Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu: Kovesi e singură. Iohannis i-a cerut fostei șefe DNA să demisioneze și i-a oferit un post de consilier

CTP la digi

S-ar putea să n-o mai vedem pe doamna Kovesi, să nu mai iasă de acolo, de la Secția specială pentru investigarea magistraților, a spus joi seara la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Obiectivul este ca fosta șefă a DNA să fie arestată, dar deocamdată Secția nu-și asumă asta, o iau progresiv, consideră Cristian Tudor Popescu, iar ca argument al raționamentului său e răspunsul la întrebarea: De ce a fost ținută fosta șefă a DNA, joi, aproape șapte ore la audieri?

„Idealul, funcția-obiectiv este, minunat ar fi, pentru Secție, pentru Gestapo și pentru PSD-ALDE, ca doamna să fie arestată, ăsta ar fi idealul. Deocamdată, încă nu și-au asumat, ați văzut că au luat-o progresiv. Încă nu-și asumă arestarea Secția. Ce s-a întâmplat acolo? Dumneavoastră de ce credeți că au ținut-o șapte ore acolo, ce credeți că s-a întâmplat? (Răspunde Cosmin Prelipceanu: Ca să numere jurnaliștii orele). Exact. Foarte bine. În cazul de față, mesajul era chiar numărul de ore. Important era ca lumea să știe că a fost ținută șapte ore. A fost ținută 7 ore? Păi asta înseamnă că e o problemă, domnule! Înțelegeți? Timpul este o idee manipulatorie veche, de pe vremea Securității, din anii 50. Securitatea spunea: dacă ați ajuns la noi, sigur ați făcut ceva! La noi n-ajunge nimeni degeaba! Acest sentiment vrea să-l transmită Secția în clipa de față: Domnule, au ținut-o 7 ore! Îți dai seama, câte păcate are! Acesta este mesajul”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, după mai mult de şase ore de audieri la Secţia de investigare a magistraţilor că are interdicţie de a vorbi cu presa despre dosarul său.

„Au venit și cu această interdicție. De ce? Răspunsul e foarte simplu: pentru că în cele șapte ore s-a întâmplat...NIMIC! Și dacă doamna Kovesi ar fi venit și ar fi spus: vreme de șase-șapte ore m-au ținut acolo să-mi arate niște poze aberante, niște chestiuni lipsite de orice sens, fabulații și așa mai departe (...), dacă ar fi avut posibilitatea să devoaleze această manipulare doamna Kovesi, sigur că ea se dezumfla. Și atunci au ales acest mecanism, format foarfecă: 1. te țin șapte ore; 2. îți interzic să spui ceva despre de ce te-am ținut cele șapte ore. Ca să genereze ideea asta: domnule, cu doamna Kovesi sunt probleme! Și asta, firește, preluată acum de vorbeții, de zvonerii, de lătrăii partidului, asta va fi ideea”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Justiția e pe un taler al balanței, pe celălalt sunt Dragnea și Tăriceanu

Jurnalistul consideră că ținta ultimă a unor astfel de demersuri este, de fapt, timorarea celor care lucrează în domeniul judiciar.

„Am tot auzit repetată această idee, chiar de domnul Zegrean, că se dorește împiedicarea lui Kovesi să ajungă la Bruxelles. Păi ce să mai ajungă la Bruxelles Kovesi? Nu mai are treabă acolo! A, dacă-și asumau atunci, probabil a fost la muchie, la prima chemare, atunci avea sens, atunci era bătaia peștelui, dacă o opreau atunci ca să nu se poată prezenta în comisia LIBE, unde a câștigat. Acum ce sens mai are? Nici nu se mai duce la Bruxelles doamna Kovesi! Ce se întâmplă acum acolo nu mai depinde de ea, iar Parchetul European începe să funcționeze din 2020. Nu are de ce să se mai ducă la Bruxelles doamna Kovesi. Deci, nu împiedicarea ei să acceadă la funcția de procuror european este obiectivul Secției și al puterii, ci înclinarea balanței atmosferice din justiție - e o balanță acolo, aia pe care o ține în mână femeia legată la ochi. Numai că balanța asta nu cântărește acum adevărul, dreptatea în legătură cu ... Bine, justiția nu se ocupă cu adevărul, se ocupă cu dreptatea, dar nu cu adevărul, nu este deținătoarea adevărului, justiția împarte dreptate...

Deci, cu această balanță se cântărește acum chiar doamna aceea legată la ochi. Doamna legată la ochi este acum pe un taler al balanței și pe celălalt taler sunt PSD-ALDE. Sau dacă vreți, Dragnea și Tăriceanu sunt într-un taler al balanței și doamna Justiție în celălalt.

Ei, ca să schimbi echilibrul, balanța asta atmosferică, doamna Kovesi este un pilon, un cui de siguranță, de acolo, esențial. Deci, faptul că a fost anchetată șapte ore acum, că probabil i s-a dat interdicție de a părăsi țara, control judiciar, toate acestea sunt semnale pentru cei din justiție care se încăpățânează să se opună aservirii, îngenuncherii justiției de către politic. Asta îi interesează acum. Parchetul European deja e terminat, nu mai are nicio treabă, s-a terminat, nu mai au cum s-o împiedice, poate o să iasă, poate n-o să iasă procuror european, acolo chiar nu mai are nimeni nicio treabă, nici măcar doamna Dăncilă, despre care aud că ar încerca să influențeze pe acolo... Nu poate influența! Jocurile acolo sunt la un nivel foarte înalt și nu știe nimeni ce va ieși de acolo.

Deci, ținta a tot ce se întâmplă cu doamna Kovesi și ce se va întâmpla este influențarea echilibrului în justiție, este timorarea celor care ies pe treptele tribunalelor, curților de apel, a celor care mai au intervenții publice - dintre judecători, dintre procurori - și care încearcă să se opună acestei invazii”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a subliniat că Laura Codruța Kovesi „este singură”, „nu este suținută de nimeni”, fiind exploatată electoral de politicieni.

„Dna Kovesi e singură în acest moment, pe ea nu o susține nimeni, pentru ceea ce a făcut ea, pentru modul în care a înțeles să își facă meseria, în clipa de față ea e exploatată electoral, exclusiv exploatare electorală. Ați văzut ce au zis domnii de la USR-PLUS, nu știu dacă erau împreună atunci, și liberalii, când cu războiul din Parlamentul European. Au venit cu lozinca Siegfried Mureșan o face procuror european pe dna Kovesi. Pe de altă parte, Cristian Preda - eu am făcut, am dres, eu o pun procuror european pe dna Kovesi. Fiecare încearcă să câștige ceva capital electoral de pe urma ei.

Dl Iohannis. Ați auzit ceva de la președinte în legătură cu cele întâmplate în Parlamentul European? Deci dl președinte a putut să vorbească despre gravele daune de imagine aduse țării de premierul Dăncilă, a atacat, dar nu a vorbit nimic despre gravele daune de imagine aduse României de atacarea dnei Kovesi în PE. Nimic, Niciun cuvințel. 

 Dl Iohannis, în perioada în care trebuia să semneze, în 2018, când trebuia să semneze revocarea dnei Kovesi, obligat fiind de Curtea Constituțională, i-a cerut dnei Kovesi să demisioneze. I-a cerut în mod expres, expressis verbis, acest lucru - dați-vă demisia. De ce? Pentru ca eu să nu fiu pus în situația de a vă semna revocarea, pentru că pierd niște capital electoral. Evident că nu avea niciun fel de duioșie în legătură cu Kovesi. Și mai mult, să îi ofere un post de consilier la Cotroceni,. Vă dați seama cum arăta asta. O sacrifica, dacă Kovesi și-ar fi dat demisia atunci, era terminată din punct de vedere al imaginii, pentru că ar fi urlat toată propaganda PSD-ALDE: și-a dat demisia, dne, era vinovată. (Prelipceanu: Știm ce s-a întâmplat, dna Kovesi nu și-a dat demisia ) .

E singură, e absolut singură. În acest moment. Nu e dispus nimeni să se implice, din zona politică, în cazul Kovesi. (Prelipceanu: V-ați aștepta să o susțină chiar și în chestiunea anchetei de la Secția specială?) Nu, în legătură cu Parchetul European putea să se pronunțe președintele. Aceea era o chestiune de interes național, o chestiune europeană, de relație a României cu Bruxelles-ul. Președintele s-a pronunțat în diverse situații de interferență brutală între Guvernul României și UE. A vorbit președintele, de atâtea ori, inclusiv în legătură cu ambasada.

Nu era vorba de a spune ceva de dna Kovesi, ci despre cazul în speță al unui român care e împiedicat de guvernul român, care face toate eforturile ca să îl împiedice să ocupe o funcție. Acesta era un caz național și internațional în care dl Iohannis nu a spus un cuvânt. De ce? Pentru că dl Iohannis se gândește, tot ce face dânsul este îndreptat, inclusiv acest referendum, către al doilea mandat al domniei sale, către candidatură. (Moderator: Cauza Kovesi nu l-ar ajuta?) Stă pe gânduri. Pentru că dacă dna Kovesi ajunge să scape din aceasta, să scape de pușcărie, despre asta e vorba, dacă nu vor reuși să o bage în pușcărie, pentru că acesta e obiectivul final, dna Kovesi poate să iasă foarte întărită. Cum spune un vechi „proverb românesc”, da, Tot ce nu te omoară te întăreste. Un vechi proverb românesc în sensul maramureșean al cuvântului - Nice eu și nice tu șohan nomvidé raiú. Nici tu și nici eu nu o să vedem niciodată raiul. Adică nice, Nietzsche, era cu „proverbul”. Știți cine a făcut referința asta culturală, cine putea să o facă, altcineva decât dna....

Dl Iohannis e foarte atent cu popularitatea dnei Kovesi, dacă dna Kovesi nu va fi aleasă, acum, în funcția respectivă, are o problemă. Dna Kovesi a spus – eu vreau să fiu procuror. Dacă i se va interzice să mai facă această meserie... (Prelipceanu: Una dintre interdicțiile de la controlul judiciar poate fi interzicerea exercitării profesiei) Pot să îi interzică să mai fie procuror. Atunci ce să facă, dacă nu e lăsată să fie procuror? Poate să candideze, de pildă. Și atunci chiar ar avea o problemă dl Iohannis. Așa că dna Kovesi e singură”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • M..E PSD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, cu rahat cu tot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Like 0
 • Ironia face ca vlaguirea tarii de resurse inclusiv umane sa nu ne faca partasi unei realitati ca in Venezuela.
  • Like 1
 • Kovesi a fost sustinuta de atat de putini romani, e o rusine ca un om care s-a luptat cu caracatita sinistra care si-a intins tentaculele peste tot in Romania, sa fie abandonat in ghearele acelor inchizitori marsavi! Oameni buni, ceea ce i se-ntampla ei i se poate intampla oricui dintre noi care-i calcam pe bataturi pe mafioti...Daca multi romani nu au siguranta ca aparand-o pe doamna Kovesi lupta pentru o cauza dreapta, este pentru ca stiu ca romanii sunt majoritatea coruptibili si slabi in fata amenintarilor mafiei, asa ca manipularea odioasa si vanturarea unor teorii incalcite au creat indoiala in sufletele multora. Nu-mi explic altfel de ce nu s-a iesit masiv in strada cand a fost revocata, iar acum, cand i se fac mizerii si este umilita, nu exista alte explicatii pentru pasivitatea si abandonarea ei, decat neincrederea romanilor in romani!!!
  Eu cred ca doamna Kovesi va iesi castigatoare din aceasta experienta dezgustatoare, fie ca va avea castig de cauza ca procuror European, fie ca nu. Caci umilirea ei de catre sectia speciala si terfelirea ei de catre canalele TV ale mafiotilor ii vor intari caracterul si ea, ca exemplar uman, va transcende pe un plan superior, in toata aceasta agitatie meschina damboviteana.
  Tot ce ma tem este sa nu fie, Doamne fereste, iradiata cu vreun dispozitiv, prin holurile acelea unde asteapta deciziile sinistrei sectii speciale. La orice ma pot astepta de la acesti bolsevici care urasc EU si iau metode de la rusi.
  • Like 3
 • Nu stiu cine ii consileaza pe PSD ,dar o fac rau. O martirizeaza pe LCK si-si dau foc la valiza. LCK nu-i sustinuta doar de opozitie ( cel putin formal) ci de USA si de EU. Poate din cauza asta Daddy si Dăncila fac atata lobby in America , poate , poate scapa de ia. Se stie de mult ca oricat de corupt sau dictator esti , daca esti prietenul americanilor esti un sfant . Dar nu cred ca aia risca cu cineva care are 10 fete cum ii Hamster Dragnea. Nu stiu cat mai poate sa decada Romania daca am inceput sa facem Inchizitie .
  • Like 4
  • @ Silviu Pop Sese
   Din pacate cine consiliaza psd-ul si probabil pe bani multi (oare de unde ?) o face chiar foarte bine. Pai se vede cum psd-ul si Dragnea-Dancila si Co baga Romania si soc civila in corzi si ii cara la pumni fara numar. Daca dna Kovesi a ramas singura, poate e din cauza ca ceilalti (opozitia) le e frica sa se bage , ca ii arunca Dragnea in aer. Si cred ca dl presedinte a facut un soi de blat cu Dragnea&Co. ca prea e non-combat in multe chestii.
   • Like 1
 • Paul check icon
  Oricâte păcate o fi avut LCK, din punct de vedere formal, pentru ca in ceea ce privește spiritul legii, nu are nici unul, ce i se întâmpla acum o absolvă de aceste păcate in ochii oricărui cetatean care nu e mafiot, dancilez, sau dancilizat de antene. Din punctul meu de vedere, concluzia este ca nu poți sa lupți cu sistemul politic românesc de la javra infractoare dragnea pana la pămpălăul absolut Iohannis după regulile unui stat civilizat, pentru ca astia nu se țin de aceste reguli. Deci avem in mod clar nevoie de multe portocale și alte fructe precum și de cineva care e gata sa le folosească pentru binele romanilor, dacă vrem sa scăpăm de astia și sa apucam sa vedem asta. Trebuie doar sa fim atenți ca atunci când nu mai e nevoie de portocale sa revenim la regulile unui stat civilizat.
  • Like 2
 • E limpede că dna. Kovesi a fost sedusă, folosită și abandonată de către politicienii români începând cu Băsescu, mai apoi Ponta și terminând cu Iohanis. Acum este sedusă de către politicienii PPE, urmează folosirea și abandonarea ?!? Cred că acum lupta se dă pentru a se sări peste etapa folosirii de către PPE a lui Kovesi și aflarea modului în care a fost folosită de către politicienii români.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Mare eroare, PPE de acum are nevoie de ea: prostiile lui Junker, incalcarea embargoului de catre Raiffeisen, Damen, etc.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   As vrea sa nu vedem in ea o persoana sedusa, in sensul de caracter slab. Eu sper ca dansa, chiar daca a fost aproape un copil cand a fost pusa acolo pe postul acela atat de sinistru, de a se lupta cu mafia pcr-ista(continuatoare dupa '89), si-a luat rolul in serios si si-a facut, pe cat posibil, datoria, ajutata fiind de oamenii din justitie intr-o vreme in care luase avant ideea ca ne structuram si noi statul de drept. Dar cartitzele mafiote i-au subminat activitatea, era inevitabil si acum a ajuns pe post de victima, poate numai bine, menita sa puna in evidenta lipsa de scrupule ale dizgratioasei mafii ce ne domina viata in Romania. Nu e vorba de o persoana sedusa, e doar un copil constiincios, care a invatat multe despre marsavia de caracter a adultilor si sper ca va iesi invingatoare din mocirla in care incearca s-o inglodeasca ticalosii
   • Like 3
 • Cred că singurătate a este a celor demni ! Scris scurt, la obiect, , frust,...... Situație dureros de trăit nu numai pt LCK, cât și pt cei principiali ideilor umaniste de viață . Solidaritate pt principiul dreptei judecăți într-o societate democrată !
  • Like 6
  • @ Lavinia Bara
   La ce demnitate va referiti!!! Eu nu am auzit de cazuri de mare coruptie rezolvate. A servit numai cetateni cu apucaturi imobiliare proaste.
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult