co e ca nu, ati inteles voi gresit, noi suntem cu totul trup si suflet dedicati valorilor europene etc. Raspunsul din partea UE e slab, probabil nici nu au ce sa faca efectiv decat sa "priveasca cu ingrijorare". Trebuie sa incepem sa intelegem ca UE nu da doi bani pe o tara de maimute care refuza sa se civilizeze, la fel ca si Ungaria si alte state din Europa de Est care aluneca usor usor spre iliberalism. Ar trebui sa ne obisnuim cu noua realitate pentru ca asta o sa fie muuult timp de acum incolo. In Romania nu exista opozitie, nu exista alternativa, opozitia poporului e cat se poate de slaba, si sa nu uitam ca si in partidele politice din opozitie exiosta destui care ar beneficia de anumite masuri. Citeam azi un articol care spunea ca Dragnea e aproape terminat. Pai, nu prea se vede, si asemenea analize au mai fost. E doar ceea ce se cheama "wishful thinking". Obisnui-ti-va cu ideea ca Romania se duce la vale complet, iar daca nu se coaguleaza o opozitie solida o sa castige PSD si urmatoarele alegeri, pur si simplu din lipsa de alternativa. Toata lumea plange si arata cu degetul pe cei care nu au mers la vot. Pai, stai putin, si sa votez, cu cine? PNL? Hai serios? USR? Deja ma tavalesc de ras, desi bine intentionati nu poti sa fii un partid cu aspiratii la guvernare daca nu ai conturat clar o ideologie politica, daca nu ai un program clar despre cum vrei tu sa repari treaba.

  Apoi mai exista un aspect. PSD, asa cum e el, a reusit un lucru absolut extraoirdinar: si-a asigurat o baza electorala cat se poate de solida. Angajati la stat? Check. Pensionari? Check. Asistati social? Check. Cine a mai ramas? O mana de idealisti prinsi intr-o bula care nu pot sau nu vor sa inteleaga punctul de vedere al celorlalti. Nici exodul de forta de munca nu ajuta cu nimic. Asa ca, dragi romani, bine ati venit in noua realitate. Cum spunea un celebru grup umoristic, poporul roman in 1989 s-a desteptat, apoi s-a culcat la loc.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult