Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Constanța coffee break, sau cum poate fi redat orașul oamenilor

Constanta coffee

Constanța coffee break este un concept prin care arterele principale ale orașului sunt transformate în zone de promenadă.

Proiectul a fost lansat în weekendul care a trecut și se va desfășura până pe 15 septembrie, sâmbăta și duminica, între 08:00 și 23:00. Bulevardul Tomis se va transforma într-o zonă de promenadă.

În prima fază a proiectului, constănțenii și turiștii se vor putea plimba pe bulevardul Tomis, între bulevardul Ferdinand şi strada Traian. În a doua fază, zona de promenadă se va extinde până înspre Capitol.

Seria manifestărilor a fost deschisă de Festival du Bonheur pe 9 iulie, în Parcul Arheologic. Constănțenii și turiștii au avut la dispoziție 20 de food trucks, având posibilitatea de a alege dintr-un meniu variat.

Jardin Urbain par Festival du Bonheur este o oază de verdeață în mijlocul oraşului

Festivalul nu este doar unul gastronomic. Pe durata celor 3 zile, s-a desfășurat un spectacol de lumini. Au fost amenajate zone de relaxare, un bar ofertant și muzică bună. Iubitorii mașinilor clasice au regăsit în zona statuii Victoria o expoziție de mașini de epocă. Pe bulevardul Tomis au avut loc activități sportive.

Inițiativa este o gură de oxigen pentru un oraș sufocat de trafic. Acesta este doar primul proiect prin care orașul este practic deschis constănțenilor și turiștilor.

Proiectul vizează reducerea accesului auto în centrul orașului. Astfel, oferă o șansă pentru revitalizarea economiei locale, prin redeschiderea și extinderea locațiilor existente pe acest tronson.

În ultimii 20 de ani, Constanța a stagnat. A stagnat economic, a stagnat social. Autoritățile locale s-au îndepărtat de oameni. Constanta coffee break este doar prima acțiune prin care orașul se deschide cetățenilor ignorați de către autorități, în ultimii 20 de ani.

Imaginați-vă un bulevard pe unde te poți plimba, desfășura activități sportive sau socializa cu prietenii, fără a auzi claxoane, scârțâit de roți sau fără să vezi șoferi nervoși. O oază de liniște într-un oraș mult prea nervos…

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Frumos, elegant, ca in orasele din Vest, dar cred ca acest lucru este legat de turistii care sunt in vizita si mai putin pentru localnici. Sper sa ma insel, dar C-ta nu este neaparat un oras in care se intampla prea mult lucruri faine, in general.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult