Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Contabilitatea non-financiară, știința viitorului

companie - Getty Images

Foto: Guliver Getty Images

La finalul anului trecut, agenția Moody’s avertiza orașele americane situate pe zona de coastă că, dacă nu vor începe pregătirile pentru reducerea riscurilor asociate schimbărilor climatice, accesul autorităților la “bani ieftini” (credite cu dobândă mică) va fi imposibil.

Cam în aceeași perioadă, de data aceasta în Marea Britanie, Barclays emitea primele obligațiuni verzi ale unei instituții financiare din această țară. Deși emisiunea programată era de 500 milioane de euro, cererea a fost de patru ori mai mare, fondurile obținute urmând a finanța construcția de locuințe cu emisii reduse de carbon.

Sunt doi pași, dintr-o serie care va crește accelerat în perioada următoare, care urmăresc, pe de o parte, diminuarea pierderilor umane și financiare cauzate de efectele schimbărilor climatice, iar pe de altă parte eliminarea riscului de greenwashing și reducerea taxei pe carbon despre care se discută tot mai des.

Frecvența apariției fenomenelor climatice extreme obligă autorități și companii, deopotrivă, să se uite cu atenție la surse de finanțare ieftine și curate atât din punct de vedere social, cât și în relația cu mediul. Asociația Internațională a Piețelor de Capital (ICMA) a elaborat anul acesta seturile de principii pentru trei feluri de obligațiuni: verzi, sociale și sustenabile

Principiile comune care stau la baza oricărui tip de emisiune de titluri sunt: transparența, acuratețea și integritatea informației care va fi făcută publică și care va fi transmisă tuturor stakeholderilor de emitenții de obligațiuni.

Discutăm, așadar, despre o altă contabilitate: contabilitatea non-financiară. O știință nouă care îmbină economia cu ingineria și socialul și care va avea ca obiectiv principal înregistrarea și cuantificarea tuturor operațiunilor dintr-o organizație, indiferent dacă acestea au legătură cu mediul (Planetă), oamenii (Persoane) sau economia (Prosperitate).

Dacă în contabilitatea financiară profitul se calculează ca Venituri minus Cheltuieli, iar beneficiul rezultat este distribuit exclusiv acționarilor, în contabilitatea non-financiară profitul, mai bine spus prosperitatea, va fi egală cu diferența dintre impactul pozitiv și cel negativ. Rezultatul final – adică beneficiile sociale și de mediu – va fi distribuit tuturor stakeholderilor: cetățeni, autorități, angajați, acționari. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult