Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cristian Ghinea: Dacă PNL și USR vor putea să convingă populația și programul acestui Guvern poate fi prelungit, eu m-aș bucura foarte mult

Într-un interviu pentru Republica.ro, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, nuanțează declarația pe care a dat-o duminică, la postul tv Digi 24, unde a spus că va candida într-o formulă pe care o decide - sau nu o decide - Dacian Cioloş. 

„În mod evident, nu aveam cum să nu avem discuții pe acest subiect. Și am avut discuții și cu premierul, așa cum am avut discuții și cu oamenii pe Facebook sau cu oamenii care au venit împeună cu mine la Ministerul Fondurilor sau cu vecina de la bloc. Însă ce aș vrea să fie clar este că nu este un fel de conspirație, plan secret, care are pași foarte clari și la un moment dat se va da semnalul”, a afirmat Ghinea pentru Republica.ro.

El s-a arătat însă impresionat de declarațiile venite dinspre PNL și USR care vorbesc despre necesitatea ca reformele guvernului tehnocrat să continue. „În contextul unei mașinării de propagandă nu ostile, ci ucigătoare, sunt forțe politice care nu se lasă atrase în această presiune psihologică a propagandei și spun: Acesta e un Guvern care a făcut lucruri bune și ar trebui să găsim o formulă de a continua. Dacă aceste forțe politice vor putea să convingă populația și programul acestui Guvern poate fi prelungit, eu m-aș bucura foarte mult”, a declarat Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene speră ca oamenii valoroși care au renunțat la carierele lor pentru a se alătura Executivului tehnocrat să își găsească locul în partidele politice. „E nevoie ca aceste talente să aibă o formulă de a continua. Eu mi-aș dori să fie o formulă care să se regăsească în actualele partide. Adică partidele să absoarbă aceste talente. Partidele mainstream, partidele mari care au nevoie de resurse umane”, crede ministrul Fondurilor Europene. Acesta a mai vorbit și despre acuzațiile fostului premier Victor Ponta, potrivit cărora românii din diaspora au stat de mai multe ori la coadă la alegerile prezidențiale sau că manifestanții de după Colectiv s-ar fi pregătit să ia cu asalt clădirea Guvernului. „Dacă vă uitați pe pagina mea de Facebook o să vedeți că am aceeași poză și astăzi de la manifestația din noiembrie. În poza aia e copilul meu care avea un an. Eu m-am dus la manifestația împotriva lui Ponta, unde ne pregăteam să incendiem Guvernul, cu copilul meu de un an... Au fost 40 - 50.000 de oameni absolut decenți care au vrut o modernizare a statului.”

Vă prezentăm prima dintre cele trei părți ale interviului cu Cristian Ghinea. În zilele următoare, vom publica partea a doua, referitoare la sistemele informatice din administrația publică, și pe cea referitoare la felul în care România a folosit și urmează să folosească fondurile europene. 

Ați spus, în interviul de duminică de la Digi24, că ați putea candida la parlamentare în toamnă: „Voi candida într-o formulă pe care o decide - sau nu o decide - Dacian Cioloş”. Au existat astfel de discuții cu premierul și alți miniștri?

Am declarat că aș vrea ca proiectele mele la acest minister și ale acestei echipe să poată continua. De altfel, această idee vine pe două realități. Prima realitate este că cea mai deasă întrebare care mi se pune pe Facebook, pe scara blocului, când mă întâlnesc cu vecina care mă oprește să mă felicite, este „Dar ce facem să continuați lucrurile bune pe care le-ați început?” Ei, acest ce facem este un fel de verb colectiv și nu este clar cine ar trebui să fie în capul acestui facem. În mod evident, nu aveam cum să nu avem discuții pe acest subiect. Și am avut discuții și cu premierul, așa cum am avut discuții și cu oamenii pe Facebook sau cu oamenii care au venit împeună cu mine la Ministerul Fondurilor sau cu vecina de la bloc. Însă ce aș vrea să fie clar este că nu este un fel de conspirație, plan secret, care are pași foarte clari și la un moment dat se va da semnalul. Nici vorbă de așa ceva și nu asta am spus la Digi. Am spus doar, am exprimat de fapt opțiunile care de fapt sunt în fața mea ca individ. Întrebarea a fost: Lideri ai PNL v-au invitat să candidați. Ce părere aveți? Ar fi fost ipocrit din partea mea să zic: Nu, în niciun caz. Pe de altă parte, nici nu am zis candidez, nu am zis candidez la PNL sau așa mai departe. Am zis doar că suntem o echipă și că ar trebui să funcționăm ca atare. Simplul fapt că un om crede că valoarea muncii sale înseamnă ceva și că vrea să continue proiectul este un sentiment uman. Pe de altă parte, eu am și spus că sunt foarte obosit, că și declarația aia a stârnit senzație. Și asta e realitatea: sunt obosit și aș fi total împăcat cu mine însumi să-mi reiau viața mea din trecut și să mai am timp să citesc o carte, o revistă. Este un sentiment absolut uman că fie te gândești să mai continui, fie te gândești să nu mai continui. Nu e nimic deosebit de aia sunt uimit de ce valuri s-au făcut după această declarație, eu nu am niciun fel de problemă să fie fie așa, fie așa. Nu m-am născut să fiu ministru sau parlamentar. Dimpotrivă, constat că vine cu foarte multe bătăi de cap.

Ați spus că discuții au existat. Există o posibilitate ca lucrurile să se îndrepte înspre o viitoare candidatură?

Există o posibilitate ca lucrurile să se îndrepte înspre, există o posibilitate ca să nu se îndrepte. Întrebarea asta vine și de la oameni mai puțin vizibili decât mine. Cred că nu se conștientizează la nivelul percepției publice infuzia de oameni care au intrat în slujba statului odată cu Guvernul Dacian Cioloș. Sunt convins că Guvernul ăsta are la nivel de minștri, de secretari de stat, de consilieri un număr de licențe, masterate, doctorate la universități de top mondial mai mari decât toate Guvernele de după 1989 luate la un loc. Dincolo de noi ăștia câțiva care suntem foarte vizibili în frunte cu premierul Cioloș, cu ministrul Pâslaru, cu ministrul Voiculescu, poate m-aș include și pe mine aici, există un strat de oameni absolut extraordinari care și-au pus în paranteză carierele ca să vină alături de noi. Și sunt secretari de stat de la Emanuel Costescu, de la Economie, sunt membri ai Cabinetului meu, Alina Seghedi, Tudor Pop, sunt foarte mulți asemenea oameni care au intrat în slujba statului. Și explicația este simplă: Dacian Cioloș nu a avut un partid, nu a avut o bază de selecție pentru oamenii care vin cu el la guvernare și atunci a făcut ceea ce ar face fiecare recrutor de HR bun. Pur și simplu, te uiți pe piață și vezi unde găsești talente. Cine este bun pe atras investiții străine? Un român care lucrează la o mare bancă din Londra. 

Această etichetă, tehnocratul, roboțelul, controlat eventual din afară, pentru niște oameni care au renunțat la cariere stabile multe cucerite într-un mediu mult mai competitiv decât în România este o nedreptate și o aberație. Este ca și când repetenții clasei se răzbună pe tocilari. Să demonizezi tehnocrații care reprezintă un influx de talente în slujba statului, fără precedent, este o mizerie. 

Așa a ajuns dl. Costescu secretar la Ministerul Economiei. Și acest gen de căutare a talentelor în afara politicii s-a aplicat sistematic la Guvern. Și avem acum această garnitură de miniștri, secretari de stat și consilieri la cabinete absolut fabuloasă. Un asemenea influx cred că nu s-a mai întâmplat în România poate din era pașoptistă. Și atunci întrebarea de la acești oameni către mine, care sunt mai vizibil, este: Ce facem? Cum putem să continuăm lucrurile bune pe care le-am început? Fiecare la instituția lui. Și așa cum eu am publicat acum un raport de 100 de zile, fiecare dintre ei ar putea să publice un raport, care pe de o parte să arate cum au zguduit sistemul, ce au început să facă și, în mod evident, ce nu au reușit să facă. Pentru că nu poți în câteva luni și controlând un strat foarte subțire de oficiali să zdruncini sistemul cu adevărat. Acești oameni mă presau pe mine cu întrebări: Ce facem? Și, în mod inevitabil, eu trebuia să am o discuție cu premierul pe acest subiect. Care și el este întrebat. Ar fi fost complet aberant ca noi să fim un fel de roboței tehnocrați să nu ne interesăm de viitorul nostru și de viitorul a ce lăsăm în urmă. De asta nu înțeleg de ce lumea a fost șocată că au fost discuții. De altfel această etichetă tehnocratul, roboțelul, controlat eventual din afară pentru niște oameni care au renunțat la cariere stabile multe cucerite într-un mediu mult mai competitiv decât în România este o nedreptate și o aberație. Este ca și când repetenții clasei se răzbună pe tocilari. Să demonizezi tehnocrații care reprezintă un influx de talente în slujba statului, fără precedent, este o mizerie. 

Ce se va întâmpla cu acești oameni?

Ce se întâmplă cu acești oameni este o modernizare accelerată a statului. Pentru că, dacă ne uităm, și acum știu bine statul din interior, după acest stagiu la cancelarie și la Ministerul Fondurilor, societatea românească trăiește în 2016. Statul român trăiește în 1992.

E nevoie ca aceste talente să aibă o formulă de a continua. Eu mi-aș dori să fie o formulă care să se regăsească în actualele partide. Adică partidele să absoarbă aceste talente. Partidele mainstream, partidele mari care au nevoie de resurse umane

 Nu s-au schimbat foarte multe la nivel de proceduri, de oameni, de imobilism. Acest strat de talente adus la vârful instituțiilor a produs niște șocuri, dar n-a putut să producă o schimbare în profunzime. Și atunci este nevoie ca aceste talente să aibă o formulă de a continua. Eu mi-aș dori să fie o formulă care să se regăsească în actualele partide. Adică partidele să absoarbă aceste talente. Partidele mainstream, partidele mari care au nevoie de resurse umane. Și dacă vă uitați în programul de guvernare cu care premierul Cioloș a fost votat de către parlament, sunt acolo două fraze cheie. Prima frază cheie spune: Acest Guvern nu-și propune să mute munții. Ne propunem un set de obiective foarte limitate și clare, care să pornească schimbarea. Și a doua frază cheie este: Acest răstimp, acest răgaz, ăsta e cuvântul, răgaz, ar trebui folosit de partidele politice pentru a își întări garnitura și a-și întări modul în care se raportează la stat și la politici. Și atunci întrebarea este dacă partidele au folosit acest răgaz așa cum ar fi trebuit.

Câți minștri credeți că sunt dispuși să continue munca în Guvern, dacă Dacian Cioloș rămâne premier?

Nu pot să știu. Asta e încă o dovadă a faptului că nu există o conspirație. Oamenii bănuiesc repede o conspirație când faci o declarație de genul ăsta. Ne întrebăm noi, în discuții, pe holuri, când mai avem timp să ieșim la o cafea, dar să vă dau eu un recensământ care ar vrea sau ar putea să mai continue este imposibil. Cred că nimeni nu știe în momentul ăsta, pentru că neg din nou existența acestui plan cap-coadă de intrare a tehnocraților în politică. Sunt gânduri și opțiuni la care ne gândim, fără să fi pus la cale o conspirație pe această temă.

Dacă aceste forțe politice vor putea să convingă populația și programul acestui Guvern poate fi prelungit, eu m-aș bucura foarte mult.

În ce condiții poate rămâne Dacian Cioloș premier? Apelez la calitatea dvs. de analist.

Calitatea mea de analist nu se mai poate manifesta câtă vreme sunt ministru. Substanța întrebării pe care am primit-o la Digi 24, care spunea în esență ați primit o invitație din partea PNL, venea pe fondul unor declarații care pe mine mă bucură. Sunt declarații din parea unor oameni din PNL, sunt declarații din parte unor oameni din USR, care spun: Acest guvern este un guvern performant, acest prim ministru ar trebui să continue. Eu am fost impresionat de aceste declarații. Pentru că în contextul unei mașinării de propagandă nu ostile, ci ucigătoare, care vrea să ne dezumanizeze, să ne transforme în roboței vânduți străinătății, care are multiple voci și multiple canale de manifestare, fără ca nouă să ni se ceară părerea vreodată, sunt forțe politice care nu se lasă atrase în această presiune psihologică a propagandei și spun: Acesta e un Guvern care a făcut lucruri bune și ar trebui să găsim o formulă de a continua. Dacă aceste forțe politice vor putea să convingă populația și programul acestui Guvern poate fi prelungit, eu m-aș bucura foarte mult. Pentru că se creionează un fel de luptă la aceste alegeri între reformism și forțele care vor să blocheze schimbarea. De fapt, cum am spus mai vreme, România trăiește în 2016, statul român trăiește în 1992. Ieșirea de după Colectiv în stradă a fost revolta societății împotriva statului care a rămas în urmă. Acest stat trebuie cucerit și adus în 2016. Dacă vă uitați pe pagina mea de Facebook o să vedeți că am aceeași poză și astăzi de la manifestația din noiembrie. Și nu am vrut să o schimb în mod special pentru că am vrut să îmi amintesc de ce suntem noi aici. Și o să schimb această poză de abia după ce nu o să mai fiu la Guvern. Pentru că va fi momentul bilanțului, acest Guvern va răspunde în fața străzii. Acea stradă care, spune Victor Ponta acum, era pregătită de violență. În poza aia e copilul meu care avea un an. Eu m-am dus la manifestația împotriva lui Ponta, unde ne pregăteam să incendiem Guvernul, cu copilul meu de un an... Au fost 40 - 50.000 de oameni absolut decenți care au vrut o modernizare a statului.

Și eu cred că Guvernul Cioloș a transmis acest șoc în sistem. Acest șoc de modernizare. Dacă oamenii ăia din stradă vor putea să găsească acum opțiuni pe masă care să le continue această dorniță de schimbare. Și, probabil, mesajul acestui Guvern va rămâne parte din peisaj. Dacă nu, nu. Până la urmă, totul depinde de votul oamenilor.

Dacian Cioloș - Cristian Ghinea

Dumneavoastră, personal, ați fost invitat public de către PNL, prin Adriana Săftoiu, să candidați, alături de Vlad Voiculescu și Costin Borc. Aveți vreo reținere să deveniți mebru de partid?

Da, evident că am o reținere, că ar fi ceva complet neobișnuit pentru mine. Pentru că m-am obișnuit să fiu un om liber, poate prea liber și prea slobod la gură, inclusiv din poziția de ministru, și atunci ar trebui să mă obișnuiesc cu genul de costrângere. Pe de-o parte îmi pare și rău că de acum încolo tot ce voi spune eu, și nu o să îmi schimb discursul sau mesajul, o să fie interpretat: Ok, e politică. Ăsta vrea să candideze și de asta spune. Până la urmă, oricum eram acuzați că eram în slujba unuia sau altuia, deci nu văd care ar fi marea pagubă, și până la urmă ține de oameni. Reacția pe care eu am primit-o de la oameni, pentru că atunci când ești bombardat toată ziua cu critici și cu prostii... M-au găsit la declarația de avere și au zis că am avut un salariu de 2.000 de euro în ultimii trei ani, M-am îmbogățit... Și ce mă bucură pe mine e că oamenii au discernământ și văd genul ăsta de atacuri murdare care, până la urmă, n-au făcut decât să mă transforme pe mine dintr-un tip care era cât de cât cunoscut în anumite cercuri într-un tip care e cunoscut la televizor.

Până când să mă cheme Parlamentul ca să îmi frece ridichea, pe n-am înțeles ce motive la comisia parlamentară, eram un no name. După care am început să fiu unul despre care se vorbește. Că se vorbește controversat sau nu, se vorbește. Sunt ușor mirat și trebuie să mă adaptez la acest rol de figură care naște interes. Mă duc la Viscri și mă plimb cu bicicleta cu copilul, fac 35 de km și pun poze pe Facebook, ceva ce fac dintotdeauna. Deja a devenit o știre regională, deja am început să fiu și reticent să mai pun poze, mesaje pe Facebook pentru că încă nu sunt conștient de impactul pe care îl au.

Dacă oamenii buni refuză să se implice, oamenii răi se vor implica. La nivel individual, stresul este foarte mare și te gândești că nu merită. Dar dacă toți ne facem acest calcul individual, la nivel colectiv se întâmplă tragedia

Acum, dacă eu fac tranziția spre un politician clasic, deși clasic nu cred că o să fiu vreodată, dar către un membru de partid, să spunem, cu o demnitate, probabil că va trebui să mă adaptez. Și asta este dilema prin care am răspuns. Eu am răspuns la Digi printr-o dilemă personală. Am spus: Domn'e, sunt foarte obosit și aș vrea, pe de-o parte, să mă odihnesc, dar pe de altă parte, n-aș vrea ca tot ce am făcut să se piardă. Pentru că ce am făcut eu din decembrie, când am fost angajat la cancelarie, a fost să depun un efort fantastic pentru anumite schimbări. Fie că a fost pachetul antisărăcie, fie că a fost pachetul de debrocratizare. Fie că vorbim acum de urgențele și întârzierile pe care le-am găsit la Ministerul Fondurilor Europene și le recuperez. Pentru mine este cel mai intens an din viața mea. Și atunci este normal că vrei ca acest an să nu se risipească, e normal că vreau ca anumite chestii pe care le-am început să nu fie distruse. Evident că atunci când mă gândesc că vor fi câteva zeci de mii de copii care vor rămâne la școală pentru că am lansat un program de reducere a abandonului școlar vreau să nu strice un politician chestia asta după mine. Faptul că am pus acum ca proiect predefinit în fondurile norvegiene instalarea de panouri solare pentru satele izolate. Și normal că fiind într-o poziție în care poți să decizi într-un timp scurt lucruri care chiar să aducă îmbunătățiri în viața oamenilor, normal că te gândești cum ai putea să continui. În viața mea dinainte găseam soluții și îi băteam pe alții la cap permanent și, când reușeam să schimb ceva într-un regulament sau să conving un secretar de stat, era o mare victorie pentru mine. Sau îl convingeam pe unul și era schimbat de partid și trebuia să o iai de la capăt cu altul.

Am trecut de la acea viață în care îi pisălogeam pe alți să facă schimbări mici, la o viață în care pot să produc eu însumi, direct, schimbări importante. Această schimbare de statut la care eu încă mă adaptez te pune în situația în care poți să vezi că într-o situația ca asta poți să faci mult bine. Și toți oamenii ăia care au fost în stradă în noiembrie ar trebui să știe că, lucrând la stat, poți să faci mult mai mult bine sistemic decât în afară.Și cred că acest refuz, acest comportament antisistem, deși este la nivel individual rațional, la nivel colectiv se produce o tragedie. Dacă oamenii buni refuză să se implice, oamenii răi se vor implica. La nivel individual, stresul este foarte mare și te gândești că nu merită. Dar dacă toți ne facem acest calcul individual, la nivel colectiv se întâmplă tragedia de care v-am spus.

Dacian Cioloș - ce-l împiedică să se înscrie în PNL?

Dacian Cioloș este un om de cuvânt și a făcut o promisiune că nu se va implica politic în timpul mandatului. A reconfirmat această promisiune și cu toții respectăm această promisiune. Ăsta este principalul motiv pentru care nu se implică politic. Dacă nu se implică politic, implicit nu vrea să se implice nici în PNL. Deci nu este ceva împotriva PNL.

În ce condiții ar putea să își încalce Dacian Cioloș promisiunea?

Îmi cereți să speculez și n-aș vrea să speculez eu ce va face el. Cert e că în acele discuții care n-aveau cum să nu aibă loc, dar care au luat proporții nebănuite în dezbaterea publică, în acele discuții, Dacian Cioloș ne-a spus și nouă că este legat de această promisiune. Deci nu s-a schimbat nimic pe acest plan.

Dacian Cioloș ar putea fi premierul unui guvern de uniune națională, deci și al PSD?

Nu pot să răspunde la întrebarea asta. Orice aș pune s-ar interpreta și nu e o decizie pe care să o iau eu sau să o sfătuiesc eu și cred că nici măcar Dacian Cioloș nu ar putea să aibă un răspuns în acest moment, sunt prea multe necunoscute.

Este posibilă o coaliție formată din PNL, USB al lui Nicușor Dan și eventual UDMR, partidul lui Băsescu, PMP, care să susțină continuitatea actualului Guvern Cioloș?

Vedeți, dacă eu spun acum că este posibil, ceea ce este perfect logic, adică orice elev de clasa a cincea care ar face calculele, ar spune că este posibil. Dar dacă eu vă spun: da, se va interpreta Ghinea propune crearea unei coaliții. Mai mult decât faptul că răspunsul logic este că e posibil, nu vreau să spun nimic.

Credeți că președintele Iohannis îl va propune pe Dacian Cioloș premier dacă PNL strânge în jurul său o majoritate parlamentară?

Din nou îmi cereți să speculez ce fac alți oameni. Este o poziție interesantă, aceea în care devin un fel de guru, dar nu sunt nici guru, nici nu știu mai mult decât vă zic.

Cred că fiecare parlamentar care vrea să fie remarcat de șeful lui, ca să fie pus pe liste, își va face de lucru în această toamnă atacând și hărțuind guvernul independent. Deci va fi o toamnă fierbinte orice ar fi.

Care este punctul de inflexiune pentru Guvernul Cioloș din punct de vedere politic? Aveți semnale că urmează să se întâmple ceva din toamnă, odată cu noua sesiune parlamentară?

Cred că semnalele sunt publice. Cel puțin eu sunt amenințat direct de noi ritualuri în care se încearcă intimidarea în Parlament. Așa cum s-a mai încercat. Sunt perfect pregătit, mi-am strâns zecile de scrisori care îmi sunt trimise de Parlament în vacanța parlamentară. Nu de Parlament, nu aș vrea să se creadă că am ceva cu instituția Parlamentului. Culmea e că tocmai eu sunt unul dintre cei care a contribuit, a cerut public crearea unei comisii pentru afaceri europene pe lângă fiecare cameră a Parlamentulului. Pentru că acea comisie unică care era înainte era total nefuncțională, am și scris un raport în care am propus această soluție. Cred că avem un caz de președintă de Comisie parlamentară care folosește abuziv funcția ca să fie vizibilă, în propriul interes. Este, de fapt, un fel de hărțuire din partea acestei persoane care folosește instituția parlamentului, nu dinspre Parlament ca atare. Sunt și alți colegi care au, poate la un nivel mai puțin psihotic, semnale din astea dinspre comisiile parlamentare. Cred că fiecare parlamentar care vrea să fie remarcat de șeful lui, ca să fie pus pe liste, își va face de lucru în această toamnă atacând și hărțuind guvernul independent. Deci va fi o toamnă fierbinte orice ar fi.

Când se va decide premierul Cioloș? Au existat discuții exploratorii cu PNL sau cu președintele Iohannis?

Din nou, mă situați într-un scenariu în care ar exista un plan, o conspirație care nu există.

În acest moment cine are cele mai mari șanse ca să ajungă la guvernare? PSD sau PNL?

Cred că va conta foarte mult rolul partidelor mici. Avem două partide mainstream, PNL și PSD, care au concurat foarte aproape, dacă ne uităm la votul politic de la alegerile locale, și va depinde foarte mult de potențialul de alianțe al fiecăruia. De aceea, cred că rolul partidelor noi, reformiste, va fi cheia acestor alegeri. Și dintre aceste partide, s-a remarcat Uniunea Salvați România. Eu cred că cheia acestor alegeri este în două puncte: cât mai mult va mobiliza PNL baza sa electorală și cât de mult va mobiliza USR sentimentul de frustrare al societății și dacă va intra și cu cât în Parlament.

ALDE, partidul lui Tăriceanu, va ajunge în Parlament? O va face prin forțe proprii sau prin voturile PSD?

Văd o conlucrare foarte strânsă împotriva Guvernului între cele două forțe, dar nu știu eu ce va face ALDE. Sunt uimit de ceea ce-i unește, anume agenda foarte clară de blocaj al schimbării.

Timpul a fost dușmanul nostru principal. Timpul a fost cel care a făcut birocrația din subordine să ne râdă în nas de foarte multe ori. 

O eventuală moțiune de cenzură v-ar determina să accelerați deciziile politice?

O eventuală moțiune de cenzură ne-ar bloca proiectele pe care le avem bune și pe care trebuie să le terminăm. Paradoxul face ca atunci când ești foarte prins cu agenda guvernării să ai foarte puțin timp pentru politică sau planuri sau conspirații. Cred că dacă ne-am trezi cu o moțiune de cenzură, ne-am trezi într-un fel de moment de respiro, pentru că suntem ca pe un fel de bandă pe care alergăm foarte repede și brusc se termină banda asta. Și atunci ești ca un personaj de desene animate care rămâne suspendat în aer și are un moment de reflecție până când se decide ce urmează. Dar deocamdată suntem prinși pe această bandă pe care trebuie să fugim și pe care trebuie să o accelerăm noi înșine ca să terminăm ceea ce ne-am propus. Și tot acest guvern a fost sub semnul timpului. 

Timpul a fost dușmanul nostru principal. Timpul a fost cel care a făcut birocrația din subordine să ne râdă în nas de foarte multe ori. Dacă am spus că societatea trăiește în 2016, iar statul în 1992, mă refer la birocrație, la eternele feude din administrație, la fragmentarea administrativă extremă care face ca instituțiile să se blocheze unele pe altele și toți pașii care au fost făcuți de acest guvern, mici sau mari, au fost făcuți cu eforturi imense de la nivelul acesui strat foarte subțire de talente care au venit Guvern, subminați fiind de birocrație. De aceea, un mesaj care ar trebui să fie ratificat de oameni la alegeri este mesajul de schimbare a statului. 

Și nu mă refer de acea schimbare la care mă refeream acum 10 ani, când vorbeam de anticorupție. A început curățenia, acum trebuie să facem și schimbarea. Statul român a fost curățat cât de cât, dar nu a fost schimbat. Și cred că răspunsul care trebuie dat de populație în aceste alegeri este dacă curățarea este urmată și de schimbare sau nu.

 Ponta a fost condus de birocrație. El nu a guvernat România, a plutit pur și simplu asupra României, în calitate de prim ministru, și îmi dau seama de asta și din câte nu știe, de fapt despre țara asta.

De ce vă atacă Victor Ponta?

Victor Ponta face niște declarații care îl poziționează la un nivel de copilărism incredibil pentru un om care a condus Guvernul României mai mulți ani. Adică simplul fapt că el crede că oamenii din diaspora au stat de mai multe ori la coadă ca să iasă la televizor el prost. Simplul fapt că el crede că 40.000 de oameni au ieșit în stradă ca să incendieze Guvernul după Colectiv arată că trăiește într-o lume a lui. De altfel, nu este primul politician despre care eu am o impresie foarte clară că nu a guvernat. Acești politicieni s-au obișnuit să nu guverneze, guvernarea la ei înseamnă să fii pus în niște funcții, să ai privilegii, să tai panglici, dar să nu schimbi absolut nimic în sistem sau să nu impui o voință clară birocrației. Acesta este primul Guvern care controlează de fapt birocrația în România. 

S-a lăudat dl. Ponta, a cotcodăcit două luni pe tema că a scos ștampila. Ceea ce nu este adevărat. Ștampila este peste tot în administrație. Iar acest guvern a venit, a tăiat proceduri și a simplificat birocrația, deși birocrația ne-a spus că nu se poate, că este imposibil, ce este ilegal. Am impus voința noastră asupra birocrației. Ponta a fost condus de birocrație. El nu a guvernat România, a plutit pur și simplu asupra României, în calitate de prim ministru, și îmi dau seama de asta și din câte nu știe, de fapt despre țara asta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intrebare bulletpoint: Eu, pentru cine votez, ca pe neicusoul de geniu Caragiale nu-l pot gasi la telefon. Se distreaza prapadindu-se de ras pe cea lume.
    • Like 0
  • check icon
    „Cristian Ghinea: Dacă PNL și USR vor putea să convingă populația și programul acestui Guvern poate fi prelungit, eu m-aș bucura foarte mult...” / Dl Ghinea o fi, cum (își auto-) apare în interviu, dar pare să-i lipsească o însușire mică. Aceea de-a se pune consecutiv în pielea unor bucăți de electorat, iar de-acolo să deslușească entuziasmul acelora pentru ideea sa. // În altă parte, dl Ghinea servește altora ideea că cum niște reușiți material în afara țării au venit să pună umărul la binele țării... Bănui că dl Ghinea ne simte mai prostuți. Și care n-am auzit de locul pe care-i în topul dorințelor umane dorința de putere.
    • Like 0
  • Ce inteleg eu: inteleg ca domnul Ghinea considera ca domnul Ciolos nu este capabil sa-si administreze singur gandurile, pozitiile politice si imaginea si trebuie sa o faca dansul! Mai inteleg ca domnul Ghinea, dupa ce a simtit gustul "cascavalului" vrea sa-l apere cu "eroism"!
    • Like 1
    • @ Dana Diaconu
      Si ce anume te-a indus sa tragi aceasta conclusie?
      • Like 0
  • Da,domnule Ghinda,e bine cum gândiți despre reforma în ce privește birocrația!De la vorba,de la gândire pînă la schimbare,cat mai este,mai este mult?Cozile infernale de la Pașapoarte,etc.nu Guvernul actual trebuia să o rezolve?Pînă acum unde erați când veneau românii din Diaspora,acasa în concediu in luna august?Nu știați că vor fi probleme în sensul acesta,nu trebuia să luati niste masuri înainte?Suplimentari dublu,triplu lucrătorii din aceste Instituții,nu?Își luau sau trebuiau să-și ia aceștia concediu ori mai înainte ,ori după luna august,pentru a putea servi toți românii veniți acasă,nu?HAi să gândim un pic mai mult înainte de a avea aceste neplăceri,cozi si altele!Cu cât vor sta romanii veniți din Diaspora la cozi, cu atât ei vor lăsa în România mai multi bani in țară,sunteti de acord?Cu stimă și respect,domnule Ghinda si Guvernului Ciolos.
    • Like 0
    • @ Mihai Piu
      Marian check icon
      La pasapoarte se poate face si rezervare online. E drept, nu peste tot, insa exista varianta in Pta Amzei. Platesti online ce trebuie, faci rezervare la fel, in care iti alegi tu sloturi de timp neocupate, si rezolvi in 10 minute.
      • Like 0
  • Câtă megalomanie în contrastcu modestia lui Cioloş de pulpana căruia se agaţă acest " om valoros care şi - a abandonat ( precum dna Prunâ ) " cariera (?) " pentru binele public pe care nu - l poate abandona ! Sperăm ca noul Parlament să nu - i " frece ridichea " acestui luminător al Neamului . Cioloş ,pliveşte grădina la timp ! Să nu regretăm cu toţii...
    • Like 1
  • check icon
    Niciun observator minimal politic nu crede altfel: se va impune cumva nu o soluție politic bazată pe majoritate, ci pe tot felul de calcule și de șmecherii și de tertipuri. Însăși întrebarea „premierul unui guvern de uniune națională” indică faptul că ne aflăm la FSN-ul anuli 1990, atunci se vorbea așa. Tragedia acestei țări este că nu găsește o formulă solidă, democratică, ci tot felul de soluții de tip tertip, de aranjamente pe la spate, de intervenții ale DNA pentru a-i scoate din joc de potențialii candidați (cazul Ludovic Orban de la locale este tipic).
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult