Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cristian Tudor Popescu: „E vorba de viitorul României în Europa și în lume. Avem ce vota, oameni buni!”

Cristian Tudor Popescu la Digi24

Cele două teme pentru referendumul din 26 mai, anunțate de președintele Klaus Iohannis, sunt neinspirate și nu vor avea nicio influență asupra celor care vor să paralizeze justiția, a spus la Digi24 Cristian Tudor Popescu. În schimb, rezultatul alegerilor europarlamentare „are o legătură majoră cu tupeul partidelor la putere de a ataca justiția”, spune jurnalistul.

„Care este problema în momentul de față în legătură cu justiția din România? E că în puterea politică din România se află două partide care vor să distrugă justiția, să o paralizeze în interesul lor personal și de partid. Cum crede că rezolvă această problemă dl Iohannis prin cele două teme? Amnistie și grațiere: tema nu mai e la modă în acest moment, s-a făcut uitată, nu mai vor să rezolve așa problema.

A doua chestiune - nu mai poate Guvernul să dea ordonanțe de urgență pe chestiuni de infracțiuini. Și ce? Puterea politică se schimbă prin acest referendum? Nu! Dacă se închide poarta cu ordonanțele, o să folosească Parlamentul. Care e problema? Cum îl și folosește în clipa de față. Nici măcar tot Parlamentul, dl Iordache, care a făcut sesizare la CCR pe conflict constituțional prin care să distrugă hotărârile completurilor de 3, firește, tot în sprijilul d-lui Dragnea. Cum să-l oprești?”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Câtă vreme PSD-ALDE sunt la putere și ne-au demonstrat tuturor că vor să paralizeze justiția - poți fi de acord cu asta sau nu, dar ăsta e obiectivul, ni l-au arătat clar - aceste două teme propuse de dl Iohannis sunt niște linii trase cu creta pe asfalt peste care sperăm să nu sară o haită de lupi”, a adăugat el.

Mai mult, spune Cristian Tudor Popescu, Guvernul poate fi împiedicat să dea ordonanțe de urgență doar prin modificarea Constituției.

„După acest referendum, ar trebui să mai urmeze încă unul pentru a fi schimbată Constituția. Nu are niciun efect”, a spus el.

Lucrurile se pot schimba doar prin alegeri, chiar și prin cele europarlamentare, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

„Acolo, dacă se modifică semnificativ numărul de locuri pe care le obțin partidele, aceasta are o influență majoră în legătură cu tupeul partidelor aflate la putere de a ataca justiția. De pildă, PSD scontează pe 12 mandate. Dacă obține 6-7, se mai domolește entuziasmul antijustiție al partidului”, a spus jurnalistul.

„Nu cred că face un serviciu dl Iohannis cu acest referendum altcuiva decât sieși - și nici de asta nu sunt foarte convins. Există mulți oameni care au următoarea poziție: Toate partidele sunt la fel, sunt scârbit, nu am cu cine vota. Acești oameni pot să găsească în referendum un debușeu. Pot veni să voteze la referendum și să nu voteze la europarlamentare pentru că toate partidele sunt „aceeași mizerie”.

Dacă alegerile europarlamentare vor da rezultatul standard, atât ca prezență, cât și ca distribuție de voturi, rezultatul referendumului poate să-l înrămeze la Cotroceni și să se uite la el”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a mai spus că, pe de o parte, un loc în Parlamentul European înseamnă „aproape 10.000 de euro bucata pe lună”, iar cei care ar pierde aceste locuri ar fi furioși. În afară de problemele interne din partide, rezultatul alegerilor europarlamentare este „un semnal în legătură cu alegerile prezidențiale și parlamentare. E mult mai important rezultatul acestor alegeri decât referendumul”.

„Eu o să mă duc, o să votez și la referendum, dar nu pot să nu analizez situația”, a adăugat el.

Cristian Tudor Popescu le-a transmis și un mesaj celor care spun că nu au cu cine să voteze.

„Există două partide care sunt antieuropene, antijustiție, și există alte câteva partide care sunt chioare, șchioape, oloage, sunt tâmpite, sunt cum vreți, dar nu sunt antieuropene și nu sunt antijustiție. E o linie cât se poate – nici nu a fost vreodată în alegerile din România o linie atât de clară de demarcație între partidele participante la alegeri. Prin urmare, ai ce vota. Fie votezi cu cele două partide antieuropene și antijustiție, fie votezi cu celelalte, pe baza unor criterii de o importanță crucială. E vorba de viitorul României în Europa și în lume. Avem ce vota, oameni buni!”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi temele de la referendumul din 26 mai: „interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție” și „interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lăsati cârcoteala, avem şi ce vota la referendum !
    • Like 0
  • Sunt de acord ca referendumul nu va avea nici un efect legal, dar asta e realitatea, presedintele nu are constitutional puterea de a declansa un referendum cu efect legal.
    Pot sa fie niste efecte morale, politice, de imagine, dar daca sunt destul de speriati de inchisoare, pesedistii le vor ignora. De fapt, daca sunt destul de speriati de inchisoare, pot sa ignore si rezultatul alegerilor europene. Ce credeti ca ar prefera Dragnea, sa intre la inchisoare sau sa ia cu 10% mai putin la europarlamentare?
    • Like 2
    • @ Nicu Buculei
      Delia MC Delia MC check icon
      Efect de conștientizare (cu recunoașterea atribuțiilor prezidențiale) și ridicarea nivelului de conștiință civică la care stăm nu prost ci execrabil. Un efect ce pe termen lung poate ar contracara ideea indusă de propagandă că toți sunt la fel și n-ai pe cine vota. Inclusiv a faptului că trebuie mers la vot. La acel vot și cam la toate.
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Din pacate e cam vizibil ca presedintele vrea in primul rand sa isi faca imagine in vederea alegerilor prezidentiale, o lungeste inutil, acum anunta consultari cu partidele ca sa mai aiba ocazia sa se bata cu caramida in piept la televiziuni.
      • Like 0
  • Trebuie votat pentru viitorul acestei Țări ! Mergem la vot pt europarlamentare cât și pt referendum, este poate ultima șansă pt noi.....
    • Like 5
  • Am mai spus pe aici că singura modificare care stopează dorința fiecărui partid care ajunge la putere de a modifica legile organice este următoarea: legile organice se pot adopta/modifica numai în parlament cu majoritatea fiecărui grup parlamentar și cu verificare obligatorie a constituționalității.Dacă legea nu întrunește numărul necesar de voturi în două sesiuni parlamentare parlamentul se dizolvă de drept și se organizează alegeri anticipate.
    Motivație: legile organice sunt legi care au influență asupra întregii societăți și întreaga societate trebuie să-și exprime voința prin reprezentanții săi aleși. Dacă legea/modificarea nu poate fi adoptată înseamnă că inițiatorii nu mai reprezintă voința electoratului.
    Întrebare referendum:„Sunteți de acord ca legile organice să fie adoptate/modificate numai în parlament cu majoritate fiecărui grup parlamentar ?”.
    • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      raimond check icon
      Ai dreptate mai putin dizolvarea. Daca nu exista o majoritate pentru respectivele modificari propuse, nu se modifica si gata. De ex., in Bulgaria Codul Fiscal nu s-a modificat deloc de vreo zece ani... Dizolvarea parlamentului trebuie sa fie strict legata de imposibilitatea votarii unui nou guvern, dar asta exista deja.
      • Like 2
    • @ raimond
      check icon
      Ar fi de dorit ca dizolvarea parlamentului să se producă și ca urmare a eșecului unui referendum valid pentru destituirea președintelui.
      • Like 4
  • Vezi sus.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult