Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Coronavirusul și logica acțiunii colective. Nu ne putem aștepta la o cooperare voluntară din partea tuturor oamenilor

coronavirus in Romania - Inquam Photos / Silviu Filip

Foto Inquam Photos/Silviu Filip

Nu sunt un expert în domeniul medical, am urmat studii economice și de științe politice. Însă problema coronavirusului nu ține doar de domeniul medical, prin urmare cred că se cuvine să trag un semnal de alarmă pe baza formării mele. Lansez acest avertisment, deoarece am văzut că se face apel tot mai des (ceea ce este bine) la responsabilitate și cooperare din partea oamenilor.

Pe scurt: Nu ne putem aștepta la o cooperare voluntară din partea tuturor oamenilor.

Iar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile pare (din păcate) să arate asta: oameni care nu vor să stea în carantină, oameni care mint că nu au călătorit în străinătate etc.

Acum mai pe larg, din perspectivă teoretică:

Logica acțiunii colective a fost definită de economistul Mancur Olson, în cartea sa cu aceeași denumire. Termenul de acțiune colectivă se referă la orice acțiune care trebuie întreprinsă de către un grup de oameni pentru a atinge un țel/interes comun. Pe cale de consecință, dacă țelul/interesul este comun, înseamnă că bunul obținut va fi comun. Dacă bunul este comun, înseamnă neexclusivitate. Iar neexclusivitatea poate duce la apariția blatiștilor (free-riders).

Țel/Interes comun => Bun comun

Bun comun = Neexclusivitate

Neexclusivitatea poate duce la apariția blatiștilor (free-riders)

Exemple de blatiști (free-riders) găsim în:

 • păstrarea mediului (dorim un mediu curat, dar nu contribuim la asta, ba chiar mai aruncăm și pe jos);
 • votul în alegerile naționale (dorim o clasă politică bună, dar nu mergem la vot, că are cine să voteze);
 • realizarea unui proiect pe echipe la facultate (dorim o notă mare, însă nu contribuim la proiect - lăsăm doar pe cineva din echipă să lucreze);
 • sănătatea publică (situația prezentă: dorim sănătate publică, însă nu contribuim cu toții la asta, unii dintre noi mințim autoritățile și nu ascultăm recomandările acestora).
Problema este că dacă apar blatiști (free-riders), țelul/interesul comun riscă să nu mai fie atins. În cazul de față, obiectivul de sănătate publică riscă să nu fie atins.

Există mai multe posibile soluții la această problemă de acțiune colectivă. Nu mă simt capabil pentru a face recomandări. Trag nădejde că autoritățile vor identifica cele mai bune soluții. Doamne ajută! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerist check icon
  Apropo, pana la M. Olson, mi-a venit alta idee.
  Ce-ar fi sa se implice BOR în transmiterea mesajelor importante? Robul și roabaaaaa, spălati vă pe maaaaaini.... Cine încalcă carantina, o să-l ia mama draaaaacului, aaamin....
  Dacă tot ne păstoresc, acum au ocazia s-o facă la modul concret, într-o direcție bună.
  • Like 1
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Excelent.
   Plus: credința e în suflet, puteți să vă rugați și acasă, așa vă ajutați aproapele, etc.
   Chiar ar trebui s-o facă. Vin Paștele, vor merge mulți la biserică, spovedit, împărtășit, etc. Mă ia efectiv cu spaimă.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   Popa din parohia mea (căpșunaria) oferă servicii religioase prin streaming. Cum nu toata familia poate ajunge la nunti/botezuri e un serviciu de succes. Ar putea poate sa se facă și slujbele de Paște la fel.
   Ar fi pentru ei o ocazie buna sa arate că-s mai moderni și mai responsabili decât catolicii care deocamdată și-au dat cu stângul în dreptul cu criza asta.
   • Like 1
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Sincer, am vrut să propun, însă părea prea bășcălios. În România streaming = baba și pușca. De fapt slujba obișnuită se dă și la tv.
   Într-o parohie din România: "da, veniți la împărtășanie cu lingurițe de plastic din China" evident critic și ironic. No comment.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult