Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La 27 de ani ajută persoane cu dizabilități și adolescenți vulnerabili să practice poate cel mai ieftin și mai puțin cunoscut sport din România: street workout

Florentin Băcanu

Din boxă răsuna muzică, niște băieți fac tracțiuni și flotări la barele din parc. Sunt la bustul gol, unii dintre ei chiar musculoși, pe ici-colo câte o fată se antrenează în rând cu ei. Un tânăr cu dizabilități la picioare face ridicări cu o greutate legată în jurul mijlocului.

Sceptică și ușor iritată de ritmurile de hip-hop din parcul public, am intrat în culisele acestui sport de nișă și i-am cunoscut pe Pifty, Mutulică, Cosmin și Costel. Și pe Flo, sufletul echipei.

Pifty suferă de parapareză spastică, o afecțiune neurologică, caracterizată prin paralizia membrelor inferioare și face parte din echipa paralimpică a României la snowboard. La trei ani și jumătate a fost împins de alt copil de la etajul patru și a stat șase luni în comă, apoi alte șase luni imobilizat. Recuperarea a durat mai bine de zece ani, parte din acest timp fiind nevoit să stea departe de familie. Cu ajutorul echipei Flux și al echipamentelor, își face pregătirea de forță pentru sezonul competițional de snowboard și este, în același timp, arbitru în competiții de street workout și antrenor pentru avansați. Lucrează cu tinerii nu doar fizic ci, mai ales, pe forță mentală, strategie pe termen mediu și lung, anduranță, dozarea corectă a efortului, nutriție, refacere, hidratare, recuperare. Prin atitudinea sa, Pifty este un model pentru coechipieri, dar este, mai ales, o inspirație pentru alte persoane cu dizabilități.


De etnie romă, cu o mustață formidabilă și pectorali pentru care îl invidiază jumătate din echipă, vine în maiou și șlapi, direct de pe șantierul unde lucrează ca muncitor necalificat și răspunde vesel la apelativul Mutulică. Nu este nimănui prea clar dacă aude sau citește pe buze, fapt este că nu poate vorbi, dar se poate face înțeles, iar acest lucru este suficient pentru sportivii din parc. Deși strict tehnic nu face parte din echipă, tinerii îl consideră de-al lor și îl respectă pentru performanțele lui, dar, mai ales, pentru bunătatea de care dă dovadă, ajutând pe oricine are nevoie.

Pentru că nu stă cu băieții la o țigară și la o bere după ce termină treaba în gospodărie, Cosmin este considerat un ciudat. Acasă, la țară, nu are cu cine să se antreneze și de aceea face zilnic naveta de 70 de kilometri, ca să meargă la liceu și la antrenament. În echipă, Cosmin se simte integrat pentru că nimeni nu își dă aere de orășean față de el. Băieții apreciază efortul pe care îl face și știu că, atunci când ei se îndreaptă spre casă, flămânzi și obosiți, Cosmin se îndreaptă sper gară unde îl așteaptă o călătorie de o oră cu trenul.

Costel a ajuns într-un anturaj nepotrivit și a început să aibă probleme cu alcoolul și să lipsească mult de la școală. Când a realizat că acest drum nu duce în direcția bună, și-a dorit să se redreseze, dar nu a știut cum. Trecând zilnic prin parc a văzut tineri care se antrenau împreună și care păreau să se distreze. A mers timid spre ei și a fost primit fără întrebări. După o jumătate de an, este unul din cei mai determinați membri ai echipei și a intrat deja în competiții. Cea mai importantă competiție, cea cu el însuși, a câștigat-o atunci când a decis să își folosească forța și hotărârea în sport.

Cu toții fac parte din comunitatea de street workout Flux, pusă pe picioare de sportivul Florentin Băcanu. Asistent medical cu diplomă și profesor de sport, Flo are 27 de ani și este cel care a înființat în 2018, alături de 2 parteneri, clubul sportiv Flux și a reușit să îl afilieze la Federația de Street Workout din Letonia, pentru a putea organiza și participa la concursuri.

Street workout este un sport de nișă, care antrenează forța, rezistența și agilitatea, folosind propria greutate a corpului. Originea este controversată, unii sunt de părere că provine din bazele militare ale Blocului Estic, alții o atribuie chiar deținuților din Statele Unite le Americii, de unde a ajuns în cartierele marilor orașe americane. Acest sport a luat amploare în România în ultimii ani, tot mai des vedem în parcuri tineri care practică exerciții fizice cu un grad ridicat de dificultate, folosindu-se de bare special amenajate sau improvizate. În același timp street workout este un sport integrativ și foarte accesibil, care poate fi practicat de oricine și care nu necesită echipament sau un loc special.

Am stat de vorbă cu Florentin Băcanu:

Cum ai reușit să îți transformi pasiunea pentru street workout în meserie?

Sunt sportiv prin definiție. Am făcut cinci ani de atletism, dar în adolescență am renunțat la spotul de performanță pentru că nu îmi mai doream să petrec zilnic patru ore pe stadion. Am început să mă antrenez singur cu o bară și o pereche de inele, apoi am întâlnit în parc tineri care practicau sportul street workout. M-am alăturat acestui grup și, în curând, am devenit o echipă. De aici, până la înființarea clubului sportiv, Flux, a mai fost doar un pas. Între timp am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport și am lucrat ca instructor de înot, dar mi-am dat demisia în momentul în care am devenit vizibili și au început să vină spre noi tineri, dar și oameni maturi, corporatiști, care doreau să facă mișcare, să se tonifieze, să slăbească, să aibă un stil de viață activ și care erau dispuși să îmi plătească meseria mea de antrenor certificat. 

Cine face parte din echipa de street workout?

Din 2019 Flux este asociație sportivă. Avem două componente: echipa de concurs formată din aproximativ 50 de tineri, și vreo 75 de adulți care vor să se întărească muscular sau să facă mișcare de plăcere, în aer liber. Vârsta minimă este de 14 ani, când adolescenții sunt deja dezvoltați fizic pentru a-și putea întări musculatura fără să le afecteze dezvoltarea armonioasă. Cei dornici pot intra în concursurile noastre, noi încurajăm și începători, nu ne adresăm elitelor. Încurajăm participarea la întreceri sportive pentru experiență, nu pentru rezultate. Vin și fete să se antreneze, sunt foarte determinate și competitive avem două doamne, una dintre ele este mămică și participă la probele sportive. Este încurajată de băieți să își depășească limitele, suntem ca o familie. Noi lucrăm cu greutatea corpului, care duce la întărirea musculaturii, nu la umflarea mușchilor. La proba de genuflexiuni într-un picior, locurile întâi și al doilea au fost câștigate de fete, abia de la locul al treilea în jos au fost băieții. Fetele sunt magice.

Ce înseamnă comunitatea Flux?

Noi încurajăm un stil de viață activ, sănătos, echilibrat, avem aceleași valori. Ușa noastră este deschisă oricui, dar am impus reguli pentru a asigura un standard: minimum două antrenamente pe săptămână, trei săptămâni de absenteism duc la excludere. Punctualitate și respectul sunt importante, nu poți întârzia nejustificat mai mult de 5 minute, nu ai voie să te cerți cu alții, conflictele se rezolvă prin discuții. O înjurătură costă 50 de flotări. Contribuția lunară este de 50 de lei, care include cinci antrenamente pe săptămână, acces la comunitate, la workshopuri, la concursuri. Din acești bani cumpărăm saltele, benzi elastice, inele, organizăm concursuri. Sursa mea de venit este taxa lunară pe care o plătesc adulții pe care îi antrenez individual, sau în grup. Dacă cineva nu se mai regăsește aici, dar dorește să revină după un timp, este binevenit. Avem flexibilitate pentru nevoile și situațiile individuale. Regulile sunt ușor de respectat, dar foarte importante, ele ne asigură standardul pe care ni-l dorim.

Antrenamentul este strict pentru mișcare, dar noi, ca echipă, avem nevoie de mai mult. Suntem împreună și dincolo de antrenamente. În weekenduri mergem pe munte, acum, vara, mergem la ștrand, am fost pe Via Transilvanica. Facem workshopuri pe teme financiare, de dezvoltare personală, vorbim despre cărțile pe care le-am citit, învățăm să ne organizăm task-urile zilnice, să ne planificăm săptămâna. Avem un coleg cu studii de business, pasionat de fotografie, care și-a înființat propria agenție de marketing. Altul s-a specializat pe nutriție și masaj sportiv și nu a mai fost nevoit să lucreze în trei schimburi la o firmă de producție. Noi am reușit, fiecare, să transformăm pasiunea noastră în profesie și vrem să îi încurajăm și pe alții să o facă.

Cum încurajați oamenii să practice street workout?

Organizăm demonstrații și competiții cu reguli de participare permisive, pentru că vrem ca toată lumea să facă mișcare, să încerce, să experimenteze acest sport. Am organizat primul campionat național la Constanța, participăm la inaugurarea unor parcuri de street workout în toată țara, venim cu echipament, cu arbitri, cu know how. La Sibiu am organizat a treia ediție Summer Challenge. La probele de plank și de flotări am încurajat și participarea spectatorilor. Au răspuns, spontan, părinți alături de copiii lor. Anul trecut proba de King of Plank a fost câștigată de un băiat de 8 ani cu 13 minute. Este o comunitate vie iar noi suntem flexibili. Street workout un sport foarte puțin cunoscut, dar foarte accesibil, echipamentele sunt în parcul public accesul este liber, se creează un efect de val. Dacă din 300 de privitori, 10 se apucă să facă tracțiuni și abdomene, sau mișcare, în general, atunci ne bucurăm.

Cum se împacă acest sport cu persoanele cu dizabilități?

Există aparate speciale, de exemplu bară de tracțiuni înclinată, pentru a sta cu scaunul de rotile sub ea, la înălțimea potrivită. Mai sunt bănci de abdomene sau bare montate la o anumită înălțime. Cu experiența lui, Pifty, colegul nostru cu dizabilități, știe să ajute alți oameni cu dizabilități. Este unul din cei mai meticuloși oameni din echipă și cel mai strict arbitru.

Care sunt planurile de viitor?

În România suntem prea difuzi și separați, suntem singura asociație sportivă, în rest tinerii se organizează pe rețelele de socializare. De aceea vrem să reglementăm acest sport, să vorbim aceeași limbă. Doresc să punem pe picioare o federație de street workout pentru a avea un buget anual pentru competiții și a putea să eliminăm taxa de participare. Astfel putem contribui la apariția și la afirmarea a cât mai multor comunități și cluburi de street workout. Dincolo de parcurile dedicate, aș vedea utilitatea unei săli de gimnastică cu paralele, groapă de bureți și alte aparate specifice. Scopul final este acela de a atrage cât mai mulți tineri să facă mișcare.

Adolescența este o perioadă dificilă, tinerii sunt înconjurați de multe tentații, chiar dacă au făcut un sport, mulți renunță, iar anturajul este, de multe ori, o provocare. Street workout este o alternativă, o variantă în care comunitatea poate fi prietenul tău. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult