Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Răspunsul prefecturii Constanța, după ce ÎPS Teodosie a spus că „Biserica nu infectează” și le-a solicitat credincioșilor să trimită petiții pentru redeschiderea lăcașurilor de cult

prefect Constanta - IPS Teodosie

Prefectul județului Constanța, George-Sergiu Niculescu, a răspuns într-o scrisoare cererii adresate zilele trecute de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, de a redeschide bisericile. Înaltul prelat spunea, într-o postare pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, că „Nu înţeleg această restricţie, pentru că nu are nicio logică. Biserica nu infectează” și îi îndemna pe cei care doresc să sprijine iniţiativă să trimită cereri „în formă scrisă, până marţi, 5 mai 2020, cu datele personale completate şi semnătură olografă”, pe adresa Arhiepiscopia Tomisului cu specificaţia „Petiţie pentru deschiderea bisericilor".

„Prin răbdarea voastră, vă veţi câştiga sufletele voastre” (Luca 21, 19), își începe răspunsul prefectul Niculescu, care precizează că peste 600 de petiţii au venit pe adresa de e-mail a prefecturii, oamenii cerând deschiderea bisericilor din judeţul Constanța.

Prefectul aminteşte că în perioada stării de urgenţă nu pot fi făcute modificări ale reglementărilor și spune că „nu sunt dovezi care să ateste spusele lui ÎPS Teodosie: „Biserica nu infectează!” (afirmaţie făcută într-o emisiune realizată în direct de Radio Dobrogea, difuzată inclusiv pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului). A se vedea cazul lui ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care, din ultimele informaţii, încă se află internat în stare gravă, din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în răspunsul prefectului, notează Adevarul.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este ciudat.
    Tocmai inaltul prelat care pune cruci ruse(slave) pe biserici, sa ceara asa ceva.(Din cate stiu, nici o alta biserica -ortodoxa, catolica, protestanta- nu cere asa ceva.)
    Un avocat (zis al poporului), cu simpatii proruse, cere blocarea masurilor guvernamentale impotriva nesupusilor.
    CCR, cu simpatii clare, pro...ruse, da verdicte aiuritoare in acest sens.
    Ceva pute prin tara.

    Eu zic sa-i lasam in pace.
    Cum enoriasii sunt, ei ei, in majoritate pro-rusi, -si votanti, in consecinta,....- de ce sa ne amestecam in treburile lor?
    Pe de alta parte, se pare ca au si grade sub sutana, popii nostri. Cine stie ce ordine or fi primit, "pe unitate"?
    • Like 0
  • Atitudinea popii, ( ce atâta înalt prelat, erc ), este un "funcționar al unei instituții parazitare, retrograd și habotnic, lacom de arginți, care se bazează, ca si unii politicieni, pe prostia oamenilor. Exemplu pimen, alt parazit hrăpăreț, este concludent. Doar un cretin nu vede.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Care'i spilu' Teo ? Va scad actiunile la firma fara negutatorii din templu ?
    • Like 3
  • check icon
    Pe de altă parte, e indubitabil că ”infectarea” (sporirea numărului de enoriași) e chiar rolul de căpătăi al oricărei Biserici...
    • Like 3
  • Corina check icon
    Nu au cum să se redeschidă ca înainte. Dacă e să mergem înăuntru, va trebui să fim câte unul pe fiecare 2 metri pătrați, cu mască și ușa deschisă, cât să zicem un Tatăl Nostru. Maxim 10 minute. Sau afară, la distanțe și mai mari, maxim o oră. Ortodoxia trebuie să-și regândească ritualurile.
    • Like 1
    • @ Corina
      Valentin check icon
      Da, să elimine botezurile, nunţile şi înmormântările. Aici ei mai complicat, că până şi cei mai înverşunaţi adversari practică botezul şi înmormântarea.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Corina check icon
      Cum să le elimine?! Chiar oamenii le cer, au nevoie de ele, că sunt legate de momente importante din viața lor. Mă refeream la scurtarea slujbelor mai ales.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Se pare că precurviții la mulți bani publici (că din ei sau construit biserici și catedrale nu spiitale și școli) de la BOR au început să știe ce înseamnă sărăcia.Asta e , orice învăț are și un dezvăț.
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult