Foto: Slegers Hans / Alamy / Alamy / Profimedia
Am întâlnit, în ultima vreme, tot mai des, cuvântul conștiință. Uneori poate stârni discuții pozitive, alteori este folosit sub formă de reproș. Avem propriile definiții, încercăm să dăm sens acestui cuvânt care pare să cuprindă o multitudine de interpretări. Ce însemnă, totuși, conștiință? Sună mai degrabă ca un îndemn la introspecție personală. Ocazional ne mai aduce aminte de școala generală, când, la orele de dirigenție, profesorul ne solicita răspuns la întrebarea „Cine sunt eu?” care deseori ne storcea creierii. Conștiința este mai mult decât o simplă întrebare. Ea reprezintă mai degrabă o acțiune de căutare în adâncul nostru, în descoperirea unei părți de suflet de mult abandonată. O cunoaștere a sinelui. Aflarea unei identități a noastre, uitată, undeva, cândva, în trecutul copilăriei noastre. O identitate pe care am neglijat-o treptat, până când s-a refugiat într-un colțișor al nostru și care mai aruncă rareori o privire timidă prin gaura cheii gândurilor noastre. Cum de s-a întâmplat acest lucru?
Răspunsul ni-l oferă societatea, prin condiționările la care am fost supuși treptat de familie, de școală, de prieteni. O autenticitate sugrumată de idei și păreri, care ne-au restrâns aria de gândire, până când am ajuns să ne comportăm precum restul. Căutarea în inima noastră, a acelor adevăruri personale, pe care am ales să le neglijăm, poate scoate la suprafață o identitate unică, o personalitate plină de sens și substanță. Astfel avem posibilitatea să vindecăm condiționările, limitările, tiparele de gândire programată, putând astfel atinge un nou nivel de evoluție personală. O dezvăluire profundă care ne va împrospăta universul personal. O trezire spirituală, atingerea unui nivel de conștiință superioară, o uniune a sinelui, o întregire a sa. Toată această căutare descrie un singur proces. Al uniunii cu Divinitatea. Care ne oferă atât vasul, velele, cât și ramele. Ne oferă și adierea vântului, dacă îndrăznim să solicităm, astfel încât nouă ne rămâne doar să îndreptăm cârma către Dumnezeu. El reprezintă soluția acestei căutări care ne poate descoperi un nou tărâm al propriei personalități. O călătorie cutezătoare, plină de urcușuri și coborâșuri, dar una care ne va ajuta să înțelegem că suntem tot ce aveam nevoie să fim, și totodată nimicul care a devenit conștient de sine. Pe parcursul acestei aventuri vom descoperi că nu există coincidențe, și că totul este construit cu atenție și migală de Dumnezeu, astfel încât să ne ofere o trăire autentică, sublimă, atâta timp cât suntem dispuși să ne lăsăm în totalitate în mâinile și la voia Lui. Despre coincidențe si sincronicități, celebrul fizician Albert Einstein spunea că sunt doar voia Creatorului pentru a rămâne anonim. În Evanghelia lui Ioan 3:7, Iisus îi spune lui Nicodim: „Trebuie să vă nașteți din nou”. Mântuitorul făcea referire la o renaștere spirituală.
Ca să dai șansa propriei conștiințe să o ia de la început. Fără teama de a fi judecat, pentru ca la final, să te poți câștiga pe tine din nou. Nimic nu este mai util decât ieșirea din cercul vicios al condiționărilor. Când alegi să gândești din nou pentru tine și să îți creezi propriul orizont. Să apuci pe drumul mai puțin parcurs reprezintă o aventură îndrăzneață. Ea vine la pachet cu o renaștere personală dintr-o aparentă mulțumire de sine, care nu a făcut altceva decât să îți mutileze identitatea și să îți limiteze gândirea. În acest fel vei căpăta o personalitate nouă, la mijlocul unei vieți noi. Astfel mintea ta devine o antenă care preia toată simțirea din locul de unde izvorăște conștiința, și o traduce inimii tale, încât să o elibereze din limitările superficiale. Doar Dumnezeu, în imensitatea iubirii sale pentru noi, ne poate oferi șansa la desăvârșire. Singurul care ne poate descoperi iluzia unei materialități futile și transformarea unei conștiințe care se unește cu al său Creator. Astfel, Dumnezeu, ne va revela conștiința ca fiind suma tuturor emoțiilor și trăirilor noastre autentice izvorâte din inimă, pe care alegem să le experimentăm fără teama de a fi judecați de ceilalți, cu scopul de a ne oferi o experiență de viață plină de sens și semnificație, atât pentru binele nostru, cât și al celor din jurul nostru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.