Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Comunismul s-a îmbisericit

Patriarhul Daniel

Foto: Inquam Photos

Metamorfozele comunismului românesc sunt de nestăpânit și, deopotrivă, de neintuit. Dacă am constatat cu ceva timp în urmă că viclenia comunistă s-a călugărit, astăzi am convingerea îmbisericirii comunismului ca ideologie și practică socială și politică, toate acestea fiind posibile deoarece comunismul „nu a fost încă compromis” în lume.

Virușii comunismului s-au cuibărit și în practicile bisericii noastre, aspect pe care l-am constatat la ultima întâlnire anuală a Sf. Sinod. Ședințele din cadrul acestui înalt forum al Bisericii Ortodoxe s-au desfășurat după tipicul ședințelor și congreselor de partid din anii comunismului: rapoarte, dări de seamă, bilanțuri cantitative de acțiuni și programe etc. Nici una dintre acestea nu a problematizat diverse teme, nu a abordat subiecte de urgență socială și comunitară, nu a profilat urgențe pastorale și de educație religioasă, nu a evidențiat confruntări pe care biserica le are cu diverse probleme de viață comunitară și individuală, cu maladiile vieții noastre publice. De asemenea, nu s-au problematizat ecumenismul și cultura dialogului interconfesional, combaterea sărăciei, biserica fiind un factor activ și educativ în combaterea pandemiei. Peste tot am întâlnit note triumfaliste și legitimatoare prin statistici și raportări cantitative. S-au stabilit apoi direcțiile și strategiile de acțiune ale bisericii în următorul an, în nota și în datele unor adevărate planuri de măsuri cu termene și responsabilități. Curat BOB transferat la BOR. Prin urmare, comunismul s-a îmbisericit, contaminând prin retorica și lucrarea sa și lumea creștină românească.

Semantica așezării la tribuna ședințelor sinodului și în sală au formalizat atât ierarhiile și structurile de putere din BOR, dar și în mod informal, ea sugerând gestiuni ascunse după sensibilități, umori, simpatii, putându-se astfel lectura preferințe și posibile viitoare înălțări în rang, sau tot așa, degradări și marginalizări în rândul ierarhiei bisericești. Apropierea sau depărtarea de patriarh sunt relevante în acest sens.

În buna tradiție și moștenire comunistă asistăm la un permanent și temeinic „elaborat” al cultului personalității patriarhului. Patriarhul este citat, invocat și lăudat în orice împrejurare de populația clericală a BOR. Parcă este prea mult și prea excesiv. Mai nou, această strategie de construcție și elaborare a cultului personalității este contrapunctată permanent de instituțiile mass-media, de televiziunea Trinitas. Vom asista în curând la o adevărată epicleză a „liturghiei” cultului personalității cu ocazia inaugurării Catedralei Neamului. Va fi atunci un dezmăț și o deșănțare fără rost, când se vor risipi hiperbole și magnificențe fără egal. Preafericirea sa, Părintele Patriarh Daniel, nu ar avea nevoie de asemenea lăudători pentru că nu mai poate fi ridicat în rang mai înalt. El este un prinț al bisericii, are o noblețe prin natura învestirii sale, este deasupra tuturor și tocmai din acest motiv nu văd rostul înălțării lui în laudele neîncetate ale poporului clerical. 

Paralel, asistăm astăzi la o „promovare” a construcției Catedralei Neamului, promovare pusă sub semnul unei gestionări bune, echilibrate și raționale a fondurilor bănești de către antreprenoriatului general al Patriarhiei. Se fac, în acest calup publicitar, analize și comparații de ... necomparat ale cheltuielilor mult mai mici pentru construirea Catedralei Neamului în raport cu alte edificii de cult similare din alte țări, dar și din alte epoci. Sunt total neavenite aceste analize și comparații, ele fiind expresia unei ipocrizii care nu stă bine bisericii. Catedrala a costat cât ... a costat, ea fiind rezultatul efortului conjugat și lăudabil al bisericii, al Patriarhiei, al guvernului, al primăriei și al tuturor contributorilor din țară. Ea este opera hărniciei și reprezintă inteligența pusă la lucru a proiectanților, a arhitecților și constructorilor. Este o operă de mândrie și de demnitate, parțial regăsite, a unui popor creștin. N-ar trebui să ne etalăm patetic și cu falsă modestie cheltuitoare de bani această operă. Este stridentă și de asemenea suspectă această promovare rațional-economisitoare a construirii catedralei. Oare ce organ din corpul clerical și etnic secretează cu savoare și apetență o retorică de tip comunist? Toate acestea se derulează în condițiile democrației și libertății dobândite sacrificial prin Revoluția din 1989 în fața hidrei comuniste care, iată, este pe cale de a se reactiva.

Derapajele, excesele și toate nerostuirile din cadrul bisericii noastre ortodoxe afectează demnitatea și seninătatea credinței ortodoxe în durata lungă. Îngenunchiată și sufocată din ce în ce mai evident de aceste excese și derapaje, se vor accentua pierderile și dezertările din rândul bisericii noastre ortodoxe spre ale culte și confesiuni greu, dacă nu chiar imposibil, de recuperat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În februarie anul acesta le-am dat temă de dezbatere în Sinod inițiind acea petiție pentru schimbarea procedurii botezului. Au refuzat-o energic că deh, eu sunt ”dușmanul care luptă împotriva credinței milenare”...
  • Like 0
 • Dan check icon
  Ei ,bor-fanii ,interpreteaza ideia ,asa cum le convine lor , ocolind asa miseleste Adevarul !
  ---bor - fanii mint pana si la capataiul mortului ,atunci cand popa il afuma si-l lauda ca ;
  ---A fost un ,OM ,deosebit ,, etc si nimic din ce a fost in realitate ,,,sau nu spune nimic, nici rau sau bine ,, Am asistat la un fost coleg slujba de inmormantare ,;-- La momentul cand ,a citit acel preot iertaciunea ;;
  ---Isi ia ramas bun ,dela cele 3 foste sotii ,Dar de fapt au fost in acte ,4 ,dar ,etc,
  Problema este ca bor --fanii stau la ,masa cu Minciuna ,,se hranesc cu Minciuna ,,fac afaceri dubioase cu multa multa Minciuna ,Daca pana si ,,marele si celebrul petrescu teodosie ,,profesor de teologie la Fabrica de popi din Constanta,, se hraneste cu minciuni sfruntate in celebrul Dosar APIA ,
  --Intreb ,ca un crestin ,( NU sunt ateu ,ci doar alta confesiune ) ?
  --- Ce pot invata acei studenti viitori propaviduitori ai ,Adevarul;ui in Biserica ???
  --Desigur ca si ei vor proceda la fel cu slujba ,viata ,,traind si promavand
  MInciuna ,,vasnica in bor ,
  • Like 2
 • Nu, nu comunismul s-a imbisericit ci biserica s-a "comunistoizat" si asta nu de ieri, nu de 32 de ani ci de la subjugarea comunista a romaniei. A fost una dintre conditiile tolerarii ei de catre pcr. Dupa ce au fost eradicati popii periculosi noului regim cei ramasi au fost, mai in sila dar mai mult de voie, "reeducati si adusi pe noua cale dreapta a partidului". Si incet, incet popii care s-au adaptat au revenit la profiturile lor, e drept controlate, au fost rasplatiti cu diverse functii pana la membru al marii adunari nationale, parlamentul de azi, cu diverse sume reprezentand cheltuieli cu "dezvoltarea sectorului", la fel ca azi fara a fi controlati. Astfel unii dintre popi au ajuns la rangui inalte, altii, multi s-au capatuit cu case, masini, pamanturi, paduri din avutia nationala. iar dupa momentul 89 a crescut si obraznicia acestor lefegii ai statului cu afaceri personale, totul fara a plati impozit sau fara a da socoteala. Si se mai scandalizeaza unii ipocriti, autointitulati crestini, aparatori, ai traditiilor neamului de "atacurile la credinta, dumnezeu"! Este atac la adresa ipocriziei si fariseismului.Care credinta si traditii? Cele ale abuzurilor si hotiei! Ti se face lehamite de ipocrizia acestor ipocriti.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Nume check icon
   De acord. Atacurile nu sunt împotriva religiei sau credinței, ci împotriva năravurilor slujitorilor bisericii. Iar proverbul cu "sa faci ce zice popa si nu ce face popa" este cel mai bune exemplu prin care Biserica Ortodoxa a reușit și încă reușește sa nu treacă printr-o Reforma cum a fost în cazul Bisericii Catolice câteva sute de ani.
   • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult