Foto: Rawpixel Ltd/ Alamy/ Profimedia
Ultimele alegeri au evidențiat din nou câteva dintre lacunele sistemului electoral tradițional. Au fost multe greșeli, întârzieri, ba chiar a fost necesară renumărarea completă a voturilor. Renumărarea a generat nervi, crize, nopți pierdute, efort, bani cheltuiți aiurea și panică în populație. Modelul electoral tradițional și-a arătat din nou limitele.
Sistemul pe care îl folosim noi, cel cu “buletine de vot” numărate manual, a fost aplicat prima oară în Roma antică, în anul 139 BC. Tehnologia a evoluat mult în ultimii 2000 de ani, însă procesul de votare se desfășoară, în principiu, la fel și în ziua de astăzi. Iar asta nu numai la noi, ci aproape în toată lumea.
De ce nu implementăm votul electronic?
În primul rând ce însemnă asta? Pe scurt, sunt două variante. Online voting (1), adică votezi pe telefon sau de acasă, pe internet, și E-voting (2), adică mergi la secția de votare și apeși pe tabletă. În ambele cazuri, datele se centralizează digital și nu mai e nevoie de hârtii.
Avantajele votului electronic sunt destul de evidente:
1. Fezabilitatea. Există deja diverse sisteme electronice de vot, funcționale și verificate. Unele folosesc tehnologia blockchain, cea care face imposibilă modificarea voturilor, după efectuarea lor. Fezabilitatea acestor sisteme lor a fost confirmată în mai multe locuri din lume, de câțiva ani încoace. În mediul privat se folosesc de ani buni. Sunt și câteva țări care le folosesc, votând electronic, la alegeri locale sau preliminare, însă numai Brazilia a trecut complet la sistem de vot electronic.
2. Participarea la vot. Peste tot pe unde a fost implementat, sistemul electronic a crescut “prezența la vot”. Votul online, cel care constă într-un click pe telefon, este simplu și nu implică deplasarea la secție sau statul la coadă. Un astfel de sistem ar putea crește participarea la alegeri la 80% dintre votanți. Iar diaspora ar beneficia din plin de această facilitate.
3. Prețul. Un sistem de vot electronic este mult mai ieftin decât cel tradițional. Față de costul actual de circa 300 mil$ al organizării alegerilor din România, varianta votului electronic poate reduce acest buget cu peste 90%. Efortul a zeci de oameni, din mii de circumscripții, nu ar mai fi necesar.
4. Logistica. Am scăpa de hârtii și de ștampile cu tuș, de procese verbale, de baloți cu hârtii, de sortare, numărare și renumărare, am scăpa de transportul, depozitarea ulterioară și paza hârtiilor pe care le-am ștampilat. Și am salva și câteva hectare de pădure. Iar dacă vrem să renumărăm voturile, e simplu: nu trebuie decât să mai dăm un click.
5. Credibilitatea. Pentru mine, acesta este un avantaj, însă, pentru cei mai mulți, neînțelegerea modelelor de securitate din mediul digital reprezintă principala barieră. Teama de fraudă electronică este principalul contraargument al oponenților votului electronic. Personal, cred că protecția voturilor este mai sigură în mediul digital decât în realitate
6. Viteza. Rezultatele se dau pe loc, la ora 21:00 fix, în ziua alegerilor. Nu mai e nevoie de exit polls sau de așteptari încordate, cu răsturnări de situație, până dimineață. La ora stabilită se dă click și aflăm rezultatele instant
7. Transparența. Toate datele referitoare la alegeri sunt publice și orice votant le poate verifica oricând. Dispare monopolul BEC pe date, ele devin publice și disponibile tuturor.
Singurul mare dezavantaj al sistemului de vot electronic este cel cultural. Ne-am obișnuit să ștampilăm hârtii, iar ăsta ni se pare “firescul”. În plus, e nevoie de puțin curaj pentru a implementa o astfel de schimbare, mai ales acum, când sistemul abia a depășit stadiul de pionierat.
Desigur, toată planeta va vota online peste 20-30 de ani. Nu-mi imaginez cum ar mai putea rezista conceptul “baloților cu voturi” în lumea viitorului. Iar noi vom fi contemporanii acestei schimbări. Însă acum, în România, nu suntem, cu siguranță acolo. Deocamdată, suntem în stadiul lansării dezbaterii. Și va dura mult pentru că descentralizarea este un proces greu, iar autoritatea umană nu prea vrea să lase controlul din mână. Însă tehnologia se va impune până la urmă, la fel ca întotdeauna.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Până la urma a da democrația pe mâna lumpenilor s-a dovedit a nu fi chiar cea mai bună soluție...
daca reusim minunea si castiga Lasconi, poate reusim sa reintroducem alegeri in 2 tururi si pentru primari. abia atunci, pe motivul scaderii costurilor de campanie am putea incepe discutia pentru votul electronic.
si cea mai mare problema a sistemului e cu totul alta, ne mentionata in articol: certitudinea ca voteaza persoana respectiva si nu altcineva care i-a luat actul de identitate sau care are acces la actul lui de identitate sub diverse forme.
Educat relativ? Da, ca orice inginer electronist, cu ceva studii postuniv.
:)
Vedeți și raspunsul către Dvs de la postarea
https://republica.ro/pe-bune-bro-vrei-sa-ngheti-cu-algoritmu-in-bezna#comments
Chiar așa greu este să înfruntăm realitatea de avem nevoie să ne gândim la soluții SF?
vedeti mai sus va rog.