Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Constanța coffee break, sau cum poate fi redat orașul oamenilor

Constanta coffee

Constanța coffee break este un concept prin care arterele principale ale orașului sunt transformate în zone de promenadă.

Proiectul a fost lansat în weekendul care a trecut și se va desfășura până pe 15 septembrie, sâmbăta și duminica, între 08:00 și 23:00. Bulevardul Tomis se va transforma într-o zonă de promenadă.

În prima fază a proiectului, constănțenii și turiștii se vor putea plimba pe bulevardul Tomis, între bulevardul Ferdinand şi strada Traian. În a doua fază, zona de promenadă se va extinde până înspre Capitol.

Seria manifestărilor a fost deschisă de Festival du Bonheur pe 9 iulie, în Parcul Arheologic. Constănțenii și turiștii au avut la dispoziție 20 de food trucks, având posibilitatea de a alege dintr-un meniu variat.

Jardin Urbain par Festival du Bonheur este o oază de verdeață în mijlocul oraşului

Festivalul nu este doar unul gastronomic. Pe durata celor 3 zile, s-a desfășurat un spectacol de lumini. Au fost amenajate zone de relaxare, un bar ofertant și muzică bună. Iubitorii mașinilor clasice au regăsit în zona statuii Victoria o expoziție de mașini de epocă. Pe bulevardul Tomis au avut loc activități sportive.

Inițiativa este o gură de oxigen pentru un oraș sufocat de trafic. Acesta este doar primul proiect prin care orașul este practic deschis constănțenilor și turiștilor.

Proiectul vizează reducerea accesului auto în centrul orașului. Astfel, oferă o șansă pentru revitalizarea economiei locale, prin redeschiderea și extinderea locațiilor existente pe acest tronson.

În ultimii 20 de ani, Constanța a stagnat. A stagnat economic, a stagnat social. Autoritățile locale s-au îndepărtat de oameni. Constanta coffee break este doar prima acțiune prin care orașul se deschide cetățenilor ignorați de către autorități, în ultimii 20 de ani.

Imaginați-vă un bulevard pe unde te poți plimba, desfășura activități sportive sau socializa cu prietenii, fără a auzi claxoane, scârțâit de roți sau fără să vezi șoferi nervoși. O oază de liniște într-un oraș mult prea nervos…

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Frumos, elegant, ca in orasele din Vest, dar cred ca acest lucru este legat de turistii care sunt in vizita si mai putin pentru localnici. Sper sa ma insel, dar C-ta nu este neaparat un oras in care se intampla prea mult lucruri faine, in general.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult