Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Contraofensivă majoră desfășurată de Ucraina în sud. Întreg frontul rusesc pe cale să colapseze

Contraofensivă Herson

Foto: AFP/ Profimedia Images

Forțele armate ale Ucrainei desfășoară o ofensivă majoră în regiunea Herson ocupată. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe 2 octombrie că armata a eliberat satul Arhangelskoe de pe râul Ingulets. Satul Myrolyubovka este în aceeași situație. A apărut o fotografie, probabil de la Myrolyubovka, unde armata ucraineană a arborat steagul Ucrainei deasupra uneia dintre clădiri. Faptul că forțele ucrainene controlează Myrolyubovka și cea mai mare parte din Arhangelsk este cunoscut încă de la începutul lunii septembrie.

De asemenea, armata ucraineană avansează și de-a lungul Niprului. Potrivit corespondenților militari ruși, Forțele Armate ale Ucrainei au ocupat deja mai multe așezări de la Novovorontsovka la granița cu regiunea Dnepropetrovsk până la cel puțin la Mikhailovka, aflată la 25 de kilometri distanță. În ultimele 24 de ore, Forțele Armate ale Ucrainei au parcurs aproximativ 15 kilometri.

Forțele Armate ale Ucrainei s-au apropiat de satul Dudchany. „Nu a fost posibilă stabilizarea frontului”. Declarația aparține comandantului rus Roman Saponkov, aflat în regiunea Herson, în seara zilei de 2 octombrie

Un alt ofițer, Yuriy Kotenok, a spus în același timp că armata ucraineană a ocupat Dudchany. Canalul Telegram „patriotic” rus Rybar susține că, începând cu ora 11:00, pe 3 octombrie, armata rusă și-a pierdut pozițiile în apropierea satului Zolotaya Balka. Iar Forțele Armate ale Ucrainei s-au stabilit de-a lungul autostrăzii Novovorontsovka-Novoaleksandrovka.

Forțele armate ale Ucrainei din zona satului Dudchany plănuiau să pătrundă la hidrocentrala Kakhovskaya, dar „au reușit să fie înfrânte”, a declarat Vladimir Saldo, șeful administrației controlate de ruși a Hersonului ocupat. regiune. Ministerul rus al Apărării a spus că trupele ucrainene „s-au înfipt în adâncurile” apărării ruse în direcția Zolotaya Balka – Aleksandrovka.

Pe 2 octombrie, au apărut dovezi că soldații ucraineni au intrat probabil în satele Kreșcenivka și Osokorovka. De asemenea, surse ucrainene au rulat un videoclip presupus filmat în Zolotoy Balka. Pe 3 octombrie, presa ucraineană a publicat o fotografie cu steagul și armata Ucrainei, probabil în satul Mikhailovka

Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat oficial că situația din regiunea Herson „ia avânt”. „Continuăm să luptăm și să obținem un punct de sprijin în acele teritorii care au fost deja eliberate și sunt în curs de curățare”, a declarat Natalya Gumenyuk. Potrivit acesteia, forțele ucrainene se oferă să evacueze locuitorii din aproape 45 de așezări care sunt situate de-a lungul liniei frontului.

Şeful adjunct al administraţiei controlate de ruşi a regiunii Herson, Kirill Stremousov, a spus în acelaşi timp că „totul este sub control” în direcţia Herson, în ciuda încercărilor armatei ucrainene de a pătrunde. Potrivit lui, forțele ucrainene „au străbătut puțin mai mult” și „respingem toate atacurile”. Stremousov a spus că armata ucraineană suferă pierderi grele.

Forțele ucrainene au oprit anterior de la liniile de aprovizionare cea mai mare parte a trupelor ruse din regiunea Herson, după atacurile cu succes asupra podurilor peste Nipru.

Contraofensivă desfășurată de Ucraina în sud, replică a celei din Harkiv. Ce se întâmplă în regiunea Donețk

La 1 octombrie, armata ucraineană a ocupat Liman, regiunea Donețk, în timpul unei contraofensive în estul țării. Forțele ucrainene s-au apropiat de periferia orașului Liman vineri, 30 septembrie. Între 2.000 și 3.000 de soldați ruși erau staționați în oraș în acel moment, a declarat Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene care luptă în estul țării, pentru The New York Times.

Inițial, conform NYT, comandamentul ucrainean a plănuit să recupereze rapid Liman, deoarece forțele superioare ale armatei ucrainene au înconjurat aproape complet orașul, dar armata rusă a trimis întăriri. Lupte aprige au avut loc în păduri și pe malurile râului Seversky Doneț. Cadavrele soldaților ruși morți și echipamentele arse rămân pe marginea drumurilor în afara orașului, scrie The Wall Street Journal.

Serghei Cherevaty susține că soldații ruși s-au retras haotic, ascunzându-se adesea în păduri în grupuri mici

Potrivit lui, mulți dintre militarii ruși au fost uciși sau capturați. În seara zilei de 1 octombrie, poliția ucraineană a organizat patrule la Liman și a început să caute soldați ruși care să poată rămâne în oraș. Până la prânz pe 2 octombrie, Volodimir Zelenski a spus că Liman a fost „complet curățat”. Până la acest moment, nimeni nu a fost reținut în oraș, potrivit Ministerului Afacerilor Interne din regiunea Kramatorsk, care include și Liman. Nu este complet clar ce parte a militarilor ruși a părăsit încercuirea. Pe 2 octombrie, armata ucraineană a spus că mulți ruși încă se ascund în pădurile din jurul Limanului.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că trupele ruse au fost retrase din Liman „pe linii mai avantajoase”. Corespondentul de război al Komsomolskaya Pravda, Alexander Kots, a raportat că trupele ruse se retrăgeau în etape. Dar „ultimele unități scăpau de fapt din blocadă. Potrivit lui Kots, 23.000 de oameni ar fi participat la ofensiva armatei ucrainene.

Vorbind despre motivele retragerii de la Liman, Kots a spus că armata rusă nu are suficientă forță, întăririle au ajuns cu întârziere, iar rușii au părăsit poziții importante din punct de vedere strategic.

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a dat vina pentru pierderea lui Liman pe comandantul Districtului Militar Central, generalul-colonel Alexander Lapin.

După retragerea trupelor ruse din Liman, locuitorii locali au profitat de proviziile rusești abandonate. Pe 2 octombrie, câteva zeci de oameni au venit în magazinele rusești abandonate de pe piața principală a orașului și au luat saci cu făină cu inscripția „Ajutorul umanitar rusesc”, scrie WSJ. Potrivit poliției, aproximativ 5.000 de oameni au rămas în Liman, unde aproximativ 20.000 de oameni trăiau înainte de război. Potrivit localnicilor, în timpul ocupației aceștia locuiau fără gaz și electricitate. Poliția susține că forțele ruse nu au încercat să restabilească aprovizionarea cu electricitate sau apă. Oamenii trăiesc fără aprovizionare obișnuită cu alimente, mulți având nevoie de îngrijiri medicale.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult