Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Contabilitatea non-financiară, știința viitorului

companie - Getty Images

Foto: Guliver Getty Images

La finalul anului trecut, agenția Moody’s avertiza orașele americane situate pe zona de coastă că, dacă nu vor începe pregătirile pentru reducerea riscurilor asociate schimbărilor climatice, accesul autorităților la “bani ieftini” (credite cu dobândă mică) va fi imposibil.

Cam în aceeași perioadă, de data aceasta în Marea Britanie, Barclays emitea primele obligațiuni verzi ale unei instituții financiare din această țară. Deși emisiunea programată era de 500 milioane de euro, cererea a fost de patru ori mai mare, fondurile obținute urmând a finanța construcția de locuințe cu emisii reduse de carbon.

Sunt doi pași, dintr-o serie care va crește accelerat în perioada următoare, care urmăresc, pe de o parte, diminuarea pierderilor umane și financiare cauzate de efectele schimbărilor climatice, iar pe de altă parte eliminarea riscului de greenwashing și reducerea taxei pe carbon despre care se discută tot mai des.

Frecvența apariției fenomenelor climatice extreme obligă autorități și companii, deopotrivă, să se uite cu atenție la surse de finanțare ieftine și curate atât din punct de vedere social, cât și în relația cu mediul. Asociația Internațională a Piețelor de Capital (ICMA) a elaborat anul acesta seturile de principii pentru trei feluri de obligațiuni: verzi, sociale și sustenabile

Principiile comune care stau la baza oricărui tip de emisiune de titluri sunt: transparența, acuratețea și integritatea informației care va fi făcută publică și care va fi transmisă tuturor stakeholderilor de emitenții de obligațiuni.

Discutăm, așadar, despre o altă contabilitate: contabilitatea non-financiară. O știință nouă care îmbină economia cu ingineria și socialul și care va avea ca obiectiv principal înregistrarea și cuantificarea tuturor operațiunilor dintr-o organizație, indiferent dacă acestea au legătură cu mediul (Planetă), oamenii (Persoane) sau economia (Prosperitate).

Dacă în contabilitatea financiară profitul se calculează ca Venituri minus Cheltuieli, iar beneficiul rezultat este distribuit exclusiv acționarilor, în contabilitatea non-financiară profitul, mai bine spus prosperitatea, va fi egală cu diferența dintre impactul pozitiv și cel negativ. Rezultatul final – adică beneficiile sociale și de mediu – va fi distribuit tuturor stakeholderilor: cetățeni, autorități, angajați, acționari. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult