Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Constanța, orașul operațiilor estetice eșuate, arată ca o amantă tristă și machiată strident

Constanța - vapor

Constanța, orașul cu cele mai frumoase și semețe tufe din țară, orașul care s-a transformat involuntar într-o grădină botanică, arată precum o amantă tristă și machiată strident. Asta nu se întâmplă de ieri, de azi, ci de vreo 20 de ani.

În ultimii ani, ne-am obișnuit să fim nemulțumiți de modul în care arată orașul în care locuim. Constanța a devenit o urbe care aduce din ce în ce mai mult cu un oraș de provincie, oraș de provincie fără perspective.

Economia orașului este o glumă, totul se învârte în jurul mall-urilor, cele două din oraș, turismului de weekend, haosului imobiliar și portului.

Vrei să ai un job bun? Iei drumul Bucureștiului sau emigrezi. Tot mai mulți tineri adoptă una dintre aceste două soluții. De fapt, nu doar tinerii. Ci și cei care au peste 35-40 de ani. Trăind într-un oraș cu o viață economică ce nu asigură un echilibru pe piața muncii, oamenii aleg să plece.

Cam asta este, în linii generale, situația economică a Constanței. Încă ceva, legat de salarii. Cine și-ar fi imaginat, în urmă cu doar 10 ani că salariile din Constanța vor fi mai mici decât cele din Olt, Galați sau Mureș? Deci, se poate. Se întrevăd investiții, în viitor, în Constanța? Vreun proiect care să ducă la un boom economic fantastic, care să ducă județul Constanța alături de județele Cluj, Sibiu, Timiș sau Ilfov, în topul dezvoltării naționale? Nu, nu, nu și iarăși nu.

De exemplu banii pe care România și-a propus să îi atragă prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) ocolesc aproape cu desăvârșire acest județ. În schimb, România își propune, pentru a se redresa economic și a fi rezilientă în viitor, evident, construcția unei magistrale de metrou în Cluj.

Dar să revenim la jungla urbană, la propriu

„Surpriză”, în luna aprilie a plouat, apoi a continuat să plouă în mai, chiar și în iunie a plouat și continuă să plouă. Primăvara plouă, nu este o surpriză, dar pe noi, în Constanța ne-a găsit nepregătiți.

Constanța, Parcul Tăbăcăriei

Constanta, Bulevardul Alexandru Lăpușneanu

Constanța, spații verzi

                                                                                            Constanta – Parcul Tabacariei

Superbele tufe au crescut, au continuat să crească, cresc în continuare. În unele locuri, de exemplu în parcuri, au crescut atât de mult, încât au ajuns la 2 metri. Tufele concurează cu brazii. Orașul, atât de mult criticat pentru spațiile verzi betonate, renaște. Orașul Constanța este, în sfârșit, verde și va fi și mai verde, căci nu se întrevede nicio soluție în ceea ce privește toaletarea spațiilor verzi. Mă refer la cele publice, căci spațiile comune, de la blocuri, erau oricum măturate și îngrijite de către locatari.

Ironic vorbind, singura soluție pentru a curăța orașul este lansarea unui nou program care să susțină biodiversitatea. Acesta s-ar putea numi: „Adoptă o tufă”.

În regulă, înțelegem că nu trebuie să vină cineva să ne facă curat sub nas. Însă ce se întâmplă cu spațiile publice? De ce nu sunt îngrijite? Răspunsul la această întrebare nu există.

Constanța, această oază de indiferență, poleială, tufe, la propriu și la figurat, mai nou cu un trafic haotic. Orașul fără nicio șansă să redevină a doua urbe a țării, așa cum eram pe vremuri, orașul complet ignorat de mari investiții. Dar stați liniștiți, în mai puțin de două săptămâni orașul Constanța și stațiunea Mamaia se vor umple de turiști care vor defila în costume de baie și șlapi pe străzi. Cluburile vor bubui cu manele și artificiile vor lumina cerul. Vor urma reportajele difuzate la știri, cu distracțiile ce vor ține două luni. Constanța va fi machiată strident. Apoi, toamna ne va lovi direct în ceafă, căci machiajul va dispărea. Constanța va continua să își lingă rănile. Și alături de ea, locuitorii săi.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deșertul rămas de pe urma măzărismului și a băiatului. Chestia cu spatiile verzi se întâmplă în toate orasele de unde primarii PSD au fost izgoniți de alegatori: S.S. Adică SLUGILE SABOTEAZA.
    • Like 0
  • felicitari pt articol ! Autorul a reusit sa cuprinda cateva dintre aspectele dezolante ale orasului.M-am mutat cu familia din aceasta urbe sătul de degradarea continua a acestuia : blocuri construite aproape de strada unde s-a decupat trotuarul deja ingust pt a face locul fundatiei ( vezi blocul de pe sos. magaliei ), trafic pe aceleasi strazi care nu mai fac față afluxului de masini chir si in afara sezonului , politisti care stau la panda sa prinda vreun batran traversand strada pe locuri nemarcate iar noaptea curse de masini si moto , intreruperi de curent frecvente si de scurta durata ,marlanie suprema in trafic , trotuare taiate pr fibra optica si lasate acoperite doar de pietriș , excremente de caine la tot pasul .Un oras care moare incet sub propria neputință.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Pana la urma se pare ca va primi si Constanta ceva in PNRR, o mica firimitura de 585 milioane de EURO care va fi administrata de firma GSP POWER, o firma proaspat infiintata in 2020. Frumusel contract...
    Mai multe informatii aici: https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/si-totusi-cat-de-prosti-va-credeti-propriii-alegatori
    • Like 0
  • Nume check icon
    In continuare sunt surprins de introducerea Metro-ului din Cluj in PNRR si nimeni din partidul peformanta si respectiv viitorul fost partid la guvernare nu ne explica de ce intregii tari o sa ii fie mai bine. Sa inteleg ca a fost plata catre Boc pentru sustinerea lui Catu la presedentia PNL. Daca da, scarbos si tipic psd-ist!
    Dar in acelasi timp, hai sa fim seriosi. Constanta a doua urbe a tarii? Cred ca glumiti...Poate la furat dupa Bucuresti, dar in rest...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult