Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Comisia Europeană propune plafonarea tarifelor de achiziție a gazelor rusești

Ursula von der Leyen.

Foto: Getty Images

Comisia Europeană va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere la nivelul  statelor UE a consumului de energie electrică, a anunțat miercuri Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, le-a declarat reporterilor președintele Comisiei Europene, notează Reuters.

Președintele Vladimir Putin a spus miercuri că Rusia va înceta furnizarea de gaz și petrol dacă vor fi impuse plafoane de preț.

Von der Leyen a subliniat că propunerile cu caracter de urgență ale UE vor avea rolul de a reduce creșterea prețurilor la gaz și energie, utilități care au crescut facturile pentru gospodării și au afectat industriile europene mari consumatoare de energie.

Companiile care vând energie electrică din resurse regenerabile au „profituri neașteptate”, pe care nu le pot reinvesti, iar veniturile nu reflectă costurile de producție, spune președintele Comisiei Europene, adăugând că este timpul ca de acum consumatorii să obțină prețuri reduse pentru energia din surse regenerabile. „Vom propune redirecționarea veniturilor excedentare către susținerea consumatorilor”, a spus von der Leyen.

La începutul războiului din Ucraina, circa 40% din gazele naturale importate de UE proveneau din Rusia, iar în prezent ponderea a scăzut la doar 9%, a precizat Ursula von der Leyen.

Miniștrii energiei din statele membre ale blocului comunitar urmează să discute propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență, programate să aibă loc vineri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult