Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Copiii minciunii

Dragnea - Grindeanu - miniștri

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

De aproape o lună o țară întreagă nu-și poate reveni dintr-o formă periculoasă de torpoare. E ca și cum cele câteva milioane de cetățeni români – câte vor mai fi fiind – ar fi trecut pe un tratament obligatoriu cu neuroleptice. Suntem deșurubați, incapabili de reacție, la pământ. Deocheați.

Estimp pe ecranele milioanelor de televizoare din aceeași țară curg incontinent valuri de otravă petrificantă. De data aceasta, vizați sunt cetățenii care fie nu au votat cu formula politică câștigătoare, fie, spre rușinea lor, nu au votat deloc. În fața ochilor lor împietriți se lăbărțează probabil cel mai grotesc spectacol din ultimii cincisprezece ani. O momâie cu o gură nesfârșită, plină de colți, mistreață de harță, își trâmbițează victoria, e drept, năucitoare prin locuri publice de nefrecventat. Jignește în stânga și-n dreapta, promite deșănțat tot felul de trăsnăi, răbufnește fetid, se hârjonește voioasă prin unghere călduțe. E nomothetă zmeoaica. Însetată de nu știu ce dreptate, are memorie lungă și retorică scurtă. Face și drege. Își mână autoritară servanții, cărora le face bezele piezișe și le mai trage, simultan, câte-o morală preventivă de ochii lumii ca orice stăpână de sclavi care se respectă. 

De mai bine de trei săptămâni, țara e împietrită de otrava din ochii acestei Meduze în furci, de trei săptămâni, nimeni din elita politică de opoziție nu mai bâiguie nimic. Abia câteva voci din presa alternativă dacă mai salvează onoarea lucidității. Înaintea unui guvern de fantome, nimeni din lumea bună nu mai poate articula nici „pâs”. E, într-adevăr, un show amuțitor, un dans macabru în toată regula, o harnică mișunare, un tontoroi hâtru pe scena crăpată a țărișoarei. O șleahtă de duhuri slăbuțe și regionale alcătuiesc acest straniu guvern la seral : beizadele de partid, foste secretare de școală cu căznite studii tomnatice, afaceriști pe bani publici, neveste, abili contabili de la cartea funciară, agrești SMT-iști, plenipotențiari inumani, nevârstnici legatari ai unor hoaște, ambițioși funcționari măturați de furia de după Colectiv, sinceri incompetenți fără proiect, poștași premiați, Cincinnați septentrionali, sabotori de vot cu misiune, tâlhari de titluri universitare, rectori cu operă îndoielnică, absolvenți de private, agramați fioroși. În fruntea lor, un profil neclar de adolescent care și-a pierdut două cărți pe drumul spre școală. Ale sale. Vă închipuiți ce va fi fiind în spatele acestor vane cearșafuri, în liniile doi și trei din ministere! Un nume din eșalonul al doilea e de ajuns ca să înțelegem în ce bolgii ne-am scufundat: Liviu Pop, omul care, împreună cu superiorul lui, Ministrul Educației al cărui nume îmi scapă, Năstase parcă, s-a grăbit să desființeze concursul transparent pentru directorii de școli, organizat de profesorul Mircea Dumitru, permițându-le celor care nu au promovat să fie numiți de inspectorii generali, spre voioasa perpetuare a ciumei din sistemul românesc de școală. Ce să mai zic de ingineriile, foste, actuale și poate că nu și viitoare, ale omului de la Justiție, al cărui scop declarat e marțea neagră reload! Iuțeala cu care acest guvern e dispus să ia cele mai debilitante decizii pentru destinul firesc al țării, adică pentru destinul ei euro-atlantic, mă duce cu gândul la versul faimos din Lenore de Bürger : „Ce repede merg morții!”

E un spectacol pe cinste, nu zic nu, însă ar cam fi cazul să ne trezim din toropeala asta indusă, din stupefacția postelectorală, din mahmureala noastră lenevoasă. Suntem mai rău decât pe muchie de cuțit, suntem aproape pe făraș, o țară întreagă adică. Contextul general ne e defavorabil, nimeni nu știe încotro se îndreaptă America, Europa trece prin tot felul de sfâșieri, preajma e crâncenă și timpul e tot mai scurt. Cu toate acestea, nu ne putem preda, societatea civilă care a mărșăluit și a măturat mizeria după Colectiv, dar care nu s-a dus, amnezică, la vot în 11 decembrie, trebuie să se scuture și să pună o presiune masivă asupra acestei majorități toxice și paralizante, puținii oameni onești din presă au de acum înainte foarte mult de lucru, opoziția parlamentară, cea veritabilă, nu caracuda, are obligația să monitorizeze mișcările puterii.

Dar mai presus de orice, fiecare dintre noi suntem chemați să spunem în tot locul și în toată clipa adevărul. Adevărul unic, adevărul curat, adevărul bunului simț. Nimic nu-i rănește mai tare pe acești copii ai minciunii decât vădirea flagrantei lor imposturi. Războiul care stă să incendieze lumea are, spre deosebire de celelalte conflicte cunoscute ale umanității, o alchimie și o miză specială, pentru că e, în primul rând, un război de natură morală. Contează, cu toată nesiguranța zilei, să ne așezăm de partea adevărului.     

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cu ce se ocupau aleșii, înainte să ajungă în parlament ?
    - Printre noii parlamentari se numără şi 5 pensionari + 134 ingineri, 101 - economişti, 90 - jurişti, 43 - profesori şi 27 - medici
    - 5 teologi : Bogdan Alin Stoica (minorităţi), Ben + Oni Ardelean (PNL), actualul ministru al Culturii, + Ionuţ Vulpescu (PSD), dar şi fostul ministru al Culturii, + Gigel Ştirbu (PNL).
    - 3 matematicieni: liderul USR Nicuşor Dan + Varujan Pambuccian (minorităţi) + Silvia Monica Dinică (USR).
    Senatori cu experiență în panificație, casnici, someri, lucratori la firme de curățenie, șefi de balastiere :)
    Au existat și doi candidați de profesie "voluntari" și doi "preşedinţi", care nu au menționat însă ce prezidează.
    - Liviu Dragnea, a lucrat în tinereţe ca inginer auto și şef de atelier mecanic la IUGTC Craiova (1987 – 1990)
    - 2 Manechini - liberalul Robert Sighiartău, fostul lider al PNL Bistriţa-Năsăud. si Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului
    - “casnic” :) Toma Florin Petcu, deputat ALDE,
    - coregraf, Ioan Simionică, senator ALDE
    - 4 mecanici auto :
    + Eusebiu Pistru Popa, deputat liberal + George Şişcu deputat
    + Deputatul social democrat, Dorel Gheorghe Căprar, fost conducător auto și mecanic + Onorabilul senator Ioan Iovescu, mecanic la Autobaza 4 Lugoj (1979 – 1982), apoi a fost șofer la Autobază Lugoj (1984-1987)
    - Meseria de tehnician auto, Victor Roman reprezentant al românilor (sic!) în Parlament.
    - șef de tură dar și electrician, Dumitru Chiriță, deputat PSD,
    - 18 ani mecanic de locomotivă,Neculai Rățoi a dat meseria pe politică și acum este deputat PSD de Iași.
    - tâmplar, sortator la C.P.L. Sighet si maistru. Vasile Berci deputat PNL.
    - morar (1973-1974) si lăcătuș mecanic (1974-1976) Constantin Gălan deputat PNL
    - muncitor apoi merceolog Titi Holban reprezintă românii în parlament din partea UNPR. A fost ales pe listele PNL dar nu i-a plăcut partidul.
    - muncitor necalificat, (1985 - 1988) apoi între a lucrat ca lăcătuș mecanic la Schela Boldești. (1988 - 1997) Sorin Teju, Deputatul PNL
    - cofetar patiser timp de 6 ani Dan-Aurel Ioniţă senatorul PSD de Prahova.
    - a lucrat timp de 4 ani în panificație + 2 certificate de absolvire a unor cursuri de calificare, Avram Nicolae, parlamentar PSD de Sibiu.
    - 2 jurnalişti - Mihai Goţiu + Robert Turcescu
    -4 “șomeri” :)
    + Ionela Viorela Dobrică (PSD), fiica social-democratului Dumitru Dobrică, supranumit Regele Asfaltului și consilier judetean în Buzău :) + Mara Calista, fosta consilieră a fostului premier Dacian Cioloș, + Carmen Daniela Dan (PSD) Fostul prefect de Teleorman, actual ministru al Afacerilor Interne, + Ion Marcel Vela (PNL) liderul liberalilor cărăşeni şi vicepreşedinte al PNL,
    - acționar :) Radu Babuș, deputat PSD de Constanța, vine tot din mediul de afaceri. El este acționar la 2 firme care gestionează mai multe terase terase pe litoralul românesc. Potrivit declarației de interese, este asociat la 2 societăţi comerciale, Bora Tow SRL, Sat Vacanţă lot 3 şi Edilaeris Srl, Mamaia zona Cazino, terasa 7-8.
    - afacerist din familie, Ioana Bran, deputat PSD de Satu Mare, vine din antreprenoriat. A lucrat pentru promovarea brand-ului de țuică ”Bran”, o afacere de familie. Despre activitatea sa, Ioana Bran spunea că este a 4-a generație de “pălincari” din Bran.
    - specialist de inalta clasa :) Eliza-Mădălina Peța, deputat PSD, după ce, în urmă cu câteva luni, se afla la conducerea SC Salubritate Craiova SRL, societatea responsabilă de curățenia și deszăpezirea municipiului Craiova. Eliza Peța este fiica liderului de sindicat al SC Avioane Craiova, Victor Peța. Acesteia nu ii va fi greu să se acomodeze :) cu activitatea din Parlament, ținând cont că a fost șef de cabinet al Liei Olguța Vasilescu în mandatul de senator 2008-2012. - http://www.gds.ro/Local/2014-12-18/consilierul-primarului,-propus-sef-peste-salubritate/
    Meseriile aleşilor : 33% - ingineri / 21% - economişti / 19% - jurişti
    Ponderea femeilor în Parlament : 12% - Camera Deputaţilor 13% (55 de femei deputat) + Senat 7% (12 femei senator)
    Aleşi vechi şi noi : 53% - la primul mandat / 276 - de parlamentari realeşi / 312 - parlamentari la primul mandat
    Parlamentari traseişti : 11 deputaţi (din 202 realeşi) au schimbat partidul / 16 senatori (din 74 realeşi) au schimbat partidul
    • Like 0
    • @
      Daca ,condusi de un cizmar cu 4 clase ,am facut atat de multe progrese,atunci de la acesti ingineri si mecanici asteptam mai mult. lumea nu se poate schimba. asta e cea mai proasta ideea a unui om inteligent.un om politic nu trebuie sa fie destept. am muri de foame. trebuie sa fie siret. asta tine loc de inteligenta!nu supravietuieste societatea cea mai desteapta sau cea mai puternica, ci ,cea care se adapteaza mai repede la schimbare.
      • Like 0
    • @ adam gigi kiss
      check icon
      nu stiu ce sa spun. sau mai corect : nu inteleg ce spuneti !
      "condusi de un cizmar cu 4 clase ,am facut atat de multe progrese" - care progrese, ca romania este la 200 de ani distanta de europa si 500 de ani de usa ?
      • Like 0
  • Bine ca existati si faceti o treaba buna.
    • Like 2
  • check icon
    Domnule Colceriu,acest articol este o compozitie barocã,bogat ornamentatã. Din pãcate, un popor care a votat(indirect) un guvern de pocnitori,hoti si analfabeti, nu meritã atâta risipã stilisticã!
    • Like 1
    • @
      Vă înșelați!
      În primul rând, omul scrie cum îi e felul, în cazul autorului de mai sus- ca o persoană cu studii clasice, capabilă să exprime excepțional opinia personală și concluzia care privește domeniul moral, sfidarea bunului simț și nevoia de adevăr.
      În al doilea rând,cititorii, înghesuiți în vaga denumire de „popor”, se pot regăsi tocmai în asemenea demersuri / analize inteligente.
      În ultimul rând, „compoziția barocă” depistată de dv. nu are nici o legătură..., cu nimic...
      • Like 0
    • @
      Cri check icon
      O rog pe D-na Stefania sa spuna concret, cu nume si prenume, care sunt pocnitorii, hotii si analfabetii din Guvern, pentru ca eu nu am reusit inca sa-i identific in cele 4-5 zile de cand si-au inceput activitatea.
      Insa, atunci cand afirmati ca "poporul" nu merita "risipa stilistica" a D-lui Ștefan Colceriu; "poporul", in majoritatea sa, este alcatuit din oameni normali si decenti.
      • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      inteleg ca iesiti la intimidare pe toate nick-urile :)
      ordinul psd : atac la persoana, oricand, oriunde, oricum
      nu-mi raspundeti, nu merit si va sfidez oricum, oriunde, oricand :) uite cum sta treaba cu nick-urile astea :
      nick* - identitate falsa asumata pe internet, in general acest tip de identitate este asumata de "prizonierii" unor idei extremiste sau in scopul lansarii de injurii
      http://www.internetslang.com/
      - Nick means Nickname used while chatting.
      - THE NICK Definition / THE NICK Means - The definition of THE NICK is "Prison"
      * orice persoana care posteaza pe internet poate fi identificata :
      - direct prin cautarea numelui sub care posteaza
      - indirect prin "evaluarea urmei" lasate de pc in ultimul server
      - indirect prin "evaluarea urmei" lasate de softul de acces pe internet utilizat
      concluzie : trebuie sa fi retardat ca sa nu postezi sub propriul nume, toti verificam cu cine discutam si cand vedem un nick fals stim ca avem in fata un retard inregimentat si in general "discutia" cu el este special conceputa :) se evalueaza "stilul" si "ideile", si chiar foto postate (adica o stimabila doamna cu parul carunt, ce face comentarii p-aci-si-lea undeva, posteaza foto cu tinere goale :), pai .... la peste 60 de ani ? o fi frumos ? ) cum scriam in alta postare, apoi incepe "bataia" .... de joc :) asta pt ca personajele respective se si preteaza la a-si mistifica personalitatea, practic imatura sau chiar inexistenta.
      din studii reiese ca sunt persoane care utilizeaza nick-uri false, au trecut de 27 ani, fara munca, studii maxim liceale, necasatoriti si care traiesc din expediente.
      desi se arunca in haita ei trebuie starpiti/deconspirati la bucata ... cum este cazul doctorului fara arginti :)
      • Like 2
    • @
      Stimată doamnă, poporul despre care vorbiți reprezintă doar un mic procent din întreg. Eu m-am bucurat că există domnul Ștefan Colceriu care cu sinceritatea și talentul său a îndrăznit să spună adevărul și nu s-a așezat pe o poziție plină de dispreț față de concetățenii lui.
      • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      Cu ce se ocupau aleșii, înainte să ajungă în parlament ?
      - Printre noii parlamentari se numără şi 5 pensionari + 134 sunt ingineri, 101 - economişti, 90 - jurişti, 43 - profesori şi 27 - medici
      - 5 teologi : Bogdan Alin Stoica (minorităţi), Ben - Oni Ardelean (PNL), actualul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu (PSD), dar şi fostul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu (PNL).
      - 3 matematicieni: liderul USR Nicuşor Dan, Varujan Pambuccian (minorităţi) şi Silvia Monica Dinică (USR).
      Senatori cu experiență în panificație, casnici, someri, lucratori la firme de curățenie, șefi de balastiere :)
      Au existat și doi candidați de profesie "voluntari" și doi "preşedinţi", care nu au menționat însă ce prezidează.
      - Liviu Dragnea, a lucrat în tinereţe ca inginer auto și şef de atelier mecanic la IUGTC Craiova (1987 – 1990)
      - 2 Manechini - liberalul Robert Sighiartău, fostul lider al PNL Bistriţa-Năsăud. si Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului
      - “casnic” :) Toma Florin Petcu, deputat ALDE,
      - coregraf, Ioan Simionică, senator ALDE
      - 4 mecanici auto :
      + Eusebiu Pistru Popa, deputat si liberalul
      + George Şişcu deputat
      + Deputatul social democrat, Dorel Gheorghe Căprar a fost conducător auto și mecanic.
      + Onorabilul senator Ioan Iovescu, mecanic la Autobaza 4 Lugoj (1979 – 1982), apoi a fost șofer la Autobază Lugoj (1984-1987)
      - Meseria de tehnician auto, Victor Roman reprezentant al românilor (sic!) în Parlament.
      - șef de tură dar și electrician, Dumitru Chiriță, deputat PSD,
      - 18 ani mecanic de locomotivă,Neculai Rățoi a dat meseria pe politică și acum este deputat PSD de Iași.
      - tâmplar, sortator la C.P.L. Sighet si maistru. Vasile Berci deputat PNL.
      - morar (1973-1974) si lăcătuș mecanic (1974-1976) Constantin Gălan deputat PNL
      - muncitor apoi merceolog Titi Holban reprezintă românii în parlament din partea UNPR. A fost ales pe listele PNL dar nu i-a plăcut partidul.
      - muncitor necalificat, (1985 - 1988) apoi între a lucrat ca lăcătuș mecanic la Schela Boldești. (1988 - 1997) Sorin Teju, Deputatul PNL
      - cofetar patiser timp de 6 ani Dan-Aurel Ioniţă senatorul PSD de Prahova.
      - a lucrat timp de 4 ani în panificație + 2 certificate de absolvire a unor cursuri de calificare, Avram Nicolae, parlamentar PSD de Sibiu.
      - jurnalişti - Mihai Goţiu si Robert Turcescu
      -4 “șomeri” :)
      + Ionela Viorela Dobrică (PSD), fiica social-democratului Dumitru Dobrică, supranumit Regele Asfaltului și consilier judetean în Buzău :)
      + Mara Calista, fosta consilieră a fostului premier Dacian Cioloș,
      + Carmen Daniela Dan (PSD) Fostul prefect de Teleorman, actual ministru al Afacerilor Interne,
      + Ion Marcel Vela (PNL) liderul liberalilor cărăşeni şi vicepreşedinte al PNL,
      - acționar :) Radu Babuș, deputat PSD de Constanța, vine tot din mediul de afaceri. El este acționar la 2 firme care gestionează mai multe terase terase pe litoralul românesc. Potrivit declarației de interese, este asociat la 2 societăţi comerciale, Bora Tow SRL, Sat Vacanţă lot 3 şi Edilaeris Srl, Mamaia zona Cazino, terasa 7-8.
      - afacerist din familie, Ioana Bran, deputat PSD de Satu Mare, vine din antreprenoriat. A lucrat pentru promovarea brand-ului de țuică ”Bran”, o afacere de familie. Despre activitatea sa, Ioana Bran spunea că este a 4-a generație de “pălincari” din Bran.
      - XXX :) Eliza Mădălina Peta a ajuns deputat PSD, după ce, în urmă cu câteva luni, se afla la conducerea SC Salubritate Craiova SRL, societatea responsabilă de curățenia și deszăpezirea municipiului Craiova. Acesteia nu ii va fi greu să se acomodeze :) cu activitatea din Parlament, ținând cont că a fost șef de cabinet al Liei Olguța Vasilescu în mandatul de senator 2008-2012.
      Meseriile aleşilor : 33% - ingineri / 21% - economişti / 19% - jurişti
      Ponderea femeilor în Parlament : 12% - în Parlament / 13% - în Camera Deputaţilor (55 de femei deputat) /
      7% - în Senat (12 femei senator)
      Aleşi vechi şi noi : 53% - la primul mandat / 276 - de parlamentari realeşi / 312 - parlamentari la primul mandat
      Parlamentari traseişti : 11 deputaţi (din 202 realeşi) au schimbat partidul / 16 senatori (din 74 realeşi) au schimbat partidul

      • Like 0
  • Pe mine m-ai epatat de tot! Am învățat ce înseamnă nomotet (nu se scrie cu th), agrest, Cincinat.
    Înțeleg că dumneata și o anumită parte a presei dețineți Adevărul absolut, ceea ce împreună cu faptul că te-ai cocoțat pe tragedia de la Colectiv crezi că-ți dă dreptul să arunci cu injurii în întregul guvern și a compatrioților care nu puteau vota așa decât drogați, vrăjiți sau manipulați de impostori.
    Dacă tot vorbim de impostură, cum se face că cineva cu studii clasice nu poate trece dincolo de lingvistică? Cum este posibil, citind poeții și filozofii Antichității, să nu deprinzi umilință, ci aroganță, nu gândire critică, ci autosuficiență?
    • Like 1
    • @ Octavian Ungureanu
      check icon
      chiar se simtea nevoia unui colonel acoperit pe pagina de comentarii. prea se duce tara de rapa cu atatia agramati. hai ultimul val si te duci si tu la mal, mai verifica odata cu cat iesi la pensie :)
      unde ne-ai fost șprițanule până acuma ?
      ps. vezi folosesc diacritice ca să înțelegi exact ce zic :)
      pe defazații/gradații romani diacritice îi dau de gol, pe defazații/gradații rusi îi dau de gol ideile invechite :)
      • Like 0
    • @
      Jigneşti mult şi pe mulţi, omule. Avem opinii, ne contrazicem, nu ne înjurăm.
      • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      oameni buni (nu de bine), veniti-va in fire, aici lumea barfeste, critica, lauda si injura la greu, este un wall - perete, unde toti mazgalim un gand, sentiment, prostie.
      jignirea consta in "mai verifica odata cu cat iesi la pensie" ? unde este injuratura ? in expresia "colonel acoperit" ? in cuvantul "rusi" ?
      pana la urma cine sunteti voi, astia "mulţi, omule." ? aia 45% ? sau .... aia cu grade, cam 5% ?
      noi, NOI, suntem celalti, suntem cam 55% sau 95% ... intelegi unde bat ? ca la bataie stiu ca va pricepeti mai mult ca la ... :)
      si pana la urma banii vorbesc, adica voi traiti pe banii nostrii, astia 95% de idioti pe care dumneavostra incercati sa-i intimidati :) ca altfel de ce ai posta asa o chestie ? ca sa vada si sa inteleaga si ceilati postaci, ce si cum :)
      • Like 1
    • @
      Eu trăiesc pe banii tăi? Sunt angajatul tău? Crezi că ţi-ai permite? Eşti arogant.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      arogant ? as, sunt tampit !
      deci, esti angajatul statului ! ce fabrici si vinzi tu ? in ce conditii muncesti, ai spor de stres ? este cat pensia medie ?
      hai explica la astia care muncim ca sa vindem zi de zi si sa ne platim impozitele ca sa ai tu ce incasa odata pe luna (solda).
      ardem de curiozitate unde muncesti, cat si ce produci si mai ales pe ce piata se vinde produsul tau.
      ai ac tva ? dar la vama cum sta treaba ? ... hai ca suntem nerabdatori sa vedem cine ne ameninta pe sub mustata :)
      • Like 0
    • @
      Lucrez în Sistemul Energetic Naţional... O industrie de elită în orice ţară de pe planetă. Dacă toate sectoarele economiei ar funcţina ca cel energetic, atunci România ar fi departe. Nu sunt bugetar, ca să înţelegi.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      esti 1 dintre cei care au ajutat ca "din 2012, Complexul Energetic Oltenia sa fie practic in faliment" ?
      va referiti la "FIRMA REZERVIŞTILOR" SRI Horobeţ şi Mircescu ? O parte din serviciile de consultanţă pe care Rasirom le-a acordat Transelectrica au fost realizate de Asset Electronic, firmă patronată de doi generali SRI în rezervă."
      desi articolul nu mai poate fi gasit in romania el exista pe servere : SECURIŞTII TRANSELECTRICI > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/securistii-transelectrici-871435.html#ixzz2XTKeazJZ
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      posibil ca ne-am cunoscut la prima mineriada cand va vanzoleati cu basculatele :)
      altfel, mai multe aici : https://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie:Evenimentul_zilei
      • Like 0
    • @
      Eşti pe arătură. Sistemul Energetic înseamnă Hidroelectrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica, CEZ, E.ON, ENEL, Electrica Muntenia, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Electrica Nord, GDF SUEZ. Elita industriei din România.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      "Lucrez în Sistemul Energetic Naţional... O industrie de elită .. bla, bla " scoate legitimatia si vezi ce UM ... scrie acolo :)
      davada ca esti copilul minciunii : "Din SEN fac parte:
      1. S.C. Termoelectrica S.A.
      2. S.C. Hidroelectrica S.A.
      3. S.C. Nuclearelectrica S.A.
      4. S.C. Electrica S.A., cu rol de distribuție și furnizare a energiei electrice.
      5. C.N. Transelectrica S.A., cu rol de operator de transport și sistem, avand ca filială, cu personalitate juridică, 6. S.C. OPCOM S.A."
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_Energetic_Na%C8%9Bional
      deci : CEZ, E.ON, ENEL, Electrica Muntenia, Transgaz, Romgaz, Electrica Nord, GDF SUEZ, Elita baietilor destepti .... nu este in SEN, nici ciocolata ROM :)
      spume ? mai trage un șpriț :) si fi atent la diacritice :)
      • Like 0
    • @
      @Andriescuus Lucian

      Cauţi pe Wikipedia?.... Uite ştire adevărată: Electrica S.A. a aniversat un an de la listarea duala pe bursele de la Bucuresti si Londra, cea mai de succes listare din istoria României. Ca să fii listat la Bursa din Londra trebuie să fii o valoare şi-n afara ţării... Firma ta unde este listată?
      • Like 0
    • @
      check icon
      stimate domn, inteleg ca orice sursa as alege dvoastra sunteti si mai, si mai, informat. am sa trimit o depesa la "coldea" sa va verifice cat de informat sunteti de intrati pe comentarii aici, sub un "nick" asumat, adica de pe "scula" statului :). daca sunteti profesionist intelegeti propozitia anterioara si va ganditi la grad !
      deci, inteleg ca sunteti dintre cei care s-au infiltrat la ordin in "Piața de Electricitate", adica mai dati cu pasul si ochiul p-acolo, pe 2 grafice si gata. pai tot asa lucrati si in industria auto, ca circulati cu automobilul :) ba chiar si a vinului ... intelegeti de la șpriț :) basca chelner :)
      deci sunteti 1 dintre copiii minciunii, ca va dati altcineva !
      am avut un coleg cu care nu reuseam sa am o conversatie pe o tema exacta si pe a carui carte de munca scria la studii : "expert de inalta calificare" :)
      eu nu mai umblu dupa bani, banii umbla astazi dupa mine :)
      legat de listare, acolo unde dvoastra sustineti ca aveti valoare ca sa fiti listat, eu am lucrat, zilnic si apoi colaborat :) vreti sa schimbam aici pe comment cateva notiuni bursiere ? sau vreti sa va explic nodurile "red" din romania ? daca o sa sapati in notitele unor directori o sa gasiti si numele celui care a explicat in romania pt prima data, la un curs, impartirea pietei energiei electrice: productie / furnizare / transport / distribuţiei.
      stimabile, eu "gradul" l-am lasat in urma cu multi ani, dar nimic nu se pierde, totul se transforma ... si am devenit om, poate nu chiar OM, dar simt ca sunt pe aproape :)
      deci mergeti la șpriț cu domnul dinainte si Dumnezeu sa va aibe in paza sa apucati si vremuri mai bune decat alergatul dupa bani si feritul de pomii de pe marginea soselei :). nu intamplator am pomenit mai devreme de generalul Mircescu mort in Muntenegru.
      va multumesc pt oportunitatea oferita si va stau la dipozitie in continuare daca mai doriti informatii despre dvoastra :)
      va sigur ca postarile noastre sunt citite la greu, cand cu ingrijorare, cand cu zambete :)
      • Like 0
    • @
      Colonel?
      Nu, nu, nu! Sunt fruntaş în rezervă. Am servit în Marina Militară, în Tulcea, între februarie şi august 1998.
      Folosesc diacritice pentru că uzual în proiectele de arhitectură trebuie să scriu şi memorii tehnice care presupun o anumită rigoare.
      Tu ce grad ai, dragul meu inchizitor?
      • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      Se vede că dv. nu cunoașteți nici ce îți oferă studiile clasice, nici ce-i aia „lingvistică”!
      Acesta e motivul pentru care vă încurcați în afirmații care aruncă o lumină negativă în primul rând asupra dumneavoastră!
      • Like 0
    • @ Constantin
      Opiniile pot jigni, chiar dacă nu coboară în zona invectivelor.
      Altfel spus, pot sfida bunul simț.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Perfect de acord cu Dumneavoastra, doamna Oncescu, ca limba si literatura romana se facea rau si inainte de 1989. De altfel cred ca ar merita o analiza serioasa a felului in care invatamantul din deceniile ceausiste a dat lovitura de gratie mintilor romanilor.
      • Like 1
    • @
      Bravo! Trebuie sa le spuna cineva cine sunt cu adevarat. Prea li s-a suit la cap ca ei reprezinta majoritatea. Care majoritate? a timoratilor, a santajatilor, in special a celor de la sate si a cointeresatilor care au un loc caldut pe banii majoritatii adevarate (daca ar fi majoritatea lor ar crapa de foame) pe care o desconsidera, minte si batjocoresc. Se simt jigniti? Dar ei nu jignesc? Nu au pic de respect fsta de institutia presidentiala, fata de nimeni din cei care "indraznesc" sa le spuna in fata ce sunt. Niste parveniti, imbogatiti numai din furt, semianalfabeti cu diplome luate pe pafale. Daca n-ar fi fost chestia aia ce-si zice revolutie s-ar fi ocupat in continuare cu "auto"( vezi bunea stanciu). La fel sunt coplesitoarea majoritate a lor.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Aha, deci "baietii destepti" care traiesc pe spinarea celor multi cu venituri nemeritat de mari si scutiri de plata. Numai indivizi cu stele le umeri.
      • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    In epoca relativismului (moral, cultural, social etc) nu as vrea sa spun neaparat ca politicienii sunt toti o apa si un pamant! Dar permiteti-mi sa va spun ca de data asta m-ati dezamagit putin :). Da, putem avea optiuni si face ierarhii in politica, dar mi se pare ca tabloul dvs este atat de negru, incat ii pune pe predecesori intr-o minunata lumina. Ati invocat invatamantul. V-ati uitat propriul articol, despre reforma dlui Curaj? Dar aveti idee care e inceputa reforma a dlui Dumitru, cel care a pus pe roate, in mod insidios, ceea ce nimeni pana la el nu a indraznit, anume defrisarea grava a contnuturilor scolii romanesti, care si asa e amenintata de superficialitate, compromis si indiferenta? Sa vedem ce va face dl Nastase, daca va continua aceasta reforma subterana... Daca da, a lui va fi, nu conteaza cine a initiat-o! De numele lui se va lega poate cea mai grea lovitura adusa scolii romanesti. Lucrurile nu sunt asa in alb si negru, ma asteptam ca dvs, foarte atent la nuante, sa si punctati asta... As avea multe sa va spun, poate nu e locul in mod public. Sunt adevaruri pe care, daca le comunici, esti din start decredibilizat, atat sunt de tari. Ce sa va spun? Ca in spatele marilor licee private bucurestene stau adesea sotii de demnitari, din toate partidele? Ca mai nimanui nu ii pasa de sistemul public de invatamant si ca, daca va ajunge total pe butuci, asta inseamna un public tinta mai numeros pentru privat? Sa va spun ca se vehiculeaza termeni ca "memorizare" (M. Dumitru), sub pretextul de a nenoroci niste generatii si a nu le mai transmite (mai) nimic?
    • Like 2
    • @ Rucs
      N-am uitat ce am scris despre dl Curaj ai sint gata sa repet oricand ce ziceam atunci. Oricum ar fi insa, dl Mircea Dumitru incepuse o reforma reala, existau semnele cel putin ale unei ierarhizari corecte a institutiilor de invatamant, onul a incercat sa faca transparent concursul pentru directori. In plus,cu toate posibilele derapaje, omul e un intelectual autentic si un profesionist foarte conectat la ce ar trebui sa fie. Stiu cum sta treaba cu invatamantul privat din Romania, de aceea nici nu am incredere in demnitarii absolventi de universitati private.
      • Like 0
    • @ Stefan Colceriu
      Rucs Rucs check icon
      https://republica.ro/noua-programa-la-scoala-se-va-invata-mai-putin-vom-crea-in-schimb-elevul-nou-care-va-discuta-despre-orice Despre reforma dlui Dumitru am scris aici. Sunt onorata ca mi-ati raspuns, sau, mai bine zis, bucuroasa. Nu neg competenta fostului ministru, dimpotriva! Dar la trahison des clercs - ei, bine, e ceva cu traditie ceva mai veche. S-ar putea ca, lucrand in mediul de cercetare, sa nu fiti mereu la curent cu ce e in sistemul preuniversitar. Latina a ramas la presiunea publica, ISE a recunoscut la un moment dat, dar nu in presa!, ca a primit multe sesizari in aceasta directie. Dorinta de a elimina latina, in raspar cu traditia romaneasca ori cu cea a marilor sisteme de invatamant europene (de pilda francez si german) nu se inscrie decat pe o linie generala in care scoala publica se vrea transformata in circ (plebei - paine si circ), iar performanta sa se faca la privat. Imaginati-va, noua, prin licee ni se distribuiau de asta toamna (!) manuale de romana, de catre edituri, prezentate ca redactate dupa noua programa. Care noua programa, caci inca nu a aparut? Sunt oameni care si-au scris manualele de mult, sa fie primii pe piata, iar acum au redactat secreta programa a posteriori, in conformitate cu ele? Si... daca ne uitam pe manualele acelea, sunt de plans! Nicio grija pentru transmitere de repere axiologice, Creanga pus de a valma cu Cum a furat Grinch Craciunul, cu Fabrica de ciocolata etc etc. Copiii au mare disponibilitate, curiozitate, pana la urma - li se da, intentionat!, un ghiveci. As avea multe sa va povestesc, datorita interesului cu care va citesc (pastrat si acum, poate cuvantul "dezamagire" a fost prea tare, pana la urma aveti dreptate, probabil, dar eu am zis sa ne uitam SI in urma)... Nu vreau insa sa va retin atentia cu prea multe informatii pe care nu as avea cum sa le dezvolt acum.
      • Like 0
    • @ Stefan Colceriu
      Vă mărturisesc faptul că sunt tare plăcut impresionată de această precizare- pe care ați simțit nevoia să o faceți!
      • Like 0
    • @ Rucs
      Apreciabilă întoarcerea dv. critică la prea mult numita „dezamăgire”, când în realitate presa noastră înregistrează rar materiale cu adevărat demne de a fi publicate!
      Vă sunt alături în chestiunea latinei și pot adăuga că în Italia anilor 2007- 2008 latina se studia serios și la liceele cu profil științific!!!
      Găsesc foarte importantă și dezbaterea statutului materiei școlare LIMBA ROMÂNĂ, cu adevărat intrată într-un con de umbră, nu numai din pricina programelor/ manualelor rău întocmite, cum erau de altfel și înainte de 1989.
      • Like 0
  • Bine punctat. Chiar asa, e cazul sa ne trezim, sa nu mai stam cu capul plecat si fara reactie in fata potopului de prostie si miselie revarsat peste noi in ultimele saptamani.
    • Like 1
  • E uşor a scrie versuri
    Când nimic nu ai a spune,
    Înşirând cuvinte goale
    Ce din coadă au să sune.
    .........................................
    Critici voi, cu flori deşerte,
    Care roade n-aţi adus -
    E uşor a scrie versuri
    Când nimic nu ai de spus.

    Uneori, din păcate, aşa stau lucrurile şi în proză.
    Risipă de cuvinte sofisticate, stimabile, asta ai produs... De ce îţi risipeşti talentul ambalând lături?

    Dacă publicai textul de mai sus în SUA şi aveai succes, puteai concura pentru titlul de ucigaş al visului american.
    ... " foste secretare de școală cu căznite studii tomnatice, afaceriști pe bani publici, neveste, abili contabili de la cartea funciară, agrești SMT-iști, plenipotențiari inumani, nevârstnici legatari ai unor hoaște, ambițioși funcționari măturați de furia de după Colectiv, sinceri incompetenți fără proiect, poștași premiați, Cincinnați septentrionali, sabotori de vot cu misiune, tâlhari de titluri universitare, rectori cu operă îndoielnică, absolvenți de private"... Aşa ar fi descris societatea americană orice activist PCR . Hillary Clinton este o nevastă absolventă de privată (aşa-i în America) iar Bill Gates nu este nici măcar un absolvent tomnatic şi s-a îmbogăţit făcând afaceri şi cu statul, dar şi cu ... statele lumii. Apropo: dacă faci afaceri corecte cu statul, ce-i rău în asta? Şi dacă îţi schimbi destinul la 40 de ani, absolvind o şcoală profesională, un liceu sau o facultate, de ce trebuie să fii stigmatizat? Eu cred că ar trebui să fii apreciat şi prezentat ca exemplu de urmat. George Bush s-a însurat la un 40 şi ... de ani, după ce a trecut pe la dezintoxicare şi dezalcolizare... Un degenerat, ai putea spune. Ei, n-a fost aşa. A fost un familist convins. În Marea Britanie, Sir Winston Churchill a ajuns premier după ce fusese concediat de două ori pentru incompetenţă. Era alcoolic iar în facultate se droga...

    Înainte de a judeca lumea, eu îţi recomand să încerci a o înţelege. Succes!
    • Like 4
    • @ Constantin
      Cri check icon
      Aveti perfecta dreptate; unii oameni simt nevoia sa epateze, ambalandu-si ideile expuse ( sau lipsa acestora ! ) intr-o "plapuma" de neologisme, de citate "exotice" sau, mai nou, prin utilizarea "englezimelor", urmarind de fapt mai putin expunerea vreunei idei coerente, ci avand ca unic scop ( nedeclarat ) etalarea propriei eruditii.
      Acesti "scriitori" uita insa un amanunt elementar: claritatea, simplitatea si argumentarea rationala a propriilor idei si opinii sunt mult mai eficiente decat cea mai "sofisticata" frazeologie.
      Insa nici nu trebuie sa judecam prea aspru un astfel de limbaj, pentru ca dorinta de a soca, de a se impune cu orice pret, constituie adesea o caracteristica a tinerilor intelectuali dornici sa se afirme.
      In tineretea mea, am suferit si eu la un moment dat, de "boala neologismelor si a citatelor exotice", in cadrul unor conferinte la care am participat pe vremea cand eram student, animat fiind de orgoliul juvenil de a "rupe gura auditoriului".
      Aceasta "boala" se vindeca de la sine odata cu maturizarea si cresterea experientei personale.


      • Like 3
    • @ Cri
      Asa este, dar trebuie să-i spunem că greşeşte. Nu dăm cu parul. Pe mine nu m-au deranjat neologismele, ci jignirile odioase aduse unor cetăţeni pe care nu-i cunoaşte şi faptul că s-a urcat pe un soclu prea înalt, în mod nemeritat, evident, şi a început să emită judecăţi fără drept de apel.
      • Like 0
    • @ Cri
      Mi-aș dori ca erudiția să evacueze prostul gust, etichetările provocate de invidie și frustrările care duc de ani grei lupta cu elitele!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Cri check icon
      Este absolut exclus !
      Eruditia unui om dovedeste doar faptul ca persoana respectiva are inclinatii si preocupari de natura intelectuala: citeste, se instruieste, invata, etc.
      Invidia, frustrarile, prostul gust, limbajul vulgar sau insultator, etc sunt manifestari si comportamente care indica atat o deficienta de caracter, cat si lipsa sau insuficienta educatiei primite acasa si la scoala.
      Caracterul, fie el mai "bun" sau "rau", este o trasatura cu care un om se naste; insa o buna educatie, atat acasa cat si la scoala, poate imbunatati un caracter "rau", dupa cum, tot la fel de bine, o educatie deficitara poate altera si cel mai bun caracter.
      Sociologic si psihologic vorbind, bogatia si puterea obtinute de un individ in cadrul ierarhiei socio-profesionale sunt cei mai puternici "corupatori" ai caracterului unui om, fara a generaliza insa.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Cri check icon
      Ceea ce afirmati Dvs am incercat si eu sa-i explic D-lui Ștefan Colceriu, evident insa ca fara a spera sa am vreun succes in fata urii si a convingerilor pietrificate pe care le etaleaza domnia sa.
      Va marturisesc ca sunt sunt foarte atasat de acest site, pentru ca initial a fost o oaza de toleranta si de respect reciproc intre partenerii de dialog cum rar se poate intalni in mediul online.
      Din pacate, Republica.ro devine pe zice ce trece gazda unor scrieri in care ura, intoleranta, insulta, lipsa de politete si agramatismele au luat locul argumentatiei logice si exprimate cu respectul datorat partenerului de dialog.
      Poate ca astfel proprietarii acestui site considera ca vor obtine un "rating" mai bun pe Net, pentru ca intotdeauna injuratura este mai atractiva pentru multi cititori decat o polemica argumentata, echilibrata si politicoasa.
      • Like 0
  • Cri check icon
    "momâie cu o gură nesfârșită, plină de colți, mistreață de harță", "Jignește în stânga și-n dreapta", "E nomothetă zmeoaica", "Meduze în furci", "Cincinnați septentrionali, sabotori de vot cu misiune", etc, etc. Ma trec fiorii...
    Citind articolul D-lui Ștefan Colceriu, am senzatia ca Romania a fost invadata de ceva monstri preistorici care mananca la micul dejun, pranz si seara carne de roman.
    Autorul articolului ne indeamna sa spunem "Adevărul unic, adevărul curat, adevărul bunului simț", insa fara sa ne explice in clar care este acel adevar pe care in mod evident doar domnia sa il cunoaste si il intelege. Aferim !
    "Adevarul" spus de cetatenii care au mers la vot se pare ca nu mai conteaza pentru distinsul autor, chiar daca aceste alegeri nu au fost contestate de nimeni.
    Conform viziunii distinsului autor, in urma ultimelor alegeri ar fi rezultat un fel de hidosenie sinistra prin care alegatorii "rai" ( sau "prosti", sau "manipulati", adica votantii PSD si ai ALDE ) planuiesc sa-i nimiceasca pe alegatorii "buni" ; care alegatori "buni" nu pot fi, cum altfel, decat simpatizantii / votantii PNL, ai USR si ai D-lui Johannis.
    Comentariile catastrofice ale D-lui Ștefan Colceriu sunt o dovada elocventa a faptului ca celebrul aforism ( si pictura a lui Goya ) conform caruia "somnul ratiunii naste monstri" este inca valabil.
    Mergand cumva in intampinarea logicii sumbre a D-lui Ștefan Colceriu, rezulta ca ar trebui ca PSD si ALDE sa fie scoase in afara legii iar simpatizantilor si votantilor acestor partide ar trebui sa le fie interzis dreptul la vot.
    Si astfel se va alege cine trebuie, iar Domnul Presedinte va putea sa aiba in sfarsit Parlamentul si Guvernul domniei sale, adica puterea absoluta, spre binele si prosperitatea natiunii.
    Lasand ironia la o parte, este trist ca in anul de gratie 2017, un om tanar si instruit precum autorul articolului, poate dovedi atata intoleranta si ura pentru cei care au eventual o alta gandire sau alte opinii decat ale domniei sale.
    Din pacate, site-ul Republica.ro, care initial a dovedit toleranta, buna-cuviinta si gazduia opinii diverse exprimate cu decenta, pare a se alatura tot mai apasat valului de ura si intoleranta care a invadat atat mediul online, cat si ziarele si canalele TV.
    Din fericire, la nivelul societatii reale, al relatiilor de interumane de zi cu zi, oamenii nu se urasc si nu se insulta intre ei pentru ca unii au votat intr-un fel iar ceilalti altfel.
    Acest lucru imi da speranta ca, in lumea reala, oamenii nu s-au contaminat de "razboaiele fratricide" duse pe Net sau in presa audio-video; iar acest lucru ma face sa cred ca la nivel de natiune, nu am devenit inca sclavi ai urii si ai intolerantei.
    Draga cititorule al acestui site, faptul ca un semen de-al tau are o alta opinie decat a ta, nu inseamna ca iti este "dusman", sau "vandut", sau "prost", etc.
    Inseamna pur si simplu ca oamenii sunt diferiti unul de celalalt; ei au opinii, aspiratii si convingeri diferite, adica societatea romaneasca este vie, policroma si nu o turma amorfa, "iluminata" de o singura idee fixa emisa de vreun "tatuc" atoatestiutor, asa cum era Romania in urma cu doar 28 de ani.
    Spre deosebire de tanarul autor al articolului, eu am trait cosmarul uniformizant al societatii comuniste, astfel ca astazi nu pot decat sa ma bucur de diversitatea opiniilor din societate si de patosul cu care oamenii si le argumenteaza; dar cu o conditie: oricat de aprinse ar fi polemicile, sa existe si toleranta si respect dar si, in masura posibilului, o corecta utilizare a limbii romane.
    .









    • Like 2
    • @ Cri
      "Inseamna pur si simplu ca oamenii sunt diferiti unul de celalalt ; ei au opinii,
      aspiratii si convingeri diferite adica societatea romaneasca este vie , policroma
      si nu o turma amorfa"
      Corect !
      Unii convetuiesc in armonie cu minciuna , cu inselatoria , cu populismul.
      Este dreptul lor constitutional de a se purta astfel in alauzele entuziaste
      ale sustinatorilor .
      Nu ar fi lipsit de noima daca ca bravii critici al articolului s-ar mai uita din cand
      in cand si in ograd proprie unde ar putea gasi mai multe hibe decat
      in articol .
      • Like 4
    • @ Florin Simion
      Cri check icon
      Daca am inteles eu corect ( pentru ca uneori imi mai "patineaza" creierul ), postarea Dvs este una dintre foarte putinele care trateaza cu ingaduinta elucrubatiile mele, motiv pentru care va multumesc.
      Va doresc o seara frumoasa !
      • Like 0
    • @ Cri
      Observația cu corecta utilizare a limbii române e totală!!!
      • Like 0
  • Desigur componenţa acestui guvern ( votat liber ? corect sau furat ? )face să dispară din alenţia analiştilor şi pamfletarilor alegaţiile lui T.Băsescu ,E. Udrea ,Ghiţă tv ,Kovesi ,etc. DNA ,SRI (" Kovesi si Coldea reprezintă pericole vizând siguranţa naţională "- a spus fostul Preşedinte ,nu Vadim Tudor ) .
    • Like 1
  • Frumos si pretentios articol! Dar, totusi un exercitiu de imaginatie pentru cei care critica pe cine nu s-a dus la vot: ce s-ar fi intamplat daca iesea opozitia?
    Un indiciu: stiati ca Ciolos a tacut intentionat in legatura cu legea minelor, cu toate ca a avut un an la dispozitie sa formuleze o opinie pentru comisia parlamentara? Ce mai inseamna "Colectiv" si generatia oamenilor cinstiti fata in fata cu lobby-ul industriei miniere cianuroase?
    Poate ca de fapt sunt bune rezultatele alegerilor 2016. Am mai castigat inca patru ani de amanare a marii deceptii ...
    • Like 0
    • @ Matei Negriu
      Din cate stiu eu cu privire la industria miniera cianuroasa, guvernul Ciolos a finalizat si depus dosarul Rosia Montana la UNESCO pentru a deveni definitiv protejat si parte din patrimoniul mondial.
      • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult