Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Copiii din centrele de plasament sunt inundați cu cadouri de sărbători și apoi uitați. Cum îi poți ajuta cu adevărat

Acest text este doar o introducere în lumea copiilor care au nevoie de sprijin. Sunt multe informații despre copiii din centrele de plasament sau din mediile defavorizate, dar și despre organizațiile care îi sprijină, care nu încap în scurtele știri TV sau în campaniile media. Le voi povesti aici așa cum le-am descoperit și eu, încercând să ajut, așa cum mulți oameni își doresc, din toată inimă, în special în luna decembrie, când totul în jur ne invită să fim mai buni, să cumpărăm și să dăruim.

Episodul 1 – Copiii mici și pungile mari cu dulciuri

În decembrie 2013 toate colegele din micul birou erau foarte entuziasmate: urma să facem pachete cu cadouri pentru copiii din centrele sociale cu care abia începusem să lucrăm! Am ales cu atâta poftă și bucurie dulciurile care ne trezeau cele mai frumoase amintiri, toată lumea era un zâmbet. Până am ajuns la primul centru și am văzut cum picii aveau în brațe încă două pungi cu dulciuri, pe care le țineau strâns, cu putere, și le păzeau ca pe ochii din cap să nu le ia cineva când vin la poza tradițională de grup cu darurile. Era doar o zi de joi din decembrie. După cum strângeau copiii de pungi, în zilele de joi din alte luni nu prea vedeau dulciuri. 

Voluntar Ajungem Mari

Episodul 2-Preotul și primarul

În decembrie 2014, primul an de Ajungem MARI și lucru constant cu copii din centrele de plasament, am făcut prima și singură campanie de strângere de obiecte. Se numea “Doneaza Orice” și bineînțeles, căutăm în special haine, încălțăminte, jucării și cărți. Însă, pentru că oferta era foarte mare în decembrie, cu multe cadouri și sponsorizări inclusiv de la branduri de haine, copiii noștri din centrele de plasament nu mai puteau primi decât produse noi. Așa că unde să le ducem? Mi-am amintit că cineva mi-a spus odată: “Dacă vrei să ajuți într-un sat, întreabă preotul și primarul, pentru că ei știu cei mai bine cine și ce nevoi are.” Așa că am făcut rost de un număr de telefon de la un viceprimar de lângă București și, alături de preot, au chemat în ziua stabilită toate familiile nevoiașe din sat. Biserică a fost punctul de întâlnire în zi de sâmbătă și a fost încăpătoare pentru toți. A fost atât de simplu!

Episodul 3 – Stai să plece Moș Crăciun nr. 3 din 13 decembrie

În decembrie 2017 merg la un centru de plasament, conform programului, să însoțesc o puștoaică talentată la cursul de teatru. Portarul mă ține pe loc câteva secunde să vadă ce se întâmplă “E bine, poți să intri acum, tocmai pleacă al treilea Moș Crăciun. ”Am crezut că nu aud bine, dar era al treilea Moș dintr-o zi de miercuri la mijloc de decembrie. În centru, zarvă mare. Copiii tocmai încheiaseră de spus poeziile și făcut pozele cu Moșul, fiecare verifică ce a primit, aruncau pe jos din cadouri și uneori chiar pe bună dreptate: o fata de 17 ani nu mai are nevoie de covoraș cu șosele pentru mașini.  

Episodul 4 – Cum e viață după cadouri

Decembrie 2019, vorbesc cu o doamnă educatoare dintr-un centru de plasament. Îmi povestește câte firme vin, câți oameni care le aduc daruri în fiecare Crăciun, câte momente artistice și mai ales, câtă liniște se lasă după agitația asta extremă. “Cum să fie de Crăciun? Trist, foarte trist. Noi încercam să facem masa mai specială, decorăm. Dar pentru cei care nu pleacă la familie și rămân în centru e îngrozitor, ți se rupe inimă.”

____________

Vin constant spre noi oameni care întreabă dacă avem scrisori pentru Moș Crăciun de la copiii din centre pe care să le împartă colegilor de muncă. Primim constant întrebări de la părinți care fac ordine în hainele și jucăriile copiilor. Primim constant întrebări de la oameni care vor să vină o zi la copii să se joace cu ei și să le dea cadouri. Primim, din fericire, din ce în ce mai rar, întrebări despre a luă 1-2 copii acasă de Crăciun. Zic “din fericire” pentru ca le e tare greu copiilor să se întoarcă în centru după câteva zile trăind iluzia unei familii foarte fericite și îndestulate de sărbători. 

Oameni care vin cu drag spre noi să ajute, care vor să se implice, care vor să ofere din resursele și din timpul lor pentru copii. Iar noi, din păcate, îi refuzăm cu tristețe.

Voi lasă mai jos răspunsurile și recomandările noastre după 5 ani și jumătate de voluntariat în centrele de plasament cu 2.200 de copii sprijiniți săptămânal, după ce peste 7000 de voluntari s-au implicat în fiecare săptămâna de la 3-4 luni până la peste 4 ani alături de copii.

1. Alternative la joaca de o zi cu copiii din centre

Copiii din centrele de plasament au nevoie de relații cu oameni care să îi înțeleagă, asculte și accepte așa cum sunt, oameni în care să aibă încredere. Iar încrederea se poate construi doar în timp, prin respectarea promisiunilor. E recomandat că tinerii și copiii vulnerabili, care au trecut prin traumă abandonului sau a separării de familie, să nu primească vizite de la foarte mulți oameni cu care să interacționeze câteva ore, chiar dacă activitățile și jocurile îi distrează pe moment. La finalul zilei, sunt încă niște chipuri care nu se vor mai întoarce la ei.

Dacă vreți neapărat, alături de colegi sau prieteni să faceți un voluntariat de o zi, oferiți cadouri și o excursie în orașul vostru unor copii din mediul rural și le veți putea fi ghizi acolo. Luați legătura cu ONG-uri care lucrează în mediul rural în zonă voastră și aflați care le sunt nevoile.

Singură variantă de voluntariat de o zi pe care o primim cu bucurie la Ajungem MARI pentru copiii noștri din centre este o vizită de orientare profesională, la locul de muncă, unde angajați din mai multe departamente le vorbesc copiilor despre ce înseamnă jobul lor, cum au ajuns aici, care sunt avantajele și dezavantajele.

2. Donează pentru proiecte pe termen lung.

Copiii din centrele de plasament au nevoie de sprijin pe termen lung, de proiecte care continuă pentru că altfel rezultatele se pierd, neîntreținute. Au nevoie de aceiași oameni aproape, alături de care să se deschidă, să se simtă liberi, să se formeze. Noi, la Ajungem MARI, avem 5 proiecte permanente și câteva proiecte punctuale care se încadrează tot în cele 5. De exemplu atelierele de educație pentru sănătate sunt susținute de aceiași voluntari care îi vizitează pe copii săptămânal pentru ateliere sau pregătire școlară, pentru că în ei au copiii încredere și pe ei îi ascultă.

Mulți ne întreabă ce facem special de Crăciun. Adevărul e că, în această agitație cu multe cadouri, de multe ori voluntarii noștri care merg tot anul nu mai reușesc să facă mai nimic în decembrie, nu mai rămâne nici timp de teme în ultimele două săptămâni de școală. Unii reușesc să facă mici petrecereri de Crăciun, cu daruri simbolice sau ateliere de gătit împreună biscuiți de casă. Însă cei mai mulți voluntari își păstrează energia că după Crăciun să îi scoată din centre pe copii și să îi ducă la patinoar sau la film, să îi înveselească atunci când în centre se face liniște.

Proiectele necesare nu sunt neapărat noi și inovative, uneori create de ONG-uri doar pentru a putea obține finanțare. Dacă ceva funcționează și e necesar, atunci trebuie să continue. Încurajăm pe cei care nu se pot implica direct să doneze pentru proiectele permanente sau să direcționeze, în mod gratuit, fără niciun cost suplimentar, cei 20% din impozitul pe venit sau profit al companiei pe care o reprezintă. Detalii despre facilitatea 20% aici

3. Caută copiii la care nu ajunge nimeni pentru donații de obiecte.

Copiii din centrele de plasament nu mai au nevoie atât de mare de haine și jucării. Puteți însă, încerca să ajutați copii din mediul rural, unde cadourile ajung mai greu.

Dacă sunteți mai mulți doritori de fapte bune și volumul de donații este mare, puteți luă legătură cu o asociație. Asociațiile noastre prietene, la care îi direcționăm pe cei care vor să dăruiască obiecte, sunt Edulier, Bine pentru Fiecare și Fiecare Contează, dar și ei ne-au spus adesea că au primit mult mai multe haine și jucării decât puteau sorta, spăla, transporta. În general sunt asociații mici care au de rezolvat multe probleme puctuale ale oamenilor nevoiași, de la repararea sobei și până la rețete de ochelari și medicamente, așa că ar fi aprecia, pe lângă produse, să le donați și bani pentru aceste nevoi multe și diverse.

O altă variantă este să mergeți cu forțele unite spre centre de zi, unde vin copii din familii defavorizate. Și aici se primesc cadouri, dar, de cele mai multe ori acestea sunt doar pentru copiii care frecventează centrul, nu și pentru familiile lor și ceilalți frați, mai mari sau mai mici. Sunt multe astfel de centre private și sunt la un click distanță pentru că multe se promovează online să adune resurse.

Dacă aveți doar câteva obiecte de dăruit, cel mai bine ar fi să discutați cu o cunoștință care are o casă la țara sau cunoaște o familie nevoiașa. Cea mai mare problemă în ONG-uri este lipsă de personal. Sunt puțini oameni-orchestră care fac de toate. Iar în luna decembrie, fiind luna generozității, nu se stă, nu se doarme, nu se iau zile libere, fiecare zi e o goană pentru a mai strânge niște fonduri la final de an de la companii sau prin evenimente caritabile. Oamenii din ONG-uri vor să ajute copiii și familiile și bătrânii, dar le ia timp să rezolve fiecare solicitare din partea donatorilor individuali care vor să ofere hainele lor și ale copiilor, sau să cumpere jucării pentru un centru, sau alimente pentru bătrâni. Dacă nu e o campanie de donații activă, un apel din partea ONG-ului, ar fi de mare ajutor dacă cei care vor să facă aceste fapte bune ar caută singuri beneficiarii și ar ajunge acolo unde sunt cel mai greu de găsit chiar și de către ONG-uri.

______________________

Vorba noastră, la Ajungem MARI, în luna decembrie este: “De Crăciun fii mai bun TOT ANUL!”. Credem că fiecare poate dărui și fiecare dar făcut din inimă e prețios: timp prin voluntariat, talent la concursul caritabil de karaoke, decorațiuni de brad, tablouri pictate sau fulare croșetate pentru târgul caritabil, bani, reduceri la activitățile pentru copii. Ba chiar în decembrie încurajăm voluntarii să își “doneze” cadourile de Crăciun, adică să le spună prietenilor că în loc să le aducă daruri, să facă o donație online pentru copii din centre. O mică agenție care ne sprijină ne-a donat banii de cadouri pentru parteneri și le trimite în loc o scrisoare prin care îi anunță câtă bucurie va aduce gestul lor.

Se găsesc tot felul de moduri de a ajuta și ne bucurăm că generozitatea oamenilor pe noi ne ajută să rămânem alături de copiii vulnerabili care au nevoie de sprijin și experiențe frumoase tot timpul anului.

M-a impresionat mult cum, chiar zilele trecute, copiii din Iași i-au rugat pe voluntari să vină și de Crăciun la ei, să nu îi lase singuri de sărbători, doar cu educatorii și să vină și în vacanță, să îi scoată în oraș.

Mi-aș dori dori foarte mult că toți cei care vor ajute să găsească modul potrivit și sprijinul lor să fie primit de cei care au reală nevoie. Doar cred că trebuie să fim un pic mai informați atunci când vrem să oferim ajutor. Le doresc tuturor celor care vor să ajute să simtă când dăruiesc un pic din bucuria voluntarilor noștri când copiii se agăță de ei și nu îi lasă să mai plece acasă.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult