Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Consemnul

 Kelemen Hunor - UDMR - Foto Inquam Photos/Raul Stef)

(Foto Inquam Photos - Raul Stef)

Am parcurs câteva din procesele verbale pe județele conduse de PSD, pentru a urmări în ele regularitatea prezenței voturilor pentru UDMR. Am selectat câteva coloane din tabelele disponibile pe site-ul BEC.

Așa cum se poate vedea din coloana din dreapta, care reia coloana g4 din procesele verbale ale secțiilor de votare, a existat un consemn clar astfel încât în cvasi-totalitatea secțiilor de votare să se exprime un număr de voturi în favoarea UDMR. Desigur, putem să presupunem că în fiecare sat din Vaslui, Vrancea, Dolj, Dâmbovița sau Olt există dacă nu maghiari, atunci măcar prieteni ai maghiarilor.

Dar, privind regularitatea prezenței acestor voturi, mai plauzibilă este varianta unei orchestrări centrale intervenită, așa cum spune presa, cel mai probabil după ora 18.00, când nu era sigur că UDMR va depăși pragul electoral.

Trei întrebări se pun în acest context:

1) Şi-a rupt PSD voturile de la gură, știind că are el însuși dificultăți în a obține un scor bun, sau a „adăugat” prin fraudă aceste voturi favorabile UDMR?

2) Şi dacă a „adăugat” voturi favorabile UDMR, a făcut-o doar pentru partenerul de majoritate parlamentară sau și pentru sine?

3) În fine, care este prețul pentru acest aranjament?

Primele două întrebări trebuie să-și găsească răspuns în spațiul penal, ultima în cel parlamentar.

Şi un îndemn la tăcere pentru guralivul justițiar Oprișan, baronul de Vrancea, care a cotizat și el generos la scorul UDMR, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • doar o natie de vite cornute poate sa ii voteze pe cei care le doresc raul ...! ...iata dovada ! ... iar daca nu este asa , inseamna ca au fost fraudate alegerile ! ... in urma cu cativa ani , niste porcurori , faceau anchete , mai mult decat abuzive ... acum , a iesit jocul ... nu mai e nevoie ... sa traiti bine !
    • Like 0
  • Un secret cunoscut de mai multi nu mai e un secret. Adica daca SE VREA SE AFLA. E superb reflexivul asta, nu se poate dom'le ca nu se vrea....Depersonalizeaza responsabilitatea. La fel ca cealalta exprimare cu persoana intaia plural: noi. Cetateni onesti striga ca NOI aici nu putem una si alta... Responsabilitatea e principiu in controlul intern, cineva e responsabil cu cercetatul situatiei asteia, adica ar trebui sa se autosesizeze. La fel cum cineva e responsabil cu ce nu se poate si ar trebui de asemenea sa actioneze. Siab control, slab rezultat. Dixit!
    • Like 0
  • Eu am o sugestie: ar trebui verificat daca voturile pro-UDMR din sectiile de votare din judetele regatene dominate de PSD se regasesc si in buletinele de vot (stampilate pe UDMR), nu doar in procesele verbale din sectii. Asta pentru ca mi se pare putin probabil ca atat de multi romani neaosi sa accepte sa voteze pentru UDMR, pur si simplu, fara ca macar cativa dintre ei sa dea in vileag tarasenia. Mai probabila mi se pare falsificarea profeselor verbale din pix, prin "realocarea" de voturi de la PSD la UDMR... Caz in care toti cei prezenti la manevra sunt pasibili de puscarie (ceea ce le urez cu caldura!)
    • Like 0
  • cromium check icon
    Eu cred ca se poate verifica cine si cat a votat...Persoanele vii care nu sunt de etnie maghiara nu puteau vota cu UDMR decat daca erau persoane in varsta ori cu probleme medicale.Cu siguranta aceste voturi au fost falsificate si sunt sigur ca o investigatie serioasa a SRI ar putea scoate adevarul la iveala.Numai sa se vrea!
    • Like 2
  • check icon
    Poate că întrebarea #3 este de fapt răspunsul la întrebarea pe care ne-o puneam de fiecare dată cînd PSD era în cîte o ”situație sensibilă” în Parlament iar dl Hunor făcea vizite prelungite prin biroul lui Dragnea: ”ce-or fi discutînd ăia acolo? Ce i-o fi promițînd Dragnea lui Hunor??” (căci ”situația sensibilă” se rezolva, de fiecare dată, prin votul solidar al parlamentarilor UDMR...)
    • Like 2
  • Dan check icon
    Acesta nu este decât un exemplu al "greșelilor" constatate la alegeri. Mai sunt și alte vulnerabilități constatate cu ocazia alegerilor organizate în trecut.
    Suntem în situația în care oricum trebuie imbunătățită legea electorală, prin introducerea votului de la distanță. Cu această ocazie, s-ar putea imbunătăți și tehnica de exercitare a votului în secțiile de votare și de centalizare a rezultatelor, eliminând subiectivismul sau furturile care se constată mereu.
    Am putea astfel elibera de presiune și multitudinea de funcționari din primării sau din diverse unități bugetare, care sunt forțați să altereze procesul de votare în interesul celor care au puterea temporar.
    Sa nu uităm: există numeroase soluții tehnice verificate, la îndemână, ieftine și precise, cu care se poate elimina arbitrarul, A nu le folosi este greu de explicat... sau poate nu?
    Sa nu ne amăgim; modul în care se votează în prezent este o invitație la fraudă electorală.
    • Like 3
  • check icon
    Rușine mare !... Pe de altă parte - semn bun ! : etnia maghiară începe să realizeze că între Ciordache și Marton Arpad (FĂURITORII legilor justiției) diferența e doar de etnie - NU și de caracter !...
    • Like 2
  • Csaba check icon
    Sau poate pur si simplu UDMR a fact un pact cu celelalte minoritați reprezentate in parlament. E vorba de 15800 de voturi, fără care tot ajungea la 5,1, fata de 5,2 acum.
    • Like 1
    • @ Csaba
      check icon
      Prin urmare, vă infirmați singur ipoteza.
      • Like 0
    • @
      Nilufera check icon
      Eu pot jura ca la mine in satul din Arges unde nu a vazut nimeni picior de ungur in viata vietilor nu exista asemenea minoritati si totusi..6 voturi la scoala primara?!serios?!si fix alte 6 voturi la scoala gimnaziala?! sunt sigura ca au votat 90% cu PSD dar cu UDMR?nici macar nu stiu ce e aia..
      • Like 1
    • @ Csaba
      De ce să fi ținut atât de discret un astfel de pact?! Ar fi fost mai degrabă un semn de sănătate a democrației, nu ceva ce s-ar cere ascuns! Apoi, aritmetica dvs e șchioapă, e vorba de mai mult de 30.000 de voturi.
      • Like 1
  • Orice om îi trebuie o curvă.
    • Like 6
  • raimond check icon
    E interesant. Si probabil adevarat. Dar e o prostie care mai e si foarte vizibila. Eu ma intreb de ce nu i-au ajutat pe ALDE, asta macar nu era detectabila. Ar fi trei variante: 1) Au crezut ca trece pragul singur. 2) Nu i-au ajutat din motiv de ... alegeri prezidentiale urmatoare. 3) I-au ajutat, dar nici asa n-a fost suficient...........
    • Like 4
    • @ raimond
      Delia MC Delia MC check icon
      Interesant. Ar fi bine de știut cine a făcut asta. Maghiarii nu prea călătoresc în acele zone. Deci, o învoială dar...prinde orbul, scoate-i ochii. Concluzia, să ne așteptăm la schimbări de situație în virtutea acestei noutăți.

      Post edit: oare o fi prima dată?
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult