Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Comisia Europeană renunță la plafonarea prețului gazelor rusești

gaze naturale - getty

Comisia Europeană face un pas înapoi și nu va mai plafona prețul gazelor naturale importate din Rusia, după ce statele membre ale blocului comunitar nu au reușit să ajungă la un acord săptămâna trecută.

Un document obținut de jurnaliștii de la The Guardian prevede în schimb suprataxarea companiilor energetice, prin introducerea unei taxe pe profiturile ridicate ale companiilor ce ard combustibili fosili, scrie Hotnews.ro. O măsură separată ar urma să fie adoptată pentru producătorii de electricitate ce generează emisii de carbon reduse.

Companiile din domeniul petrolier, gazelor naturale și cărbunelui vor trebui să facă o contribuție financiară „de solidaritate” pe baza „surplusului taxabil făcut în anul fiscal 2022”, potrivit documentului menționat.

Statele membre ale Uniunii Europene care importă cantități importante de gaze naturale din Rusia, printre care se numără Ungaria, Slovacia și Austria, s-au opus măsurii din cauza temerilor că Kremlinul va sista complet toate livrările de gaze naturale.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va opri livrarea de gaze dacă la nivelul Comisiei Europene va fi luată o decizie de plafonare a prețului gazelor rusești.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cica e mai bine cu gaze scumpe decat deloc.
  In Elvetia se recomanda sa intre cate 2 la dus ca sa economisesca apa calda. In Elvetia?!?
  Voi va imaginati ca noi habar n=avem cat de nasoala e treaba in Europa?
  • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   Am o banuiala ca intre 5 si 10 ianuarie 1475 era foarte nasoala treaba in Moldova.
   • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   Sfaturi de genul asta nu exista de ieri-de azi in Europa de Vest. Prin 2009 cand eram eu la facultate in Vest primeam si noi sfaturi de genul asta pentru pe ei chiar ii doare undeva de mediu si de eficienta si de uzul inteligent al energiei, chiar si atunci cand nu au crize energetice. Noi abia am inceput sa sortam gunoiul si nici asta nu facem prea bine.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult