Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: „Premierul României îşi dă demisia în condiţiile în care avem criza coronavirusului. Cum să justifici aşa ceva?”

CTP la digi24--

Depunerea mandatului de prim-ministru desemnat de către Florin Cîţu „închide cercul ridicolului pe care l-a început PNL sub înţeleapta conducere a preşedintelui Iohannis”, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu. Într-o intervenţie telefonică la Digi24, gazetarul spune că „forfota anticipatelor a fost degeaba” şi că „PSD beneficiază enorm din acest ridicol pe care l-a produs episodul Cîţu”.

„Închide cercul ridicolului pe care l-a început Partidul Naţional Liberal sub înţeleapta conducere a preşedintelui Iohannis. Pentru că domnul Cîţu, plecând acum din funcţie, nu face decât să certifice faptul că era un premier sperietoare de ciori sau marionetă. În mod normal, domnul Cîţu ar fi trebuit să rămână în Parlament şi să aştepte validarea sau invalidarea lui de către Parlament. Nu avea voie să facă această mişcare, această demisie. Această demisie nu poate să însemne un lucru bun în niciun fel. N-are cum! Premierul României îşi dă demisia în condiţiile în care avem criza aceasta reală, şi nu politică mai mult sau mai puţin artificială, avem criza coronavirusului şi el îşi dă demisia. Cum să justifici aşa ceva?

Într-un singur fel: «Eu am fost pus aici de formă şi acum trebuie să plec, pentru că nu mai pot fi făcute anticipate». Mare ştire, breaking news: Curtea Constituţională trânteşte ordonanţa anticipatelor.

Păi nu se putea din momentul zero, din pătrăţelul de început al acestui joc care, iată, se duce în grotesc, al preşedintelui Iohannis şi al PNL, nu se putea prevedea asta, că această Curte Constituţională se va opune alegerilor anticipate. Trebuia să treacă trei luni în care nu s-a produs decât scăderea încrederii electoratului, a poporului, în partidul de guvernământ, în guvern şi în preşedintele Iohannis.

Acum se vor întoarce de unde au plecat. A fost degeaba toată această forfotă de trei luni de zile, pentru că se va numi un guvern care să guverneze. Îmi permit să vă amintesc că am spus lucrul acesta până a deveni eu, la rândul meu, ridicol. De trei luni repet, PNL trebuie să guverneze nu să anticipeze. Să guverneze cinstit faţă de cetăţeni şi cetăţenii vor aprecia asta la vot.

A fost nevoie de tot acest excurs prin ridicol, prin grotesc, cu pierderi clare pentru PNL, pentru Ludovic Orban şi pentru noi, pentru cetăţeni. Domnul Iohannis e foarte relaxat, dânsul chiar joacă „Nu te supăra frate!” pe pătrăţele. Nu-l mai interesează acum că îi scade coeficientul electoral, spre deosebire de acest guvern, acest partid, acest premier, care au fost aruncaţi în această bătaie de joc de preşedintele Iohannis.

PSD a început deja să se regenereze în ultimele luni, pe baza tocmai a acestei prestaţii haotice a guvernului Orban. Şi grav este că se regenerează nu prin schimbare, nu prin reformare, că dacă s-ar întâmpla asta, dacă ar ajunge, în sfârşit, la fundul sacului şi de acolo să înceapă să se reformeze, ar fi bine. Dar PNL şi preşedintele i-au dat ocazia să revină în sondaje fără să se schimbe o iotă. El fiind nereformabil, acest partid. Va veni din nou în faţă un PSD identic cu cel pe care l-a lăsat Dragnea.

Pentru că e cel mai bun lucru care i se putea întâmpla PSD-ului nu României. PSD beneficiază enorm din acest ridicol pe care l-a produs episodul Cîţu. Discreditarea actului de guvernare pentru că toată lumea şi-a dat seama că e vorba de o numire neserioasă şi asta nu poate decât să aducă puncte”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Cetepeu, adica chiar nu stiai de la bun inceput ca si Catu e pus special ca sa nu fie votat de pesedeu si acolitii? Chiar vrei sa ne spui ca ai descoperit asta abia acum? Haida, de! Daca nu venea potopu asta cu pandemia, am fi ajuns la anticipate si scapam de mafie.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Dacă PNL-ul nu dădea jos guvernul Dancila si nu intra la guvernare, lasand PSD-ul sa se prăbușească in sondaje pana la sub 10-15, toata lumea ar fi strigat ca PNL -ul e las si n-are sange-n instalatie, ceea ce e just. Daca s-a bagat, toata lumea a strigat ca n-au cum guverna cu un parlament PSD in carca, ceea ce iar e just. Dacă bate fierul pe anticipate, incercand sa obtina prin alegeri un parlament cu care se poate lucra, toata lumea striga ca se pot aștepta alegerile din toamna, mai ales ca acum a apărut și corona, ceea ce e adevărat. Dacà nu insistà pe anticipate si le lasà la termen, e clar că parlamentul actual, adică adunătura care o avem pe cap de 4 ani, va face tot ce e posibil ca să aducà PNL-ul la procentele pe care le avea înainte de europarlamentare și prezidențiale, si chiar va reusi, ceea ce iar e adevărat. Dacă PNL-ul vrea alegeri locale in 2 tururi, toata lumea strigà cà e pentru ca sà ia cat mai multe primarii de la PSD, iar dacă ai castigat localele din primàvara ai castigat și parlamentarele din toamna, ceea ce e adevărat. Dacà PNL-ul o lasa balta cu alegerile în 2 tururi si cu anticipatele, toata lumea strigà ca PSD-ul ne va încàleca iar pentru 4 ani, sau poate 3 pana va fi din nou în stare opoziția sa repete figura cu guvernul Dăncilă, ceea ce iar e adevàrat.

    Eugène Ionesco avea o zicere : Dacà mângâiați un cerc prea mult el va deveni vicios...
    • Like 2
    • @ AlexisZ
      Leo check icon
      Cine-i pune să facă politică, dacă nu sunt în stare să gestioneze criticile - oricare ar fi ele și din ce parte ar veni?
      • Like 0
    • @ AlexisZ
      Delia MC Delia MC check icon
      Sau oricum o dai nu-i bine...cronica cârcotașilor extinsă la nivel de națiune.
      • Like 0
  • Gestul lui Florin Câțu este tot atât de ,,responsabil” ca și gestul lui Mihai Tudose când a demisionat chiar în ziua vizitei prim ministrului japonez în România.
    • Like 1
  • E foarte tare CTP,a uitat complect ca "la baza" e inginer si ar trebui sa gandeasca logic si apoi sa scrie!Logic gandind guvernul Orban nu ar fi trebuit sa existe fata de majoritatea din parlament!In conditiile in care a fost trantit guvernul Dancila de propriul partid,liberalii si-au asumat guvernarea cu speranta (dovedit eronata in tim!) ca majoritatea de la investire poate fi pastrata si isi pot promova programul de guvernare.In momentul cand au descoperit ,intr-un tarziu ,ca au cazut intr-o capcana ,iar PSD ,Ponta si UDMR sunt cei care dicteaza in parlament ,au incercat,pe buna dreptate sa foloseasca textul Constitutional pentru a provoca alegeri anticipate,pentru ca nu puteau promova in parlament legile pe care le doreau,de aici avalansa de OUG (si ele contestate de AP Weber pesedista in suflet si interese personale!).Sigur ca pentru alde CTP si cei ca el este previzibil ca o institutie a statului democratic ,cum este CCR,sa calce in picioare independenta politica si atributiile ei contitutionale ,sa adauge la legi desi nu are acest drept si sa decida ca spiritul unei legi ,asa cum au ei sarcina de partid sa-l vada,prevaleaza litera ei,dar atat dl.Iohannis cat si PNL nu aveau dreptul sa considere a priori aceasta caci ar insemna ca statul de drept nu functioneaza in Romania!Acum se revine,eventual,la guvernul Orban,care a functionat ,in fapt pana acum,in conditiile in care majoritatea parlamentara,din jurul PSD ,refuza sa-si asume guvernarea si managementul crizei!Iar "fraierii" de la PNL ,care o fac ,sunt tavaliti pe jos de bagatorii de seama ,inclusiv USR sau PMP!In final asi vrea sa-i amintesc "inginerului" CTP ,care se pricepe la toate,ca si Cristoiu,ca despre o criza cu fond medical este bine si corect sa vorbeasca in public cel care conduce tehnic si logistic lupta pentru depasirea ei,adica Arafat!De aici si vizibilitatea lui,e bine ca Orban sau Iohannis nu au ajuns si la ridicolul tip Trump!Pe total vom vedea ce va decide Iohannis azi,important e ca sa existe un guvern care isi asuma guvernarea,chiar cu riscul de a fi aspru criticat de habarnistii de pe tusa!
    • Like 2
    • @ Arthur Chivulescu
      Va sa zica domnul Cristian Tudor Popescu, pentru ca e inginer, e dupa parerea dumneavostra un tampitel care nu poate sa-si exprime opiniile legate de alte subiecte. Ma limitez sa nu comentez mai mult dar va invit sa studiati putin biografia Domniei Sale. Voi posta un link din care sa aflati informatii despre Domnia Sa. Ma intreb ce pregatire aveti dumneavoastra incat sa fiti indreptatit sa faceti asemenea judecati de valoare. Eu as zice sa fiti putin mai modest si inainte de a posta ceva, sa va mai si informati in legatura cu subiectul. https://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Tudor_Popescu
      • Like 0
    • @ Arthur Chivulescu
      Leo check icon
      „au incercat,pe buna dreptate sa foloseasca textul Constitutional pentru a provoca alegeri anticipate,pentru ca nu puteau promova in parlament legile pe care le doreau”

      Ce spuneți dv e că psd ar trebui să declanșeze procedura de demitere a lui Iohannis din funcția de Președinte, pentru că - folosesc exact explicația dv - majoritatea parlamentară, strânsă în jurul psd, nu poate promova în Guvern un premier pe care îl dorește?
      Aică ne jucăm cu instituțiile statului după cum ne dictează interesul politic, meschin de moment, iar de cetățeni ne doare-n trebuci.
      • Like 0
  • Cand era psd-ul, gazetarii comentau activitatea guvernului. Acum, nimic. Un concediu bine meritat?
    • Like 0
  • Am scris din noiembrie ca nu vor fi anticipate. Bun, nu am crezut ca PNL-iștii vor fi atât de penibili și de prosti. Credeam în noiembrie ca au văzut ca oamenii vor fapte, nu politica. Nu au înțeles nimic din faptul ca PSD-ul și-a luat-o în 2019. Acum e rândul liberarilor sa și-o ia.
    • Like 2
    • @ Cristian Lucretiu Epure
      Este vremea sa si-o ia intreg USL-ul. Care nu a murit, ci doar s-a transformat.
      • Like 4
  • Sunt niste strategi ridicoli in zona aceea. Nu am priceput cum si-au imaginat ca vor face alegeri in doua tururi si anticipate daca PSD, care controleaza parlamentul, nu vrea? Au preluat guvernarea desi stiau ca fara sprijin parlamentar nu pot face mai mult decat Ciolos in 2016 sau ca vor fi la cheremul PSD ca Tariceanu in 2007-2008. Ultimele 3 alegeri, daca ne amintim, au fost castigate de PSD in acelasi fel: cu guvern minoritar care a pierdut electorat pentru ca nu a putut guverna. Si in 2008 (PD si Basescu au castigat doar aparent, in fapt au facut alianta cu PSD pentru putere), si 2012 (Ponta a luat guvernul cu cateva luni inainte dar asta numai dupa ce Basescu a epuizat toate incercarile de guvern minoritar cu putinta si a crescut cota USL la niveluri incredibile) si in 2016. Iar de pierdut alegerile le-a pierdut cand a fost lasat sa-si duca mandatul la capat: in 2004 si 1996. Acum asta e, dar ma tem ca e posibil ca PSD sa renasca pe fondul balbelor de neimaginat ale lui Iohannis &comp. Sper, desi nu prea mult, ca USR va reusi sa capitalizeze mai mult pe acest fond, dar...
    • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      PNL nu a vrut nici o clipă alegerea primarilor in 2 tururi, au folosit asta doar că pe un instrument în încercarea de a provoca anticipatele. In 2 tururi PNL ar pierde primării in favoarea USR.
      S-au grăbit să preia guvernul în toamnă, în loc să provoace atunci anticipatele, pentru a-și pune oameni în sinecuri. Și pentru a-și asigura victoria la prezidențiale lui Iohannis.
      • Like 0
  • Credeți că penibilul se sfârșește aici ? Nu, o să iasă Johannis mai pe înserat și o să ne spună că nu a acceptat depunerea mandatului de către premierul desemnat și că acesta se va prezenta mâine în parlament pentru a cere votul de investitură. Orban va primi o funcție de consilier prezidențial pe ... nu contează, oricum este omul bun la toate.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Fosta mafie pcr-isto comunista transformata azi in mai multe mafii cu pretentie de partide politice isi regleaza conturile pe deasupra capetelor noastre, tragand de timp cat mai mult pentru ca ei sunt la varf iar masele suporta toate consecintele iresponsabilitatii lor....acum, ca mai este si epidemie, ce prilej briliant sa-i vedem cum se scuipa unii pe altii in loc sa foloseasca oamenii competenti ai natiei pentru o administrare rationala a tarii!!!
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Se pare ca acest COVID-19 afecteaza si creierul, nu doar plamanii. PNL ar rebui sa intre in carantina pana nu e prea tarziu.
    • Like 1
  • Ma uit la acest penibil PNL, care in loc sa guverneze aproape cinci ani, e posibil sa se aleaga cu praful de pe toba la parlamentarele din toamna iar noi ne vom procopsi inca patru ani cu PSD. Spun asta pentru ca eu cred ca daca ar fi guvernat cinstit pana la toamna, luand masuri economice si sociale corecte, PNL ar fi fost reales. Acum nu mai sunt deloc convins de asta.
    • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      Daca si acum , dintre PNL si pesede iese tot pesede, inseamna ca tara asta are un raport prostie/normalitate maxim, si niciun Catu sau Iohannis mai poate face ceva in timp util...
      • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult