Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Consiliul Investitorilor Străini: Atenția prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorități

companie multinationala

(Foto Guliver/Getty Images)

Aproape 85% dintre companiile care au participat la un sondaj recent realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) susțin că mediul de afaceri din România s-a înrăutățit. Este un procentaj record în sondajul realizat de FIC până în prezent. 

După OuG 79, la finalul anului trecut, OuG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească și a condus și la o scădere semnificativă a Bursei, atât din cauza prevederilor sale, cât și din cauza absenței totale a dialogului și a transparenței. 

„Atenția prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar criticate de Comisia Europeană duce la scăderea încrederii deoarece creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorități”, punctează reprezentanții investitorilor străini.

„De câțiva ani încoace, cu fiecare ediție a indicelui de percepție, FIC a remarcat o discrepanță: pe de-o parte companiile se așteptau la o creștere semnificativă a veniturilor și a cifrei de afaceri, dar în același timp erau tot mai îngrijorate de predictibilitatea cadrului de reglementare, legislativ și fiscal. Ceea ce diferă acum este faptul că deși continuă să fie îngrijorați de calitatea cadrului de reglementare și lipsa predictibilității, membrii FIC sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creștere a afacerilor lor”, se arată în comunicatul FIC.

Concret, 24% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să se contracte, față de doar 14% anul trecut; 20% se așteaptă ca afacerile lor să se contracte comparativ cu 12% care anticipau asta în martie 2018; Aproximativ 20% dintre respondenți văd o diminuare a exporturilor și a activității lor pe piața internă, dublu față de acum 6 luni.

Circa 30% dintre respondenți se așteaptă ca rezultatele lor pentru următoarele 12 luni șă se înrăutățească față de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste așteptări în martie 2018; 35% văd un declin al investițiilor lor, comparativ cu 19% care vedea asta în 2018.

În plus, 37% dintre respondenți consideră că vor angaja mai puține persoane în perioada următoare, în timp ce în 2018 doar 17% au răspuns astfel.

„Totuși, văzând aceste rezultate, considerăm că trebuie să transmitem un avertisment timpuriu și anume că norii par să se adune, iar lipsa de predictibilitate pe care am văzut-o în ultima perioadă începe să aibă efecte negative”, subliniază reprezentanții investitorilor străini.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane și au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alertă: s-a auzit, pe surse, că vor crește TVA-ul, taxele, prețul petrolului și accizele.
    Acțiune: notificăm și mărim prețurile și comisioanele. De ce ? Pentru că putem ! Pentru că este lipsă de predictibilitate !
    Alertă: s-a micșorat, cu adevărat, procentul TVA, s-a micșorat impozitul pe venit, s-a micșorat prețul petrolului și accizele.
    Acțiune: nu micșorăm nici un preț și nici un comision că abia s-au învățat clienții cu ele. De ce ? Pentru că putem ! Pentru că vrem predictibilitate !
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult