Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Continuați sau cedați? Alți 8 elefanți se leagănă în acest moment pe pânza de pâianjen

Proteste februarie 2017 - Ovidiu Dumitru Matiu

Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Dumitru Matiu

Singura propoziție în care premierul Grindeanu a spus un adevăr fără dubiu sâmbătă seara este că în România există un clivaj. Are dreptate, numai că nu în sensul în care l-a formulat domnia sa- prăpastie între românii ce stau pe stradă de 5 zile și milionul de susținători pe care se chinuie PSD să-l țină în frâu.

E ruptura totală între locuitorii cetății și cei care o conduc.

Într-o realitate paralelă, în timp ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă în fiecare seară - de la București până la Urziceni - modul discreționar, autoritar, împotriva valorilor după care conduce majoritatea PSD-ALDE merge înainte. Tolo.ro scrie despre cum chiar în aceste zile, Vrăbi a lui Sorin Oprescu (cel care ascundea șpaga din contracte sub pernele canapelei) a devenit (fără concurs) directorul celui mai mare spital de urgență din țară, Spitalul Universitar București. La vremuri noi, de schimbare cerută în stradă, tot ei. Sau tot ai lor. 

Cel puțin 10 elefanți se leagănă pe pânza de păianjen brodită de această clasă politică, iar aceasta stă să se rupă.

Dacă în folclor amnistia și grațierea au fost numite elefanții pe care se făcea guvernul că nu-i vede în ședința prezidată de Klaus Iohannis, sănătatea devine- așa cum ne exprimam în Republica acum câteva săptămâni - al treilea elefant. Noul ministru și Parlamentul au anulat din două mișcări scurte toată reforma gândită de Vlad Voiculescu, ștergând intenția de a regândi întreg managementul spitalelor, achizițiile publice și relația cu pacientul.

Educația este al patrulea elefant. Dintr-o mutare, actualul ministru de la Educație a restaurat incompetența, a numit candidați cu nota doi la concursul de management în funcții de directori de școli, împotriva opoziției făcute de opinia publică. Același minister face acum schimbări extrem de hotărâte care să anuleze pașii energici făcuți înainte în lupta cu plagiatele și impostura academică.

Investițiile, modul netransparent în care sunt făcute acestea- este al cincilea elefant care stă în cârca românilor, pe această pânză de păianjen. Pe tăcute, în acest univers paralel cu sutele de mii de manifestanți, Liviu Dragnea și-a înființat fondul special pentru dezvoltare locală. Acest mamut - pentru că pare chiar mai mare decât un elefant- va fi cheltuit la discreție de liderul atotputernic. Este fondul din care primari mai mici și mai mari vor avea bani de buzunar, milioane de euro pentru panseluțe. Ca să înțelegeți marele dispreț al primarilor față de banii publici, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, pregătea un tun de 175 de milioane de euro pentru mobilier de parc de distracții. Întreaga analiză a fost publicată de Hotnews. Prinsă la furat, primăria se scuză că a greșit din greșeală. 

Infrastructura extrem de precară este al șaselea mare elefant care se leagănă pe pânza de păianjen a României. La posturile de televiziune, întrebați de ce nu placă acasă după anunțul premierului Grindeanu că va abroga vestita ordonanță 13, răspunsurile oamenilor arată că vor mai mult de atât: un tânăr dorește să ajungă, după 27 de ani, într-o oră, pe autostradă, de la București la Brașov, nu în șase ore. O mamă spune că vrea o îmbunătățire substanțială a sistemului sanitar, spitale noi. O alta spune că vrea educație bazată pe valori pentru copiii ei. După marea dezbatere a bugetului, constatăm că în ciuda celor promise în campanie, centura Capitalei nu se va face în anii care vin, iar autostrăzile spre Sibiu și Iași nu figurează în planuri. Ne așteaptă încă mulți ani pierduți în care miliardele pe care le-am putea cheltui ca să nu murim sufocați pe șosele, bară la bară, vor fi tocați sistematic pe plombe la suprapreț făcute cu firmele partidelor, pe drumurile județene.

Lipsa de transparența este al șaptelea elefant care se leagănă pe pânza de păianjen construită în cârca României. În primării și instituțiile statului se conduce după bunul plac. La București, primăria generală a devenit un cufăr bine ferecat de când a fost preluată de Gabriela Vrânceanu Firea. Prin mișmașuri procedurale, PSD și ALDE au reușit să aibă majoritate confortabilă blocând două posturi de consilieri ale USR de luni bune. Nimeni nu răspunde pentru asta, deși împiedicarea unor aleși de a-și prelua calitățile în urma votului ar trebui să fie caz penal. În ceea ce privește transparența, guvernul Grindeanu a dat UNDO la tot ce făcuse executivul anterior. Ordinele de zi a ședințelor nu mai ajung la presă, se votează cum spune strada- noaptea, ca hoții. Întreg departamentul de GovIT HUB, probabil una din cele mai rapide performanțe în digitalizarea actului administrativ, a plecat de la Guvern în urma ordonanței 13.

Creșterea disproporționată a cheltuielilor publice, fără sustenabilitate în economie, este al optulea elefant care se leagănă pe pânza de păianjen a României. Fără să explice de unde, cum, din ce resursă, actuala majoritate a încercat să cumpere poporul cu măsuri populiste care riscă să dinamiteze bugetele. Nota de plată va fi achitată de cei care sunt astăzi în stradă, dar și de cei care stau acasă, îngrijorați că Soros le fură țara.

Al nouălea elefant pe pânza de păianjen a României este clasa politică profund coruptă a României. Un sistem de relații transpartinice, în care se votează pe sub masă, care impune oameni precum Secureanu la spitalul Malaxa. Ajunși la putere, PSD și ALDE i-au pus, sfidător, în funcții exact pe cei care fie sunt cercetați, fie sunt trimiși în judecată pentru fapte de corupție sau asociate corupției. Atâta vreme cât în public vor apărea să ne dea lecții despre democrație și stat de drept Șerban Nicolae (avocatul penalilor din PSD și un aprig luptător împotriva corupției), Olguța Vasilescu, Eugen Nicolicea (strâmbătorul de legi drepte), Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, cei din stradă se vor simți nu numai sfidați, dar călcați în picioare. Ordonanțele care au scos România în stradă nu sunt primele acte normative date discreționar. Să ne amintim de vestita OUG care a făcut o breșă în lege și a permis migrarea primarilor dintr-un partid în altul, dar și de OUG pe care Victor Ponta și-a dat-o în interes propriu, prin care putea să renunțe de bună voie la titlul de doctor deși plagiase.

Al zecelea elefant din cârca României, care de altfel rupe această pânză de păianjen, este minciuna repetată metodic în spațiul mediatic, împărțirea țării în corporatiști, tehnocrați, sorosisti, iohanisti, multinaționale, oengiști, pe de o parte, și restul, românii adevărați, pe partea cealaltă. Această clasă politică a reușit performanța de a-i face dușmani ai țării pe oamenii activi cu cea mai puternică contribuție la bugetele de stat.

Este de prisos să menționăm că România trebuie să-și refacă în cel mai scurt timp relațiile cu partenerii cărora le-a dat peste bot când au reacționat la modificarea ordonanțelor pe anticorupție. Dar oare cum se poate face acest lucru cu un ministru de externe total depășit de situație, un Teodor Meleșcanu care a sărit la beregata Americii? În acest moment Guvernul Grindeanu are credibilitate zero în fața lumii. Și așa cum se întrebau cei din stradă ieri - cum poți avea încredere în cineva care intră noaptea la tine în casă să-ți fure bijuteriile și banii, pe care-l prinzi asupra faptului? Ai garanția că lăsându-l liber după ce-ți înapoiază bunurile, nu va încerca să te fure din nou, cu prima ocazie? În aceeași ordine de idei, în chiar seara celui mai mare protest, Călin Popescu Tăriceanu vorbea la un post de televiziune despre manipulări, multinaționale, ambasade care trebuie puse la punct. Nicio schimbare fundamentală de optică.

PSD are nevoie de o reformă profundă, dincolo de schimbarea de fațadă a câtorva lideri cărora cei care au simțit gust de sânge vor să le ia capul. Scena politică are nevoie de o stângă europeană, bazată pe valori. Până acum, uitându-ne la istoria acestui partid, în momentele în care a fost fugărit de la putere sau pus la respect de cetățeni, tot ce au făcut liderii săi a fost o regrupare în jurul mafiei din partid. Să ni-l amintim pe Victor Ponta spășit după alegerile din noiembrie 2014, spunând că a înțeles votul românilor. După câteva zile era fotografiat în cluburile din Dubai petrecând cu prietenul Sebastian Ghiță. Ridicarea imunității parlamentarilor, cerută de președintele Iohannis s-a întâmplat câteva zile, apoi Justiția a fost din nou împiedicată să-și facă treaba. După tragedia din #Colectiv, același Victor Ponta spunea, pus la colț, că a înțeles protestele și demisionează. Astăzi se zbenguie iresponsabil pe rețelele de socializare și face mișto din tinerii frumoși și liberi, insinuând că incendiul a fost pus ca să fie dat el jos de la putere. 

Aceste personaje - dacă e să dăm crezare celor din Piața Victoriei care cărau păpuși îmbrăcate în zeghe prin mulțime - trebuie să se retragă din viața publică și de pe scena politică. Cei care rămân sunt nevoiți să reia dialogul civilizat cu cei în slujba cărora sunt, trebuie să le recâștige încrederea. În cazul Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea nu realizează fractura pe care a provocat-o în relația cu locuitorii orașului.

Marea lecție pe care a învățat-o România în aceste zile este că orice majoritate politică, indiferent de scorul cu care câștigă alegerile, nu poate conduce într-un stil totalitar și că trebuie să guverneze pentru toți.

Marea realizare a protestelor este că românii au arătat că nu pleacă privirea în fața abuzului și că întoarcerea la orice formă de totalitarism este respinsă cu putere, că opțiunea între România și Românica este clară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Dl. Alex Livadaru are perfecta dreptate; dupa o luna de guvernare, guvernul, in nemernicia lui, nu a fost capabil sa rezolve cei "10 elefanti".
    Caderea acestui guvern si alegerile anticipate vor permite ca noul Guvern si Parlament care vor fi in sfarsit ale Presedintelui, vor rezolva imediat aceste probleme.
    Eu ii propun distinsului co-fondator al acestui site sa ne lumineze cum trebuie votat si cum sa executam mai bine idicatiile pretioase ale Presedintelui.
    Alegerile trebuie sa fie repetate pana cand se alege cine doreste Dl. Livadaru.
    "Totalitarismul" pesedistilor trebuie sa fie inlocuit cu spiritul democratic promovat de Presedinte si de acolitii sai; ce-ar fi sa scoatem in afara legii pe toti cei care sunt de alta opinie decat cea a Presedintelui ?
    Astfel va fi o liniste binefacatoare si Presedintele va putea sa "re-starteze" Romania.

    • Like 0
  • ZomaHawk ZomaHawk check icon
    Bun articolul dar nu ar trebui sa ne intereseze ce nevoi are PSD pentru a deveni din penal -> frecventabil... din partea mea poate sa si dispara, dar nu inainte ca indivizii responsabili pentru acesti elefanti sa plateasca greu, sa le iese pe ochi. Romania are nevoie ca psd alde ciuma rosie sa iese din scena (sau sa fie indepartati fortat de la butoane) pentru ca tara sa-si continue parcursul spre lumea civilizata ... Concluzia: ANTICIPATE, cat mai degraba!
    Si daca poporul o sa voteze din nou ciuma rosie, ma duc in lumea larga!
    • Like 1
  • check icon
    Există un singur elefant: nevoia de reformare a statului, de schimbare radicală a întregului sistem și nu doar a unor părți! Probabil că este necesar un consiliu „al înțelepților”, un grup destul de restrâns, format din academicieni, magistrați, diverși specialiști, nu aleși prin vot ci pe baza experienței de o viață și a realizărilor lor deosebite (există destui), consiliu care să ia la mână toate inepțiile legislative ale ultimelor decenii și să ne propună o nouă formulă de funcționare a statului român și a legilor lui! Lucrul acesta ar dura probabil câțiva ani, dar ar fi cu siguranță mai ieftin și mai rapid decât sistemul lege/protest/retragere, lege/protest/retragere ...
    Este evident că Iorgovan a fost părintele natural al Constituției, dar procrearea nu a fost una consimțită ci, pare-se, un viol!
    • Like 2
  • Pentru elefantul 8 + 10: din nou, segmente ale populației par că răspund *încrucișat* la acțiunile guvernanților. Sigur, cei ce demonstreză la Palatul Cotroceni nu sunt cei cu pensii speciale. Dacă, cei ce ne-au condus pân-acum n-ar fi furat atâta la adăpostul legislației pe care-au meșterit-o, mă-ntreb: ar putea, pensionarii de la Cotroceni să arate ca pensionarii din Piața Victoriei ? Vreau să zic...nepăsători la *cursul* punctului de pensie ? Cei ce păstreză biletul de intrare în Piața Victoriei, or fi *pensionarii buni*, care n-au nevoie de majorări ? Adică, acolo sunt doar cei cu pensii speciale ? Vedem, tot mai des, bătrâni agresați de tineri....că doar, boșorogii sunt ținuți *în spate* de tineret și la urmă, voteză cum nu trebuie ! Câtă dezordine socială a putut instala acest mediu politic, descalificat, în totalitate ! Nu căutați vinovății la bătrâni, vai de ei, căutați vinovății la imbecilii care i-au adus în starea asta, dup-o viață plină de muncă și nevoi, oricum. Știți ce comfort social li se asigură bătrânilor, în alte state europene ? Se-ntâlnesc la o prăjitură și-o cafea, pe rând, la fiecare prieten(ă) și aleg excursii cât mai interesante / comode prin Europa, de la care mai primesc și câte-un cadou ! Le rămâne, după această stare instituționalizată de mult, cea mai grozavă îndeletnicire: aportul la educația nepoților. Sigur că ea, educația, va fi alta decât a nepoților de la noi. Pe ei, pe bunicii de-afară, nimeni nu i-a-mpărțit vreodată, ca număr de paraziți pe cap de persoană activă, ca la noi.
    • Like 5
  • bluenavy check icon
    Elefantul-mama: impunitatea.
    • Like 0
  • Claudiu check icon
    Unii comentatori sugerează să fie reorganizat DNAul, altii justiția, alții clasa politică, etc dând impresia că acestea ar fi soluțiile la situația existentă. Nu serios, pentru cei peste 35 ani să zicem și cu ceva experiență de viață și ceva bun simț pe deasupra dacă se poate, chiar credeți că făcând asta brusc țara ar merge mai bine?? Dar oamenii din justitie, din DNA, etc nu sunt tot români, nu locuiesc tot în țara asta, nu-s născuți tot pe aici, nu cumpără din aceleași magazine ca ceilalți, nu se uită la aceleași știri, nu sunt sub influența acelorași factori ca toți ceilalți? Credeți că sunt germani sau veniti de pe Marte? Uimitoare convingerile acestea a celor mai mulți că o țară și o populație în fapt poate fi reparată ca o Dacie, dacă i s-a stricat frâna cauți un mecanic bun și ți-o repară și gata, este ca nouă! Veniți-vă în fire frați și surori, coborâți cu picioarele pe pământ, nu mai visați cu ochii deschiși ...
    Credeți că destui din cei care protestează dacă ar fi puși peste noapte in pozițiile lui Dragnea și Tăriceanu n-ar face la fel ca ei?? Nu spun că toți dar mulți sigur ar face la fel. Asta ține de nivelul mediu al caracterului unui popor, sau mă rog de nivelul sentimentului civic al unei populații, iar românii care peste o mie de ani au fost asupriți de pecenegi și alți migratori, apoi de unguri, de turci, tătari, de ruși, de comuniști .... de unde vreți să-și fi format un sentiment înalt de coeziune socială și civic?? Din cărți sau de unde? Au experimentat pe pielea lor că fiecare este pentru el dacă vrea să supraviețuiască și ideal este să-i călărești tu pe alții decât ei pe tine, chiar dacă îți asuprești conaționalii! Restul sunt vorbe și ifose ca să ne facă să ne simțim bine, că vezi Doamne acest partid PSD este inamicul și rezolvăm cu el atunci Românica o să fie ca Germania sau țările nordice :)
    Ar trebui noi românii ca populație mai întâi să evoluăm ca medie și apoi vă asigur că escrocii și șnapanii nu vor mai fi aleși ca președinți de parlament și senat ... Până atunci însă mai trebuie minim 50 ani ca să schimbi caracterul mediu al unui popor.
    Acum pe termen scurt se poate obține ceva doar prin lupte și așteptându-ne ca mâine PSD sau alții să reia atacurile … că doar nimeni din politică nu se gândește la interesul tuturor românilor decât după ce mai întâi îl filtrează cu atenție prin propriul interes și daca le iese ceva și tuturor cu atât mai bine, ies puncte în plus de imagine … Așa a făcut Băsescu și așa face și Iohannis, nu vă faceți iluzii. Dar să facă vreunul ceva având de pierdut personal ca să câștige în schimb restul populației, să fim serioși … :)

    • Like 3
    • @ Claudiu
      Aveti dreptate. Totusi mi se pare ca aceasta saptamana a contribuit exact intru ridicarea nivelului constiintei populatiei, punand in prim plan exemple pozitive de moralitate, limbaj si comportament. Acum este momentul in care avem nevoie de lideri care sa preia acest avant al societatii.
      • Like 1
    • @ Alex Bejan
      A mai fost un avant al societatii dupa colectiv... AU venit tehnocratii, noii lideri care ce au facut? A intrat usr in parlament si stau si protesteaza!!! Sa faca proiecte de legi, sa le explice publicului si daca sunt bune si vor avea sustinerea strazii vor trece si fara sa aiba majoritate! Ei stau si protesteaza, fac greva, nu au inteles ca acum au alte parghii!!!
      • Like 1
    • @ Claudiu
      check icon
      1)De undeva trebuie inceput. Reformarea justitiei a inceput deja ( chiar daca mai este mult pana departe si chiar daca aceasta reformare a inceput mai mult datorita presiunii externe decat a celei interne ) si ar trebui sa inceapa si reformarea clasei politice, in primul rand prin modificarea Constitutiei pentru a acorda posibilitatea romanilor sa se pronunte prin referendum cu privire la orice problema de interes national si prin obligarea clasei politice de a tine seama de rezultatele referendumului.
      • Like 0
    • @ Claudiu
      Si cand crezi draga Claudiu ca trebuie sa incepem numararea celor 50 de ani?POate acum!
      Eu,sunt o persoana mai in varsta si disperam ca romanii nu se mai trezesc.Dar ca la inceputul creatiei,un fior a strabatut Romania.Acesta trebuie intretinut,altfel degeaba,ne vom intoarce iar si iar la ziua 0 si ar fi mare pacat
      • Like 0
  • Flo check icon
    http://www.tolo.ro/2017/02/05/medic-de-la-universitar-vrabi-a-lui-sorin-oprescu-a-devenit-fara-concurs-managerul-celui-mai-mare-spital-din-romania/
    • Like 0
  • Andrei check icon
    Toata clasa politica trebuie reformata. Dar cum poti reforma ceva ce trebuie taiat din radacina? Coruptia, nepotismul si interesul personal sunt prezente peste tot, nu doar in politica. Cum sa iti doresti o tara normala, cand de fapt situatia in care ne aflam reprezinta normalitatea? Cu totii ne uitam la elefantii de pe panza de paianjen, dar problema reala este chiar panza de paianjan!
    • Like 5
  • virgule check icon
    Ce-ti doresc eu tie
    Dulce Romania . . .
    M-a intrebat doamna Firea si maica-mea ce caut in strada. In prima seara m-a scos din casa modul de a legifera un subiect foarte sensibil in Romania si anume coruptia. Repede, pe acuns, vadit partinitor.
    Dupa asta am incercat sa-mi raspund cat mai clar mie insumi. Cum am ajuns in situatia asta ? Alegerile au fost castigate de PSD. Clar, conform Constitutiei. Dar vorbim de o Constitutie in care multe aspecte sunt discutabile, cel putin. Prezenta la vot nu este obligatorie. Foarte convenabil pentru fortele politice care beneficiaza de un electorat disciplinat. Dreapta nu a oferit din pacate nimic la aceste alegeri. Iar electoratul care nu crede in PSD a fost la munte, in parc, in vizita la parinti sau pur si simplu s-a bucurat de o duminica linistita fara sa iasa din casa. Daca in Constitutia Romaniei votul ar fi fost obligatoriu, PSD-ul nu ar fi visat niciodata la guvernare indiferent cate aliante ar fi facut. 3 000 000 din 21 000 000 sau cati om mai fi acum nu-ti dau decat speranta intrarii in parlament. Insa PSD-ul nu a luat in calcul acest lucru. Cei care nu au votat PSD-ul nu cred in capacitatea acestuia de a guverna tara. Sunt prea “manjiti” iar un sistem de promovare al adevaratelor valori catre varful piramidei lipseste cu desavarsire in interiorul acestuia. Daca ar fi dat dovada de putin realism ar fi constientizat ca guvernarea lor trebuie sa fie ca mersul pe sarma. Insa acesta a lipsit si i-a facut sa dea cu bota in balta dupa o luna. Au iesit la scena deschisa si au spus “Uitati-va ce facem ! Nu suntem in stare sa guvernam ! Atata putem ! Astea ne sunt prioritatile . . .”.
    Cel mai enervant este insa ca reprezentantii dreptei comenteaza ceea ce se intampla in piata si incep incet, incet sa-si asume acest protest. Aveti putina decenta doamnelor si domnilor. Din cauza ofertei voastre politice lamentabile s-a ajuns aici. Voi sunteti autorii morali a ceea ce se intampla. De la PSD, asa cum spuneam, nu ne puteam astepta la nimic insa voi de data asta ati oferit mult mai putin electoratului vostru decat au oferit ei electoratului lor. Foarte putin. De fapt mai nimic
    Am in sfarsit un raspuns foarte clar cristalizat la intrebarea doamnei Firea si a mamei mele. De ce merg azi in piata ?
    Abrogati si apoi plecati ! / Gasim niste tehnocrati !
    P.S. Catre cai care simt ca mine, poate va infrangeti azi lenea si veniti pana la Victoriei. Va asteapta acolo lume buna si ocazia de a indrepta lucrurile
    • Like 2
  • Mai este un elefant! Elefantul care controleaza si tine toti ceilalti elefanti! Justitia, dna, parchet! Daca am avea o justitie corecta si independenta nu ar exista toti ceilalti elefanti!!! Nu vi se pare ciudat cum dna de plange ca are niste mii de dosare de abuz in serviciu care s-ar inchide datorita oug? Dna este directia nationala anticoruptie, nu directia nationala antiabuz in serviciu!!! Nu vi se pare ciudat ca marele dna nu a reusit sa ii faca dosar penal lui dragnea pe niste prejudicii serioase? Nu va jigneste intelingenta cand il acuza pe dragnea de abuz in serviciu ca a intervenit la seful unei institutii sa mentina pe cineva apropiat in functie? Nu va jigneste valoarea prejudiciului? Pai 100000 lei costa poarta de la intrarea pe domeniul de la teleorman! Ce exemplu da dna altor politicieni? Furati sute de milioane de euro si va acuzam de un prejudiciu de 20000 euro stati 1-2 ani dupa gratii si apoi va vedeti de treaba? Pe nastase l-au prins cu marele dosar termopanele??? Chiar nu va deranjeaza ca dna nu isi face treaba? Ati vazut vreun mare dosar de coruptie? Nu ma refer la un mare om politic acuzat ca asta avem, ci la un mare dosar ca si prejudiciu!!! Nu avem autostrazi din cauza coruptiei, dar a marei coruptii nu a prejudiciilor de nimic! Sa-l acuzi pe dragnea de un prejudiciu de 20000 euro e ca si cum ai acuza un criminal ca a smuls unghia victimei si nu l-ai acuza de multiplele lovituri de cutit... nu va deranjeaza ca nastase a fost achitat de 3 instante si de abia de a patra a fost condamnat? Judecatorii care l-au achitat au fost scosi din magistratura pt ca lasau ditamai infractorul in libertate? E bine ca s-a trezit spiritul civic acum, niciodata nu e prea tarziu, insa daca dna si-ar face treaba, nu am avea coruptia careo avem! Poate pe voi va multumeste ca ne mai arunca cate un os cate o frimitura si uite mai condamna pe cate unul, mare politician, dar nu se uita nimeni mai departe la prejudicii...
    Si o paranteza, nu am vazut pe nimeni revoltat ca guvernul ciolos, venit la putere in urma colectiv, a amanat de doua ori, prin oug, obligatia de obtinere a autorizatiei de incendiu! Si a venit bamboo, am aflat ca nu s-a schimbat nimic, dar nu s-a mai revoltat nimeni ca la putere au fost tehnocrati, nu politicieni!!! De ce sa ne revoltam, ei si-au facut treaba! Au fost pusi acolo sa amane legea... Au dat drumul si la programe pe fonduri europene... Elefantul nr 10 si-a facut treaba!!!
    • Like 2
    • @ Laurentiu
      check icon
      1)Partial aveti dreptate cand spuneti caci daca am avea ( am fi avut ) o justitie corecta si independenta nu ar exista toti ceilalti elefanti. Cu privire la afirmatia ca Dna este directia nationala anticoruptie si nu directia nationala antiabuz in serviciu, doresc sa va spun caci daca nu ar exista abuzul in serviciu, practic nu ar exista coruptie. Deci abuzul in serviciu este o cauza a coruptiei.
      2)Cu privire la faptul caci dna se leaga doar de cauze cu prejudicii mici, aici iar aveti partial dreptate, am sa va dau in acest sens cateva contraexemple, Voiculescu si Microsoft, cu prejudicii de aprox. 60 milioane euro.
      3)Este bine caci le avem si aceste dosare cu prejudicii mici, caci acum 10 ani nu aveam nici de acestea. Incet incet, sa speram caci justitia se va lega de toti, indiferent de persoana care a produs infractiunea si indiferent de valoarea prejudiciului.
      4)Daca justitia si-ar fi facut treaba, astfel de OUG ar fi aparut acum 15-20 de ani si romanii si-ar fi dat seama de caracterul ( penal ) al clasei politice mult mai devreme.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult