Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Concept de amenajare interioară: Rainforest - sau cum să aduci natura în dormitorul tău

Rainforest

Dormitorul este, pentru mulți dintre noi, cel mai important spațiu din locuință, încăperea în care ne odihnim, universul nostru intim.

Pentru că este destinat în primul rând somnului, odihnei și relaxării, camera în care dormim trebuie să se bucure de o atenție deosebită atunci când o amenajăm.

Se pot obține rezultate spectaculoase chiar dacă aceasta nu este foarte mare, iar secretul constă în aplecarea asupra detaliilor, mai ales asupra celor legate de mobilierul pe care-l alegem și de culorile de care ne simțim atrași. Însă, înainte de toate, e de preferat să vă întrebați care este senzația pe care vreți să o aveți atunci când intrați în dormitorul vostru, care este ideea principală în jurul căreia construiți acest mic univers. 

DedeSign, care este un proiect Dedeman, vă propune în acest articol un concept de la care puteți porni, care are în centru elemente inspirate din Jungla Amazoniană: dormitorul Rainforest.

O mică paranteză care ține de amenajările interioare și o scurtă trecere prin istorie, care să vă ajute să regăsiți sugestiile practice și în teorie și să folosiți un limbaj comun cu designerii sau cu persoanele care lucrează în domeniul amenajărilor interioare. Deși suntem obișnuiți să folosim termenul modern când vorbim despre amenajări interioare, noi ne referim de fapt la stilul contemporan.

Stilul modern sau modernist își are originea pe la începutul secolului XX, când betonul armat a permis construirea blocurilor turn de locuit și a primilor zgârie-nori pentru birouri, clădiri caracterizate prin fațade simple, ritmate în unghiuri drepte.

Stilul contemporan este inspirat din modernism. Termenul este utilizat din a doua jumătate a secolului XX și se referă la tendințele momentului, care sunt într-o continuă transformare și schimbare chiar sub ochii noștri.

Amenajarea unei încăperi în stil contemporan se bazează în primul rând pe forme simple, spații deschise, multă lumină, o cromatică neutră, senzație de calm și confort.

Dar să ne întoarcem, după această foarte succintă punere în context, la conceptul Rainforest propus de DedeSign.

Fie că v-ați întors din vacanță și simțiți nevoia să prelungiți starea de reverie ca să faceți mai lină trecerea la munca de zi cu zi, fie că ați venit de la birou după o zi agitată, sau poate preferați într-o dimineață de weekend să mai leneviți puțin în pat, dormitorul Rainforest este gândit să vă transforme cel mai intim loc într-o zonă de relaxare.

DedeSign a avut în vedere atunci când a creat acest concept trendurile în amenajări interioare, calitatea materialelor, cromatica, însă nu a uitat nici de buget.

După cum observăm în decorul prezentat, DedeSign a preluat câteva motive din cel mai mare ecosistem al lumii, Jungla Amazoniană, și le-a plasat în punctele strategice ale dormitorului.

Se poartă tapetul, iar motivele Junglei Amazoniene vă ajută să faceți trecerea spre starea de relaxare. Iubitorii de natură pot să-și ofere plăcerea de a călători cu imaginația, chiar și pentru o vreme, în paradisul luxuriant al pădurilor tropicale. Motivele vegetale-exotice, folosite și în decorul prezentat, te duc cu gândul la o vacanță de vis într-o destinație însorită și exotică. În plus, înviorează ambientul dominat de alb și de bej. Tapetul are atât rol decorativ, cât și de a pune în valoare peretele pe care este amplasat patul.

Verdele plantelor contrastează cu albul pereților, oferind senzația de prospețime și de revigorare a spiritului, iar dormitorul devine astfel, un ambient primitor și prietenos după o zi de muncă.

Iată un mic truc- riflajul de lemn- care are trei funcții: poate crea senzația de spațiu, de profunzime, este decorativ și estompează puțin din intensitatea culorilor Junglei Amazoniene.

În zona ferestrei poate fi amenajat un loc de citit cu depozitare, sau chiar un mic colțișor de lucru: un birou cu un scaun cât mai confortabil, o etajeră, un corp suspendat sau câteva polițe, în funcție de spațiul disponibil, care se îmbină plăcut cu suspensia Ewa pentru iluminat.

Un alt element important de avut în vedere, este, iată, jocul de culori. Nuanțe care aduc cu stilul nordic, bej, alb, care se regăsește în piesele de mobilier și pe pereți.

Lemnul este un element plăcut în amenajările interioare deoarece dă o notă caldă oricărei încăperi. În conceptul dormitorului Rainforest, DedeSign recomandă nuanțe cât mai deschise, mai apropiate de natural, pentru că și acestea potențează lumina în timpul zilei, crescând senzația de spațiu luminos. Poate fi folosit atât pentru a placa un perete sau o zonă mai mare, cât și pentru a crea un accent sub forma unui riflaj de lemn, spre exemplu.

Patul, elementul de mobilier cel mai important din dormitor, trebuie să fie atât rezistent, cât și foarte confortabil, încadrat de noptiere spațioase. De acesta depinde calitatea somnului și starea generală de bine.

DedeSign este un proiect Dedeman

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: DedeSign/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon