Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Compania Facebook şi-a schimbat numele în Meta

Facebook - Meta

Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Facebook se numeşte acum Meta, a anunţat joi compania, care vrea să construiască „metaversul”, un mediu virtual comun, care ar urma să devină următoarea mare platformă informatică, transmite Reuters, citat de News.ro.

Noua siglă a companiei este o formă de infinit albastru, care a înlocuit Logo-ul ”Like”.

Brand-urile companiei, cum ar fi Facebook, Whatsapp și Instagram, nu își vor schimba numele. Meta înseamnă în limba greacă „dincolo de”, „după”.

Schimbarea numelui apare într-o perioadă în care compania de social media se luptă cu critici din toate părțile cu privire la deciziile legate de algoritmi, precum și acuzații legate de răspândirea urii, a violenței și dezinformării.

CEO-ul Mark Zuckerberg a declarat joi că noul nume al companiei reflectă ambiţiile sale de a construi metaversul, mai degrabă decât serviciul său de socializare omonim.

Metavers, un termen inventat pentru prima dată într-un roman distopic în urmă cu trei decenii şi care acum atrage mult interes în Silicon Valley, se referă în linii mari la ideea unui mediu virtual partajat, care poate fi accesat de oameni care folosesc diferite dispozitive.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Facebook are planuri marete pentru toata populatia globului. In mentalitatea lor, oamenii ar trebui sa isi petreaca intreaga viata ruland printre gunoiul care iti este prezentat la facebook wall.

  Foloseam facebook-ul pe vremea cand aveam control total asupra informatiilor care le vedeam pe wall, apoi usor usor au inceput sa ma intoxice cu filmulete scurte si interesante care iti furau circa 1 ora din viata in timp ce stateai pe WC. Trezirea mi-a venit abia atunci cand incepusera sa imi prezinte si reclame cu hartie igienica.

  Romanii si lumea inca nu realizeaza ca entitati precum google si facebook au trecut demult pragul normalitatii iar in prezent se comporta mai degraba ca niste monopoluri media care iti livreaza informatii cu forta, toate menite sa te tina cat mai mult timp in acel metaverse creat tot de ei. Oamenii nu stiu si nu inteleg insa algoritmul google si facebook facilitatea raspandirea stirilor de tip fake si a informatiilor de tip fake deoarece acestea provoaca mai mult 'engagement' ceea ce ajuta direct la cresterea profitului acestor companii.

  Mai multe detalii aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=oKAGj46vsFI&t=1s
  • Like 0
 • Nu sunteți în stare să expuneți lucruri clare.
  Titlul e greșit, nu Facebook își schimbă numele, ci s-a creat o nouă entitate care este umbrelă pentru cele trei și ce acareturi mai sunt.
  Vă și contraziceți:
  "Facebook se numeşte acum Meta"
  "Brand-urile companiei, cum ar fi Facebook, Whatsapp și Instagram, nu își vor schimba numele."
  Își schimbă sau nu? Sau e pisica lui Schrodinger?
  • Like 1
  • @ Crator Tan
   Cu minima documentare ai fi gasit ca numele companiei se numea inainte Facebook Inc, iar unul din "produsele" oferite se numea Facebook. Altele fiind Instagram si Whatsapp.
   Ai postat ca sa te afli in treaba.
   • Like 1
  • @ Ovidiu Grigore
   Țuțăr, ceva much? Nu pricepeți lucruri elementare.
   • Like 0
  • @ Crator Tan
   Postare dubla, scuze.
   • Like 0
  • @ Crator Tan
   Tradu te tog in limba romana.
   Dar hai sa iti explic: compania s-a numit, ani buni, Facebook Inc. Si a oferit produsele "facebook", adica reteaua de socializare, apoi "Instagram" - alt mod de socializare, si apoi "whatsapp" - mesagerie si telefonie voip.
   Acum compania isi schimba numele din Facebook in Meta, dar produsele sale raman aceleasi: facebook, instagram si whatsapp.
   Imi pare rau, nu ma pricep sa desenez ca sa-ti fie mai clar.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
Text: Loredana Voiculescu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon