Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Concept de amenajare interioară: Rainforest - sau cum să aduci natura în dormitorul tău

Rainforest

Dormitorul este, pentru mulți dintre noi, cel mai important spațiu din locuință, încăperea în care ne odihnim, universul nostru intim.

Pentru că este destinat în primul rând somnului, odihnei și relaxării, camera în care dormim trebuie să se bucure de o atenție deosebită atunci când o amenajăm.

Se pot obține rezultate spectaculoase chiar dacă aceasta nu este foarte mare, iar secretul constă în aplecarea asupra detaliilor, mai ales asupra celor legate de mobilierul pe care-l alegem și de culorile de care ne simțim atrași. Însă, înainte de toate, e de preferat să vă întrebați care este senzația pe care vreți să o aveți atunci când intrați în dormitorul vostru, care este ideea principală în jurul căreia construiți acest mic univers. 

DedeSign, care este un proiect Dedeman, vă propune în acest articol un concept de la care puteți porni, care are în centru elemente inspirate din Jungla Amazoniană: dormitorul Rainforest.

O mică paranteză care ține de amenajările interioare și o scurtă trecere prin istorie, care să vă ajute să regăsiți sugestiile practice și în teorie și să folosiți un limbaj comun cu designerii sau cu persoanele care lucrează în domeniul amenajărilor interioare. Deși suntem obișnuiți să folosim termenul modern când vorbim despre amenajări interioare, noi ne referim de fapt la stilul contemporan.

Stilul modern sau modernist își are originea pe la începutul secolului XX, când betonul armat a permis construirea blocurilor turn de locuit și a primilor zgârie-nori pentru birouri, clădiri caracterizate prin fațade simple, ritmate în unghiuri drepte.

Stilul contemporan este inspirat din modernism. Termenul este utilizat din a doua jumătate a secolului XX și se referă la tendințele momentului, care sunt într-o continuă transformare și schimbare chiar sub ochii noștri.

Amenajarea unei încăperi în stil contemporan se bazează în primul rând pe forme simple, spații deschise, multă lumină, o cromatică neutră, senzație de calm și confort.

Dar să ne întoarcem, după această foarte succintă punere în context, la conceptul Rainforest propus de DedeSign.

Fie că v-ați întors din vacanță și simțiți nevoia să prelungiți starea de reverie ca să faceți mai lină trecerea la munca de zi cu zi, fie că ați venit de la birou după o zi agitată, sau poate preferați într-o dimineață de weekend să mai leneviți puțin în pat, dormitorul Rainforest este gândit să vă transforme cel mai intim loc într-o zonă de relaxare.

DedeSign a avut în vedere atunci când a creat acest concept trendurile în amenajări interioare, calitatea materialelor, cromatica, însă nu a uitat nici de buget.

După cum observăm în decorul prezentat, DedeSign a preluat câteva motive din cel mai mare ecosistem al lumii, Jungla Amazoniană, și le-a plasat în punctele strategice ale dormitorului.

Se poartă tapetul, iar motivele Junglei Amazoniene vă ajută să faceți trecerea spre starea de relaxare. Iubitorii de natură pot să-și ofere plăcerea de a călători cu imaginația, chiar și pentru o vreme, în paradisul luxuriant al pădurilor tropicale. Motivele vegetale-exotice, folosite și în decorul prezentat, te duc cu gândul la o vacanță de vis într-o destinație însorită și exotică. În plus, înviorează ambientul dominat de alb și de bej. Tapetul are atât rol decorativ, cât și de a pune în valoare peretele pe care este amplasat patul.

Verdele plantelor contrastează cu albul pereților, oferind senzația de prospețime și de revigorare a spiritului, iar dormitorul devine astfel, un ambient primitor și prietenos după o zi de muncă.

Iată un mic truc- riflajul de lemn- care are trei funcții: poate crea senzația de spațiu, de profunzime, este decorativ și estompează puțin din intensitatea culorilor Junglei Amazoniene.

În zona ferestrei poate fi amenajat un loc de citit cu depozitare, sau chiar un mic colțișor de lucru: un birou cu un scaun cât mai confortabil, o etajeră, un corp suspendat sau câteva polițe, în funcție de spațiul disponibil, care se îmbină plăcut cu suspensia Ewa pentru iluminat.

Un alt element important de avut în vedere, este, iată, jocul de culori. Nuanțe care aduc cu stilul nordic, bej, alb, care se regăsește în piesele de mobilier și pe pereți.

Lemnul este un element plăcut în amenajările interioare deoarece dă o notă caldă oricărei încăperi. În conceptul dormitorului Rainforest, DedeSign recomandă nuanțe cât mai deschise, mai apropiate de natural, pentru că și acestea potențează lumina în timpul zilei, crescând senzația de spațiu luminos. Poate fi folosit atât pentru a placa un perete sau o zonă mai mare, cât și pentru a crea un accent sub forma unui riflaj de lemn, spre exemplu.

Patul, elementul de mobilier cel mai important din dormitor, trebuie să fie atât rezistent, cât și foarte confortabil, încadrat de noptiere spațioase. De acesta depinde calitatea somnului și starea generală de bine.

DedeSign este un proiect Dedeman

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
Text: DedeSign/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon