Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Contabilitatea non-financiară, știința viitorului

companie - Getty Images

Foto: Guliver Getty Images

La finalul anului trecut, agenția Moody’s avertiza orașele americane situate pe zona de coastă că, dacă nu vor începe pregătirile pentru reducerea riscurilor asociate schimbărilor climatice, accesul autorităților la “bani ieftini” (credite cu dobândă mică) va fi imposibil.

Cam în aceeași perioadă, de data aceasta în Marea Britanie, Barclays emitea primele obligațiuni verzi ale unei instituții financiare din această țară. Deși emisiunea programată era de 500 milioane de euro, cererea a fost de patru ori mai mare, fondurile obținute urmând a finanța construcția de locuințe cu emisii reduse de carbon.

Sunt doi pași, dintr-o serie care va crește accelerat în perioada următoare, care urmăresc, pe de o parte, diminuarea pierderilor umane și financiare cauzate de efectele schimbărilor climatice, iar pe de altă parte eliminarea riscului de greenwashing și reducerea taxei pe carbon despre care se discută tot mai des.

Frecvența apariției fenomenelor climatice extreme obligă autorități și companii, deopotrivă, să se uite cu atenție la surse de finanțare ieftine și curate atât din punct de vedere social, cât și în relația cu mediul. Asociația Internațională a Piețelor de Capital (ICMA) a elaborat anul acesta seturile de principii pentru trei feluri de obligațiuni: verzi, sociale și sustenabile

Principiile comune care stau la baza oricărui tip de emisiune de titluri sunt: transparența, acuratețea și integritatea informației care va fi făcută publică și care va fi transmisă tuturor stakeholderilor de emitenții de obligațiuni.

Discutăm, așadar, despre o altă contabilitate: contabilitatea non-financiară. O știință nouă care îmbină economia cu ingineria și socialul și care va avea ca obiectiv principal înregistrarea și cuantificarea tuturor operațiunilor dintr-o organizație, indiferent dacă acestea au legătură cu mediul (Planetă), oamenii (Persoane) sau economia (Prosperitate).

Dacă în contabilitatea financiară profitul se calculează ca Venituri minus Cheltuieli, iar beneficiul rezultat este distribuit exclusiv acționarilor, în contabilitatea non-financiară profitul, mai bine spus prosperitatea, va fi egală cu diferența dintre impactul pozitiv și cel negativ. Rezultatul final – adică beneficiile sociale și de mediu – va fi distribuit tuturor stakeholderilor: cetățeni, autorități, angajați, acționari. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult