Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

COVID 19. Cât este adevăr și cât este manipulare?

barbat alergand - Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Am citit sute de păreri contradictorii despre acest virus. Doctorii se ceartă intre ei și au teorii diametral opuse. Experții își schimbă ideile după cum bate vântul. Nu am văzut niciodată atâtea grafice care se bat cap în cap.

Din cauza atâtor păreri contradictorii, acest virus ar putea deveni subiect din basmele „1.001 de nopți”. Rezistă pe lemn, oțel, plastic, dar nu rezistă pe ambalajele de mâncare și nici pe mâncare.

Nici un expert nu spune „Oameni buni, hai să fim pregătiți pentru acest virus. Mâncați sănătos și faceți sport. Corpul trebuie să aibă energie pentru a lupta cu un virus”. Sigur va fi mult mai eficient pentru omenire.

Bunicul meu a mers la birou până la 92 de ani. Bunica mea are 95 de ani si face mâncare si curat în fiecare zi. Chiar dacă au răcit sau au avut gripă, au dus boala pe picioare.

Eu la 29 de ani aveam cu 25 de kg mai mult decât acum. Mâncam în fiecare zi „junk food” și nu făceam niciun sport. Răceam în fiecare an.

Într-un an mi-am făcut vaccin antigripal. Am făcut o formă urâtă de gripă de am ajuns la spital. Se pare că nu este bună combinația vaccin cu hamburgeri și cartofi prăjiți.

După 30 de ani am început să fiu atent la ce mănânc și alerg în parc aproape în fiecare zi. De atunci am avut forme foarte ușoare de răceală.

Eu zic că după ce am învățat să ne spălăm pe mâini este timpul să ne mișcăm și să nu mai mâncăm prostii. Nu este imposibil.

Dacă vrei să fii pregătit pentru viruși poți să citești cartea „Mănâncă pentru a trăi” de Dr Joel Fuhrman. Dacă îți schimbi alimentația și faci sport vei avea un corp pregătit să lupte cu virușii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Meh. Văd manipulare și pro și contra COVID. Se creeaza o falsă dilemă: sau te apuca paranoia și stai închis în casă cu mască pe față de frica virusului sau ești manipulat de ruși sa crezi că totul vine de la conspirația 5G. Nu există cale de mijloc. PROTIP: adevarul e întotdeauna undeva la mijloc.
  • Like 1
 • sunt medici care au ridicat problema intaririi imunitatii. Din pacate nu vand nimic si presa romaneasca nu e interesata de aceste discutii.
  E drept ca sunt si in o bula de oameni disciplinati, si ca in tara unde sunt medicii nu primesc comisioane pt retetele prescrise, asa ca mi-a fost simplu sa revin la igiena stricta: somn de calitate, miscare, alimentatie protectoare cu imunitatea (nu gluten, nu zahar, multe legume, fiert de o piftie si supa de oase ca doar am timp cacalau pt astea, muraturi pt probiotice etc etc etc). Se poate fara medicamente, fara suplimente, fara farmacie, fara raceli.
  • Like 0
 • Și răspunsul la întrebare unde e? A, da! E o întrebare retorică. Te-ai gîndit cum poți să păcălești cititorii să deschidă un articol cu platitudini. Am reținut domnule. Unde îți văd numele, nu mai dau click.
  • Like 1
 • Și ce are articolul cu titlul? Platitudini. Domnule. Ai ceva de spus, spune. Altfel nu ne mai pierde timpul. Sunt un om sportiv de o viață și tot ce ați scris este atât de cunoscut încât nu este nimic de discutat
  • Like 3
 • Valentin check icon
  S-au înregistrat şi situaţii în care virusul a păcălit organismul să lupte împotriva lui însuşi (fenomenul numit furtună de citokine).
  • Like 1
 • Parerist check icon
  Igiena vieții, mâncat sănătos (și în cantități rezonabil), mișcarea sunt
  importante tot timpul, nu doar pe timp de pandemie.
  Iar in timp de pandemie însă deși sunt în continuare necesare, nu sunt și suficiente, mai sunt necesare și alte chestii, la fel de simple și de evidente.
  • Like 3
 • satanae check icon
  Încă un deștept, care se pricepe la toate. E plină tarisoara noastră de ei. Hai să facem sport și să mâncăm sănătos, că scăpăm de cornovirus garantat. Numai ăia bătrâni, grași și leneși o pățesc din cauza lui. Dacă tot a citit așa de mult despre cornovirus acest capitalist luminat al nostru, ar fi putut să vadă că virusului puțin îi pasă de filozofia lui de viață și de obiceiurile lui sănătoase. E adevărat că cei care au peste o anumită vârstă sau diverse boli, rezultate în urma obiceiurilor nesănătoase, cedează cel mai lesne, când încap în ghearele lui, dar nu există nici o garanție nici pentru ăilalți. Poate că or muri doar vreo 1% din pacienți, dar vreo 20% fac forme grave ale bolii, care-i lasă cu sechele pe viață, și ăștia sunt din toate categoriile de vârstă și, de multe ori, indiferent de condiția fizică. Tocmai am citit despre un brancardier din State, de 27 de ani, care trăgea de fiare în fiecare zi, a luat virusul și s-a ales cu un AVC. Sau altul, de vreo 40 și ceva, pasionat de alpinism, condiție fizică excelentă, care a luat virusul în urma unei expediții pe munte și a trecut milimetric pe lângă moarte. La radiografie, plămânii lui arătau ca două pete complet albe. Și orice doctor din State sau Italia sau altă țară afectată, care are și un sistem de sănătate ca lumea, ar putea să dea zeci de exemple de genul. Toți, dacă au învățat ceva, au învățat că nu pot să dea nici o garanție și să nu subestimeze virusul, că el nu ține cont de teoriile noastre de nimic. Așa că făcutul pe deșteptul nu ajută la nimic, de filozofi de-ăștia ai vieții sănătoase e plină lumea, dar virusului nu-i pasă de ei, îi mănâncă și pe ei cu la fel de multă poftă, ca și pe ceilalți. Asta ca să nu mai spun că, și dac-ai alerga ca besmeticul acum, nu poți să-ți schimbi peste noapte condiția fizică, după o viață de lene.
  • Like 3
  • @ satanae
   Unicul lucru sigur in viata, unica garantie este moartea. Totusi faceti o diferenta intre sistemul imunitar si conditia fizica. Pot sa ai o conditie fizica excelenta dar un sistem imunitar problematic si sa faci o alergie la polen. Un sistem imunitar eficient iti ofera sanse mai bune in lupta cu bolile virusi sau alte probleme. Nu medicamentele vindeca ci organismul omenesc se vindeca daca are ce-i trebuie si in anumite limite. La fel dupa ce ti-ai ruinat sanatatea o viata cu obiceiuri proaste de tot felul cu incepere de la alimentatie, vrei sa iei o pastila minune sa te culci spre a te scula a doua zi dimieata vindecat si cu o stare perfecta de sanatate. Pai sanatatea ti-ai ruinat-o in timp nu de pe o zi pe alta. Ca o regula este mai greu sa repari decat sa strici.
   • Like 2
  • @ satanae
   maripos check icon
   Ai dreptate, doar ca daca am lasa acum viata asta de lene si am incepe sa traim sanatos, am avea de castigat. Dar nu, in continuare unii ar da sfaturi de bun simt degeaba, iar majoritatea s-ar complace in viata de lene si s-ar plange in continuare de sistemul nostru de sanatate de cacao.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  1.Iată ce s-a întâmplat: ori organismul nu a avut timp să creeze imunitate (e nevoie de 2 săptămâni) ori ați luat altă răceală. Nu se face gripă din cauza vaccinului căci nu conține viruși activi ori nu conține decât particule virale (vă puteați interesa înainte de a publica).
  2.Experții se "ceartă" fiindcă virusul e unul nou ori studiul lui durează. Cercetarea și elaborarea unor concluzii corecte este rezultatul unei munci titanice iar asta nu se face bătând din palme. Cercetarea presupune ipoteze, verificări ori infirmări și s-a făcut ACUM, în timp real. Asta e "cearta". La tv se dă doar bla-bla dar informația e la un click distanță.
  Alte popoare au înțeles rolul vieții raționale și a sportului. Noi mai avem de învățat.
  Să spui că "acest virus ar putea deveni subiect din basmele 1.001 de nopți” și să sugerezi manipulare, după o experiență atât de cruntă, mai ales acum, când în România al doilea val e deja certitudine, îmi pare iresponsabil (cine se îndoiește să se uite pe worldometers la situația României și comparativ cu alte state). Nu s-a întâmplat niciunei țări, date fiind condițiile politice deosebite din România: unii trag hăis și alții cea plus urmarea rigidă a unor modele ale exact acelor popoare care fac sport și sunt disciplinate. Relaxarea a avut ca moment inițial marea debandadă de 3 zile, când dna Weber, aflându-se în treabă a declarat neconstituționale amenzile. Presiunea psd a forțat relaxarea în ritm alert. A lipsit biciul amenzilor. Oamenii au zis hop înainte de a sări groapa. Măsurile esențiale sunt distanțarea, izolarea la nivel de individ și de stat (se dă degeaba vina pe cei care au intrat în țară de la redeschiderea granițelor, uitându-se că ei până acum, acolo unde au fost, au stat în izolare). S-a făcut ce s-a știut la un moment dat și a fost bine. Numai că s-a purces la relaxare în prezența unei transmiteri comunitare încă (prea mult) prezente. Dacă se făcea cu cap, cu intervale de 2 săptămâni între trepte, nu se ajungea aici. Iar conspiraționiștii au deja experimentul în fața ochilor dar e prea puțin probabil să-l creadă.
  • Like 6
  • @ Delia MC
   AlexisZ check icon
   Dap.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult