Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cred că ar trebui să avem o dezbatere serioasă despre votul electronic

Vot electronic

Foto: Rawpixel Ltd/ Alamy/ Profimedia

Ultimele alegeri au evidențiat din nou câteva dintre lacunele sistemului electoral tradițional. Au fost multe greșeli, întârzieri, ba chiar a fost necesară renumărarea completă a voturilor. Renumărarea a generat nervi, crize, nopți pierdute, efort, bani cheltuiți aiurea și panică în populație. Modelul electoral tradițional și-a arătat din nou limitele. 

Sistemul pe care îl folosim noi, cel cu “buletine de vot” numărate manual, a fost aplicat prima oară în Roma antică, în anul 139 BC. Tehnologia a evoluat mult în ultimii 2000 de ani, însă procesul de votare se desfășoară, în principiu, la fel și în ziua de astăzi. Iar asta nu numai la noi, ci aproape în toată lumea.

De ce nu implementăm votul electronic?

În primul rând ce însemnă asta? Pe scurt, sunt două variante. Online voting (1), adică votezi pe telefon sau de acasă, pe internet, și E-voting (2), adică mergi la secția de votare și apeși pe tabletă. În ambele cazuri, datele se centralizează digital și nu mai e nevoie de hârtii.

Avantajele votului electronic sunt destul de evidente:

1. Fezabilitatea. Există deja diverse sisteme electronice de vot, funcționale și verificate. Unele folosesc tehnologia blockchain, cea care face imposibilă modificarea voturilor, după efectuarea lor. Fezabilitatea acestor sisteme lor a fost confirmată în mai multe locuri din lume, de câțiva ani încoace. În mediul privat se folosesc de ani buni. Sunt și câteva țări care le folosesc, votând electronic, la alegeri locale sau preliminare, însă numai Brazilia a trecut complet la sistem de vot electronic.

2. Participarea la vot. Peste tot pe unde a fost implementat, sistemul electronic a crescut “prezența la vot”. Votul online, cel care constă într-un click pe telefon, este simplu și nu implică deplasarea la secție sau statul la coadă. Un astfel de sistem ar putea crește participarea la alegeri la 80% dintre votanți. Iar diaspora ar beneficia din plin de această facilitate.

3. Prețul. Un sistem de vot electronic este mult mai ieftin decât cel tradițional. Față de costul actual de circa 300 mil$ al organizării alegerilor din România, varianta votului electronic poate reduce acest buget cu peste 90%. Efortul a zeci de oameni, din mii de circumscripții, nu ar mai fi necesar.

4. Logistica. Am scăpa de hârtii și de ștampile cu tuș, de procese verbale, de baloți cu hârtii, de sortare, numărare și renumărare, am scăpa de transportul, depozitarea ulterioară și paza hârtiilor pe care le-am ștampilat. Și am salva și câteva hectare de pădure. Iar dacă vrem să renumărăm voturile, e simplu: nu trebuie decât să mai dăm un click.

5. Credibilitatea. Pentru mine, acesta este un avantaj, însă, pentru cei mai mulți, neînțelegerea modelelor de securitate din mediul digital reprezintă principala barieră. Teama de fraudă electronică este principalul contraargument al oponenților votului electronic. Personal, cred că protecția voturilor este mai sigură în mediul digital decât în realitate

6. Viteza. Rezultatele se dau pe loc, la ora 21:00 fix, în ziua alegerilor. Nu mai e nevoie de exit polls sau de așteptari încordate, cu răsturnări de situație, până dimineață. La ora stabilită se dă click și aflăm rezultatele instant

7. Transparența. Toate datele referitoare la alegeri sunt publice și orice votant le poate verifica oricând. Dispare monopolul BEC pe date, ele devin publice și disponibile tuturor.

Singurul mare dezavantaj al sistemului de vot electronic este cel cultural. Ne-am obișnuit să ștampilăm hârtii, iar ăsta ni se pare “firescul”. În plus, e nevoie de puțin curaj pentru a implementa o astfel de schimbare, mai ales acum, când sistemul abia a depășit stadiul de pionierat.

Desigur, toată planeta va vota online peste 20-30 de ani. Nu-mi imaginez cum ar mai putea rezista conceptul “baloților cu voturi” în lumea viitorului. Iar noi vom fi contemporanii acestei schimbări. Însă acum, în România, nu suntem, cu siguranță acolo. Deocamdată, suntem în stadiul lansării dezbaterii. Și va dura mult pentru că descentralizarea este un proces greu, iar autoritatea umană nu prea vrea să lase controlul din mână. Însă tehnologia se va impune până la urmă, la fel ca întotdeauna.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Dacă tot discutăm despre votul electronic poate n-ar strica să discutăm și despre votul cenzitar.
    Până la urma a da democrația pe mâna lumpenilor s-a dovedit a nu fi chiar cea mai bună soluție...
    • Like 0
  • De data asta sunt de acord cu autorul articolului. E nevoie de votul electronic din toate motivele invocate. Dezavantajele se pot analiza și rezolva într-un fel sau altul, cu inteligență și profesionalism. Dar ideea e clară: acolo trebuie să ajungem, la votul electronic.
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    nu, nu este momentul. stiu ca asa pare, dar nu este. avem 35% de alegatori cu o doza mare de habarnism si fanatism. daca includem si fanaticii educati (usr), sarim de 40%. o astfel de schimbare acum ar da nastere la enorm de multe teorii ale conspiratiei si apa la moara unora sa conteste orice. nu obligatoriu rezultatul votului ci sa conteste in general organizarea societatii. in realitate, asa cum arata societatea romaneasca nu suntem pregatiti pentru asta. noi vom implementa doar dupa ce implementeaza altii in jurul nostru si ramanem de caruta. fara un guvern progresist, ales cu o majoritate progresista, nu ai cum sa implementezi asa ceva.
    daca reusim minunea si castiga Lasconi, poate reusim sa reintroducem alegeri in 2 tururi si pentru primari. abia atunci, pe motivul scaderii costurilor de campanie am putea incepe discutia pentru votul electronic.

    si cea mai mare problema a sistemului e cu totul alta, ne mentionata in articol: certitudinea ca voteaza persoana respectiva si nu altcineva care i-a luat actul de identitate sau care are acces la actul lui de identitate sub diverse forme.
    • Like 1
    • @ Gabriel
      Deci usr sunt ,,fanatici educați,,? Interesant
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Evident că USR-iștii sunt fanatici educați. Ce contestați Dvs: că sunt fanatici sau că sunt educați? După mine, educația lor e relativă, depinde de la caz la caz. În schimb fanatismul lor e evident pentru orice observator de bună credință. Sunt ca un pitbull dacă cumva te poziționezi ideologic împotriva lor. A se vedea și printre autorii de articole ca și printre comentatorii care le țin partea. Cei de altă părere sunt etichetați în toate felurile: rusofili, putiniști, analfabeți funcțional, retrograzi de ev mediu, știrbi, conspiraționiști cretini etc etc.
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Gabriel check icon
      sa inteleg ce vreti o justificare? am fost acolo. nu te poti intelege cu nimeni, nu au interesul unei disctuii, sut doar pe contre si pe cearta. nimic constructiv. practic, in afara de fara penali, nu au venit cu nicio idee pentru a creste tara asta din orice punct de vedere. apoi, usr ca partid a aparut din strada, de la protestele usb impotriva diverselor abuzuri. nu am spus cu sens peiorativ, este doar realitatea mea.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Eu fanatic? Pitbull?
      Educat relativ? Da, ca orice inginer electronist, cu ceva studii postuniv.
      :)
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Ușor! Ușor! Ce scriu eu și ce înțelegeți Dvs. Eticheta de ”fanatici educați” e generalizatoare la nivel de partid. Eu NU fac extrapolarea unei etichete de ansamblu (care reprezintă o medie), către o anume persoană particulară. Deci n-am zis ceva de rău de Dvs. Am mai zis că educația lor, a USR-iștilor, ”e relativă, DEPINDE DE LA CAZ LA CAZ”. Nu așa am zis? M-am referit la situația generală, adică unii sunt instruiți, chiar superinstruiți, alții așa și așa, iar pe ansmablu media e de ”relativ instruiți”. Cum de ați înțeles că instruirea Dvs, deci, repet, în particular a Dvs e relativă? Eu știu bine că instruirea Dvs e superioară, așa cum știți că e și a mea, întrucât am absolvit fix aceeași facultate (eu însă fără alte studii postuniversitare, deși nu cred că asta ar fi un handicap). Totuși cum de interpretați așa de subiectiv și greșit ce am scris și vă repeziți așa nervos să ”mi-o ziceți”?
      Vedeți și raspunsul către Dvs de la postarea
      https://republica.ro/pe-bune-bro-vrei-sa-ngheti-cu-algoritmu-in-bezna#comments
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Deloc nervos. Am pus chiar o față zâmbăreață.
      • Like 0
  • D check icon
    Și cum îl faci boss să fie în același timp anonim? Există un motiv foarte bun pentru care votul este secret.

    Chiar așa greu este să înfruntăm realitatea de avem nevoie să ne gândim la soluții SF?
    • Like 0
    • @ D
      Gabriel check icon
      daca asta se vrea, este extrem de simplu, nu se retine o corespondenta directa intre cine a votat si ce a votat. se retine doar faptul ca a votat si cand. intrebarea nu isi are sensul in lumea IT, in lumea celor care inteleg cum se face. nu, nu e o solutie SF. vi se pare SF ca primiti banii pe un card, intr-un cont digital si ca puteti plati cu un card? Vi se pare SF ca au aparut abonamente la transportul in comun si ca nu mai exista bilete fizice pentru fiecare calatorie? cam despre asta e vorba. solutia curenta este preistorica. daca nu stiti, in fiecare sectie sunt undeva intre 5 si 10 persoane, platite. si sunt peste 20 mii de sectii.
      • Like 3
    • @ Gabriel
      D check icon
      OK, de acord, tehnic poate că este relativ simplu, însă cum convingi omul să aibă încredere că votul lui este secret, că nu se comit fraude etc.? Vorbim despre România, o țară în care încrederea în instituții este destul de scăzută, nu Elveția.
      • Like 0
    • @ D
      Gabriel check icon
      am scris asta ca un comentariu separat, intrucat am considerat ca nu are treaba cu ce spuneati.
      vedeti mai sus va rog.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult