Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Clanul Marelui Alb". Investigație Recorder: un reporter sub acoperire s-a infiltrat în rețeaua financiară a BOR

recorder.

Foto Inquam Photos

Un reporter Recorder s-a infiltrat în rețeaua financiară a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) unde a descoperit, după luni de documentare, o încrengătură din care fac parte oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii care își împart între ei banii primiți de biserici de la stat pentru lucrări de construcție și reabilitare. 

Toate acestea, cu „binecuvântarea” venită din partea Patriarhului Daniel, „Marele Alb”, așa cum îi spun oamenii săi, potrivit Recorder. Autorii investigației au aflat că 1,3 miliarde de lei au fost alocaţi de la buget în mandatul Patriarhului Daniel, în ultimii 13 ani, pentru bisericile din Bucureşti. 

Consilierul general PSD Lazăr Neacșu, un om de afaceri „care lucrează cu Biserica”, i-a explicat jurnalistului Victor Ilie, care a folosit o identitate falsă, cum aranjează biserica licitațiile: „Publicatia Lumina este SEAP-ul pe liber la ei. E numai un ziar ce apare într-o singură zi, și nu-l ia nimeni. Ascultă ce îți spun eu. Tu trebuie să vii cu lista (de firme - n.n.) și pui așa, de la A la Z. Eu vreau să lucreze ăsta, Ion, Gheorghe, sunt firme care vreau să lucreze cu voi. I le dăm lui Podoleanu (Mircea Podoleanu, consilier coordonator al Patriarhului - n.n), el le-a publicat și el le dă ok-ul la care vrei tu. (...) Caietul de sarcini merge la firmele pe care le dai tu, sau el, sau ăla, sau ăla. Că îi dau și eu 2-3 firme. (...) Nu există ziarul Lumina în piața liberă, numai la biserici”, a explicat Lazăr Neacșu. 

Urmăriți mai jos investigația Recorder:

Radu Mihaiu: Asigur toţi cetăţenii sectorului 2 că nu voi mai plăti niciun ban către parohii, decât în urma unei verificări amănunţite

După investigația Recorder, o reacție a venit de la primarul Radu Mihaiu, care a anunțat pe Facebook că nu va mai da bani la biserici, decât după „verificări amănunțite”. Mihaiu a precizat că în mandatul său a fost votat sprijin financiar pentru două parohii şi o mănăstire, dar nu toți banii aprobați au fost plătiți.

„Asigur toţi cetăţenii sectorului 2 că nu voi mai plăti niciun ban către parohii, decât în urma unei verificări amănunţite care să arate că aceşti bani sunt cheltuiţi corect, şi nu la preţuri supraevaluate. E musai să se facă lumină rapid în aceste cazuri. Suspiciunile care planează acum asupra acestor achiziţii vor afecta chiar și proiectele benefice pentru comunitate”, a anunțat edilul de la sectorul 2 al Capitalei. 

Sumele aprobate de primăria sector 2 au fost: „450.000 lei pentru refacerea monumentului istoric Mănăstirea Plumbuita, 430.000 lei pentru cantina socială de la Parohia Doamna Oltea, 133.000 lei pentru centrul social de la Parohia Oţetari (nu 700.000 cât spune domnul Iorga în reportaj)”, spune Radu Mihaiu.

Lazăr Neacșu a demisionat din funcție și din PSD

PSD București a anunțat că Lazăr Neacșu, consilierul PSD din Consiliul General al Municipiului București, care apare in investigația Recorder, a demisionat din funcție și din partid. Neacșu a dezvăluit mecanismul prin care BOR folosește bani publici ca să construiască biserici, el fiind prezentat drept „agent de influenţă al Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri din fondurile locale", scrie Hotnews.ro.

foto captura Recorder

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Marele alb", nici ca se putea un cognomen mai potrivit. Ca si "satana in sutana". Sunt definitorii pentru acest arivist necredincios.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Nimic nou sub cer.BOR nu avut și nici nu are vreo legătură cu Dumnezeu ci cu ochiul Dracului adică Banul. Să vedeți blesteme și suduieli pe mulțimea de pupători de icoane și ciolane de care din păcate nu duce lipsă România.
    • Like 5
  • astept cu interes si ingrijorare dosare penale si inculpati. Este grup infractional organizat.
    • Like 7
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Liviu check icon
      "Asteptandu-l pe Godot" poate, pentru ca institutiile statului vor invarti subiectul pana nu o sa si-l mai aminteasca nimeni.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult