Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu, despre amenințarea nucleară a „craniului vorbitor” Peskov: Dacă recurge la arme atomice, abia atunci existența Rusiei e amenințată

Cristian Tudor Popescu a comentat la emisiunea Cap Limpede de la Digi24, afirmația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit căreia regimul Putin va face uz de arma nucleară doar dacă „existența Rusiei va fi pusă în pericol”.

Puteți vedea aici înregistrarea video.

„Ce spune Peskov. Rusia va face uz de arme nucleare doar dacă îi va fi amenințată existența. Hai să raționăm puțin, să vedem ce idioție poate să debiteze craniul ăsta vorbitor.

Mai întâi, cum să-i pui Rusiei existența în pericol. Cine să i-o pună? De la Hitler, din 1941, Rusia nu a fost atacată de nimeni. Ea a atacat! În stânga și în dreapta – a atacat Ungaria, a atacat Cehoslovacia, a atacat Polonia, și știu ce spun, dar nu intru în detalii. A atacat Afganistanul, Georgia, Crimeea, ș.a.m.d.

De atunci, nimeni nu a atacat Rusia. Niciodată o țară democratică nu a atacat Rusia. Rusia a fost atacată de Hitler, care era reprezentantul unui imperiu la fel de teribil ca imperiul lui Stalin. Dar niciodată o țară democratică și, în general, nimeni nu a atacat Rusia. Și atunci, cum să fie pusă în pericol existența Rusiei acum? Cine s-o atace? Ucraina? Adică ce face Ucraina, trece granița, acum, să atace Rusia? România? Estonia? Lituania? Polonia?

NATO? Care este o organizație, declarat, statutar, inflexibil defensivă și care ține cu dinții de acest statut al ei. Noi suntem defensivi, nu atacăm. Nici nu furnizează armament ofensiv, ci doar defensiv. Deci cum să atace NATO Rusia? Nu atacă, nici vorbă!

Și atunci, el spune: „Dacă va fi existența Rusiei amenințată”, lucru imposibil, în clipa de față, atunci „vom recurge la arme nucleare”. Păi dacă recurge la arme nucleare, abia atunci existența Rusiei este amenințată. Este singura posibilitate ca Rusia să dispară, ca existența ei să fie amenințată. Observați ce idioție poate să lanseze omul ăsta ca să ce? Ca să sperie oamenii care nu vor să raționeze cu privire la ce debitează Kremlinul”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • hai nene calmeaza-te, da rusia trebuie dezmembrata bucata cu bucata, numai asa se rezolva o problema de securitate fundamentala a omenirii. Ne tot invartim in jurul cozii de parca n-am stii despre ce e vorba si ce trebuie sa faca occidentul de acum inainte prin infometarea sistematica si de durata a rusiei. Asa ar trebui sa faca, asta nu inseamna ca o va si face, dar spre binele ei sa speram ca o va face!
    • Like 2
  • RUSIA n-a atacat niciodata pe nimeni,cu exceptiile de mai jos:
    Crimele Rusiei si invaziile pe care le-a făcut in istoria recentă, de la al primul război mondial până acum:
    - Ucraina 1917-21: război pentru a instaura un regim bolșevic si a prelua Ucraina in URSS (Ucraina a fost împărțită atunci între Rusia si Polonia).
    - Georgia 1921: invazie pentru a schimba guvernul si a instaura un regim bolșevic (deși recunoscuseră prin tratat independenta in 1920)
    - Ucraina 1932-33: Holodomor in Ucraina - genocid prin înfometare, 4-5 milioane de morți
    - Polonia 1939: Pactul Ribbentrop-Molotov si invazia Poloniei de est. In 1940, rușii au declanșat masacrul de la Katyn - au omorât 22’000 de ofițeri ai armatei poloneze
    - Finlanda 1939-40: invazie a Finlandei (in mare parte un eșec pentru ruși)
    - Basarabia si Bucovina 1940 : invazie si ocupație a trupelor sovietice
    - După război - invazia si teroarea întregii Europe de Est, crimele staliniste (milioane de morți)
    - 1956 Ungaria : invazie pentru a opri revoluția
    - 1968 Cehoslovacia : invazie pentru a opri revoluția
    - 1979-89: invazie Afghanistan
    - 1990-92 Moldova: război separatist Transnistria
    - 1999 Cecenia (a dus la distrugerea completa a capitalei si a țării si instaurarea regimului Kadirov)
    - Georgia 2008: invazie si ocupare de teritorii
    - Din 2015 Siria: susținere armata a regimului Assad (inclusiv prin crime de război împotriva civililor)
    - Din 2014 Ucraina : anexare Crimeea, război in Donbas, acum invazie si război general
    Pe scurt - întreaga lor istorie este o agresiune constanta si brutala a vecinilor. Nu s-au oprit niciodată si nu se vor opri. Acum e momentul pentru lovitura finala, sa nu mai existe Federația Rusa. Capitulare, fragmentare si demilitarizare.



    • Like 7
    • @ Nicolaie Apolzan
      In 1945, cu sacrificii evident, se putea termina cu rusia, acesta hoarda de banditi, dar america si anglia au preferat sa trarteze cu sceleratul stalin impartirea europei si sacriicarea catorva popoare. Greseala pe care o fac in continuare, din interese materiale, cu viitorul stat sadic imperialist china.
      • Like 2
    • @ Mircea Zugravu
      Banii n-au miros si marile democratii fac comert cu China in draci,de aceea la intalnirea lui Biden cu Xi....a dat ultimul de inteles ca prevaleaza economicul pt tara sa.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult