Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce să se modifice data celebrării Paștelui? Oare nu Lumina lui Dumnezeu este cea care contează?

Lumina de Paste

Foto: Borislav Troshev / AFP / Profimedia

„La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul.

Și pământul era netocmit și gol. Întuneric era deasupra adâncului și Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor.

Și a zis Dumnezeu : „Să fie Lumină!” Și a fost lumină“ Biblia - Facerea Cap.1

Pentru cine nu știe, aceste rânduri sunt primul lucru pe care îl citești atunci când deschizi Biblia. Ele conțin toată esența credinței, pentru că toată esența credinței este în Lumină. Lumina care luminează calea, lumina care luminează inima, lumina care luminează în gândurile cele mai întunecate. Lumina cea izbăvitoare și lumina cea dătătoare de viață și căldură.

Cine își dorește să uităm de această Lumină? Cine își dorește diminuarea însemnătății ei? Cine are ca scop desprinderea de la esența credinței? Cine are ca interes lepădarea de la ideea centrală a ce înseamnă esența creștinătății? Da, creștinismul înglobează nenumărate valori bune, drepte, esențiale. Dar atunci de ce Biblia începe cu aceste rânduri de mai sus? În cap. 1, Dumnezeu a spus „Să fie Lumină!”.

Citiți și:

Trăim într-o epocă în care se perpetuează idei nenumărate care mai de care, fiecare are propria opinie în legătură cu lucrurile esențiale ale căpătâiului ființei, uitând cât de mici suntem de fapt în fața lui Dumnezeu. Frunze suflate de vânt, paie uscate. Asta ar trebui să ia aminte aceia care, într-un moment de rătăcire a sinelui, propun teme ale „corectitudinii politice”, teme care par normale, dar care duc, într-un final, la o disoluție a esenței. Ne dorim cumva această disoluție pentru a împăca și stânga și dreapta? Cu ce preț se propune această modificare a datei Sărbătorii Învierii? De ce trebuie să se alinieze ortodoxia după catolicism și nu invers? Oare nu Lumina lui Dumnezeu este cea care contează?

Lumina lui Hristos este simbolul renașterii, al izbăvirii vieții asupra morții, al binelui asupra răului. Ce se dorește a se sărbători odată cu schimbarea datei de sărbătorire a Paștelui? Care va fi simbolul care ne va ghida drumul? Ce ne va mai deschide drumurile către cimitirul unde mergem an de an să ducem părinților și bunicilor noștri adormiți simbolul Învierii? Un calendar? Preferăm asta în locul Luminii Sfinte de la Sfântul Mormânt?

Uneori prea multă rațiune ne poate întuneca mintea și ne poate călăuzi pe poteci greșite, poteci care nu fac parte din planul lui Dumnezeu pentru noi. Greutatea cuvântului Domnului ar trebui să înspăimânte pe cei care gândesc că pot nesocoti ceea ce Dumnezeu a lăsat. Căci Lumina în întuneric luminează și întunericul nu a cuprins-o. Lumina este calea precum iubirea este calea!

„Tăria și înțelepciunea sunt la El,

El gonește pe sfetnici în picioarele goale,

El destramă puterea împăraților,

El taie vorba celor meșteri la cuvânt,

El scoate din întuneric lucrurile ascunse și aduce la lumina ceea ce era acoperit de umbra”. Iov 12

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Citind acest articol parca nu vorbim de religia crestina, ci de a ne "asocia" cu o religie care nu este crestina. Sa inteleg ca versetele prezentate mai sus nu sunt recunoscute in religia catolica? Avem cumva doua Biblii diferite? Din ce am mai citit mare discutie este lumina care se aprinde in Mormantul Sfant inainte de Paste si care este adusa - numai de vreo 14 ani - si in Romania. Poate ar fi bine sa verificam daca se aprind lumanarile si de Pastele Catolic? Si daca se aprind ce facem?
    • Like 0
  • Intrebari:
    Oamenii care s-au nascut orbi pot fi crestini? Avand in vedere ca nu au vazut niciodata culori nici lumina, inseamna ca Nu pot fi credinciosi?
    Daca nu conteaza data rastignirii, pastrand linia logica, conteaza data nasterii a fiecaruia dintre noi? Conteaza cand este ziua nationala? Si tot asa…
    • Like 0
  • Scriu aici un lucru ciudat, anume că efectiv, eu personal NU știu sigur ce opinie să am în legătură cu acest subiect. Dar există anumite comentarii de făcut. Observăm, dacă suntem atenți, că aici sunt două chestiuni distincte. Una este de natură TEOLOGICĂ, sau cel puțin tehnică, a calendarului, iar alta este de natură POLITICĂ. Teoretic ar fi benefic și frumos dacă TOȚI creștinii ar sărbători Învierea la aceeași dată, așa cum se întâmplă în cazul Crăciunului. Există argumente ale teologilor atât pentru cât și contra acestui lucru. Acum însă, din păcate, problema a fost ridicată dinspre partea politică. Baconschi și Papahagi, deși oameni de cultură și competenți în problemele teologice, au ridicat problema sărbătoririi Învierii de către BOR la aceeași dată cu catolicii, mai mult din considerente politice. Cică noi ar trebui să fim alături de restul occidentului catolic și protestant, nu alături de Rusia cea rea și retrogradă și violentă etc. Lucru adevărat spus despre Rusia ca stat agresor, dar irelevant din punct de vedere al credinței ortodoxe. Mai mult, românii din diaspora cică nu ar mai trebui să se simtă izolați și anacronici în țările lor de adopție. Aceste lucruri, dacă e vorba doar de ele, sunt niște bazaconii. Poate că ar trebui într-adevăr să ajungem la o dată comună pentru sărbătoarea Învierii, dar din motive mult mai înalte și mai bine fundamentate, nu din considerente puerile sau propagandistice.
    Pe scurt, eu personal, deși am încă dubii, totuși înclin să agreez ideea celebrării Învierii la aceeași dată, dar resping total motivațiile celor doi sus amintiți.
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Calendarul nu are natură teologică. E vorba doar de un calcul greșit, care îl decalează treptat. Cine știe unde mai ajungem să facem paștele, poate în decembrie. E normal să fie corectat.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu e vorba de a-l ține după catolici, ci de îndreptarea unui calcul calendaristic greșit, care a adus cu timpul la o eroare de 13 zile (și care crește în continuare). Există deja biserici ortodoxe care l-au îndreptat. În 1923, Sinodul Panortodox a recomandat îndreptarea calendarului, urmând ca fiecare biserică să-l introducă treptat, în funcție de conjunctură. Doar 12 sau 13 biserici ortodoxe l-au adoptat până acum.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult