Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Corina Chiriac, întrebată în emisiunea „În fața ta” dacă este „o feministă”: „E o prostie să împiedici un bărbat să te curteze pentru că asta înseamnă o hărțuire sexuală. Nu m-aș afilia curentului #MeToo”

Corina Chiriac, În fața ta

Foto: Digi24/ GuliverGetty Images

Corina Chiriac este invitata lui Claudiu Pândaru și a lui Florin Negruțiu la emisiunea de sâmbătă „În fața ta” de la Digi 24. Începând din acest weekend, emisiunea „În fața ta” își schimbă ora de difuzare, putând fi urmărită în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13.30.

Corina Chiriac a fost întrebată de moderatori dacă este feministă. A spus că da, dacă acest lucru înseamnă că s-a dedicat carierei. „Nu m-aș afilia însă curentului #MeToo. Este o prostie să împiedici un bărbat să te curteze pentru că asta înseamnă o hărțuire sexuală, asta mi se pare o mare tâmpenie. Orice femeie vrea să audă: Vai, dar, ce bine arătați astăzi, asta nu e o hărțuire sexuală. În America, mi se părea ciudat când vedeam una pe stradă cu mustață că a hărțuit-o un bărbat, îmi venea să îi zic: Alo, când eram noi în România, eram fericite să ne pâsâie cineva pe stradă”, a susținut Corina Chiriac. 

Începută în Statele Unite după acuzațiile de hărțuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein, mișcarea #MeToo a oferit pentru prima dată un climat global în care victimele hărțuirii sexuale au putut să își spună povestea. Influența acestei mișcări, care s-a extins mult dincolo de Hollywood, a determinat revista Time să le acorde celor care s-au aflat în spatele său distincția de personalitatea anului, sub titlul de ”Silence Breakers” - cei care rup tăcerea. 

Mișcarea a generat și critici, printre ele și pe cea a actriței Catherine Deneuve, care a semnat alături de alte 100 de femei cunoscute din Franța o scrisoare pentru „dreptul bărbaților de a flirta”. „Violul este o crimă. Dar flirtul insistent sau stângaci nu reprezintă o ofensă, nici bravura o agresiune macho”, au susținut ele în scrisoarea publicată de cotidianul Le Monde. Cele 100 de semnatare spun că mişcarea #MeToo a lansat în presă şi pe reţelele de socializare „o campanie de delaţiune i de punere sub acuzare publice a unor persoane care, fără să li se lase posibilitatea să se apere sau să răspundă, au fost puşi pe acelaşi plan cu agresorii sexuali”. Bărbaţii au fost „sancţionaţi în profesia lor, constrânşi să demisioneze, doar pentru că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, au vorbit de lucruri intime în timpul unei cine de lucru sau au trimis mesaje cu conotaţii sexuale unei femei care nu simţea atracţie la rândul ei”, au scris ele. 

#metoo

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua. Unde poate fi urmarita inregistrarea emisiunii? Multumesc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult