
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat în termeni duri, la Digi24, discursul de duminică seară al președintelui PSD, Liviu Dragnea.
„Suntem în marș acum spre instaurarea unei dictaturi național-socialiste în România. Accentele sunt clare. Partidul este țara, este statul, este poporul, e justiția. Partidul este totul în acest moment, cum l-a definit domnul Dragnea, cum l-au definit antevorbitorii săi”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul a adus ca argument în privința declarațiilor sale și „criteriul rasial”. „Am auzit de nenumărate ori, în ultima vreme, de la acești domni și în această seară de la domnul Marian Oprișan, că România trebuie să aibă un președinte român. S-au spus aceste lucruri mereu împotriva celor care nu sunt români de sânge. Campania de înlăturare a lui Iohannis va fi axată acum pe componenta rasială: nu este român, nu este român genetic. Am spus, național-socialism”, a continuat jurnalistul.
Cristian Tudor Popescu a reamintit și că una dintre figurile marcante ale regimului nazist, Hermann Goering, este creditat cu următoarea zicere: „Când aud de cultură, îmi vine să scot pistolul”. „Domnul Dragnea tocmai ne-a spus că bărbăția nu se găsește la librărie. Deci noi trebuie să fim români și bărbați, nu trebuie să fim educați, nu trebuie să fim instruiți, nu avem ce face cu cărțile. Putem să le aruncăm, putem să le ardem. Ce să facem cu librăria? Trebuie să fim români, bărbați și tari de genunchi”, a spus jurnalistul.
Dragnea, terorist autoradicalizat, dispus să se autodetoneze
Jurnalistul consideră că „antioccidentalismul a fost etalat în toată agresivitatea lui”, odată cu discursul lui Liviu Dragnea la Consiliul Național al PSD. Cristian Tudor Popescu spune că nici măcar Nicolae Ceaușescu nu a abordat o asemenea agresivitate în discursul antioccidental. „Ăsta e discurs de jupân de bandă, nu mai e un partid!”, a arătat Cristian Tudor Popescu.
Liviu Dragnea „e radicalizat aidoma unui terorist. E un terorist radicalizat în acest moment Dragnea, dispus să se autodetoneze și să ia pe câți mai mulți cu el”, e de părere jurnalistul.
Jurnalistul crede că nu există nicio speranță ca Tudorel Toader sau Viorica Dăncilă se i se opună lui Liviu Dragnea. „Se construiesc niște iluzii în legătură cu partidul ăsta, cu Guvernul... Nu, domnule, sunt pesediști cu toții prin natura lor, au trăit în partid, acolo au învățat, cum să te aștepți de la Dăncilă?! O să facă ce-i spune Dragnea. Iar Toader - ce îi spune Dragnea și Tăriceanu. De ce Toader nu a dat încă amnistia? Pentru că încă nu are aviz de la Tăriceanu. Iar Tăriceanu negociază în continuare cu Dragnea, vrea să scoată cât mai mult din povestea asta. Nu există disidenți reali în partid, cum nu au existat nici în Partidul Comunist Român”, a conchis Cristian Tudor Popescu.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a surprins duminică seara la ședința Consiliului Național al PSD cu un discurs-fluviu, fără precedent, care a durat aproape o oră și jumătate și care a fost presărat cu artificii retorice, el însuși recunoscând la un moment dat că parcă face stand-up comedy.
Liviu Dragnea a abordat toate subiectele vehiculate de PSD în ultimii doi ani, a dat teme nominale pentru miniștri și alți lideri PSD și a atacat virulent adversarii - președintele Klaus Iohannis, procurorul general Augustin Lazăr, presa „cu epoleți”, membrii serviciilor „nepatrioți”, multinaționalele, Europa, Soros, încheind cu promisiunea că PSD nu cedează și adăugând: „Doamne-ajută!”. Discursul a venit la încheierea unei ședințe a Consiliului Național al PSD în care s-a cerut „amnistia de Centenar” și formularea unei plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
a) Alunecoșii: aceștia au foarte rar poziții clare, principala lor grijă este să intuiască cît mai devreme ”încotro va bate vîntul”. Exact la fel ca un broker/dealer din Wall Street. Și tot ca pe Wall Street, pentru un succes răsunător nu este suficientă analiza (analiză poate face aproape oricine), ci ai nevoie și de inspirație, plus tupeu. Acest gen de politicieni nu au niciun fel de rețineri de ordin moral, ideologic sau de alt fel. Ei tratează scena politică ca pe o bursă: cu cît mai des sunt în ”barca” celor cîștigători, cu atît mai ”geniali” se consideră pe sine. Desigur, în numele unei poziționări optime întru îndeplinirea proiectelor comunității!
b) Cățeii de partid: aceștia sunt oameni disperați să parvină politic. Să ajungă ”repede și rapid” cît mai sus, indiferent ce trebuie să facă pentru asta. Ei, de regulă sunt:
b1) oameni frustrați, vechi membri ai partidului care au trăit pînă acum ”în umbra” unui șef care nu a ”vrut” să le recunoască meritele (ex: D. Buzatu, M. Oprișan, E. Nicolicea, F. Iordache, C. Rădulescu, Ș. Nicolae...).
b2) oameni care au venit din alte partide, dornici de afirmare, dar care nu au o reputație de pierdut (ex: O. Vasilescu, C. Ștefănescu...)
Acest gen de oameni sunt folosiți de ”jupîn” drept ”gardă pretoriană”, de oameni buni la toate deoarece ei vor executa fără crîcnire ordinele primite deoarece e singurul lor mod de a ajunge la acel ”mai sus” fără de care nu-și pot afla fericirea pe acestă lume. Iar acest ”mai sus” nu se termină niciodată chiar de-ar stăpîni un imperiu global. E bine să fii ambițios, nu contest, însă s-ar cuveni să păstrezi o minimă moralitate încercînd să faci asta. Să te gîndești și la efectele pe care această luptă a ta le poate avea asupra celorlalți.
Ăsta este rezultatul felului în care, acest popor a tratat votul din 2016.