Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Comisia Europeană renunță la plafonarea prețului gazelor rusești

gaze naturale - getty

Comisia Europeană face un pas înapoi și nu va mai plafona prețul gazelor naturale importate din Rusia, după ce statele membre ale blocului comunitar nu au reușit să ajungă la un acord săptămâna trecută.

Un document obținut de jurnaliștii de la The Guardian prevede în schimb suprataxarea companiilor energetice, prin introducerea unei taxe pe profiturile ridicate ale companiilor ce ard combustibili fosili, scrie Hotnews.ro. O măsură separată ar urma să fie adoptată pentru producătorii de electricitate ce generează emisii de carbon reduse.

Companiile din domeniul petrolier, gazelor naturale și cărbunelui vor trebui să facă o contribuție financiară „de solidaritate” pe baza „surplusului taxabil făcut în anul fiscal 2022”, potrivit documentului menționat.

Statele membre ale Uniunii Europene care importă cantități importante de gaze naturale din Rusia, printre care se numără Ungaria, Slovacia și Austria, s-au opus măsurii din cauza temerilor că Kremlinul va sista complet toate livrările de gaze naturale.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va opri livrarea de gaze dacă la nivelul Comisiei Europene va fi luată o decizie de plafonare a prețului gazelor rusești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cica e mai bine cu gaze scumpe decat deloc.
    In Elvetia se recomanda sa intre cate 2 la dus ca sa economisesca apa calda. In Elvetia?!?
    Voi va imaginati ca noi habar n=avem cat de nasoala e treaba in Europa?
    • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      Am o banuiala ca intre 5 si 10 ianuarie 1475 era foarte nasoala treaba in Moldova.
      • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      Sfaturi de genul asta nu exista de ieri-de azi in Europa de Vest. Prin 2009 cand eram eu la facultate in Vest primeam si noi sfaturi de genul asta pentru pe ei chiar ii doare undeva de mediu si de eficienta si de uzul inteligent al energiei, chiar si atunci cand nu au crize energetice. Noi abia am inceput sa sortam gunoiul si nici asta nu facem prea bine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult