Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Consiliul Investitorilor Străini: Atenția prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorități

companie multinationala

(Foto Guliver/Getty Images)

Aproape 85% dintre companiile care au participat la un sondaj recent realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) susțin că mediul de afaceri din România s-a înrăutățit. Este un procentaj record în sondajul realizat de FIC până în prezent. 

După OuG 79, la finalul anului trecut, OuG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească și a condus și la o scădere semnificativă a Bursei, atât din cauza prevederilor sale, cât și din cauza absenței totale a dialogului și a transparenței. 

„Atenția prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar criticate de Comisia Europeană duce la scăderea încrederii deoarece creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorități”, punctează reprezentanții investitorilor străini.

„De câțiva ani încoace, cu fiecare ediție a indicelui de percepție, FIC a remarcat o discrepanță: pe de-o parte companiile se așteptau la o creștere semnificativă a veniturilor și a cifrei de afaceri, dar în același timp erau tot mai îngrijorate de predictibilitatea cadrului de reglementare, legislativ și fiscal. Ceea ce diferă acum este faptul că deși continuă să fie îngrijorați de calitatea cadrului de reglementare și lipsa predictibilității, membrii FIC sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creștere a afacerilor lor”, se arată în comunicatul FIC.

Concret, 24% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să se contracte, față de doar 14% anul trecut; 20% se așteaptă ca afacerile lor să se contracte comparativ cu 12% care anticipau asta în martie 2018; Aproximativ 20% dintre respondenți văd o diminuare a exporturilor și a activității lor pe piața internă, dublu față de acum 6 luni.

Circa 30% dintre respondenți se așteaptă ca rezultatele lor pentru următoarele 12 luni șă se înrăutățească față de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste așteptări în martie 2018; 35% văd un declin al investițiilor lor, comparativ cu 19% care vedea asta în 2018.

În plus, 37% dintre respondenți consideră că vor angaja mai puține persoane în perioada următoare, în timp ce în 2018 doar 17% au răspuns astfel.

„Totuși, văzând aceste rezultate, considerăm că trebuie să transmitem un avertisment timpuriu și anume că norii par să se adune, iar lipsa de predictibilitate pe care am văzut-o în ultima perioadă începe să aibă efecte negative”, subliniază reprezentanții investitorilor străini.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane și au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alertă: s-a auzit, pe surse, că vor crește TVA-ul, taxele, prețul petrolului și accizele.
    Acțiune: notificăm și mărim prețurile și comisioanele. De ce ? Pentru că putem ! Pentru că este lipsă de predictibilitate !
    Alertă: s-a micșorat, cu adevărat, procentul TVA, s-a micșorat impozitul pe venit, s-a micșorat prețul petrolului și accizele.
    Acțiune: nu micșorăm nici un preț și nici un comision că abia s-au învățat clienții cu ele. De ce ? Pentru că putem ! Pentru că vrem predictibilitate !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult