Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat înainte de votul din Parlament. Cîțu: Pentru a avea succes în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru

Florin Câțu

Administrația Prezidențială anunță într-un comunicat oficial că Florin Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele Iohannis a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri, se arată în comunicat.

Comunicatul integral:

"Administrația Prezidențială: Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri."

Reacțiile politicienilor, la depunerea mandatului de către Florin Cîțu. Ciolacu, liderul interimar al PSD: Toată România răsuflă ușurată, că nu dl Cîțu e viitorul premier

Liderul deputaților PNL, Florin Roman: „Nu se schimbă comandantul în timpul războiului”, a spus deputatul PNL, făcând referire la criza în care ne aflăm.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: „Este o bătaie de joc la adresa Parlamentului, a tuturor românilor. Asistăm la o mascaradă fără de sfârșit”, a caracterizat Tăriceanu gestul lui Cîțu de a-și depune mandatul. „Un joc de alba neagra”, a mai spus Tăriceanu.

Ciolacu, liderul interimar al PSD: „Este cel mai bun lucru care se putea întâmpla României, că dl Cîțu a renunțat la mandat. (Îl veți vota pe dl Ludovic Orban?). Nu știu, urmează să am o discutie în partid sau cu alti parteneri politici reprezentați în Parlament. Mă bucur că s-a renunțat la acest joc politic, nu anticipatele erau rezolvarea. Toată România răsuflă ușurată, că nu e dl Cîtu e viitorul premier.”

Dan Barna, USR: „Premierul desemnat a plecat cu coada între picioare. E ceva rușinos ce s-a întâmplat azi.”

Explicațiile lui Florin Cîțu: „Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru”

Florin Cîțu a explicat pe Facebook gestul său de a-și depune mandatul de premier desemnat. El spune că pentru ca PNL să aibă succes în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să dețină și funcția de premier.

Mesajul lui Florin Cîțu:

„Un mesaj important pentru români.

Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.

Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.

Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie.

Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează.

Mulțumesc pentru încredere și susținere.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  Il credeam om serios pe Citu.
  Din pacate PNL va deconta in sondaje prostia de astazi.
  Sa iei decizii politicianiste cand lumea e speriata de virus si vrea stabilitate e ca si cum ti-ai trage singur presul de sub picioare.
  Locuiesc in Madrid ,habar nu are guvernul cum e sa ai 1600 de infectati si cum se inchid firmele una dupa alta ca nu au clienti.
  • Like 0
  • @ dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Este. Și încă, e un tip impetuos, nu pare a fi genul care să guverneze cu frâna de mână trasă. Poate va avea mai mult timp să-i muște pe pesediști de dos.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Daca era serios ( Catu , Iohanis sau PNL ) nu ar fi intrat in asa jocuri politice . De 30 de ani ne jucam de-a gospodarul. Furam , bagam cutite-n spate , distrugem si denigram . Daca erau seriosi guvernau , sau macar incercau. Sau macar nu acceptau aceasta invitatie sa se faca de ras la guvernare. Nu sunt PNL de vina ca PSD ne baga in groapa ci cei care iau votat pe pesedisti. Oricum eu sunt de mult pe ideea ca PNL+PSD = USL
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Delia MC Delia MC check icon
   Și cine să intre? E mai important sa nu se facă de râs ? PNL a acceptat rolul de guvern de sacrificiu, oare asta nu spune nimic? Întreb numai...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Ce guvern de sacrificiu? Se joaca de-a guvernarea. Spune-mi care ii planul lor , in orice domeniu. Ce realizari , de fapt nu realizari , dar ce intentii notabile au avut pana acum. OUG la sanatate fara un studiu de impact ( poate il au dar nu il prezinta , POATE) , o asteptat pana in ceasul 12 ca apoi sa spuna ca nu pot cu primari in doua tururi. Nici macar coloana nu au sa spuna din start ca nu pot marii pensile din toamna cu 40%. Am intelege de ce . Ne mint in fata ca facem , ca diregem si stim sigur ca nu o sa fie marite. A ce partid duce cand te minte in fata?
   • Like 0
 • Corina check icon
  Era clar că Orban trebuie să guverneze, cu puteri depline, în perioada asta de criză și în condițiile renunțării la anticipate.
  • Like 0
 • Conducerea FSN-aripa liberală, în frunte cu Iohanis sunt infectați peste măsură de virusul ... puterii absolute.
  Pentru că L. Orban era în pericol de a fi trecut pe banca de rezerve permanente, acesta a preferat să „dea foc țării” în loc să rezolve criza pe care singur a creat-o ( „eu îmi doresc fooarte tare alegeri anticipate” ).
  Din acest joc FSN- aripa liberală iese din viața politică lăsând loc FSN- aripa socialistă/sociopată. USR+ a fost „cutremurat” de amatorismul lui Moise Guran, dar li s-a oferit încă o șansă să reintre în joc. Dacă inteligența componenților USR+ este pusă în slujba comandamentelor actuale, ar putea fi câștigătorul neașteptat.
  Este posibil ca Iohanis să-și termine prematur al-2-lea mandat.
  Justificarea prezentată de grevistul foamei între două mese, reprezintă o odă închinată penibilului absolut.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Liviu check icon
   Zi-o domnu' Voicu pe aia directa, ce tot o dati pe ocolite - sa vina pesedeu inapoi la putere ca doar ei "e buni".
   Glumesc...dupa epidemia asta de corona sa vina si ciuma dupa, chiar ar fi nasol pentru noi.
   • Like 4


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult