Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Creșterea cotelor generale de TVA este o nenorocire politică și o sfidare a votului românilor

oameni in Bucuresti - piata

Foto Profimedia

Creșterea cotelor generale de TVA este o nenorocire politică și o sfidare a votului românilor.

Creșterea masivă a fiscalității este o nenorocire economică. Trebuie să fii tâmpit ca să muncești în țara asta, să îți deschizi o afacere, să îți asumi riscuri și la final, dacă nu pierzi bani, să dai statului 16% impozit pe profit, apoi încă 16% impozit pe dividende, apoi încă 10% CASS. Trebuie să fii tâmpit să dai statului mai mulți bani după ce statul te-a frecat la cap cu case de marcat inteligente, cu E-mama mă-sii, cu toate aberațiile pământului. Eu vorbesc în cunoștință de cauză, deoarece din cauza acestui stat criminal am cheltuit enorm doar ca să trăiesc și să pot produce și să... plătesc alte taxe.

După ce că unii au lăsat moștenire un deficit cât în pandemie, fără să fie pandemie, nu m-ar mira să înregistrăm curând un șomaj ca în pandemie, fără să fie pandemie.

Abia ce se corectaseră niște inechități istorice prin legea pensiilor, ca să se introducă acum alte inechități istorice, prin impunerea CASS doar unor pensionari.

Pe scurt, o gravă eroare economică și de guvernare. O politică ideală pentru menținerea status quo-ului.

O fraudă democratică, deoarece aceste partide știau situația României și au păcălit alegătorii să le voteze.

O politică gândită de establishment, gândită de "rente viagere", pentru rente viagere, pentru sistem, exact ca în 2010. Nu mai e Boc, e Bolojan. Aceeași Mărie, cu altă pălărie.

Ce mizerie. Ce nenorocire să trăim, în cadrul aceleași generații, de două ori, la distanță de 15 ani, aceeași politică exploatatoare și feudală. Ce blestem să nu avem alternativă.

***

Aseară m-am oprit să cumpăr niște prăjituri. Nu cred că a fost întâmplător, doamna care servea mi-a spus că nu-i merge POS-ul și că acceptă doar cash. Am plătit și, cu gândurile mele, am plecat. Am auzit-o pe doamnă strigând după mine: Ați uitat prăjiturile! M-am întors am luat prăjiturile și am plecat. De bon fiscal nici pomeneală. Nici că-l voi pomeni vreodată. Acest stat criminal nu merită decât dispreț.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..da să te lovească inflația după majorarea TVA la 21%, cum e ?
    Adică să plătească toată suflarea găurile date de evazioniști ?
    8-9 miliarde de euro pe an, numai din necolectarea a 30% din TVA.
    Au pus ochii și pe cele mai profitabile companii de stat : Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Portul Constanța..etc De ce n-ar intra profitul respectiv în buzunarele celor de la butoane..? Poate ar avea și de-un 16%..
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Cred că am mai explicat că, în mare parte, salariile supradimensionate din aparatul de stat sunt doar o parte a problemei. Există numeroase salarii mici, dar nejustificate. Un nepot al unui șef de partid, angajat pe modesta sumă de 2000 RON, devine o povară pentru stat. 2000 RON sunt o sumă imensă pentru cineva care nici măcar nu dă pe la serviciu, dar i se plătesc asigurările sociale, pensia etc. Câte asemenea funcții inutile există în aparatul de stat? Și aici intervin și județele care ar trebui comasate, și trimiși la plimbare numeroși funcționari publici inutili. Evident, nu oricum, ci printr-un audit solid.
    Statul român nu este supradimensionat peste tot, ci cu hopuri. Există zone ale statului în care vorbim de o nevoie acută de personal, în timp ce există zone în care avem funcții complet inutile. De aceea e nevoie de un audit, de o analiză atentă.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Mihai check icon
      Normal că nu este supradimensionat acolo unde trebuie să lucrezi, ci doar acolo unde sunt salarii mari și sinecuri. Sigur că nu sunt destui medici, profesori, polițiști dar e plin de statisticieni, chelnerițe la apele române și secretare la romsilva.
      • Like 0
  • "Abia ce se corectaseră niște inechități istorice prin legea pensiilor"...nu cumva s-au introdus de fapt niște inechități printr-o lege ultra populistă care acționează retroactiv mărind pensiile unora care au dormit prin birouri zeci de ani(milițienii și securiștii excluși, că ăștia la 45 de ani sunt epuizați!!!)?...că pe șantier sau în industrie nu poți să muncești 45-50 de ani și să mai apuci și pensie!
    Această lege este de fapt cauza de bază a deficitului înregistrat, ca și mărirea pensiilor la vremea lui Tăriceanu, care combinată cu criza mondială a dus la dezastrul din 2010...
    • Like 0
    • @ Sorin Volk
      Mihai check icon
      Cum adică lege ultrapopulistă? Legea este dreaptă și favorizează contributivitatea. Până acum era mult mai convenabil să faci cum poți evaziune, să iei pensia minimă care era peste ceea ce rezultă din salariul minim și cu cei ai agonisit ca nu ai dat la stă să o duci mult mai bine decât unul corect.
      De muncit muncești cat poți, nimeni nu spune să stai în același job de la 20 de ani la 65 de ani. Oare ce fac de exemplu cei din Statele Unite?
      Legea nouă e mai dreaptă, populistă era cea de până acum.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Dorin check icon
      Pe naiba pe contribuție,S-a făcut pe genunchi, în bătaie de joc ,cu un algoritm de tot rahatul, ca la barbut unii au câștigat dar alții au pierdut. Nu îți este clar ,a fost o mare ,pomanageală,cu bani împrumutați,ca un covrigar semianalfabet de tip , secretar de partid comunist, să ajungă președinte.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Mihai check icon
      Trebuie să faci diferența între o recalculare unde contributivitatea are o pondere mai aproape de adevăr cum a fost creșterea din toamnă și creșterea din ianuarie care a fost pur populistă, în vederea alegerilor locale. În orice caz era necesară o corecție a formulei de calcul pentru că situația actuală era total diferită față de cea din trecut și nu răsplătea suficient nici durata cotizației nici valoarea ei. Acum lucrurile stau mai bine iar cei care chiar merită, au mai mult. Am văzut asta pe cazuri concrete și s-au corectat discrepanțe și nedreptăți în cazul celor care au lucrat mai mult.
      Că nu erau bani pentru asta, că a fost în prag de alegeri, că la unii trebuia să le scadă pensia de fapt dar nu se putea face, e cu totul altceva.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Sunt 2 aspecte importante, primul este că indiferent dacă noul mod de calcul este populist sau nu, corect, reparatoriu sau nu, resursa NU exista și nu există nici acum, nu poți destabiliza o economie cu creșteri ne-sustenabile, adică exact ce a făcut Tăriceanu, adică iar crize suprapuse, în final aceleași efecte...
      Al doilea aspect este că poate fi o lege sublimă, încurajează contributivitatea etc...dar pentru VIITOR!...un viitor în care ai corectat restul de inechități și privilegii bazate pe jecmăneală NECONTRIBUTIVĂ!
      Faptul că pensiile erau mizerabile a încurajat lumea să treacă în antreprenoriat, nu a spus nimeni că peste 25 de ani va veni populistul Ciolacu și cu strâmba aia care urla cum că avem Bani!... AVEEEM BAAAANI!...și vor da din burtă punctaje suplimentare, la nivelul de 81 de lei punctul de pensie actual?!?...cât era punctul de pensie acum 18 ani ani, la intrarea în UE?...fix de 5 ori mai mic....să lăsăm America și să înțelegem ce-i la noi în curte mai întâi, că de aberanți și populiști nu ducem lipsă, oare dau de la ei din conturile din Dubai?!?!
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult