În viața de antreprenor, orice „NU” te lasă cu o rană. Cel puțin atunci când ești la început de drum, nu ai multă experiență și susții un pitch, o prezentare scurtă, în fața unui investitor, pe care vrei să îl convingi să te finanțeze. Ideea ta de afacere ți se pare una genială și visezi să ajungi departe cu ea. Doar că îți lipsesc banii.
Jobul unui fond de investiții este să spună de 99 de ori „NU” și doar o dată „DA”, spune Cristian Munteanu, 45 de ani, fost antreprenor, azi managing partner la fondul de investiţii local Early Game Ventures (EGV), care finanțează companii inovative din România, aflate la început de drum.
Oamenii nu sunt construiți să primească refuzuri cu naturalețe, cu zâmbetul pe buze. Cu toții suntem atinși în orgoliul nostru, ni se pare că nu suntem înțeleși. Uneori așa este, chiar nu suntem înțeleși. Dar, de cele mai multe ori, unii dintre oamenii cu care ne întâlnim au dreptate și văd în startup-ul nostru niște probleme pe care poate noi nu le mai vedem.
„Oricum, e foarte greu să primești un „NU”. Să primești 100 de „NU”-uri la rând este copleșitor”, adaugă Cristian Munteanu. A simțit asta pe propria piele când era antreprenor, în urmă cu 7-8 ani, și a mers în SUA unde a bătut la ușile a peste 100 de angel investors și mari fonduri de investiții în Silicon Valley, căutând finanțare pentru afacerea sa de atunci. Una dintre marile lecții învățate, pe vremea când era „în papucii” de antreprenor, este despre rezistență și încăpățânare. Pentru că la un moment dat, ți se va spune „DA”.
„O altă lecție - important e să discerni ce ți se spune, să dai la o parte feedback-ul și sfaturile care nu au valoare și să vezi unde există valoare cu adevărat. Să fii flexibil, când găsești un feedback bun. Sunt două lecții fundamentale pentru cei ce susțin un pitch”, explică Munteanu.
Articolul face parte din campania „Youniverse” susținută de Dell Technologies. XPSîncurajează performanța, provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, pentru a livra cea mai bună calitate în afaceri, dar și în viața de zi cu zi. XPS a fost catalogat în cadrul CES2020 drept „Best in show” – cel mai bun laptop de 13’’ în categoria sa.
Cea mai simplă întrebare este și cea mai grea
„Ce face startup-ul tău?” - este cea mai simplă, dar și cea mai grea întrebare la care ar trebui să se aștepte un antreprenor care vine în fața reprezentanților unui fond de investiții pentru a cere finanțare. Totuși, antreprenorii sunt puși în dificultate.
„Răspunsurile de regulă sunt extrem de complicate, extrem de lungi, încercând să explici tot ce ar putea să facă startup-ul tău îngropi în prea multe cuvinte acel value proposition, acel lucru simplu pe care startup-ul tău îl face și pe care, atunci când îl aude, un client zice «wow, vreau și eu»”, explică fostul antreprenor.
Răspunsul unui startup la această întrebare ar trebui, spune Cristian Munteanu, să fie o frază foarte distilată. „Boil down”, cum zic americanii. „O frază la care stai și te gândești cu săptămânile, dacă e nevoie, și elimini orice cuvânt în plus, astfel încât să spui un lucru clar. Claritatea este o calitate uriașă. Să spui extrem de clar ce face startup-ul tău, care e soluția extraordinară cu care ai venit la o problemă existentă în piață, astfel încât oricine, mai ales oamenii care nu sunt specialiști, să înțeleagă”, punctează reprezentantul EGV.
„Suntem acolo de câte ori ai nevoie și îți dăm ce ai nevoie - nimic din ce nu ai nevoie”
În calitate de fond de early stage, Early Game Ventures investește în startup-uri aflate la început de drum și își asumă rolul unui investitor activ.
Sunt mai multe tipuri de investitori. Unii sunt extrem de implicați în viața de zi cu zi a startup-ului, sunt foarte prezenți, inclusiv în deciziile operaționale. „Îi țin de mână” pe antreprenori pentru orice lucru. Alții sunt foarte hands off, sunt tăcuți, absenți pe cât posibil.
„Noi, la Early Game Ventures, spunem că «suntem acolo de câte ori ai nevoie și îți dăm ce ai nevoie - nimic din ce nu ai nevoie» . Sunt startup-uri cu care lucrăm săptămânal, fiindcă antreprenorii văd valoare, ne întreabă, vor să facem call-uri sau întâlniri în fiecare săptămână, și suntem implicați foarte mult în viața startup-ului. Alții sunt mai independenți, nu vor ca investitorul să fie săptămânal în discuții cu ei și avem startup-uri cu care ne auzim o dată pe lună”, detaliază Cristian Munteanu modul de lucru al unui fond de investiții cu startup-urile finanțate.
Există și investitori toxici, adaugă el, care nu doar că nu îl ajută pe antreprenor, ci în fac rău. „Un investitor toxic poate să omoare un startup. Sunt acei investitori care se implică și iau decizii in locul fondatorilor startup-urilor, rezolvă sau cred că rezolvă ei probleme, sau care îi duc pe fondatori către soluții greșite, îi fac să ia decizii din teamă. Sunt alți investitori care cer extrem de multe raportări și call-uri, echipa de antreprenori ajunge ca, în loc să lucreze la startup-ul lor, să facă doar prezentări investitor. Nici asta nu e bine. Noi încercăm să fim de ajutor atunci când antreprenorii ne cer ajutorul. Altminteri, când omul ăla își vede de treabă și tu vii și îi îndeși ajutorul pe gât, nu e neapărat de bine”, explică Cristian Munteanu
Finanțări între 50 de mii și 2 milioane de euro
Early Game Ventures (EGV), fond local de investiţii cu capital de risc (venture capital), finanțat cu prioritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a scris cec-uri pentru startup-uri cu valori de la 50.000 - 75.000 de euro, la 1,5-2 milioane de euro. EGV își asumă în general poziția de investitor principal în runda de finanțare, alături de alți noi investitori, fie alte fonduri, fie angel investors.
Până acum EGV a acordat finanțări la peste 20 de startup-uri valoroase, în schimbul unor participații de 10-15 la sută.
Trei lucruri la care nu trebuie să te zgârcești niciodată, dacă lucrezi la birou
L-am întrebat pe Cristian Munteanu despre prima sa interacțiune cu un calculator.
„Prima mea interacțiune cu un calculator a fost acum mulți ani cu un calculator CIP. Un vecin avea un astfel de calculator și ne strângeam toți copiii din cartier la el, să ne jucăm pe calculator. Țin minte că în copilărie m-am dus la Palatul Pionierilor, actualul Palat al Copiilor, la un curs de calculatoare și făceam acolo pe un HC 90, Spectrum, calculatoare din preistoria IT-ului”, zâmbește el.
Mai târziu a fost „suficient de norocos” încât a câștigat un calculator la o promoție a unui operator de telefonie. „Eram extatic, aveam un calculator care se mișca, un calculator nou, performant pentru perioada respectivă. Dar să știți că sufletul meu a rămas tot la Spectrum-ul de la început, fiindcă acela mi-a făcut cea mai puternică impresie. Eram absolut fascinat. Eu sunt un nostalgic poate, fiindcă și acum am mai jucat de curând câteva jocuri de Spectrum, vechi de 30 de ani, dar acum totul e emulat în browser, joci jocuri de Spectrum pe calculatoare super puternice. Și îmi dă o nostalgie, îmi aduc aminte cât de pasionat eram în perioada aceea, mi se părea că toată grafica arăta extraordinar. Iar azi când mă uit mă bufnește râsul. Îmi amintesc de sunetul specific pe care îl făcea atunci când se încărca jocul, era ceva extraordinar. Între timp, lucrurile au avansat foarte mult, iar azi avem adevărate uzine de computere pe care lucrăm. În prezent folosesc un laptop light și foarte puternic”, spune Cristian Munteanu.
„Eu cred că un om care lucrează la birou are nevoie de trei lucruri - are nevoie în primul rând de un calculator bun, cel mai bun pe care și-l poate permite, are nevoie de un telefon bun, cel mai bun pe care și-l poate permite, și are nevoie de un scaun de birou bun - cel mai bun pe care și-l poate permite. La astea nu trebuie să te zgârcești niciodată”, vede el.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.