Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acest om nu a fost acceptat să lucreze casier la KFC, iar după 10 ani era multimilionar

Jack Ma - Getty

Foto: Guliver/Getty Images

A început să muncească de la 12 ani, fiind ghid pentru turiștii americani. De la ei a învățat engleza. Pentru că turiștii nu puteau să-i pronunțe corect numele, Ma Yun, a început să se prezinte ca Jack Ma.

A dorit să continue studiile în America, dar a fost refuzat de facultatea Harvard. După 20 de ani, cei de la Harvard l-au invitat să le vorbească studenților.

La 19 ani a vrut să se angajeze în poliție, dar nu a trecut de probele sportive. Când KFC a deschis primul magazin din orașul lui, a aplicat pentru un job alături de alți 23 de chinezi. El a fost singurul care nu a fost acceptat.

La 31 de ani a înființat compania care va face istorie. Numele companiei l-a ales ca și competitorul său, la fel de celebru. Trebuia să înceapă cu litera A. Considera că va avea mai mari șanse, fiind între primele companii listate în Pagini Aurii.

A ales numele personajului care a rostit formula magică „Sesam, deschide-te!”, Ali Baba. Celălalt a ales cel mai mare fluviu din lume (Amazon).

A înregistrat compania la Registrul Comerțului. La codul CAEN a vrut să treacă categoria „Internet”, dar nu a putut, deoarece nu exista acest cod CAEN în China. 

Jack Ma a construit prima pagină www din China. La lansarea site-ului și-a chemat toți prietenii în apartamentul său. Pagina Alibaba s-a încărcat în trei ore. După 10 ani se listează pe bursa din New York. A fost cea mai mare ofertă de listare din istoria bursei. 

În prezent Alibaba are 755 milioane de clienți, mai mult decât populația Europei. Din punct de vedere al valorii de pe bursă, Alibaba este a șaptea companie din lume, cu o valoare de 570 miliarde de dolari, iar creșterea este mult mai rapidă decât a competitorului său direct, Amazon.

„Niciodată să nu renunți. Niciodată.

Azi este greu.

Mâine va fi foarte greu.

Dar poimâine va răsări soarele”

Jack Ma

Dacă vrei să știi povestea lui Jack Ma poți să citești cartea „Never give up”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • am vazut discutia lui jack ma cu elon musk. jack e de o superficialitate dezarmanta. rar ti-e dat sa vezi o asemenea nulitate.
    • Like 0
  • sansa ca Alibabab sa fie creat de acest om tind spre zero. china este un stat comunistnu o economie de piata. Totul nu este decat PR.Adica mai bine zis o imensa minciuna comunista.
    • Like 0
  • Autorul articolului a omis ajutorul de la guvernul comunist chinez. Jack Ma nu ar fi fata si cel mai proeminent director cand te gandesti la AliBaba daca guvernul chinez nu i-ar permite asta, iar pentru ca guvernul chinez sa ii permita asta inseamna ca are control total asupra AliBaba si Jack Ma. Apropo, ce poveste interesanta promovata de guvernul chinez, un om simplu care ajunge fondatorul unui imperiu tehnologic si vai cat de inovator si puternic poate fi un chinez de rand. Suna bine, nu? Ei bine, Jack Ma nu ar exista fara sprijinul total al guvernului chinezsi fara a da control total guvernului chinez
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Se pare că încă mai avem această boală a banului şi mirajul îmbogăţirii. Noroc că astăzi cei care au 12-14 nu sunt prea decişi să se sacrifice pentru un munte de bani pe care oricum nu-l pot consuma într-o viaţă. Cine sapă mai adânc descoperă că motorul principal nu sunt banii, ci căutarea admiraţiei şi validării sociale. E o dorinţă care se poate realiza astăzi mult mai rapid şi cu mai puţine bătăi de cap. Acesta este şi motivul pentru care tinerii - în special nativii digitali - o ating rapid în timp ce îşi trăiesc şi viaţa.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon