Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Consiliul Investitorilor Străini: Atenția prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorități

companie multinationala

(Foto Guliver/Getty Images)

Aproape 85% dintre companiile care au participat la un sondaj recent realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) susțin că mediul de afaceri din România s-a înrăutățit. Este un procentaj record în sondajul realizat de FIC până în prezent. 

După OuG 79, la finalul anului trecut, OuG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească și a condus și la o scădere semnificativă a Bursei, atât din cauza prevederilor sale, cât și din cauza absenței totale a dialogului și a transparenței. 

„Atenția prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar criticate de Comisia Europeană duce la scăderea încrederii deoarece creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorități”, punctează reprezentanții investitorilor străini.

„De câțiva ani încoace, cu fiecare ediție a indicelui de percepție, FIC a remarcat o discrepanță: pe de-o parte companiile se așteptau la o creștere semnificativă a veniturilor și a cifrei de afaceri, dar în același timp erau tot mai îngrijorate de predictibilitatea cadrului de reglementare, legislativ și fiscal. Ceea ce diferă acum este faptul că deși continuă să fie îngrijorați de calitatea cadrului de reglementare și lipsa predictibilității, membrii FIC sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creștere a afacerilor lor”, se arată în comunicatul FIC.

Concret, 24% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să se contracte, față de doar 14% anul trecut; 20% se așteaptă ca afacerile lor să se contracte comparativ cu 12% care anticipau asta în martie 2018; Aproximativ 20% dintre respondenți văd o diminuare a exporturilor și a activității lor pe piața internă, dublu față de acum 6 luni.

Circa 30% dintre respondenți se așteaptă ca rezultatele lor pentru următoarele 12 luni șă se înrăutățească față de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste așteptări în martie 2018; 35% văd un declin al investițiilor lor, comparativ cu 19% care vedea asta în 2018.

În plus, 37% dintre respondenți consideră că vor angaja mai puține persoane în perioada următoare, în timp ce în 2018 doar 17% au răspuns astfel.

„Totuși, văzând aceste rezultate, considerăm că trebuie să transmitem un avertisment timpuriu și anume că norii par să se adune, iar lipsa de predictibilitate pe care am văzut-o în ultima perioadă începe să aibă efecte negative”, subliniază reprezentanții investitorilor străini.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane și au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alertă: s-a auzit, pe surse, că vor crește TVA-ul, taxele, prețul petrolului și accizele.
    Acțiune: notificăm și mărim prețurile și comisioanele. De ce ? Pentru că putem ! Pentru că este lipsă de predictibilitate !
    Alertă: s-a micșorat, cu adevărat, procentul TVA, s-a micșorat impozitul pe venit, s-a micșorat prețul petrolului și accizele.
    Acțiune: nu micșorăm nici un preț și nici un comision că abia s-au învățat clienții cu ele. De ce ? Pentru că putem ! Pentru că vrem predictibilitate !
    • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult