Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Creșterea pensiilor cu 40 la sută și ipoteza cinismului fiscal

mar otravit - Foto YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto Yay Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia)

Creșterea cu 40 la sută a punctului de pensie de la 1 septembrie este o eroare economică ce va avea consecințe economice și sociale grele. Orice economist adevărat știe acest lucru. Guvernele pot stabili variabilele nominale, dar este sectorul privat cel care stabilește valorile reale. Pentru ca aceste creșteri să fie adevărate și în termeni reali, adică pensiile să poată cumpăra cu 40 la sută mai multe bunuri și servicii, deficitul bugetar ar trebui să nu crească. Asta înseamnă că guvernul ar trebui să extragă resurse din alte locuri pentru a le da pensionarilor. Altfel, creșterea cu 40 la sută a pensiilor nu ar fi nimic altceva decât stabilirea de către parlament a unor noi valori nominale pentru pensii. Nu ar trece mult și sectorul privat ar lua înapoi din această creștere în termeni reali.

Economic vorbind, guvernul nu are cum să compenseze această creștere uriașă pentru a menține deficitul bugetar la niveluri sustenabile. În final, deciziile fiscale se iau în parlament, iar în prezent, guvernul Orban se confruntă cu o majoritatea care susține creșterea de 40 la sută. În consecință, guvernul nu poate controla cheltuielile și, ca urmare, deficitul bugetar va crește. Pentru a face aceste plăți crescute, guvernele vor trebui să se împrumute mai mult. Va crește costul împrumuturilor. Producția de bunuri și servicii este departe de a crește sufucient pentru a da substanță materială creșterii cu 40 la sută a pensiilor. Moneda se ve deprecia, confiscând din economisirile în lei ale publicului. Pensionarii vor avea o pensie nominal mai mare, dar avuția lor va scădea.

Când știi aceste lucruri – și este cert că economiștii pardidelor care susțin creșterea pensiilor știu acest lucru – și totuși continui cu politica de creștere nesustnabilă a pensiilor, generând iluzii pentru pensionari, atunci ai o probemă de morală. Cei ce susțin această creștere cunoscând implicațiile politice favorabile lor și efectele economio-sociale negative majore pentru restul publicului dovedesc ceea ce eu am numit cinism fiscal (sau ipoteza cinismului fiscal).

Pe scurt, ipoteza cinismului fiscal spune că atunci când instituțiile, înțelese ca reguli, sunt slabe, poate exista un partid care alege să guverneze, direct sau prin interpuși, numai în fazele ascendente ale ciclului de afaceri, promovând politici fiscale prociclice, adică mărind deficitele bugetare în perioadele în care nivelul PIB și ratele sale de creștere sunt peste nivelurile lor normale. În aceste condiții, economia nu are nevoie de stimulii respectivi, care nu fac decât să accentueze dezechilibrele economice și financiare. Aceste dezechilibre împiedică politica fiscală să se relaxeze când economia intră în recesiune și are nevoie de stimuli, inclusiv fiscali. Din acest motiv, partidele celelalte ajung să guverneze în recesiune și sunt nevoite să impună corecții economice dure, plătind pentru aceasta prin pierderea de voturi la viitoarele alegeri.

La noi, partidul care a guvernat în virtual toate perioadele bune, direct sau indirect, a fost PSD. Acesta este un fapt. PNȚCD, perceput ca lider al Convenței Democrate din România, și PDL au guvernat în recesiunile care au urmat după ce PSD a promovat politici fiscale prociclice în perioadele bune. Așa au reușit social democrații să contribuie la ieșirea de pe scena politică a celor două partide. Aceasta a fost în general politica PSD în ultimii 30 de ani și nu cred că s-a schimbat ceva care să ducă în prezent la o altă filozofie referitoare la politică fiscală.

Este generalizată ideea că în 2021 economia își va reveni. Aceasta ar fi o veste bună, dacă nu ar determina în planul acțiunii politice o serie de acțiuni cu consecințe economice care, așa cum am spus de la început, ar fi foarte rele.

În primul rând, convingerea că economia va relua creșterea economică în 2021 cu rate înalte este suficientă pentru ca, în virtutea ipotezei cinismului fiscal, PSD să găsească oportună revenirea la guvernare cât mai curând, chiar și în anul recesionist 2020, încă înainte de alegeri, fără a dori însă să dețină postul de prim ministru, deși deține majoritatea în paralment. Pentru atingerea acestui obiectiv, trecerea moțiunii de cenzură împotriva guvernului, citită pe 20 august în parlament, este esențială. Ea va da ocazia PSD să dețină posturi cheie în guvern, pe care le poate obține pentru că are majoritatea în parlament, fără a dori însă să fie perceput ca fiind liderul unui eventual guvern de coaliție ce va funcționa până la alegeri, probabil în condiții de recesiune. Asta îi va permite o implicare mai mare în administrarea treburilor și resurselor publice, fără a suferi o erodare semnificativă prin prezența la guvernare. S-a mai întâmplat așa în recesiunea din 2009, când PSD a intrat în guvern, fără a fi perceput ca lider, alături de PDL, care era perceput ca lider de coaliție de guvernare. Consecința a fost aceea că a apărut o amânare a măsurilor de ajustare necesare și, în consecință, s-a ajuns la tăierea salariilor în iunie 2010. Întregul cost politic a fost plătit de PDL.

În al doilea rând, stimulează PSD și alte partide, sateliți ai săi sau nu, să facă tot ce e posibil pentru creșterea nesustenabilă a pensiilor. Cei ce susțin creșterea pensiilor cu 40 la sută nu au nimic de pierdut. Ei vor câștiga voturi de la cei cărora o creștere cu 40 la sută a pensiilor le determină iluzii monetare. Așa s-ar putea ca PSD și aliații să câștige suficiente locuri pentru a juca un rol important în viitorul parlament. Problema ar apărea doar dacă creșterea cu 40 la sută a pensiilor ar aduce la câștigarea alegerilor parlamentare de către PSD. Atunci creșterea pensiilor cu 40 la sută, a cărei aplicare o spijină acum, s-ar întoarce împotriva PSD, care va fi nevoit să facă ajustări fiscale, mai ales dacă revenirea economică va fi lentă începând cu 2021. Readucerea finanțelor țării pe o cale sustenabilă, va necesita măsuri dure. Chiar și așa, cu majoritate parlamentară și cu ajutorul creșterii economice, PSD va putea guverna fără ca prețul plătit să fie ieșirea de pe scena politică la alegerile din 2024. Totuși, dacă va apărea o recesiune, conform ipotezei cinismului fiscal PSD va găsi o cale să iasă de la guvernare, lăsând altora sarcina ajustărilor fiscale dure.

Și în cazul în care nu câștigă alegerile, PSD va beneficia de rezultatele cinismului fiscal. Chiar dacă nu din vina lor, exact aceleași probleme referitoare la ajustări fiscale le-ar avea PNL și aliații săi dacă ar câștiga alegerile. O problemă deosebită ar apărea însă pentru PNL dacă ar ajunge să guverneze în recesiune. În acest caz, duritatea ajustărilor fiscale va crește și îi va trebui mult talent PNL-ului, care va fi perceput ca lider al coaliției de guvernare după alegerile parlamentare ce urmează în curând, dar a căror dată depinde de evoluția pandemiei, pentru a evita să aibă soarta PNȚCD și a PDL la alegerile din 2024. Dacă nu-l va avea, democrația și liberalismul din România vor avea de suferit.

Decizia PSD de a susține creșterea pensiilor cu 40 la sută, chiar dacă este clar că această politică este economic greșită, dovedește că deși în interiorul său există forțe care doresc ca partidul să se modernizeze și să nu mai practice cinismul fiscal, ele nu sunt majoritare. Din păcate, cei care dau încă tonul în partid par să îmbrățișeze populismul economic. Cinismul lor fiscal poate fi chiar mai mare decât al celor care au fost majoritari în trecut.

PSD își va alege în curând un președinte și echipa de conducere. Dacă această nouă conducere va reuși să găsească soluția pentru a renunța la practicarea a ceea ce eu am numit cinism fiscal – guvernarea directă sau indirectă numai în periodele de creștere economică prin promovarea de politici fiscale prociclice – atunci acea echipă va fi făcut un mare serviciu democrației din România. Ar fi ceva similar cu efortul făcut de PSD în perioada 2001-2004, când a înțeles necesitatea integrării României în NATO și, alături de alte partide, a înțeles să contribuie major la atingerea acelui scop .

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cinic e articolul d-lui Croitoru si modul tendentios in care abordeaza problema, in incercarea de demonizare a pensionarilor. Pensionarii de azi sunt fauritorii, cu multe sacrificii, ai economiei performante a Romaniei din 1989, o tara lipsita de datorii externe, cu o industrie si agricultura dezvoltate, Romania fiind exportator de top al multor produse industriale de varf. Aceasta economie a fost distrusa bucata cu bucata dupa 1989, pentru ca asa s-a decis de catre mai marii lumii. Inca mai sunt multe de lichidat in tara asta, si se actioneaza in consecinta de catre cei aflati la putere, dupa cum a devenit evident prin descurajarea totala a oricaror masuri de redresare a economiei si turismului tarii. Doar Dumnezeu ne mai poate ajuta sa scapam de pleava asta. . Dl. Croitoru, multumesc lui Dumnezeu ca nu mi-ati fost profesor acum mai bine de 40 ani, cand am urmat si absolvit cursurile facultatii de Relatii Economice Internationale, si ma gandesc cu groaza ce-i invatati pe studentii dvs., avand in vedere opiniile dvs. asa zis economice, asa cum incercati sa manipulati si mentalitatea credulilor nepregatiti care va citesc. Ma intreb totodata ce-l consiliati pe dl. Isarescu, care, de fapt, nici nu are nevoie de consilieri interni, dupa cum se stie. Rusine tuturor celor asa zisi formatori de opinie care incearca sa culpabilizeze pensionarii , o categorie defavorizata si vulnerabila, pentru tot dezastrul si haosul economic din tara, Ma intreb, daca veti ajunge pensionar si nu vi se vor restitui banii cu care ati contribuit la buget in decursul vietii active, tota asa veti gandi?
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Nu-i nimic ,le creștem cu 40% că ne mănâncă bine.și la anul le tăiem cu 50 % ca să nu ajungem mai rău decât grecii.
  • Like 0
 • Domnule Croitoru, recunosc indiscutabila dvs. pricepere în teorii economice. Dar fără un „duel” cu părerile (măcar de bun simț!) ale unui pensionar, chiar și un economist mediocru poate demonstra... orice! Eu am dificultăți cu vederea și nu am suficientă îndemânare la tastatura PC-ului încât să scriu rapid la fel de mult ca dvs. De aceea am să postez ceva ce eu am scris înainte de a citi excepționalul dvs. articol... cu adevărat cinic, despre cum vede sătulul majorarea pensiei flămândului cu 40%. Nu cumva aveți în familie pensii speciale sau nesimțite și asta vă deformează optica economică?! Nici o clipă nu v-ați adus aminte de dreptatea socială, de egalitatea în drepturi, de respectarea legilor. Citiți și... răspundeți cinstit!
  &&&
  Jumătate de adevăr reprezintă de cele mai multe ori o mare minciună (Benjamin Franklin – unul din fondatorii Statelor Unite ale Americii).
  Toată lumea își dă cu presupusul despre imposibila majorare legală cu 40% a pensiilor nespeciale. Doar părerea pensionarilor nu interesează pe nimeni. Până acum chiar și majoritatea „MUTĂ” a pensionarilor a rămas… „TĂCUTĂ”. Sper ca la alegerile locale din septembrie și parlamentare din decembrie să-și „VADĂ” interesul.
  Nu putem să acceptăm „situația în care categoriile cele mai vulnerabile, adică copiii și pensionarii să plătească nota de plată pentru această epidemie și pentru recesiunea economică” (președintele României Klaus Werner Johannis)
  Și președintele și ziariștii vorbesc despre cele 14% promise ca despre un act de eroism al guvernului celor lacomi.
  Guvernanții acompaniați de jurnaliștii cumpărați cu contracte generoase de publicitate idioată inutilă se vaită întruna din zori până noaptea târziu că nu pot majora alocațiile pentru copii și pensiile din lipsă de fonduri, care, fonduri, la adoptarea Legii bugetului erau destui.
  Așa cum spuneam la început, jumătate de adevăr reprezintă o mare minciună. Nu fonduri lipsesc guvernului ca SĂ APLICE LEGILE referitoare la dublarea alocației pentru copii și la majorarea punctului de pensie cu 40 %. Fără a arăta cauzele „slăbirii” bugetului simpla afirmație despre insuficiența banilor pentru pensii și alocații este o mare minciună. Dacă nici într-o situație de criză ca cea actuală nu se iau măsuri pentru restabilirea dreptății garantate de stat (Constituția României, Art. 1, al. 3) și abrogarea legilor neconstituționale care acordă privilegii dedicate (prin încălcarea Art. 16 din Constituția României), atunci când să se „repare” România?! Lista căilor de risipire a banului public este extrem de lungă și este o încercare temerară de a o face completă. O modestă schiță:
  • pensii speciale și de serviciu
  • salarii exorbitante în instituții de stat
  • pensionari de lux menținuți în posturi foarte bine plătite ca și când ar fi de neînlocuit
  • indemnizații – rentă viageră pentru „revoluționari” (de cele mai multe ori revoluționari închipuiți, îndoielnici sau falși) de parcă ar fi fost mercenari cu contract (negociat cu cine?!). Pretențiile lor și privilegiile care le-au fost acordate contravin total noțiunii de revoluționar!
  • acordarea titlului de erou militarilor români care au suferit accidente de muncă pe teatrele de operațiuni din afara României unde s-au dus de bună voie să câștige un ban în plus
  • subvenții de la buget acordate agricultorilor care nu-și asigură recoltele, dar care își recuperează pierderile încă o dată direct de la contribuabilii la buget prin substanțiale majorări de prețuri ale produselor lor.
  • sporuri sau salarii ultra stimulative ca anumite categorii profesionale să-și facă treaba conform fișei postului ocupat (nu ceva nou, nu ceva suplimentar)
  • nerecuperarea sumelor definitiv stabilite de instanțe ca fiind datorate la buget
  • menținerea unui număr exagerat de mare de personal birocratic în administrația centrală și locală (ex. în sect. 2 sunt în plată 372 polițiști locali, iar la registratura primăriei sunt plătite 19 persoane!); imobilul PLs2 este păzit de o firmă privată de pază!;
  • salariile personalului din instituțiile de stat este mai mare decât salariile celor care lucrează la privat
  • cheltuieli enorme (de cele mai multe ori inutile) cu „reclama” realizărilor(!?) administrației (Ex.: pentru agasanta „Poartă mască” guvernul a plătit deja 40 milioane de EURO, iar pentru total inutila reclamă a „consolidăriPMB” primarul Gabriela Firea a plătit 4 milioane de EURO!)
  • prea mulți bani pentru asistații social, prin care se încurajează nemunca, dar și traiul în cea mai cruntă mizerie;

  Nici unui guvernant nu-i trece prin minte că RATA INFLAȚIEI „PERSONALE” pentru pensionari este mult mai mare decât rata inflației pe întreaga economie națională, pentru că în coșul de cumpărături al pensionarului intră aproape numai produse care totdeauna au cele mai mari creșteri de prețuri: alimente, medicamente, cheltuielile cu utilitățile locuinței („întreținerea”), impozite locale, tratamente boli cronice (ochelari, aparate auditive, operații de cataractă, cârje etc.), cure balneare, transport, servicii de îngrijire personală (frizerie, coafor etc.). Cele 40% urmau să acopere (parțial!) efectele neglijării acestei inflații „personale” din coșul pensionarului, care timp de 7 – 10 ani a tot erodat puternic nivelul de trai al pensionarului mediu. Adăugați la asta mutarea parșivă din ianuarie în septembrie a datei de aplicare a noilor puncte de pensie (debilizate) și vedeți prăpastia sărăcirii ca metodă de exterminare a bătrânilor României. Cele 14% promise cu... eforturi eroice din partea guvernului nu acoperă nici pe departe măcar creșterile de prețuri din ultimele 6 luni!
  Pentru alocații s-a propus o eșalonare a majorării până se atinge dublarea, dar pentru pensii nici măcar atât! Așa că rămâne ca „pensionarii să plătească nota de plată pentru această epidemie și pentru recesiunea economică” (Vorbele dvs. rămân... vorbe, domnule președinte KWJ?!) Generațiile mai tinere, active în prezent, ar trebui să „vadă” că trăiesc ÎN și se folosec DE realizările celor acum aflați la pensie. După „revoluție” s-au făcut palate pentru multinaționale, pentru bănci (mai ales străine), pentru instituții birocratice parazite, pentru cei îmbogățiți peste noapte, pentru „baroni” și interlopi, pentru evazioniști și corupți.
  Nu banii lipsesc! Lipsește dreptatea socială, respectul față de Constituție și de legi, onestitatea, voința de a servi țara și poporul. Prisosesc lăcomia, hoția, lenea intelectuală și incompetența politicianului român aflat la putere sau în opoziție. Trebuie să ne facem auzită vocea: AJUNGE!
  • Like 3
  • @ Radu Grigore
   Dan check icon
   Felicitarii stimabile Domn ,,ptr analiza economica a situatiei reale ! Asa este , as mai avea de completat ca ;
   ---Marea evaziune fiscala prin stoparea sau cel putin reducerea la cote minime ,,ar aduce bani la buget ptr dublarea de alocatii si o parte din cei 40% ptr pensii , Nici nu va inchipuiti ,cam ce comert se face cu produsele agro incepand de la comerciantii tuciurii de pe marginea drumului cu lebenita ,rosii , etc etc,, Acei comercianti ,au mainile fine ,ptr ca nu stiu ,lucra pamantul Ei doar le cumpara si le revand la ,,dublu pret, iar de bon ,nici vorba Ei merg la intelegere cu tyristii care aduc marfa din Grecia ,Turcia , Bulgaria Ungaria ,etc, si o vand fara acte, ,pe repede inainte ,, sa nu se strice , iar tigani se descurca etc Iar acasa la tigani ,,vile cu etaj si neamuri cu Clanurile interlope !!!
   • Like 4
  • @ Radu Grigore
   Felicitari pentru comentariu si analiza pertinenta. Nu cresterea pensiilor si alocatiilor conform legislatiei existente reprezinta cauza dezechilibrelor financiare majore din economia noastra si nu trebuie culpabilizate categoriile vulnerabile, batranii si copii, pentru crearea acestor dezechilibre si pentru incopetenta guvernului actual de a asigura sustinerea economiei si respectarea legislatiei existente. Unde s-au dus sumele colosale imprumutate pana acum de actualul guvern? Unde sunt masurile de sprijinire a economiei si investitiilor, etc.? Pana acum n-au stiut decat sa se lamenteze ca nu sunt bani si sa dea vina pe pandemie si pe greaua mostenire! E clar ca nu sunt capabili sa gestioneze redresarea economica si ar trebui sa lase pe altii mai priceputi, dar, la dezastrul economic pe care l-au creat, nu stiu cine se mai poate implica in remedierea problemelor.
   • Like 1
 • Cinism este să vorbești ca un om cu cont dolofan la eventual mai multe bănci, nu neapărat din România și să iei la siktir expirații care au construit ce ați șterpelit voi și acum stau cu mâna întinsă pentru ce li se cuvine. Cinism este disprețul suveran pentru vârstnici. Dumneata ai părinți, bunici, sau i-ai ajutat să iasă din sistem ?
  • Like 5
 • Marturisesc ca nu sunteti singurul care se gandeste la ipoteza asta. Doar ca, stiti cum e, daca in cazul PNT si PDL, lucrurile au trebuit luate asa cum au fost lasate de PSD, in ultimele doua cazuri dreapta a cazut cu voiosie in capcana PSD. In 2015 s-au bucurat ca pica Ponta doar ca purgatoriul de un an i-a permis PSD-ului sa revina la putere cu o forta pe care nici n-o visa cu un an inainte. Iar acum, cand PNL si Iohannis si-au dorit guvernarea atat de mult intr-un moment evident nepotrivit (cel putin dupa votul de neincredere din februarie), pare ca repetam scenariul. Nu imi imaginez cum au putut crede ca, in conditiile in care calendarul electoral depinde atat de mult de Parlament si CCR, il pot forta cumva pentru a determina alegeri anticipate. Si nu, COVID-ul doar i-a determinat sa nu mai incerce nimic in directia aceea, dar chiar si fara COVID fortarea alegerilor anticipate, asa cum o spun toti expertii constitutionali, este aproape imposibila cu actuala Constitutie. Asa ca singurul lucru care s-a intamplat este ca guvernul guverneaza fara a avea de facto puterea iar PSD, surprize-surprize (parca am mai vazut filmul), recupereaza punct dupa punct pe fondul balbaielii guvernamentale, ajungand la niveluri incredibile acum un an.
  Sunt atat de prosti totusi oponentii PSD? Hm, s-ar putea sa gasim un raspuns daca ne gandim ca guvernul poate numi diversi functionari in diverse functii si ca statutul functionarilor publici si Codul Muncii le poate asigura acestora o sinecura pe viata odata ajunsi acolo, indiferent de conjunctura. Zic si eu, nu stiu. Si atunci poate ca degeaba se gandesc strategii la centru daca la firul ierbii, in teritoriu, se doreste altceva si presiunea in directia aceea este insuportabila. Oamenii din teritoriu trebuie multumiti, ca pe ei ne bazam in campanie.
  • Like 3
 • Gr Mihai Gr Mihai check icon
  Ori te imprumuti si cei 40% chiar se cunosc in puterea de cumparare, ori nu te imprumuti si se cunosc doar nominal. Si un student de anul I isi da seama de acest adevar evident, numai economistu lu peste nu.
  • Like 0
 • Treaba executivului este să aplice legile în vigoare. Dacă nu le poate aplica trebuie fie să modifice legea fie să-și dea demisia.
  Ciudat este faptul că majoritatea experților în politici economice de tip financiar-contabil ne spun că veniturile românilor nu pot fi crescute la nivelul celor din occident dar că prețurile trebuie liberalizate pentru a se alinia la cele din țările occidentale, în lipsa acestor două condiții economia românească se va prăbuși cu siguranță.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Nu e nimic ciudat. Inainte de a creste veniturile trebuie sa cresti numarul lor. La actualul nivel de salariati e aproape imposibil de a ajunge la un consum a.i. sa antreneze mai departe cresterile salariale cat si veniturile bugetare, Ca doar nu le cresti doar la privat. Cresti si la stat, iar la stat e veselie, sunt si frunze multe, pregatite pt. taiat. Ori dvs n-ati inteles ca preturile oricum sunt liberalizate si cresc o data cu deprecierea leului, ce treaba mai au sa ne spuna unii sau altii ce "trebuie"?
   • Like 3
  • @ Pascal Dena
   Nu pricepe omu' ...- sigur a lucrat toata viata lui la Stat ! El vrea sa i se dea , de unde ? Nu-i treaba lui , e a altora ...
   • Like 0
 • Liberty check icon
  dupa 16 ani de munca bruta tara mi-a "dat" $100/luna pensie...
  in occident dupa 11 ani de cotizare am $18.000/luna pensie...
  se mai merita sa fi roman... sa-ti mai pese de tara in care te-ai nascut, zbatut, muncit?!
  • Like 3
 • Măi, amețitule, de ce mai scrii despre creșterea de 40%, când s-a stabilit deja că va fi 14%?
  • Like 1
 • Măi, amețitule, de ce mai scrii despre creșterea de 40%, când s-a stabilit deja că va fi 14%?
  • Like 1
  • @ Crator Tan
   Sa propus 14 % , si a fost respinsa in parlament . Iar daca motiunea PSD trece , guvernul nu mai poate da OG , deci merge varianta de 40% mai departe . AMETITULE. Eu nu inteleg de ce PNL a luat guvernarea daca ii minoritar. De ce sa te legi daca nu te doare. Oricum eu sunt de parerea PSD=PNL=USL . Aceasi libidinosi. De cand sunt PNL la guvernare nu s-au diferit de PSD. Pensii speciale , alegeri intr-un singur turn, clanurile isi fac de cap , vrajeli pe hartie , imprumuri en-gross, puscaruasii ies cum vor din puscarii , etc.
   • Like 5
  • @ Silviu Pop Sese
   Cosmin check icon
   PNL a crezut că devine majoritar , prin alegeri anticipate, până în septembrie, dar covidul a avut altă părere.
   • Like 3
  • @ Cosmin
   Trebuiau organizate alegeri in martie, cand aveam cazuri de le numaram pe degete... la alegeri vom avea peste 100.000 confirmati si poate inca pe atatia asimptomatici.
   • Like 0
  • @ Crator Tan
   Dan check icon
   Ai uitat ,sa-ti iei medicamentele ?
   --De ce bati campii ? Autorul face o analiza de economist ,cam ce ar fi daca , pensiile ar creste cu 40%,,asa cum urla ,,pe toate strazile ,,trompetele pesediste !!
   De unde ,,branza daca oile-s la munte ! Cum este vorba romanului !De unde bani 40 % daca ,economia a scazut , chiar si asa in stare normala , cred ca numai cu , reducerea pensiiilor nesimtite , si recuperarea valorilor dovedite in instante ca fiind furate , stoparea marii avaziuni fiscale ,,((((( incepand de la comerciantii tuciurii ,de lebenite , de pa marginea drumului si pana la cei din toate pietele agro din toata tara ,))) Se barfeste prin targ ,,precum ca ;;
   ---Majoritatea , comerciantilor - buticari, din piete agro ,ar fi in sub ordinea Clanurilor de interlopi ,!!!! Ar fi posibil ??Acolo se invart banii fara fiscalitate, si noi ne certam ptr alocatii !!
   • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Prevederile legii pensiilor din 2019 au fost modificate prin OUG, care a fost publicata in MO. Legea de respingere a OUG-ului a fost adoptata de parlament, dar pentru a intra in vigoare trebuie sa fie promulgata si publicata in MO. Astazi suntem in 25 August si in vigoare este OUG-ul care stabileste cresterea pensiilor cu 14% de la 1 Septembrie. Ca vechea lege sa intre in vigoare, legea de respingere a OUG-ului ar trebui sa fie publicata in MO pana pe 27 August, ceea ce nu se va intampla. Cu alte cuvinte, la 1 Septembrie pensiile vor creste cu 14%. Daca se adopta pana la urma legea de respingere se pune problema, retroactivitatii aplicarii. Personal, eu cred ca este un simplu joc politic, cred ca si PSD isi da seama ca nu mai este posibil acel 40% in 2020, dar isi canta partitura, ca sa poata spune ca "s-a luptat". Sunt printre cei care nu a sustinut si nu sustine o crestere masiva a cheltuielilor bugetare, salarii si pensii, pana la identificarea si implementarea unor masuri de crestere a incasarilor. Cu toate acestea, imi este mila de pensionarii de rand, pensiile sunt chiar mici. Am ajuns aici din cauza impotentei guvernantilor de a impune masuri de reforma care sa creasca atat economia in ansablu cat si sa insanatoseasca bugetul de stat, prin optimizarea cheltuielilor si creasterea veniturilor. Sper ca macar de acum incolo sa se intample, ma rog, dupa alegeri. Altfel, niciodata nu vom avea suficient spatiu pentru cresterea sustenabila a pensiilor - sa nu uitam ca in curand incep sa iasa la pensie "decreteii" si presiunea pe costuri va fi din ce in ce mai mare.
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult