Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Răspunsul prefecturii Constanța, după ce ÎPS Teodosie a spus că „Biserica nu infectează” și le-a solicitat credincioșilor să trimită petiții pentru redeschiderea lăcașurilor de cult

prefect Constanta - IPS Teodosie

Prefectul județului Constanța, George-Sergiu Niculescu, a răspuns într-o scrisoare cererii adresate zilele trecute de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, de a redeschide bisericile. Înaltul prelat spunea, într-o postare pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, că „Nu înţeleg această restricţie, pentru că nu are nicio logică. Biserica nu infectează” și îi îndemna pe cei care doresc să sprijine iniţiativă să trimită cereri „în formă scrisă, până marţi, 5 mai 2020, cu datele personale completate şi semnătură olografă”, pe adresa Arhiepiscopia Tomisului cu specificaţia „Petiţie pentru deschiderea bisericilor".

„Prin răbdarea voastră, vă veţi câştiga sufletele voastre” (Luca 21, 19), își începe răspunsul prefectul Niculescu, care precizează că peste 600 de petiţii au venit pe adresa de e-mail a prefecturii, oamenii cerând deschiderea bisericilor din judeţul Constanța.

Prefectul aminteşte că în perioada stării de urgenţă nu pot fi făcute modificări ale reglementărilor și spune că „nu sunt dovezi care să ateste spusele lui ÎPS Teodosie: „Biserica nu infectează!” (afirmaţie făcută într-o emisiune realizată în direct de Radio Dobrogea, difuzată inclusiv pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului). A se vedea cazul lui ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care, din ultimele informaţii, încă se află internat în stare gravă, din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în răspunsul prefectului, notează Adevarul.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este ciudat.
  Tocmai inaltul prelat care pune cruci ruse(slave) pe biserici, sa ceara asa ceva.(Din cate stiu, nici o alta biserica -ortodoxa, catolica, protestanta- nu cere asa ceva.)
  Un avocat (zis al poporului), cu simpatii proruse, cere blocarea masurilor guvernamentale impotriva nesupusilor.
  CCR, cu simpatii clare, pro...ruse, da verdicte aiuritoare in acest sens.
  Ceva pute prin tara.

  Eu zic sa-i lasam in pace.
  Cum enoriasii sunt, ei ei, in majoritate pro-rusi, -si votanti, in consecinta,....- de ce sa ne amestecam in treburile lor?
  Pe de alta parte, se pare ca au si grade sub sutana, popii nostri. Cine stie ce ordine or fi primit, "pe unitate"?
  • Like 0
 • Atitudinea popii, ( ce atâta înalt prelat, erc ), este un "funcționar al unei instituții parazitare, retrograd și habotnic, lacom de arginți, care se bazează, ca si unii politicieni, pe prostia oamenilor. Exemplu pimen, alt parazit hrăpăreț, este concludent. Doar un cretin nu vede.
  • Like 0
 • AlexisZ check icon
  Care'i spilu' Teo ? Va scad actiunile la firma fara negutatorii din templu ?
  • Like 3
 • check icon
  Pe de altă parte, e indubitabil că ”infectarea” (sporirea numărului de enoriași) e chiar rolul de căpătăi al oricărei Biserici...
  • Like 3
 • Corina check icon
  Nu au cum să se redeschidă ca înainte. Dacă e să mergem înăuntru, va trebui să fim câte unul pe fiecare 2 metri pătrați, cu mască și ușa deschisă, cât să zicem un Tatăl Nostru. Maxim 10 minute. Sau afară, la distanțe și mai mari, maxim o oră. Ortodoxia trebuie să-și regândească ritualurile.
  • Like 1
  • @ Corina
   Valentin check icon
   Da, să elimine botezurile, nunţile şi înmormântările. Aici ei mai complicat, că până şi cei mai înverşunaţi adversari practică botezul şi înmormântarea.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Corina check icon
   Cum să le elimine?! Chiar oamenii le cer, au nevoie de ele, că sunt legate de momente importante din viața lor. Mă refeream la scurtarea slujbelor mai ales.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Se pare că precurviții la mulți bani publici (că din ei sau construit biserici și catedrale nu spiitale și școli) de la BOR au început să știe ce înseamnă sărăcia.Asta e , orice învăț are și un dezvăț.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult