Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Contabilitatea non-financiară, știința viitorului

companie - Getty Images

Foto: Guliver Getty Images

La finalul anului trecut, agenția Moody’s avertiza orașele americane situate pe zona de coastă că, dacă nu vor începe pregătirile pentru reducerea riscurilor asociate schimbărilor climatice, accesul autorităților la “bani ieftini” (credite cu dobândă mică) va fi imposibil.

Cam în aceeași perioadă, de data aceasta în Marea Britanie, Barclays emitea primele obligațiuni verzi ale unei instituții financiare din această țară. Deși emisiunea programată era de 500 milioane de euro, cererea a fost de patru ori mai mare, fondurile obținute urmând a finanța construcția de locuințe cu emisii reduse de carbon.

Sunt doi pași, dintr-o serie care va crește accelerat în perioada următoare, care urmăresc, pe de o parte, diminuarea pierderilor umane și financiare cauzate de efectele schimbărilor climatice, iar pe de altă parte eliminarea riscului de greenwashing și reducerea taxei pe carbon despre care se discută tot mai des.

Frecvența apariției fenomenelor climatice extreme obligă autorități și companii, deopotrivă, să se uite cu atenție la surse de finanțare ieftine și curate atât din punct de vedere social, cât și în relația cu mediul. Asociația Internațională a Piețelor de Capital (ICMA) a elaborat anul acesta seturile de principii pentru trei feluri de obligațiuni: verzi, sociale și sustenabile

Principiile comune care stau la baza oricărui tip de emisiune de titluri sunt: transparența, acuratețea și integritatea informației care va fi făcută publică și care va fi transmisă tuturor stakeholderilor de emitenții de obligațiuni.

Discutăm, așadar, despre o altă contabilitate: contabilitatea non-financiară. O știință nouă care îmbină economia cu ingineria și socialul și care va avea ca obiectiv principal înregistrarea și cuantificarea tuturor operațiunilor dintr-o organizație, indiferent dacă acestea au legătură cu mediul (Planetă), oamenii (Persoane) sau economia (Prosperitate).

Dacă în contabilitatea financiară profitul se calculează ca Venituri minus Cheltuieli, iar beneficiul rezultat este distribuit exclusiv acționarilor, în contabilitatea non-financiară profitul, mai bine spus prosperitatea, va fi egală cu diferența dintre impactul pozitiv și cel negativ. Rezultatul final – adică beneficiile sociale și de mediu – va fi distribuit tuturor stakeholderilor: cetățeni, autorități, angajați, acționari. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult