Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Coronavirusul și logica acțiunii colective. Nu ne putem aștepta la o cooperare voluntară din partea tuturor oamenilor

coronavirus in Romania - Inquam Photos / Silviu Filip

Foto Inquam Photos/Silviu Filip

Nu sunt un expert în domeniul medical, am urmat studii economice și de științe politice. Însă problema coronavirusului nu ține doar de domeniul medical, prin urmare cred că se cuvine să trag un semnal de alarmă pe baza formării mele. Lansez acest avertisment, deoarece am văzut că se face apel tot mai des (ceea ce este bine) la responsabilitate și cooperare din partea oamenilor.

Pe scurt: Nu ne putem aștepta la o cooperare voluntară din partea tuturor oamenilor.

Iar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile pare (din păcate) să arate asta: oameni care nu vor să stea în carantină, oameni care mint că nu au călătorit în străinătate etc.

Acum mai pe larg, din perspectivă teoretică:

Logica acțiunii colective a fost definită de economistul Mancur Olson, în cartea sa cu aceeași denumire. Termenul de acțiune colectivă se referă la orice acțiune care trebuie întreprinsă de către un grup de oameni pentru a atinge un țel/interes comun. Pe cale de consecință, dacă țelul/interesul este comun, înseamnă că bunul obținut va fi comun. Dacă bunul este comun, înseamnă neexclusivitate. Iar neexclusivitatea poate duce la apariția blatiștilor (free-riders).

Țel/Interes comun => Bun comun

Bun comun = Neexclusivitate

Neexclusivitatea poate duce la apariția blatiștilor (free-riders)

Exemple de blatiști (free-riders) găsim în:

  • păstrarea mediului (dorim un mediu curat, dar nu contribuim la asta, ba chiar mai aruncăm și pe jos);
  • votul în alegerile naționale (dorim o clasă politică bună, dar nu mergem la vot, că are cine să voteze);
  • realizarea unui proiect pe echipe la facultate (dorim o notă mare, însă nu contribuim la proiect - lăsăm doar pe cineva din echipă să lucreze);
  • sănătatea publică (situația prezentă: dorim sănătate publică, însă nu contribuim cu toții la asta, unii dintre noi mințim autoritățile și nu ascultăm recomandările acestora).
Problema este că dacă apar blatiști (free-riders), țelul/interesul comun riscă să nu mai fie atins. În cazul de față, obiectivul de sănătate publică riscă să nu fie atins.

Există mai multe posibile soluții la această problemă de acțiune colectivă. Nu mă simt capabil pentru a face recomandări. Trag nădejde că autoritățile vor identifica cele mai bune soluții. Doamne ajută! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Apropo, pana la M. Olson, mi-a venit alta idee.
    Ce-ar fi sa se implice BOR în transmiterea mesajelor importante? Robul și roabaaaaa, spălati vă pe maaaaaini.... Cine încalcă carantina, o să-l ia mama draaaaacului, aaamin....
    Dacă tot ne păstoresc, acum au ocazia s-o facă la modul concret, într-o direcție bună.
    • Like 1
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Excelent.
      Plus: credința e în suflet, puteți să vă rugați și acasă, așa vă ajutați aproapele, etc.
      Chiar ar trebui s-o facă. Vin Paștele, vor merge mulți la biserică, spovedit, împărtășit, etc. Mă ia efectiv cu spaimă.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Parerist check icon
      Popa din parohia mea (căpșunaria) oferă servicii religioase prin streaming. Cum nu toata familia poate ajunge la nunti/botezuri e un serviciu de succes. Ar putea poate sa se facă și slujbele de Paște la fel.
      Ar fi pentru ei o ocazie buna sa arate că-s mai moderni și mai responsabili decât catolicii care deocamdată și-au dat cu stângul în dreptul cu criza asta.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Sincer, am vrut să propun, însă părea prea bășcălios. În România streaming = baba și pușca. De fapt slujba obișnuită se dă și la tv.
      Într-o parohie din România: "da, veniți la împărtășanie cu lingurițe de plastic din China" evident critic și ironic. No comment.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult