Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Curtea de Apel București a pronunțat joi decizia definitivă în procesul Colectiv, tragedia din octombrie 2015 în urma căreia au murit 65 de oameni. Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 și fost primar al Sectorului 4, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.
În același dosar, au fost condamnați și cei trei patroni ai clubului:George Alin Anastasescu a fost condamnat la 11 ani si 8 luni închisoare, Costin Mincu a fost condamnat la 8 ani de închisoare, în timp ce Paul Gancea a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare.
CTP: Au trecut 6 ani și jumătate pentru a se scădea pedepsele
Au trecut mai bine de 6 ani și jumătate de la incendiu și multe amânări până la pronunțarea sentinței definitive.
„6 ani care au trecut pentru a se scădea pedepsele”, a subliniat gazetarul Cristian Tudor Popescu. „Acest Piedone a ajuns de la 8,5 ani, mi se pare că a avut și mai mult, la un moment dat, 10 sau 12, iată că a ajuns la 4 ani, în urma acestor 6 ani și jumătate, în care legătura dintre cei care au suferit de pe urma acelei tragedii, rudele, prietenii, apropiații celor care au murit, au fost mutilați, această legătură s-a diluat, s a micșorat în timp. Au trecut 6 ani și jumătate, ar fi trebuit ca această sentință să fie pronunțată atunci, în primul an, pentru a se putea face o legătură mentală atât pentru rudele și apropiații victimelor cât și pentru opinia publica”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.
„Au trecut 6 ani și jumătate, oamenii sunt uitători. În 6 ani și jumătate, Piedone a ajuns primar, acum va merge la pușcărie, deci pleacă din post. A putut să candideze, a putut să funcționeze ca primar, deși iată că merita o pedeapsă de ani de închisoare cu executare.
Nu înțeleg de ce Piedone primește mai puțin decât ceilalți, semnătura lui e cea care a declanșat totul. Dacă el nu ar fi semnat, era suficient să vezi clădirea aia, bomba aia metalică incendiară de pe câmp, era suficient să o vezi si să nu dai o astfel de aprobare pe respectivul act. Dar pe domnul Piedone fie nu l-a interesat, fie a fost cointeresat în a semna. A primit doar 4 ani sărăcuțul…
Deja dl. Piedone a câștigat, a câștigat 6 ani si jumătate. Ar fi trebuit să stea la pușcărie și nu a stat. În timp ce oamenii ăia zac în pământ sau s-au chinuit prin spitale, dl Piedone a trăit bine-mersi acești ani, s-a bucurat de viață, mulțumită justiției române”, a mai spus gazetarul.
Iohannis, înainte de sentință: „Cred că este timpul să avem o hotărâre pe acea speță”
Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat în cursul zilei de joi speranța că justiția va da în cursul zilei de joi un verdict în cazul tragediei de la Colectiv.
„Cred că este timpul să avem o hotărâre pe acea speță, ca să știm cum evaluează justiția română ce s-a întâmplat atunci. A fost o tragedie imensă, familiile victimelor suferă până în ziua de azi, mulți suferă pentru că justiția nu a dat niciun verdict. Așteptăm cu toții acest verdict”, a spus președintele Iohannis, răspunzând la o întrebare la o conferința de presă.
„Planuri s-au făcut. Diferența este că acum avem PNRR care vine cu bani foarte mulți și avem șansa să îmbunătățim situația în spitale, Am așteptări foarte mari de la guvern. Azi am discutat despre ce proiecte a pregătit Spitalul Colentina și alții. Dacă folosim acești bani cu înțelepciune, atunci situația în spitalale se poate schimba”, a spus Klaus Iohannis, întrebat despre faptul că încă România nu are un spital de mari arși.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pai tu PNL aducatorul democratiei in Romania , cum poti sa vii sa spui ceva de Dorneanu, cand tu o pui pe Scantei (sau cum naiba o cheama) .
Vorbim de Romania educata si-l punem pe Ciuca premier sau pe Licu judecator la CCR ?
Probabil educatia inseamna sa faci Academia de Informatii (SRI) , conditia necesara si suficienta sa devii demnitar.
Ce porcarie ...
O grevă asemănătoare a început pe 2 februarie 1968 în New York. 7 000 de lucrători de la salubritate s-au adunat având o dispoziție de revoltă. Purtătorul de cuvânt al sindicatului, John DeLury, se adresează mulțimii de pe un camion. Când acesta anunță că primarul refuză să mai facă orice fel de concesii, furia mulțimii amenință să depășească orice limită. Când au început să apară primele ouă stricate, DeLury a trecut la calea ilegală. Aproape toți gunoierii din New York au intrat în grevă.
A doua zi, gunoaiele rămân neadunate. Când, două zile mai târziu, primarul verifică situația, orașul este îngenuncheat. Câte 10.000 de tone de gunoi se adaugă zilnic. Și, pentru prima dată de la epidemia de poliomelită din 1931, autoritățile municipale declară stare de urgență după doar 6 zile. După încă 3 zile, primarul cedează și greva se oprește. Locuitorii New York-ului au înotat 100.000 de tone de gunoi.
O altă grevă a început pe 4 mai 1970 în Irlanda. Angajații Băncii Centrale intră în grevă, după ce negocierile cu guvernul sunt un eșec. Salariile nu au ținut pasul cu inflația.
Peste 85% din rezervele țării au fost blocate peste noapte. Lumea se aștepta la ce e mai rău, dar rezultatele negative întârziau să apară. Viețile oamenilor erau aproape neschimbate. După 2 săptămâni, din ce în ce mai mulți bancheri părăseau Irlanda. Rezultatele negative asupra economiei erau așteptate. Dar s-a întâmplat un lucru ciudat, sau mai exact nu s-a întâmplat nimic.
Irlandezii încep să își emită proprii bani. După închiderea băncilor, aceștia au continuat să își completeze unii altora cecuri, la fel ca și înainte, doar că acum barurile au preluat rolul băncilor. Pe vremea aceea, irlandeziii treceau pe la bar de cel puțin trei ori pe săptămână, asa că toată lumea – și mai ales barmanul – știa cât se poate de bine cine era de încredere.
În foarte scurt timp, lumea acreat un sistem monetar complet descentralizat în cadrul căruia cele 11 000 de baruri din țară au fost puncte-cheie, iar pura încredere – mecanismul său de bază. Până la redeschiderea, în cele din urmă, a băncilor în noiembrie, irlandezii imprimaseră incredibila sumă de 5 milioane de lire în bancnote făcute de casă. Unele cecuri fuseseră emise de companii, altele erau mâzgălite pe spatele cutiilor de țigări sau chiar pe hârtie igienică.
Coezinea socială a fost factorul cheie, care le-a permis irlandezilor să se descurce în timpul grevei, care s-a încheiat după 6 luni. Bancherii au renunțat. „Poate, zic poate”, își dă cu părerea scriitorul și economistul Umair Haque, „băncile au mai mare nevoie de oameni decăt au oamenii de bănci.”
Consider că morala acestor două greve poate fi ușor dedusă. Cei care rulează bani nu sunt mai importanți decât cei care creează bani!
Am rude, prieteni, o multime de colegi de scoala plecati "dincolo" si care nu s-au mai intors. Mai mult, si-au adus ,rand pe rand, toate neamurile pe care le-au putut lua! Toti spun acelasi lucru: cand dai de bine, de normal, nu te mai poti lipsi de ele...
P.S.1 Stimati cetateni din : Bangladesh, Filipine,Nepal, Pakistan,Oman, Laos,Thailanda, etc. avem locuri libere. Oriunde! Si , stati linistiti, va puteti aduce si familiile , ca o sa avem si mai multe!
P>S>2 Sa nu credeti ca , daca mergeti in cluburi, sau alte locuri inchise, nu vi se poate intampla acelasi lucru acum, dupa sentinta! Ati fi penibili sa credeti asta! Totul a revenit la normal !La normalul nostru, nu al lor!
Bangali, bangladeshii - poate, ceilalți pas. Nici africanii nu vor veni. Când se termină cu forța de muncă locală vom avea HORECA pe stop, munți de gunoaie, nu agricultură. Sunt curios ce mama zmeilor o să mai fure dobitocimea atunci...
Sper ca nu crede careva ca asta va face puscarie pe bune .
In timpul asta sistemul merge inainte ca uns , Klaus e fericit cu PSD PNL UDMR si dupa 2024 , a dat coltul ierbii , toata lumea poate sa joace golf si sa nu se mai planga atat de justitie , merge ca pe roate.
Revenind la speța Colectiv.
A fost, desigur o tragedie cumplită, care a lăsat răni adânci în sufletul tuturor. Problema e că a fost, de asemenea, exploatată politic, cu cinism maxim, de către Johannis și ai lui de atunci din opoziție (PNL, USR), care, forțând logica asumării responsabilităților, au îndreptat toată vina către ”vinovații de serviciu”, respectiv guvernarea PSD - Ponta. S-a venit cu sloganul ”corupția ucide” și bineînțeles, oglindă-oglinjoară, cine sunt cei mai corupți din țară? PSD-iștii, evident. Nu a mai contat că, la o minimă logică, se putea înțelege că un asemenea accident tragic ar fi putut avea loc fix în orice guvernare, cu fix oricare primari de sector (de exemplu, zic la întâmplare: Clotilde; sau oricine altcineva). Să ne amintim că pe vremea pandemiei (ținută în frâu cu înțelepciune de guvernarea ”echipei câștigătoare” de dreapta) ardeau spitale, respectiv secții ATI, pe bandă rulantă și nu mai ucidea nicio corupție, fiindcă la guvernare era cine trebuia, iar propaganda mergea pe burtă. În altă ordine de idei, sunt unele situații, în care efectiv, oricât de corect, atent, pedant, grijuliu etc ai fi, tot vine răul peste tine și n-ai ce să-i faci. Noi căutăm mereu vinovați. Înțeleg durerea părinților, rudelor sau prietenilor celor decedați, dar - în general vorbind - nu pentru orice moarte există neapărat vinovați. și nu cu cât este dezastrul mai mare este și vinovăția mai mare. Nu știu dacă își mai amintește multă lume, dar eu parcă am auzit de un incident tragic asemănător în SUA, la puțin timp după Colectiv-ul nostru. sper să nu mă înșel. Și dacă și în SUA avem corupție PSD-istă care ucide... Mai bine mergem în Congo, după cum era odată o vorbă. DAR în cazul Colectiv, au existat totuși vinovați de incendiu. În primul rând organizatorii spectacolului, cu idioțenia lansării de jerbe de arificii într-un spațiu înghesuit, aglomerat, ticsit cu materiale inflamabile și cu o intrare-ieșire strangulată. Toți care au gândit și / sau au acceptat asta au dovedit un cretinism criminal. Deci eu zic că în primul rând PROSTIA UCIDE. Sigur, în alte cazuri, de asemenea și corupția poate ucide. de exemplu când un diriginte de șantier semnează (contra mită) pentru conformitate în cazul unei construcții clar șubrede, care se va prăbuși la un cutremur. Și exemple pot fi nenumărate. Dar eu, sincer, tot nu înțeleg care a fost marea corupție a lui Piedone și, în general ce vină a avut el? Înțeleg că asupra lui s-a năpustit toată propaganda haștagistă (vă salut, D-le CTP) dar chiar nu înțeleg cum de poate răspunde el penal cot la cot cu idioții de patroni de la Colectiv, cu idioții de organizatori ai spectacolului, chiar cu idioții de furnizori ai artificiilor și nu în ultimul rând cu idioții de membri ai trupei care ”se dădea în spectacol” în acele condiții. Condiții care i-ar fi alarmat la maxim dacă ar fi fost întregi la cap și i-ar fi făcut să se oprească imediat.
De asemenea, e doar interpretarea ta (la mișto) că aș fi fost ”profesor” de socialism științific și, mai mult, că eu cred în nevinovăția sistemului, orice s-ar întâmpla. Asta e o tâmpenie inventată de tine. Sistemul (și cel comunist și cel democratic) a greșit, de multe ori chiar criminal. Dar hai să lăsăm dubla măsură: în cazul incendiilor de la spitale de pe vremea ”echipei câștigătoare” cine a fost măcar anchetat penal, nu zic că trimis în judecată? Cine și-a dat demisia? Și era mai mare gravitatea acolo, chiar dacă victime au fost mult mai puține. Fiindcă spitalele sunt în directa grijă a statului, iar statul e direct răspunzător de managementul lor și de sănătatea pacienților, în timp ce Colectiv era un club privat, care a făcut lucrurile după cum i-a dus capul pe manageri și se vede treaba că nu prea i-a dus. Autorizațiile ISU sunt greu de obținut, cred că multe alte obiective la nivel național nu sunt în regulă din punct de vedere al AÎI (apărarea împotriva incendiilor). Ne facem că nu știm că în România reglementările sunt atât de dubioase, încât sunt greu de respectat. Și atunci avizul ISU se dă sau nu, după alte criterii. De regulă și în domeniul AÎI și SSM (securitatea și sănătatea în muncă) toată lumea are grijă să fie doar hârtiile în regulă, astfel încât în caz de accident de muncă sau de incendiu, să se spele pe mâini de responsabilitate. Asta nu cred că înțelegi tu. Întreg sistemul e greșit conceput și poți oricând să calci pe bec. Bănuiesc că în alte țări mai spălate, lucrurile sunt concepute chiar să funcționeze, dar la noi, repet, totul este conceput pentru a fi doar hârtiile în regulă, dar practic nu prea poate funcționa.
Repet întrebarea: practic, nu oficial, cu ce a greșit Piedone, chiar dacă a semnat ”ca primarul” autorizația de funcționare, având în vedere că s-a bazat și el pe alte semnături / avize? Oficial, legal, da, se poate vedea că ”a mușcat-o” rău. Dar lucrurile sunt așa rău concepute, încât putea fi oricine în locul lui. Nu sunt avocatul lui Piedone, dar mă revoltă nedreptatea, oriunde o văd. Aș sări și în apărarea ta dacă cumva ai fi vreodată victima nedreptății, în ciuda nesimțirii manifestate la adresa mea și a aroganței de care dai dovadă.
P.S. Înțeleg că ai fost generos (și milostiv la adresa mea) și mi-ai dăruit 2 (două) minute din viața ta, timp în care ai scris un text de vreo 260 de cuvinte. Îți spun sincer, într-adevăr se vede cât timp ai alocat gândirii la ceea ce ai scris. Eu recunosc că ți-am ”dăruit” mult mai multe minute....
De fapt, dumneavoastră țineți cu tot dinadinsul să-l contraziceți pe CTP și vă străduiți nespus să adunați argumente neconvingătoare.
Strict la subiect, este evident putregaiul din justiția românească politizată îngrozitor.
Și omiteți (voit?) un aspect important al oricărui proces penal - și nu numai - cu privire la caracterul educațional al unei sentințe: o pedeapsă corectă, promptă și proporțională cu gravitatea faptelor și mai ales cu consecințele acestora îi va "înfricoșa" pe potențialii viitori infractori. Pentru că, da, frica păzește pepenii, nu ?
Zice șpăgarul de piedone, plin de cinism, că faptul că merge la închisoare nu le va învia copii celor îndurerați pe viață după tragedia din 2015... Nu, nu îi va învia, dar poate că va salva alte vieți într-o ipotetică viitoare tragedie dacă un oarecare edil nu va mai semna "ca primarul" acte, autorizații, etc. În primă fază, exact de frică: să nu pățească la fel ca piedone...
Că de competență, altruism, nivel de cultură, calități umane la majoritatea politicienilor nu e cazul să vorbim serios.
In cazul semnalat referitor la scrierile ctp-lui si au am observat anomalia de a nu mai putea comenta Daca nu este "neglijenta" atunci este cenzura si asta este foarte grav. Ma indoiesc ca ctp nu a observat.
Ponta si psd au platit pentru minciunile crase ale banicioiului, pe atunci ministru al sanatatii. Minciuni care, poate, au dus la marirea numarului de victime
In rest total de acord cu postarea dv.
Sincer și eu am uitat de ce se face Piedone vinovat, mulțumesc dle Zugravu! De fapt respectă modelul bine știut cu pilăraia și încâlceala de servicii și contraservicii. Cum până nu dai dreptul nu rezolvi.
Am lăsat special la urmă mentalitatea de "merge și așa" care vine să le completeze apoteotic pe celelalte. Mai precis patronii localului au dat șpagă să primească autorizarea, totul s-ar fi petrecut sub ochii îngăduitori ai primarului care la rândul lui își primea partea. Și totul fiindcă merge și așa, dle, nu s-a întâmplat până acum nimic, n-o să se întâmple fix acum. Iar maeștrii de la pirotehnică cu artificiile în spațiu închis iar un model tipic de merge și așa. Iar toți cei implicați, de la vlădică la opincă nici măcar nu erau conștienți că/ cât riscă! N-aș putea spune când neglijența se transformă în ticăloșie. Ori când prostia și incompetența de mână cu merge și așa ucide.
Mentalitatea asta ne omoară la propriu.
Este foarte important a pedepsi vinovații însă asta nu face ca astfel de lucruri să nu se mai petreacă. Mentalitatea n-a plecat nicăieri, e acolo în mulți dintre noi și va mai face victime. Căci și situația execrabilă din sistemul sanitar se datorează și acestui merge și așa de care nu mai scăpăm o dată.
Principalii vinovați au primit pedeapsa, cu neiertată întârziere dar a fost un caz punctual, o exacerbare, o concretizare. Problema e că toate celelalte racile au rămas. Forma și-a primit pedeapsa dar fondul a rămas.
Noi credem că pedepsind pe unii alții se rezolvă. Nu, se face doar dreptate (după atâția ani care valoare educativă ori de prevenție mai are?). Absolut necesar a se face dreptate. Rezolvarea e în altă parte. Nu numai la un partid sau altul ci stă în puterea fiecăruia din noi să nu mai meargă și așa, să facem fiecare cât mai bine la locul nostru și sub presiunea masei critice lucrurile au o șansă să se îndrepte.
Lucrurile care au ajuns atât de departe se schimbă nu numai de sus în jos ci simultan din ambele direcții.
Rvenind la CTP și imposibilitatea postării comentariilor, deocamdată nu acuz pe nimeni de nimic, dar o suspiciune am, deoarece lucrurile au stat așa: Problemele au început la articolul intitulat Plutonia (la care - culmea - eu am avut chiar o postare apreciativă la adresa CTP și a talentului său scriitoricesc). Mi-ai răspuns parcă și tu la un moment dat. Dar a venit colegul ”profun” cu o mică ”bombă”, anume că mai există o scriere a unui rus (din perioada interbelică parcă) cu același titlu. Practic l-a cam făcut pe CTP plagiator. Al titlului, nu ar conținutului, evident. Cum ar veni -zic eu - coleg de nărav cu Dottore, generalul ”flexiglas” etc. La scurt timp după asta au dispărut toate postările de până atunci, dar au mai fost posibile alte postări, ulterior. Dar apoi, la următoarele 2 articole, gata cu postările, a dispărut rubrica. E totuși, o coincidență suspectă. Dacă vorbesc cu păcat și totul e doar o bubă tehnică, îmi cer, anticipat, mii de scuze. Dar dacă nu....
Unii alții, am vrut să spun pe ăia prinși. Ceilalți... hoțul neprins e negustor cinstit. :)
Dar lanțul vinovăției se întinde hăt departe. Pentru cei vinovați LEGAL sunt încă mulți vinovați MORAL. Ori care au comis-o în același fel dar nu s-a întâmplat nimic și n-a aflat nici dracul.
De aia legea să-și urmeze cursul ei dar și morala pe al ei.
Încă ceva: lungeala asta dăunează profund. De ce nu anchetă rapidă pentru primar în serviciu eventual demis? Bomba percutează mult mai bine ca un artificiu stătut. Calul îl bați când te trântește că altfel valoarea educativă se duce naibii. Dar dacă era anchetat imediat lumea altfel ar fi perceput. Puterea exemplului se diluează cu timpul.
A good science-fiction novel must be plausible; its reader must be convinced that all the events described could take place in certain circumstances, that there is nothing supernatural in them. If the novel is full of miracles of one sort and another then it is not a novel but a children’s fairy-tale.
The title Plutonia refers to the novel's setting in a lost land. It is an underground world having its own sun, called Pluto for the Roman god of the underworld. The terrain is marked by dramatic geographic features and inhabited by monstrous animals and primitive people. These are essentially the animal and plant life of previous geological periods in their natural surroundings. As the five scientists venture deeper into the underground area, they encounter many adventures, more and more ancient life forms, back to dinosaurs and other Jurassic species".
Nici o legătură înafară de titlu și ăla pe altă bază. Nici n-am căutat atunci că n-am luat critica lui Profun în serios.
S-o fi săturat CTP de hateri ori ca șef și membru fondator își acordă privilegiul de a scrie fără comentarii.
- Justiția e aberant de lentă în România. Într-adevăr dispare valoarea educativă și frica de a săvârși fapte penale dacă procesele trenează ani și ani. Iar setea de dreptate a oamenilor nu mai e satisfăcută. Ia uitați-vă la Băsescu, Udrea și ai lui! A fost o vreme când aș fi avut o satisfacție enormă dacă ar fi fost deranjați de justiție. Acum? Băsescu turnător și rămas fără anumite privilegii. Whatever. Udrea fugară și mai mult ca sigur pârnăiașă. Whatever. Și așa mai departe. Acum, pe moment, alții mi-ar potoli setea de dreptate, dar vezi să nu...
- Aveți dreptate 100% cu pilăreala și șpăgăreala pentru obținerea de avize, aprobări și în general pentru orice. Dar am încercat să explic că nici legislația și nici practica nu ne prea ajută să ne revenim. Reglementările sunt făcute foarte drastice și practic e greu să fie respectate. Și atunci toată lumea ”se acoperă de hârtii”. Adică e suficient să fie hârtiile în regulă, dar în practică nu există acoperire. Cine vrea să respecte cu sfințenie TOATE reglementările din domeniile AÎI și SSM nu mai poate desfășura practic nicio activitate. Asta pe de-o parte. Dar iată că sunt și alții, respectiv cei de la Colectiv, care nu respectă nici măsurile de minim bun simț. Mă întreb dacă la ei acasă ar fi dat cu artificii într-o magazie căptușită cu material inflamabil. Chiar nu înțeleg ce a fost în capul tuturor celor implicați în organizarea acelui concert. Puteau foarte bine să zică: fraților, jocuri de lumini câte vreți, dar artificii nu. Ce, suntem nebuni?
Precizez că dacă organizatorii, patronii, cei din trupă etc nu erau atât de idioți încât să dea cu artificii, nu era nevoie, practic (nu zic legal) de niciun aviz ISU și lucrurile ar fi mers OK, nu ar fi fost niciun incendiu. Dacă, în schimb, ar fi avut și aviz ISU, dar tot ar fi dat cu artificii, s-ar fi întâmplat fix același lucru. Nu lipsa avizului ISU a fost acolo problema, ci idioțenia de a da cu artificii într-un spațiu închis, plin de materiale inflamabile. Ca să poată fi audiții rezonabile, fără reverberații la concerte, în acea hrubă, a trebuit să fie tapetați pereții cu material fonoabsorbant. Dar probabil că acel material, mai ales dacă e unul ieftin, e super inflamabil. În aceste condiții, eu dacă aș fi fost patron aș fi aprobat DOAR efecte luminoase la concerte. Și în general aș fi fost atent la orice țigară rămasă aprinsă, oriunde pe mese. Dar dacă toți au fost berebeci.... hai să dăm vina pe Piedone. Că ne-a obligat el să dăm cu artificii și noi nu vroiam.
Am mai repetat și în alte răspunsuri, sunt convins că acest personaj dezagreabil - Piedone, e șpăgar și ar fi drept să înfunde pușcăria pentru asta. Dar pentru ASTA, nu pentru orice pretext subțire, doar să intre la pușcărie. Să îl ia pentru șpagă, dar să o și dovedească. Așa lucrează o justiție competentă într-un stat de drept. Dar dacă nu vrem stat de drept, putem să-i legăm pe toți (în special adversarii politici), indiferent de subțirimea dosarului.
După cum spuneați, ăsta e ”fieful” său, clubul său privat și are dreptul să facă ce vrea. Teoretic. Dar civilizat ar fi să ne informeze și pe noi ce se întâmplă și mai ales de ce. Altfel ar dovedi că nu dă 2 (doi) bani pe oamenii care formează auditoriul său, fie ei hateri, fani, sau simpli curioși. Iar oamenii care simt că nu sunt respectați își pierd și ei respectul, la rândul lor.
Abuzul de putere sau mai curând aici neglijența criminală e infracțiune pedepsită penal, cine vrea poate verifica in legislație.
Dar pana și acoperitul cu hârtii are limite. Că te acoperi de fapt pentru vreun control dar nu dacă se întamplă ceva rău. Atunci ai pus-o, fapta NU mai e o neglijență în serviciu oarecare ci crimă. Abuzul de putere rămâne ce este dar consecința lui determină caracterul agravant, cred că un jurist ne poate lămuri mai bine.
Lanțul slăbiciunilor neglijenței duce la moarte. N-am zis nimic de mită, etc, probabil nu se poate dovedi, o mână spală mereu pe alta și partenerii de matrapazlâcuri nu se dau de obicei în gât. Că-i unsuros, jegos, etc, etc, vax albina. A comis o faptă penală, punct. De aia zic din nou: de ce să nu-și facă fiecare treaba bine, cât mai bine? Atunci hârtia confirmă iar nu acoperă. Acoperi când ai ceva de ascuns. O foarte, foarte mare diferență.
Dacă noi nu înțelegem mecanismele justiției nu înseamnă că astea nu există ori au fost eludate. O sentință ca asta nu se poate baza pe aer, e cunoscută internațional și în caz de dubii poate fi atacată la foruri gen Haga.
Fiecare cu treaba lui, dacă o face prost să plătească, fie jurist, patron de local, primar ori pompier. E timpul ca fiecare chiar SĂ RĂSPUNDĂ PENTRU BUCĂȚICA LUI și să fim atât de siguri că-i așa încât să nu mai fim nevoiți să căutăm justețea unei hotărâri judecătorești ori a unui aviz de funcționare. Toate au un început și cred că ăsta e unul bun.
Acestea fiind zise, nu cred că mă încadrez, dacă sunteți corectă, în categoria pesediștilor înrăiți, care v-au supărat și v-au defavorizat pe Dvs atât de mult și credeți că pe mine nu. Nu are rost să stau la discuții acum despre motivele care m-au făcut să am, de-a lungul timpului aceste opțiuni politice, fiindcă ar fi prea multe de spus și Dvs păreți destul de ”pornită” pentru a putea cântări corect lucrurile. Sper să mă înșel și eu în ce vă privește, așa cum v-ați înșelat și Dvs în ce mă privește.
În privința gândirii mele ”demolatoare” nici nu puteți concepe cât de mult vă înșelați. Dacă nu am pus pe hârtie ce aș avea de spus, constructiv și m-am revoltat doar de unele și altele, asta nu înseamnă că am în cap doar demolare și nu mă duce capul ce aș vrea să fie pus în loc de ceea ce este. Chiar mă întristați cu această gândire nedreaptă.
Treaba cu stingătoarele existente peste tot în clădire e însă un lucru foarte bun și de ajutor. Mai nasol e dacă se impune, la verificarea / încărcarea lor periodică o anumită firmă de casă. Gurile de alimentare cu apă sunt de asemenea o necesitate, dar dacă se apucă ISU să-ți impună anumite cerințe de debit și accesibilitate, doar pentru a-ți face greutăți și a înțelege că mai bine miști din urechi, atunci iar e nasol. Și sunt multe astfel de aspecte. Concluzia: trebuie să creăm legi și reglementări APLICABILE în mod firesc, practic nu să cerem avioane, ca să n-avem cum să procedăm cinstit, oricât am vrea.
În legătură cu acoperirea cu hârtii, să știți că ea e ”utilă” și în caz de accident, fiindcă așa se poate ajunge la concluzia clasică: mortul e vinovat. De exemplu, știți că există FIȘE de AÎI, ca și de SSM. Se presupune că responsabilul cu domeniile respective face instructajul oamenilor ca la carte, iar aceștia SEMNEAZĂ că au fost instruiți. Odată ce au semnat (și trebuie să semneze, că altfel e nasol de ei), toată vina în caz de accident de muncă sau incendiu e a lui, a executantului pălmaș, cei de mai sus în ierarhie s-au spălat pe mâini. Dar ideea acestui instructaj iar e ceva care e făcut așa, să fie și să nu aibă nimeni nicio vină. Fiindcă se stabilește că instructajele periodice sunt lunare (pe lângă cele speciale și la locul de muncă). Există câte o temă pentru fiecare lună (conform planificării anuale) și oamenii sunt instruiți și semnează că au băgat la cap. Dar tema lunii respective poate fi una (că nu e importantă) iar cauza dezastrului să fie cu totul alta. Natura are o imaginație mult mai bogată decât a noastră. Apar situații la care nici nu te gândești. În urma unui accident / incendiu e ușor de spus: de ce nu te-ai gândit și nu ai prevăzut toate riscurile? Un exemplu din imedita mea apropiere, dar în care, din fericire nu am fost eu implicat: la o echipă de muncitori care săpau și puneau în pământ stâlpi de telefonie în mediul rural, pe care trăgeau apoi cablurile, muncitorii puneau pe stâlp scara metalică pentru a trage cablurile, apoi se dădeau jos și treceau la stâlpul următor. Ei bine, la un moment dat, unul a trecut cu scara (rămasă ridicată pentru operativitate) pe sub o linie de medie tensiune (stâlpii sunt de mică înălțime, ca și cei de joasă tensiune), a fost o fracțiune de secundă cu capul scării aproape de linia sub tensiune și evident s-a produs o descărcare. Omul a fost trântit la pământ, i s-a găurit pantoful de la arcul electric la pământ, dar a scăpat ca prin minune fără nicio problemă. Dar după asta toți responsabilii au intrat în vrie: DACĂ se întâmpla ceva? Unde și cine a greșit? În mod concret, practic, că legal exista acoperire cu hârtii. Dar cum să eviți pe viitor așa ceva? Greu de răspuns. În astfel de situații îți dai seama că orice ai face, niciodată nu ești total în siguranță.
- Total de acord cu Dvs ca fiecare să-și facă bucățica lui de treabă cu responsabilitate. Nu va fi perfect niciodată, dar orice drum are un început.
P.S. Revenind la acoperirea cu hârtii. Am mai spus că sistemul e gândit greșit, doar pentru a ne face că lucrurile stau bine, chiar când nu e așa. Iar vinovăția se stabilește după HÂRTII, nu după situația de fapt. De exemplu (Doamne ferește) unul dintre oamenii din subordinea mea are un accident de muncă și moare. Atunci soarta (libertatea) mea stă numai într-o hârtie. Respectiv, dacă omul avea semnate instructajele pe fișa SSM, el e de vină că a murit. Dacă a plecat la lucru în acea zi și a zis: ”semnez când mă întorc, că acum îi dăm bice” și între timp a murit, atunci bulău scrie pe mine. În absolut aceleași condiții în ambele variante.
"Idiotii" au facut tot ce le-au dat voie Piedone, gretos-libidinosul-care-a-indraznit-sa-mai-ceara-un-mandat-de-la-populatia-pesedista-tampita! Vorbiti, apoi, despre arderile din spitale...oare nu sunt tot ale pesedistilor, care nu au facut nimic atatia ani, ba dimpotriva au supt orice resursa din orice loc, inclusiv din spitale, prin managerii lor corupti, care, chiar daca de cateva luni erau altii la conducere, ocupau functiile principale acolo? Cine era manager la spital;ul respectiv? Daca eu sunt numita azi , manager undeva, pot contracara tot raul facut de zeci de ani, in cateva luni? Sau am nevoie de timp sa fac ceva bun? Nu suntem superficiali in analize, suntem rau-intentionati, manipulatori si de aia nu ajungem ca vestul...suntem prea impregnati de est! va intristati? Da! Chiar ar trebui, pentru ceea ce simtiti! Analizati-va singur sentimentele si ,daca vedeti unde gresiti, si vedeti cine este dusmanul, este cel mai bun lucru pentru dvs, cat si pentru noi si cei din jurul dvs. ! Dar, oricum veti face, trebuie sa ajungeti la concluzia ca PSD este pelagra societatii noastre! Din pacate, toata clasa politica este atinsa de boala provocata de pesede! ne va trebui mult efort si multa munca sa scapam...daca vom scapa! Dar , daca vom scapa, veti beneficia de tot binele acestui lucru!
Nu am spus nicăieri, niciodată, că sunt proști și vinovați de incendiu clienții clubului. Ei clienții, au murit NEVINOVAȚI din cauza PROSTIEI ALTORA. Deci prostia ACELORA ucide. Mă văd nevoit să scriu cu majuscule că altfel văd că nu pricepeți. V-a spus și D-na Delia același lucru referitor la prostia celor vinovați. Nu are nimeni nimic cu clienții - victime. Singurii dintre victime care au și o vină sunt cei din trupa ”Good bye to Gravity”, care au mers pe ideea acestui spectacol extrem de riscant, cu artificii în condiții total inadecvate pentru orice om cu mințile întregi. În marea majoritate, victimele au fost numai oameni nevinovați de producerea incendiului.
În rest, spectacolul pe care îl oferiți Dvs prin ceea ce scrieți e tipic curentului politic din care faceți parte - cel mai probabil USR-ism, haștagism, neomarxism, ziceți-i cum vreți. Adică un amestec de isterie, intransigență dezorientată, plus entuziasm năuc, o gândire de tip ”patul lui Procust” și peste toate acestea, lipsa de Dumnezeu. Un mix ”demn” de vremurile în care trăim.
Referitor la "Plutonia", eu am citit acolo postarea unui nemultumit ca la toate scrierile ctp-lui nu se poate sa nu citeasca comentariile lui d. cojoaru si zugravu. Gandeam ca si asta ar putea genera oarecari "anomalii".
Oricum, piedone nu a fost singurul condamnat. Au fost si cei mentionati de tine. Si cu pedepse mai mari. Deci piedone nu merita atata pledoarie.
Rau este ca va iesi mai devreme si ca se va intoarce la butoane.. el prin progenitura sa. Sa vezi atunci sfidare si ironie de maidan!
N-are nici un rost învrăjbirea asta ÎNTRE NOI. Cu ticăloșii și șmecherii am ce am dar nu cu lumea normală.
Îmi place să cred că am depășit iluziile astea. Atâta timp cât nu sunt membrul nici unui partid și nu cred că voi fi vreodată, am să votez exact pe acela care cred că poate fi de folos țării. Partidele vin și pleacă însă oamenii rămân. Am în familie pesediști, printre rude și amici conspiraționiști. Încerc să discut despre altele că știu că pe oameni nu-i poți schimba. Putem doar să le arătăm și să așteptăm. Și divizarea asta, pesediști, useriști, etc, nu ne face bine. Nici dlui Cojocaru nu-i face bine însă n-are nimeni nici o putere să-l convingă.
Noi, oamenii, suntem tentați mereu să punem etichete și să ne adunăm cu cei care împărtășesc aceleași convingeri. Din considerente practice însă totul până la un punct. Că întâi suntem oameni, apoi bărbați ori femei, apoi altele, meseria și convingerile politice. Eu una incerc să văd așa și să nu mă încarc cu resentimente, respingere, ură. Nu reușesc mereu dar măcar încerc.
În altă ordine de idei, oi fi eu mai înapoiat așa, dar dacă aș avea cumva și eu bani cu grămada, tot NU m-aș etala în haine de firmă foarte scumpe sau de fițe. Și nici nu aș umbla la costum. Poate doar la vreo întâlnire super importantă și nici măcar atunci. Aș încerca să umblu mai mult îmbrăcat ”casual”, cât mai lejer, fără ostentație. Ceva Zelenski gen. Sau Zukerberg. Și nu ca să mă dau sărac. Nu m-aș feri să-mi recunosc bogăția, dar nu aș deveni vanitos și aș face tot ce pot să nu se interpreteze că dau cu tifla celor mai defavorizați.
După cum se vede, scriu psd, singura concesie de la corecta exprimare și gramatica limbii române pe care mă străduiesc s-o vorbesc și s-o scriu cât de bine pot. Nici măcar Dragnea n-am scris cu literă mică din aceleași considerente.
Da, văd că prea mulți se lasă seduși de promisiuni dar nu am ce face. Ba da, ceva am: să nu mai contribui și eu la dușmănia și așa prea mare din lume. Câteodată însușirile noastre ni se întorc împotrivă.
Bref, asta-i natura umană. Putem alege s-o ajutăm sau nu, nici măcar nu știm cât timp ne-a mai rămas.
Când am ceva împotrivă de cele mai multe ori tac. Nu că mi-ar fi rușine de părerile mele dar n-am chef de certuri sterile și nu vreau înapoi spre dușmănie.
PS: a pune etichete și a te baza pe ce știi deja nu-i neapărat un viciu: e un instrument dar are limite, până la un punct ajută, după însă nu. Așa sunt foarte multe concepte ale noastre. Mai greu e de văzut unde e punctul în care un instrument devine piedică.
PS2: nu pot fi toți deștepți adică inteligenți, ne-o spune nea Gauss dar o minimă apărare împotriva manipulării pot teoretic aproape toți învăța.